Wednesday, November 11, 2015

CatatAn PerJaLanan PercuTian BajeT kE KoTa KinaBaLu, SaBah 4 harI 3 MaLam.

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:05 PM
Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera.
Lama sebenarnya ingin menulis semula.
Ingin berkongsi tentang perkara-perkara yang boleh berkongsi.
Tapi tetap ada sifat malas seperti di rasuk oleh syaitonnn nirrajimmm!!!

Okey,
Mari kita mulakan sesi berjalan dengan coretan ringkas saya ketika bercuti ke Kota Kinabalu, Sabah pada 6 hingga 9 September 2015 yang lepas.
Ewahhh ewahhh.. Ayat skema nak mam*** tak boleh blah. Hahahaha..

Saya beli tiket Air Asia bulan Mac 2015. ( Terima kasih Air Asia kerana tambang murah anda saya dapat melancong tanpa was-was. )

Okey okey!
Kenapa percutian bajet? Sebab saya suka jadi ala-ala backpakers! ( walaupun bawak bagasi besauuu gedabak!! ) Pergi sendiri. Memandu sendiri. Buka peta sendiri.

Lebih JIMAT! Lebih PUAS!

Saya pernah survey harga dari beberapa syarikat travel utuk percutian 4h3m.
Seorang di cajnya hampir RM 1K. Gila ke apa. Makanan dengan fee kemasukan tidak termasuk.
Apakejadahnya mahal berdentum dentum!!

Okey,
Mari kita lihat bajet saya.
Saya pernah bertiga.
Saya, adik dan kakak.
Lagi ramai awak pergi, lagi jimat.
Boleh kongsi-kongsi kan?

Ini adalah harga untuk 1 orang ya untuk 4 hari 3 malam.

Tiket Kapal Terbang AirAsia : RM 78 return
Penginapan : RM78
Pengangkutan : Sewa Viva Auto Satu hari setengah + minyak dan sewa teksi KK-Airport : RM 77
Bas Transnasional  Melaka-KLIA2-Melaka : RM50
Bagasi : RM 32
Makan/ Minum Kurang lebih : RM 100

Total : RM 415.00 SAHAJA!!
ini untuk harga seorang!
Banyak boleh cut lagi contohnya makan. bawak Maggi cup!! Hahahah,, Zalim sangatlah kan. Pergi tempat orang takkan tak nak rasa makanan negeri orang!!! No no no... Jangan kedekut sangat. Jimat bertempat okey!!

Ini pengalaman kedua saya ke Kota Kinabalu dan pertama ke Kundasang-Ranau. Subhanallah. Allahuakhbar. Pemandangan sepanjang-panjang perjalanan sangat indah. Tidak terungkap dengan kata-kata. Macam mahu menetap terus di Kundasang. Hahahaha
 Kalau di murah rezeki lagi, InsyaAllah akan di ulangi untuk kesekian kalinya.

Gambar? He he he .. Gambar saya memang tiadalah. Tapi budak berdua tu, bukan main lagi bergambar. Untuk tidak menghampakan saya selitkan beberapa keping gambar yang di ambil dari telefon cikai saya.

Mari teruskan membaca kerana sifat kerajinan datang tanpa di duga hujan-hujan ni. Bimbang jika ingin buat entry yang lain, alamatnya sambungan akan ada hanya pada tahun depan. =))

6 September 2015
Menuju ke KLIA2 mengambil penerbangan AirAsia jam 6.30 pagi. Jangan lupa solat dulu okey, Bilik solat ada merata di Balai Berlepas. Sampai saja di Lapangan Terbang Kota Kinabalu, kereta sewa sudah menunggu dan rancangan pertama kami adalah terus menuju ke Kundasang. Kita sarapan dulu di Kota Kinabalu, isi minyak penuh-penuh dan mulakan perjalanan.

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Pemandangan memang sangat cantik. Tak terungkap dengan kata. Jalan ke Kundasang macam mendaki. Ala-ala kita naik Cameron Highland tu. Jalan agak sempit, sila berhati-hati lebih-lebih lagi waktu hujan.

Dalam Kinabalu Park. Tempat permulaan untuk mendaki. Mencabar juga memandu ke sini. Berbukit bukau. Kereta Auto pun nyaris tewas. Ha ha ha ha..



Kundasang War Memorial.



Desa Dairy Farm.
Pemandangan Subhanallah. Indah sangat. Kalau tak hujan ni, mahunya tergolek-golek bergambar. Hehehehehe....

Lepas penat bergambar bersama Cik Lem, kita pekena aiskrim dan pizza ...



Ini tempat penginapan kami untuk satu malam di Kundasang. Tempat yang sangat popular bila ke Kundasang. Kiram Village. Untuk satu bilik katil bertiga hanya RM80.00 sahaja. Murah sangat. Tempat MasyaAllah cantik dengan bunga-bunga segar. Suhu??? Jangan cakaplah. Rasa macam tak mahu mandi. Sejuk sangat menggigil di buatnya.

Perjalanan untuk ke Kiram Village memang sedikit mencabar dengan laluan mendaki. Jadi kami ambil keputusan untuk makan malam di sini sahaja tanpa perlu turun ke Pekan Kundasang semula.

7 September 2015.
Sayang betul nak tinggalkan Kiram Village ni sebab sangat cantik tempatnya. Turun untuk ke Ranau dengan hati yang hiba. Sob SOb SOb!!


dari Kundasang ke Ranau dalam sejam macam tu atau tak sampai sejam kot,
Singgah pasar pagi Ranau dulu cari sarapan. Tapi sayangnya tiada kuih muih kelihatan. Beli manggis, mata kucing buat kudapan. Ha ha ha ha..

Bergerak ke Fish Spa.

Fish Spa di Kampung Luanti. Di Sg Tagal. Betul tak. Punyalah banyak ikan kelah. Naik geli geleman jadinya. Saya tak masuk ke sungai, Takut bila di gigit-gigit manja kaki takut geli dan takut terjatuh lantas menghempap ikan-ikan yang tidak berdosa ni. Ha ha ha... 

Goreng pisang, keledek goreng dan makanan dekat sini sedap sangat. Hahahahaha..

Perjalanan balik kami singgah Sabah Tea. Tapi tak bergambar. Tiada yang menarik sangat di Sabah Tea. Pendapat saya. =))

Poring Hot Spring kami tidak singgah. Depan rumah kami di Melaka pun ada Hot Spring. Tapi mungkin di sini lebih menarik. Tapi...... Koh koh koh ...

Berpatah semula ke Kundasang untuk kembali ke Kota Kinabalu.
Singgah makan tengah hari di Restoran Hidayah Kundasang. Hujan-hujan ni saya pekena Kepak Ayam Madu dan bakso. Superb betul kedua-dua menu ni. =))


Kenyang-kenyang. Kami meneruskan perjalanan ke Kota Kinabalu semula.
Sempat singgah di Pekan Nabalu.
Saja cuci-cuci mata.

Dalam berkira-kira untuk singgah makan lokan dan kelapa bakar, tapi terlepas simpang. Kah kah kah. Sedih tak boleh nak cakap. Dengan rasa was-was, akhirnya simpang yang sepatutnya ke Jalan Sulaman, kami tak masuk. Melelehlah air liur kempunan. Sob Sob Sob...

Rare gila Jambatan Tamparuli waktu hujan lebat ni. Mengucap panjang waktu nak melintas. Air sungai yang keruh hampir melimpah ke atas jalan. fuhhhhh.. selamat!!!


 Rumah Terbalik di Tamparuli juga. Masuk RM10 kot rasanya. Tapi dalam rumah ni tak boleh ambil gambar. Ambil di sekitarnya saja. Ada juga benda yang terbalik. Awek berdua tu memang sakanlah bergambar macam-macam  'pesen'. I tukang ambil gambar saja.  Dari sakit kepala dan syok tidur masing-masing, terus segar bugar dekat sini. Saya yang memandu kena 'maintain' lah kan! =))    



Seterusnya kami check in di hotel bajet. Iskandar Sinsuran GuestHouse. Untuk 3 hari 2 malam RM 143++ termasuk cukai semua. Kalau anda tidak kisah berada di hotel bajet, boleh saja menginap di sini. Lintas jalan sampai Pasar Filipina. Sudah penuh tangan membeli belah, balik guesthouse hantar barang kemudian patah balik sambung membeli belah. Senang kan? hahahaha..

Lepas Asar kami ke Pantai Tanjung Aru yang dekat dengan lapangan terbang tu. Memang sesatlah ikut google maps. 


Dekat hujung tu boleh nampak kapal terbang berlepas dan mendarat! Terbaik pemandangan!!
Kami makan malam di sini sahaja.
Nasihat saya, lebih baik makan di tempat lain. Kami tersalah pilih gerai. Dapat yang tidak sedap dan mahal!

Malamnya selepas Maghrib kami cuci-cuci mata di Pasar Malam Kampung Air. Dekat dengan De Galleria tu. Kalau bawah guesthouse ni, namanya Pasar Malam Sinsuran.

8 September 2015.

Rancangnya hari ini mahu ke pulau. Tapi masing-masing sudah sakit kepala. Takut mabuk laut pula. Kita buat plan B. Jalan-jalan di sekitar bandar KK. Kereta sudah kami pulangkan malam tadi jam 9.00 malam. Namapun sewa satu hari setengah sahaja. =))


Jadi, kami hanya berjalan-jalan mengeluarkan peluh sahaja.



Nak ke sini punyalah lurus bendul ikut Google Maps. Nah!! Dia bawa kot 5x ganda jauh dari jalan sebenar!! =(((


Antara tempat menarik di Gaya Street.

Balik semula ke bilik selepas Asar kami membeli belah di Pasar Filipina dan Pasar Ikan Masin. Juga memborong kuih cincin dan keropok amplang. =))
 Di Pasar Filipina kami hanya survey t shirt dan key chain sahaja. Merancang untuk membelinya di Pasar Malam Sinsuran dan Pasar Malam Kampung Air Malam ni.

Tapi Kami hanya merancang.....

 sob SOb SOb!

Hujan selebat-lebatnya!! Pasar malam Kg Air pun dah tutup. Walhal kami dah berkira-kira untuk membeli t shirt di sini kerana lebih murah. Apakan daya...

Balik dengan harapan esok seawal 8.00pagi Pasar Filipina sudah bukak dan kami mahu membeli t shirt. =(

Nak makan seafood di Bulatan Todak pun tak jadi sebab hujan. Apakan daya. Sabar sajalah...

9 September 2015

Pagi-pagi lagi sudah terpacak di Pasar Filipina. Baru satu dua kedai yang buka. Tidak mengapalah. Rezeki mereka. Kami memborong t shirt di sini. Mahal RM2-3 dari pasar malam. Alhamdulillah.
Lengkap buah tangan untuk mereka yang menanti kepulangan. 

Flight balik pukul 12.30 tengah hari.


Babai KK. InsyaAllah, ada rezeki lebih nanti, pasti akan berkunjung ke sini lagi.

Tengok perenggan atas. Di situ ada tulis  'catatan ringkas'. Nah! 'Ringkas' sangat catatannya ni. Hahahaha..

Terima kasih kerana berjaya membaca hingga ke nokhtah terakhir. 

Nasihat saya, lebih jimat dan puas jika pergi dan memandu sendiri. Jimat banyakkkkkk sangat berbanding ambil pakej yang ambil untung hampir berganda-ganda.

Selamat bercuti-cuti Malaysia.
InsyaAllah jika tahap kerajinan stabil, saya akan kemaskini percutian di Malaysia yang seterusnya.

=))






22 kUs-kUs:

sharamli on November 12, 2015 at 2:27 PM said...

alaaaa. murahnya tiket flight.

Liana on February 7, 2016 at 6:00 PM said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. Nk tanya. Mcm mne nk booking kiram village?

Radi Iron Works on March 16, 2016 at 1:59 PM said...

boleh x bagi no telefon tuan punya kereta sewa tu. agak murah la. terima kasih
no telefon kiram village = 016-6950057

Amsyahril Syahril on March 18, 2016 at 6:02 PM said...

PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT INDONESIA.

Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG dan BUKITTINGGI, BANDA ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG, JOGJAKARTA, SURABAYA, BALI MUSLIM TOUR, dan LOMBOK.

Dan kami juga mempunyai PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan untuk PADANG dan BUKITTINGGI, ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya.

Contact person :

1. Amsyahril
( Director )

Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

2. Riko Adryansyah
( Tour & Transportation Manager )

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




cehee jal on April 20, 2016 at 9:04 AM said...

Salam,

Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa Axia Auto RM100/day. Kereta selesa & jimat minyak. Perkhidmatan pemandu & kereta sewa lain juga ada. Call/Watsapp 014 201 1144 jika berminat.

Terima kasih

Anonymous said...

Perkhidmatan kereta sewa murah di kota kinabalu..
hp 0128525437

KAJ on May 24, 2016 at 6:09 PM said...

sewa kereta ke? ada contact no tak?

Pakej Cuti Bajet on July 22, 2016 at 3:15 PM said...

Terima kasih atas info yang sangat berguna. Jika anda berminat untuk mendapatkan pakej cuti bajet ke destinasi dalam dan luar negara SERENDAH RM299, layari laman web kami (www.ohtravel.my) untuk maklumat lanjut. Terima kasih!

Naruto uzumaki on August 31, 2016 at 11:39 PM said...

Assalammualaikum bole sya bertanya tiket flight tgk dkt mn murah

Jun Dewi on September 2, 2016 at 11:20 PM said...

Nanti datang sabah pg tempat lain pula,sebab banyak lagi tempat yang menarik contohnya bahagian pdalaman sabah ada air terjun mahua tambunan, taman pertanian tenom, bukit lugas tambunan,bukit tirik apin2 dan banyak lagi. Jangan risau,jalan raya, kedai2 smua ada dalam pdlaman sabah siap ada mall lagi.

Jun Dewi on September 2, 2016 at 11:20 PM said...

Nanti datang sabah pg tempat lain pula,sebab banyak lagi tempat yang menarik contohnya bahagian pdalaman sabah ada air terjun mahua tambunan, taman pertanian tenom, bukit lugas tambunan,bukit tirik apin2 dan banyak lagi. Jangan risau,jalan raya, kedai2 smua ada dalam pdlaman sabah siap ada mall lagi.

Raziman Rent Car Sabah on October 5, 2016 at 7:04 PM said...

Sewa kereta pelbagai jenis murah di Kota Kinabalu... hubungi raziman 0129600702

Raziman Rent Car Sabah on October 5, 2016 at 7:05 PM said...

Sewa kereta pelbagai jenis murah di Kota Kinabalu... hubungi raziman 0129600702

Raziman Rent Car Sabah on October 5, 2016 at 7:18 PM said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

Raziman Rent Car Sabah on October 5, 2016 at 7:18 PM said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

hantu on October 28, 2016 at 4:27 PM said...

saya bercadang utk ke KK bulan januari 2017 ini, boleh advise tak hotel bajet tapi ok dan selesa?. kereta sewa ? kundasang ke KK jauh tak? hehe .maaf bertanya yaa. first travel dgn kawan2 before ni travel with family je and feel save. save dri segi duit ofkos.hahaha. TQ

Anonymous said...

Assalamualaikum Raziman.
Saya sedang mencari kereta sewa dan pemandu untuk ke Kundasang akhir Nov ini. Ada 3 dewasa dan 3 kanak-kanak. Sudah book 2 malam di Kundasang. Perlukan pemandu untuk pergi balik,Kk-Kundasang-kk dan melawat tempat-tempat menarik di Kundasang. Sila email harga ke lina_elf@hotmail.com Terima kasih.

Anonymous said...

Sorry email type salah. Email yang betul lin_elf@hotmail.com

anniz mohtam on November 17, 2016 at 12:58 PM said...

Antara salah 1 tempat yg teringin sgt sy nk pergi is SABAH tp belum ada rezeki lg. Masih menabung. Hehe.. doakan sy pun bole smpai sane nt ye 😀😀

Btw, salam perkenalan! 😘

Islamic Traveller on November 30, 2016 at 8:36 AM said...

Perkongsian yang sangat menarik...

UmmuAyyash on December 2, 2016 at 4:18 PM said...

Banyak info dan perkara menarik tentang tempat ni. Memang awal-awal dah masuk wishlist. sedang penuhkan tabung travel. Tak sabar!

biru turqoise on December 9, 2016 at 3:10 PM said...

gud refference... im counting to go sabah either.. mmg refer ur trip laaa klu gini... hehehe

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting