Tuesday, August 16, 2011

'Foster and BoardinG' Apa bezAnyA?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 9:00 PM
Foster.

Boarding.

Ada orang beria-ia mahu bantu 'foster' kucing yang baru di jumpai. Kerap sangat. Jadi hairan di buatnya. Pantang ada kucing baru dia akan tawar diri untuk jaga.

Syaratnya mudah. 'Owner' yang jumpa perlu bekalkan makanan, pasir dan sangkar jika perlu. Oh! Tanggung juga kos perubatan jika kucing sakit.


Ada yang secara sembunyi-sembunyi, 'inbox' 'owner' untuk beritahu caj sehari. What?? Caj apa ek?? Caj untuk jaga kucing yang kononnya di foster. Di jaga sementara menunggu adopter baru yang akan kekal menjaga kucing tersebut.


Aik! Awak yang tawar diri sendiri. Tiada siapa yang desak. Cara sangat mulia. Sanggup jaga sehingga tuan baru di carikan. Tiba-tiba mahu minta duit, apakah??

Itu bukan boarding ke namanya?


Boarding. Bayar ikut hari. Perlu makanan atau tidak? Makanan bawa sendiri? Pasir bawa sendiri? Perlu jaga sahaja. Yup. Boleh di caj.


Tapi kalau kau nak jadi fosterer. Ikhlas konon, harapkan pujian melambung-lambung tapi sebenarnya kau minta setiap apa yang kau buat di bayar, apakejadahnya??


Tolong jangan kelirukan diri anda dengan 'foster n boarding.'


Kalau ikhlas, tidak perlu minta makanan. Tidak perlu minta pasir di taja. Tidak perlu ungkit-ungkit jika 'owner' lambat ambil kucing dan tinggalkan kucing terus dengan kamu. Tidak perlu. Kamu ikhlas. Lakukan saja tanpa merungut.

Ini kata ikhlas, tapi kalau semua mahu di ungkit, tiada maknanya.


Kalau anda di hantui dengan 'orang-orang sakit yang mendakwa diri mereka fosterer tapi minta caj' sila abaikan. Bahasakan mereka dengan ayat 'eh! Foster ke boarding ni?'

Orang yang mengaku diri tu fosterer. tolong jangan ambil kesempatan di atas kesulitan orang lain. Mahu ber'bissness?" Pilihlah cara lain. Keji okey perangai macam itu.


Jangan jadi talam bermuka-muka.

Sekian.

Siapa makan cili dia yang terasa pedasnya!







5 kUs-kUs:

Anonymous said...

Ni LA ORG Me ME kita.
Dah terkena.. ,masa nak buat persatuan kebajikan haiwan, nak lah minta tolong lukis tapak rumah haiwan.. dah diberi disclaimer ni persatuan haiwan, takde duit dan semua buat bergantung pada duit sendiri.. nak bangunkan pusat haiwan. Jadi nak minta arkitek me ni tolong.. dia pegi nya cakap dah discuss discuss - fee nanti dia cakap suruh kurangkan.
padahal dah disebut kalau buat kami tak mampu bayar.. bebal punya me .
arkotek agaknya..
bila jumpa Cina buat rumah dia lukis kasar aja dan simple foc...esp cakap pasal kebajikam. padahal rumahnya ala papan dan kongsi aja..simple... hati mulia...

Anonymous said...

I would like to thank You for being the member of this website. Please allow me to have the possibility to show my satisfaction with HostGator web hosting. They offer professional and quick support and they also offering some [url=http://tinyurl.com/hostgator-coupons-here ]Hostgator coupon codes[/url].

I love HostGator hosting, you will too.

http://sudocon.com/forum/index.php?action=profile;u=2433

Anonymous said...

unlock iphone 4
how to unlock iphone 4


unlock iphone 4 how to unlock iphone 4 unlock iphone 4
how to unlock iphone 4

unlock iphone 4 unlock iphone 4 [url=http://theunlockiphone4.com]unlock iphone 4 [/url] unlock iphone 4

Anonymous said...

napa auto parts credit ratings ga bad credit home loans. credit derivation, [url=http://freeloansmoney.com/content/top-two-uses-installment-loans]online installment loans[/url]. chase credit cards application status, why close credit cards.

Anonymous said...

представляет бесплатное онлайн порно видео, секс ролики, клипы и порно фильмы DVD, с бесплатным онлайн просмотром и скачиванием
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]Куча порнухи, вам столько и за всю жизнь не посмотреть[/url]
с ежедневным обновлением видео, фото и рассказов. Сотни видео и фото каждый день. Смотри порно у нас
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]жесткое порно[/url]
Самое новое порно видео каждый день! Лучшее бесплатно от любимых порно студий
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]извращения порно[/url]
Удивительное порно, Школьницы, огромный толстый член залез в ее задницу огромный толстый член
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]порно извращения[/url]
TV только лучшее онлайн порно и эротическое видео и ежедневные обновления
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]Куча порнухи, вам столько и за всю жизнь не посмотреть[/url]
бесплатное онлайн порно видео, секс ролики, клипы и порно фильмы DVD, с бесплатным онлайн просмотром и скачиванием без СМС
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]жесткое порно[/url] [url=http://blacksega.com/]брюхан широко известный сбывшийся[/url] Приветствуем всех на лучшем порно сайте [url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]извращения порно[/url] представляет вам лучшую коллекцию онлайн порно бесплатно. Ежедневное обновление и тысячи секс роликов в архиве
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]порно извращения[/url]
Добро пожаловать на сайт с ежедневным обновлением XXX фотографий, видео роликов, секс рассказов и аудио историй! Хотите смотреть порно онлайн?
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]Куча порнухи, вам столько и за всю жизнь не посмотреть[/url] Здесь вы найдете красивых девочек на разный вкус, посетитель попавшей к нам на сайт сможет просмотреть бесплатно порно онлайн [url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]жесткое порно[/url] [url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]извращения порно[/url] Здесь вы найдете красивых девочек на разный вкус, посетитель попавшей к нам на сайт сможет просмотреть бесплатно порно онлайн
[url=http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]порно извращения[/url]

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting