Wednesday, June 29, 2011

MukA 'kETensiOnaN' BiLa KenA DuDuk DaLam SanGkaR! =))

cOrat cOret Oleh : myQza pada 9:33 PM
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Photobucket

Photobucket

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Budak-budak ini memang dalam sangkar. Boleh di katakan masa mereka di habiskan dalam sangkar. Dalam 24 jam hanya 3 jam sahaja duduk bermain di luar. Kalau waktu cuti, lamalah sedikit.

Selalu aku keluarkan mereka semasa balik makan tengahari dalam pukul 1.00 petang hingga pukul 2.00 petang. Adalah dalam satu jam. Masukkan dalam sangkar, kemudian beri makan. =))

Petang balik kerja. Pukul 5.00 sampai pukul 6.45 petang. Lama sedikit. Seronok sangat bila tengok mereka melompat dan bergurau senda. Petang-petang memang kena tengok mereka bermain. Takut sampai melintas jalan.

Sebab itu selalunya jika tidak apa-apa lebih suka balik terus bila habis kerja. Kasihan budak-budak tunggu masa mahu keluar sangkar. =))

Sabar okey budak-budak. Aku sedang berusaha untuk buat rumah kamu besar sedikit. Sabar. Sedikit masa saja lagi. InsyaAllah. =))

Hari ini ada taklimat. Harap tengah hari boleh balik atau sudah selesai. Kasihan budak-budak, tidak makan tengahari nanti..

Ehmmm....





10 kUs-kUs:

Misz Pinkie Winkie on June 29, 2011 at 10:05 AM said...

comel betol budak-budak semua nie.
geram sangat kat budak yang gambar 1st tue..eiiii

m.q on June 29, 2011 at 2:05 PM said...

murah rezeki awak.....

tedi jom la join contest kt blog aku. senang jer...contest menamakan anak kucing.hehehe...aku jumpak ank kucing, kecik lagi, masih belum ada nama...join la ok.

http://atreyu05.blogspot.com/2011/06/as-we-promisethe-updates.html

Cat-from-Sydney on June 29, 2011 at 2:37 PM said...

Berapa kos nak buat rumah tu Aunty tEdi? Kita nak tolong sikit, boleh? purrr....meow!

Solehah on June 29, 2011 at 5:11 PM said...

kesian tengok muka diorang..memenag muka bosan..bagus la tedi dapat jaga budak2 ni habis baik.

ctpayong on June 29, 2011 at 10:03 PM said...

tu la, kakCT pun dah suruh en suami buatkan rumah dia org. half-way thru'! tengah fikir cara terbaik utk qadaq hajat dia org. faham2lah kalau dh ramai....haruuuuummmm.

sI tEDI on June 29, 2011 at 10:27 PM said...

lin : budak yg 1st tu mmg jadi rebutan anak buah! Mcm lempeng di buatnya budak tu!

m.q : InsyaAllah.. nanti saya jengah2 okey?

CFS : He he he he.. Tolong doakan okey? Doakan moga rumah tu akan siap walau macam mana sekalipun rupanya. Terima kasih.

solehah : Yup! Apa bak buat. Terpaksa kurung!

kak CT : Yup! kita buat yg terbaik untuk mereka okey?

amal on July 4, 2011 at 4:45 PM said...

alahai gebu2nyeeeeee

Mrs Ariff on July 7, 2011 at 5:39 PM said...

tedi..camna tedi handle poopoo dorg2 ni ek..
sy ada 4 ekor kat umah..dorg ni suka sgt poopoo..ngan sy bekerja..so bley bersihkan poopoo tuh skali je seari...
ada tips x??
kadang2 kesian..tgk dorg tgu sy abiskan bersihkan litter tray..semata2 nk buat bisnes.yg mak dah biasa guna toilet.yg anak2 dia beratur la nk guna litter tray tuh..
:)

sI tEDI on July 7, 2011 at 10:07 PM said...

salam,
hye mrs Ariff,
maaflah, tak dapat nak buka blog kamu.
Saya jawab di sini okey?

sekali sehari dah cukup baiklah! =))
itu yg terbaik,

ada org tu sampai seminggu sekali
he he he he..

dulu saya juga guna jenis pasir.
tapi budak2 saya tak boleh behave. Pasir melambak2. Kotor. bersepah.
nak save kononnya beli pasir yg murah. Pasir tesco. ehmmm.. satu hari kena 2-3 kali bersihkan kalau tak nak berbau.

then cuba pasir yg ada bau lemon.
10 liter dlm rm 24.
Bolehlah. harum jekan? ha ha ha.

tapi tak tahan juga, 10 litter boleh pakai dalam seminggu je untuk budak 7 ekor yg duduk dlm sangkar ni.

sekarang,
dah sebulan setengah saya guna jenis woody.

ALhamdulillah.
sangat serasi dgn yg ini
less bau. Bau kayu jek.
less sepah2. =))
yg penting sgt jimat.

beli 15 kg. mula pakai 1 jun untuk 7 ekor kucing,
setakat ni ada lebih dr suku.

berbaloi2. =))

Mrs Ariff on July 13, 2011 at 11:44 AM said...

tedi, nk tau brand apa tedi guna..
tu la..nyway sy aishah.blogs tuh under construction. tu yg tutup jap.sy stay kat apartment kan..ngan 4 ekor tuh pun jenuh la..kalu sy xcepat2 bersihkan mmg berbau la..nk bukak tingkap harus la mengurung si kecik2 tuh dulu..kalu x mau dok buat aksi berani mati kat balkoni.sy skrang ni dah try 2 3 brand jugak la..tapi suma pasir la..xpernah try yg woody ni plak.ngat cam susah lagi nk handle..tapi since tedi cakap cam lagi worth it kan..so better sy try. kuceng sy stock 10 litter tahan 2 3 ari je..punya la kuat makan dah kuat poopoo jugak. tedi..bley contact sy kat email tau..iarysha@gmail.com.
bley la sy korek tip2 berguna agi from tedi. thanks tedi! :)

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting