Thursday, March 24, 2011

Kau sAngaT SHIT! PenGhinaaN BukaN saJa PaDa KucinG Kurap Dan kamI TaPi KePaDa DIA YanG MenCiPtakan kamI. haTi kamI LuKa. Tapi seManGaT TiDak LunTur!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 12:00 AM
Photobucket

Ini kucing kurap. Kurus. Badan melengkung! Datang rumah saya tanpa di undang.

Photobucket

Mahu buka mata pun dia tidak larat. Kurap berat. Banyak.

Photobucket

Kurap merata. Eeeeeeee! Kotor!

Photobucket

Saya perlu halau dia? Halau jauh-jauh! Tolong jangan datang rumah aku!!! Tolong pergi kucing kurap!! Kamu sangat kotor. Kamu tidak cantik!

Photobucket

Ini anak kucing kurus. Hitam legam. Kotor.

Photobucket

Tahi mata bersepah. Perut buncit. Kutu banyak!

Photobucket

Tidak cantik langsung!! Busuk! Jijik! Saya jumpa dia dekat pasar. Perlukah saya tendang dia supaya dia tidak dekat dengan saya? Perlu halau dia jauh-jauh juga. Syuuhhh!! Syuhhh! Kotor kereta aku!!

Photobucket

Budak ini merayau-rayau dekat tempat letak kereta Hospital Melaka. Perlukah saya lenyek dia dengan tayar kereta saya biar di lumat dan lunyai?

Photobucket

Atau saya biarkan dia berlari-lari ke sana ke sini untuk selamatkan nyawa sendiri. Biarlah kau dekat situ. Bukan kucing aku!!!

Photobucket

Ini pula datang masa bulan puasa dengan perut memboyot bunting!

Photobucket

Beranak lima ekor. Mana saya mahu buang ni?

Photobucket

Ini pun. Saing datangnya dengan Ibu Kelabu. Bawa perut buncit juga. Bunting.


Photobucket

4 ekor. Campur 5 ekor. 9 ekor. Mana saya mahu buang mereka semua. Banyak sangat!

Photobucket

Mana saya mahu lemparkan semua ni?? Tepi jalan? Dalam sungai?

Photobucket

Kawan telefon, ada kucing dalam sangkar di kaki lima kedai. Kasihan. Nanti kena hujan.

Photobucket

Perlu ke ambil? Perlu bawa pulang? Hendak buat apa? Tambahkan populasi anak kucing di rumah?


Photobucket

Ini kelly. Kawan jumpa dekat bawah flat dia. Mahu buat apa? Buat tidak tahu saja?

Photobucket

Biarkan dia dekat situ sampai anjing makan dan dia lenyap di muka bumi ini?

Tengok! Ini semua selepas mereka di selamatkan. Di beri perlindungan yang baik dan di jaga. Adakah mereka akan begini jika terus merempat dan di buang ke kedai makan dan di tepi jalan?

Photobucket

Ini Si Kucing Kurap!

Photobucket

Budak yang kurap 2-3 kilogram!

Photobucket

Budak yang perut buncit.

Photobucket

Budak yang dekat tempat letak kereta Hospital Melaka.

Photobucket

Nasib baik tidak kena lenyek!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Anak-anak Ibu Kelabu dan Ibu Tiga Warna yang sangat bahagia di rumah baru.

Photobucket

Photobucket

Budak kaki lima kedai runcit.

'Entry' ini untuk siapa?

Saya ambil dari nombor 4 hingga ke 6. Saya tidak sanggup untuk ambil nombor 1 hingga 3. Ianya akan melukakan banyak hati lain. Mesej ini di terima oleh seorang sahabat kami. Pastinya kata-kata ini datangnya dari orang yang sangat kaya dan pembersih. Tidak pandang kucing kurap dan mampu beli kucing yang mahal!


4. kamu dan 2 tiga orang sahabat kamu lagi juga sama, membela haiwan terbiar konon diri itu tuhan atau malaikat, mahu dipandang tinggi dimata masyarakat? begitu? Kamu fikir semua manusia yang memuji kamu itu ikhlas?
5. cuba nasihat sahabat2 kamu, tak perlu berlakon baik di depan orang, mungkin hakikat disebaliknya kamu mungkin sama saja spt manusia lain. Busuk hati sama saja, lebih baik kamu buat direct selling sama saja seperti menggali duit orang bukan? Eh, tolong jangan fikir segala perbuatan kamu dan kawan itu semua orang suka.
6.siapa yang selalu menjaja kucing di blog tu, melaka mari kan, jangan fikir semua yang ambil akan sayang kucing2 kurap tu.

Salam, x perlu menjadi wonderpet konon2 tuhan menyelamatkan binatang kotor .

Oh! Nombor 6 itu saya. Saya sangat terharu bila saya di kaitkan sekali. Terima kasih.

Ini jawapan saya kepada Saudari yang agak biadap tersebut.

'Entry' ini memang aku buat dan karang khas untuk kau. Kau pasti baca. Eh! Kau kan peminat aku. Jadi pembaca senyap. Sangat buat aku terharu. Tapi sayangnya kebiadapan kau menyerlahkan siapa diri kau yang sebenar. Kebodohan yang kau tunjukkan.

Nampak gambar-gambar di atas tu? Sebelum dan selepas. Dari kucing kurap jadi kucing yang cantik dan boleh di buat bantal peluk?

Tengok gambar kucing yang orang 'adopt' pula. Adakah kurus kering? Adakah sakit dan tidak boleh berjalan? Macam mana kau tahu orang yang 'adopt' kucing dari aku tidak sayang kucing yang mereka ambil? Macam mana kau tahu kucing itu di dera dan di buang selepas itu? Kau sangat ajaib!

Kau bukan saja melukakan hati aku, tapi sahabat-sahabat yang 'adopt' kucing dari aku juga terluka sama dengan tuduhan bodoh kau!

Ini ringkasan dari perkara 1 sampai 6 yang kau tulis!!

ASKUM, maaf klu sy gnggu, sy cuma nak bertanya dan menegur kamu.
1. knp menagih simpati org klu dh thu diri tak mampu, itukan kucing2 kurap, buang duit, buang tnga, lainlah kucing parsi cantik, lawa berbaloi klu membela.
2. sudah tu minta di wall cages PERCUMA. kamu ingat semua orang akan fikir positif?
3. membela anak2 kucing kurap, berpenyakit, untuk apa...mintak wang dari masayarakat luar? mintak simpati atau mahu glamour? ukur baju lah saudari.
4. kamu dan 2 tiga orang sahabat kamu lagi juga sama, membela haiwan terbiar konon diri itu tuhan atau malaikat, mahu dipandang tinggi dimata masyarakat? begitu?
5. cuba nasihat sahabat2 kamu, tak perlu berlakon baik di depan orang, mungkin hakikat disebaliknya kamu mungkin sama saja spt manusia lain.
salam

WTF???

Kami meminta sumbangan bukan meletakkan pisau di leher mereka sambil mengugut 'Kau tak bagi aku duit, aku bunuh kau!!' Kami tidak pernah 'inbox' dari seorang ke seorang untuk minta duit! Tidak ada! Yang kau terasa sangat ni kenapa?

Cuba kau cari seorang saja yang kami ugut untuk memberi sumbangan. Seorang saja! Dapat?

Kami memohon sumbangan bukan suka-suka. Kami bukan orang berduit macam kau. Kami juga bukan 'beruang' macam kau. Komuniti kami dari kalangan orang yang sangat cintakan haiwan. Kasihkan kucing. Mereka ikhlas memberi tanpa perlu kami ugut-ugut.

Setiap kes yang kami perlu sumbangan semuanya ada bukti. Kami bukan minta sumbangan kemudian suka-suka joli katak dengan duit orang! Kami masih tahu hukum halal dan haram.

Kalau kau rasa diri kau kaya. Tidak pandang kucing kurap. Tidak hairan dengan kucing terbiar di jalanan yang meminta makan, kau TOLOnG DIAM. Jangan banyak bunyi. Kau mewakili siapa? Mewakili berapa orang yang tidak sukakan kucing kurap ini? Mewakili berapa orang yang tidak sukakan komuniti kami ini? Jika berasa tidak puas hati sekalipun, silalah buat satu 'Fanpage' di Facebook dengan tajuk 'Kami Anti Kucing Kurap Dan Mereka Yang Meminta Sumbangan' Boleh? Aku cabar! Aku pun mahu tahu juga atas alasan apa orang seperti kau tidak suka sangat kucing kurap ni?

Atau pun, kau buat saja laporan polis. Habis cerita.


Tapi maaflah,
usaha kau memperkecilkan kami, langsung tidak memberi tekanan dan buat kami putus asa. Kucing kurap tetap jadi pilihan. Sekurap-kurap dia pun, dia tidak tahu menghina orang. Walapun kau hina dia, dia akan tetap doakan kau agar kau dapat hidayah dan di bukakan hati untuk terima hakikat ' apapun yang ada di Muka Bumi ini semua hak dan milik ALLAH S.W.T. Sekali kau menghina kucing kurap dan menghina kami, terimalah hakikat yang kau juga menghina Allah. Menghina setiap makhluk yang Allah jadikan di muka bumi ini. Itu hakikat.

Kucing Terbiar & Anjing Jalanan tetap akan wujud dan kami tidak akan berdiam diri semata-mata sebab kami dapat penghinaan dari manusia sombong macam kau! Pandanglah cermin, dan tanya diri 'Siapakah yang menjadikan aku? Siapakah yang menjadikan kucing-kucing kurap dan kotor itu? Siapakah yang menjadikan manusia-manusia yang aku hina ini?"

Tepuk dada tanya iman!

Maaf kawan-kawan yang lain. 'Entry' ini menjadi panjang berjela. Saya cuma kamu semua faham, tidak semua yang bernasib baik macam kita. Kita sakit, kita boleh bercakap. Mengadu. Kita lapar, kita boleh meminta dan membeli. Kita berteduh dari panas dan hujan. Tidur di tempat selesa. Salahkah kita berkongsi sedikit keselesaan yang Allah kurniakan kepada kita dengan makhluk-Nya yang lain juga?

Astagfirullah al azim,
segala yang buruk datangnya dari saya dan baik juga Dari-Nya Yang Maha Esa. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kami dan mereka juga. InsyaAllah.

Wallaualam...

Nota kakitanganku : Entry panjang. Tidak perlu kemaskini seminggu pun tidak apa. =))






94 kUs-kUs:

Frodo Baggins on March 23, 2011 at 10:09 AM said...

soalan2 bodoh dari manusia yg akal tongkang pecah ni kita tak perlu beratkan sangat tedi ... yg begitu cuma debu atas berlian x kurangkan nilainya 0.01 pun kan?

pergh kucing2 sihat belaka
tahniah woohaaaaa!

messyremo on March 23, 2011 at 10:11 AM said...

naiss entri ted!!
pedulik la makhluk tu..

sueanne on March 23, 2011 at 10:14 AM said...

nampak sangat orang tue tak de perikemanusian terhadap binatang2.. patutnya bagi sokongan tapi mengutuk lak.. biar lah dia ted.. teruskan perjuangan ted n kawan2.. ramai yang menyokong, dan hanya sorang sesat tue yg ntahapapa2 ntah..

Queen on March 23, 2011 at 10:19 AM said...

ok..nik mungkin tak suka bela kucing..nik mungkin orang yang tak adopt kucing2 dari TEDI...nik adlaah ur silent reader.....

TAPIII....

rasanya tak perlu hina orang yang membela dan memelihara kucing2 ni... pengomen tu sangat bodoh..dan buat nik marah...

nik mungkin kurang 'mesra' dengan binatang.. tapi tidak la sampai nak cakap gitu..kalau ada kucingterbiar datang mintak makan..tetap nik hulurkan sikit apa yang nik makan..bukan semata2 sisa.....

Tapi orang yang komen tu seolah2 dah hilang perikemanusiaan... hilang belas di hati die...

Dialah orang yang paling hina sekali dalam dunia ni kerana hilangnya rasa belas..

Kalau pun tak nak bela..tak perlu keji...

ok...nik marah..dan maaf melampiaskan di ruang komen tedi..
semoga tedi tabah k!...

Shorbaini on March 23, 2011 at 10:21 AM said...

biarlah orang tu tedi, yg penting niat ko baik :)

Shorbaini on March 23, 2011 at 10:22 AM said...

alamak dah terlupa sgn out lagi. ini ibu si fatin :)

Cat-in-Sydney on March 23, 2011 at 10:25 AM said...

Aunty Tedi,
(((((HUGS))))) Angelina, Tom & Brad pun dulu kucing terbiar. Tom tu Mama jumpa kat kaki lima bank sebelah kedai mamak. Sekarang? Orang datang rumah semua nak Tom, minta bawak balik. Angelina jangan ceritalah, udahlah cantik, seksi dan pandai berblog pulak. Agaknyalah, kalau "silent reader" tu jumpa Angelina macam mana ye? Mahu ku cungkil matanya!!!! Ish....sabar....jangan marah.
Teruskan your good work Cik Tedi. Persetankan mereka itu. purrr....meow!

bella-wella on March 23, 2011 at 10:30 AM said...

manusia benak ni, bodoh xboleh diajar..
pandai langsung xboleh ikot..

biarkan dia terjun dgn labu2 nya..
biar kan dia dengan dunia kolotnya 2..
bodoh! 2 je yang sy boleh cakap..
ati sy pon bengkak sgt2..
Allah 2 Maha Besar..
mane tau satu hari nanti, kau sakit berkurap nak mampos & kau xmampu nak biayai rawatan, kalau xde sape tolong kau, baru kau tau!

~mrs azmi~ on March 23, 2011 at 10:30 AM said...

itu olang aaaaaa.. kene panah petir ini manyak bagus oo!


gila punya olang..

heartless!

WILAYAH C.T.M on March 23, 2011 at 10:39 AM said...

orang tu mmg heartless..
tak payah la nak hina2 orang
bangang..
semoga Allah merahmati awak kerana menyayangi kucing..respek!
sy mmg takut kucing sbb dia suka terkam2 kaki,main2 kat kaki..haha..

meowwmania on March 23, 2011 at 10:41 AM said...

terima kasih pada Tedi kerana telah meluahkan apa yg terpendam dlm hati org-org seperti kita nih yg mencuba sedaya upaya dan terdaya utk membantu haiwan terbiar..

yer! semangat kita tak akan luntur!!

mereka juga adalah makhluk Allah yg berhak hidup selesa dan selamat di dunia ini, fikirkan lah...

Nazhatul on March 23, 2011 at 10:46 AM said...

aish... sakit ati bace ape yg pompuan tu tulis. huh. kucing kurap yang senang nak bela tu pon dihina nye. agak nye camne layanan dia dengan mak bapak dia kalau mak bapak die sakit teruk. mesti xmau jaga, cuci berak kencing, cuci kudis semua kan? jijik. sama cam jijik dgn kucing kurap x seberapa tu.

sabar jek la tedi. orang camni, anggap jek la masa dia komen ni, mungkin otak tengah tak waras. masa tu otak da teralih kat lutut, tu yang tulis pon pakai lutut. bangang punye orang.

saya pon ade bela kucing kurap. seryes kurap teruk+kaki terseliuh+comot+kurus kering. tapi takde gamba la nak tunjuk bukti. tu masa mula2 dia datang rumah saya. but sekarang da sgt2 gebu, bulu cantik dan manja sangat2. tido pon nak tido sama2 kat bantal kita.

kucing kalau kite jaga elok2, dari penyakit trok+comot macamne sekalipon, akhirnye jadi comel gak. begantung kepada kesungguhan dan keikhlasan kita menjaganya, kan?

eh. tepanjang lak komen. da blh jadi 1 entry.. hehehh.. sori tedi. (^__^)

nora on March 23, 2011 at 10:48 AM said...

Salam TeDi...sesungguhnyer ujian ini dtg drNYA dan DIA lebih mengetahui nawaitu kita...oleh yg demikian kepada SAUDARI yg sesuka hati nyer menghina pemilik BLOG ini dan juga secara tk sengaja telah menguris ramai hari pencinta haiwan...sedarlah bahawa ANDA dlm kerugian...kerugian dlm menikmati erti kehidupan dan kebahagian malah ANDA lebih hina dari kucing kurap dan kucing yg terbiar itu...sbb sepjg menjaga, merawat dan membela kucing kurap dan kucing terbiar, kami tidak berkurap dan hidup kami tk terbiar...yg berkurap dan terbiarnya mungkin adalah ANDA...renung pd cermin dan nilai diri ANDA sendiri...

tO TeDi ~ smoga tabah dlm mengharungi ujian ini...sesungguhnya setiap ujian ada hikmah nyer yg menanti...insya'allah DIA akan sentiasa bersama kerana DIA lebih mengetahui dan lebih memahami...

Catladyjes said...

Catladyjes support 100% this blog yg meluahkan isi hati para pencinta haiwan!!! just ignore those "cowards"..pengecut yg rasa dirinya sgt perfect,sgt tinggi..ppeerrgghhh~~~ pergi jauh2 la wooi~~~~ Kita bersyukur dikurniakan dgn akal, yg boleh bercakap,membuat apa saja..then how abt those pity abandoned animals?/ Knapa pulak rasa kedekut tangkai jering ni nak share sedikit makanan/tpt teduh dgn haiwan2 terbiar??? Apakah dgn membela kucen cantik dianggap sebagai manusia paling prihatin?? Sorry, u stupid lady..buka mata besar2, lihat dunia ni yg penuh dgn haiwan2 yg masih dahagakan kasih sayang manusia!!! Lu kaya lu punya hal..jagan kacau gua dgn member2 pencinta haiwan gua yg lain...Long live for blog "Kami Pencinta Kucing"!!!! Cabar la blog ini jika anda berani...hemhemhem (senyum sinis)...

Catladyjes said...

Catlady nak tambah sikit ...blog "Kami Pencinta Kucing" dan Group "Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan" tetap di hati kami....mereka takkan musnah hanya dgn kata2 ejekan/fitnah bodoh oleh sesetgh pengecut nie...Syabas kpd blogger!!!!

ela said...

good job tedi!!
sy suke entry awk yg pjg lebar ni..
kalo la pompuan tu xde kesedaran dlm diri dia jugak,xtau la nk ckp mcm mn..
mmg xde otak btol..
kita sama2 makhluk Allah..
jgn la nk menghina sesama makhluk..
xkira la binatang ataupun manusia..

renung2kan dan selamat beramal..:D

l.u.q on March 23, 2011 at 11:23 AM said...

truskan usaha murni ini...
persetankan org2 yg nak jatuhkan anda...
wat bodo sudah~

بارك الله on March 23, 2011 at 11:24 AM said...

org tu bukan jer BIADAP DGN SESAMA MAKHLUK & KUCING KURAP tp BIADAP DGN ALLAH YG MENCIPTA.....kurang ajr betulla manusia jenis cm tu bongok .... !!!!

بارك الله on March 23, 2011 at 11:24 AM said...

org tu bukan jer BIADAP DGN SESAMA MAKHLUK & KUCING KURAP tp BIADAP DGN ALLAH YG MENCIPTA.....kurang ajr betulla manusia jenis cm tu bongok .... !!!!

Southern-Girl on March 23, 2011 at 11:27 AM said...

Saya baca menda ni kat blog SS semalam lepas nampak kat wall Kucing Terbiar & Anjing Jalanan.

Honestly, saya rasa malu gila sebab 'pencacai mulut(tangan) taik' tu orang Johor. Sentap terus hati ni. Tak semena-mena terpalit busuk kat kami pencinta haiwan jalanan/terbiar di Johor.

Sabarlah Tedi. Manusia ni memang macam-macam ragam. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Ada hati mulia, ada hati busuk macam taik spt dia.

Even sekarang pun rambut dah boleh macam-macam kaler, inikan pula hati masing-masing.

Kita tak boleh buat orang faham kita dan menerima kita keseluruhannya. It's hard and it's a fact that we have to accept. Apa yang kita boleh buat ialah keep doing what we are doing. Helping makhluk-makhluk Allah yang lain yang tidak berdaya....

Hanya Allah sahaja yang tau niat kita.

On behalf of orang Johor, I'm so sorry... (saya rasa macam nak pindah negeri la plak...malu gila ada 'bangkai' orang Johor camni)

~LP Lum~ on March 23, 2011 at 11:40 AM said...

salam tedi~

biarkan aje org2 yg akalnya pendek tu.. biarkan aje mulut mereka nak ckp atau nak hina.. teruskan perjuangan kamu serta sahabat2 kamu yg len.. insya Allah, ada yg dtg membantu kerana tak semua manusia bagang mcm org yg akal pendek tu...

Fadzillah Kamarudin on March 23, 2011 at 11:51 AM said...

to hell with them...

Mamarempit on March 23, 2011 at 12:10 PM said...

kenapa dengan mereka2?????
adakah tedi dan sahabat2 mereka atau pencinta haiwan ini menyusahkan hidup kamu????

Adakah mereka (rujuk sbg pencinta haiwan) pernah mengatakan diri mereka Tuhan / Malaikat semata2 kerana mereka selalu menjadi penyelamat???? PERNAH????

Kamu2 (kalau ada bela yg cantik sahaja)....itu bukan namanya pengasih....tapi mahu orang puji kamu....kamu ada yg terbaik sahaja.....

eii...sbenarnya...tak tau nk luahkan cemana....

Biarkan lah tedi....Allah Maha Mengetahui.....

¤(`×[¤MyA¤]×´)¤ on March 23, 2011 at 12:19 PM said...

takyah jadik orang la "beruang" tu yeh...baik jadi "beruang" betul2..baru ko tau langit tinggi ke rendah..menghina makhluk Allah same seperti ko menghina ciptaan Nya..tak sedar ke ko tu duduk menumpang atas bumi Nya? bukak la mata luas2..agak2 tak sedar gak lagi, gali lubang kubo tanam diri sendiri la =)) BODOH!

tedi, tak terjejas pon all the cat lovers ni punya life dgn org2 mcm ni :)) kite lg bersemangat ade :P

STOP THE ANIMAL ABUSE!

yulannara on March 23, 2011 at 12:43 PM said...

sabar lah tedi... pompuan 2 sebenarnyalah si kurap hahaha.... dia cemburu sbb x de org nk amik dia,belai dia so dia meroyan lah x tentu pasal . sian dia... kepada pompuan kurap 2 g lah cemin muke, takut kurap dh tertutup molot longkang 2.....

mel on March 23, 2011 at 12:46 PM said...

wujudnya kucing-kucing kurap sebab wujudnya manusia yang tidak bertanggungjawab, yang jijik dengan kucing-kucing kurap, kucing jalanan....

tedi jangan putus asa... orang begitu biarkan saja.. walaupun saya ni kira pembaca baru disini tapi saya suka akan apa yang tedi lakukan... kucing jalanan pun perlukan kasih sayang, perlukan perhatian macam kita manusia... bayangkan kita yang hidup macam kucing jalanan...???

Just Call Me V on March 23, 2011 at 1:03 PM said...

biadap la org mcmtu..teruskan usaha murni cik tedi..kami pencinta haiwan tahu dan faham apa yang kalian buat..
wp saya duk jaoh dari kamu smua, tidak pernah memberi sumbangan/adopt dan join kamu semua di sana..tapi saya iringkan doa supaya apa yang cik tedi dan rakan dipermudahkan urusan dan rezeki demi membantu makhluk allah.

veesakura on March 23, 2011 at 1:09 PM said...

manusia tu memang biadap. rasanya komen dia ituyang mahukan glamor kowt. bagi komen yg provokasi, buat sume orang membaca komen de yang ntah pape tu

thefluffies on March 23, 2011 at 2:59 PM said...

Tedi, masa baca penulisan pompuan tu, sikit pun saya tak rasa nak menangis. tapi rasa darah menggelegak sampai ke kepala. Tapi bila melihat gambar2 kucing2 yg kamu upload di entry ni sebelum dan selepas, saya rasa mau menangis semahunya.

Betapa kerdilnya kita nak selamatkan SEMUA haiwan terbiar di luar sana tapi cuma mampu menyelamatkan segelintir kecil sahaja.

Kita tak macam sabrina yeap yg mampu menempatkan 200 anjing di farmnya. Tak macam kak shahrul anum di santuary nya. tak macam papa meow di rumah atas bukit. Kita sentiasa pandang tinggi usaha animal lovers ini, tapi sedih bila ada org yang mencaci dan memburukkan orang2 yg kita pandang tinggi ni dengan cacian dan maki hamun. Dengan panggilan seolah2 hinanya mereka menyelamatkan haiwan jalanan.

Sedih. Saya tak mampu nk teruskan penulisan, apa lagi nak bersuara :(

~neq~

Catladyjes said...

Neq, jgn sedih..mmg bukan semua manusia akan faham usaha serta perjuangan kita sebagai animal lovers nie..kita try our best...buat yg mampu utk menjaga/selamatkan haiwan terbiar ni..mulut org sukar dikawal...walaupun mereka menganggap usaha penyelamatan haiwan sakit/berkurap amat hina..lebih hina/keji lagi hati mereka!!! Rumah Catlday bukannya besar sgt..at least Catlady taking care of stray cats yg sakit dan jaga sebaik yg boleh...Cat tak kaya, gaji cukup makan..tetapi dgn bangganya Cat dpt menyediakan catfood Whiskas 8-10kg tiap minggu...kita happy bila tgk keadaan kucing yg telah kita selamat tu bertambah pulih..kan? =)

m.q on March 23, 2011 at 3:09 PM said...

aduhhhhh terluka hatiku...
aku pun adopt kucing kurap dan kucing jalanan
silalah ke blog ku utk lihat perkembangan mereka yg dh mmbesar bagai jebon!!!!
opssss...juara..

m.q on March 23, 2011 at 3:10 PM said...

stray cats & kurap cats deserve better!!!!

Frodo Baggins on March 23, 2011 at 3:11 PM said...

Kami daripada.....
Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor
Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor
Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang
Universiti Teknologi Malaysia(UTM), Johor
Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang (dulu KUKTEM)
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuala Lumpur
Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Negeri Sembilan (dulu KUIM)
Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor
Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu (dulu KUSTEM)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor (dulu KUiTTHO)
Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka (dulu KUTKM)
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis (dulu KUKUM)
Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Terengganu (Kini UniSZA)
Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kuala Lumpur (dulu ATMA)

Politeknik Ungku Omar, Ipoh, Perak
Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang
Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Jitra, Kedah
Politeknik Kota Bharu, Kok Lanas, Kelantan
Politeknik Kuching, Kuching, Sarawak
Politeknik Port Dickson, Si Rusa, Negeri Sembilan
Politeknik Kota Kinabalu, Kota Kinabalu, Sabah
Politeknik Shah Alam, Shah Alam, Selangor
Politeknik Johor Bahru, Pasir Gudang, Johor
Politeknik Seberang Perai, Permatang Pauh, Pulau Pinang
Politeknik Kota, Melaka, Balai Panjang, Melaka
Politeknik Kota, Kuala Terengganu, Kuala Terengganu, Terengganu

Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM)
Kolej Matrikulasi Perlis
Kolej Matrikulasi Kedah
Kolej Matrikulasi Perak
Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Kolej Matrikulasi Melaka
Kolej Matrikulasi Johor
Kolej Matrikulasi Pahang
Kolej Matrikulasi Labuan
Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim
Sekolah Dato Abdul Razak
Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Sulaiman
Sekolah Menengah Kebangsaan Putra
Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Puan Muda Tengku Fauziah
Sekolah Menengah Kebangsaan Sanglang
Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Ahmad

TADIKA Perpaduan Kampung Alor Bakong
TADIKA Kemas Taman Pelangi
TADIKA Kemas, Kampung Attaduri
TADIKA Pelita, Taman Langkap Jaya
PUSAT ASUHAN TUNAS ISLAM(PASTI)

Majlis Pewakilan Pelajar (MPP)
Ketua Pengawas
Ketua Pengawas Pusat sumber
Ketua Kelas
Penolong Kelas
AJK Kelas
Ahli Surau Sekolah (ASS)
dan
semua Pelajar – pelajar …………………....
MENYUKAI ENTRI anda!!!!
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´´¶¶´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´¶¶´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶´´´¶´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶´´´´´´´´´´´´¶´¶¶´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´¶¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´¶´´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´¶¶
´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´¶¶´

sI tEDI on March 23, 2011 at 3:13 PM said...

frodo sangat comel! I love you!

sI tEDI on March 23, 2011 at 3:14 PM said...

say atak tahu macam mana nak balas komen kamu semua yg sentiasa beri sokongan pada kami.

InsyaALlah,
usaha kami tidak akan terhenti walaupun ada lalt dan langau sentiasa berkeliaran!

ALlah tahu niat kita.
Itu yang penting!

Daniela on March 23, 2011 at 3:17 PM said...

semua org bela kucing sebab ikhlas..kita syg...dia kan makhluk ciptaan Tuhan...bukan nak tunjuk baik..bukan kucing je ..haiwan2 lain pun... hidup atas muka bumi nie Tuhan dah tetapkan untuk kita berkongsi dgn yg lain...bkn kita je yg perasan bagos duduk kat dunia nie...haiwan tumbuhan ada bersama kita...apa salahnya kita berkongsi kasih syg dgn dorg...

kenapa nak perlekehkan usaha manusia lain..anda tak mau anda jijik anda jgn cakap apa2 lah... takde pun paksa2..

maaf tuan belog..sy ter "emo"
berair mata saya baca cerita nie...

Mizz Qissara si Gadis Semasa on March 23, 2011 at 3:22 PM said...

biarkn dye k.tedi...

kesian dye...kaya ke dye?? hahahaaaa!!

rsenyer dye skit aty k0wt c0z dye p0wn "insan kurap" kt tpi2 jlan... jeles tg0k k.tedi,k.ss,papame0w n lain2 kutip kucing2 kurap...dye xdk sape nk amik taw..tu yg skit aty sgt tu... muahahaha!!! BENGONG tol r minah gendot ni!!!

ye sye s0kong k.tedi! kalo brani n bt0l r pe dye ckp,kite cabar dye wat 1 page fb or bLog!!!
nk tg0k... 2 p0wn kalo pndai r...
muahahaha!!!

iChI's Stories on March 23, 2011 at 3:33 PM said...

Semoga allah bagi hidayah kepada manusia itu!!

DeQdEq on March 23, 2011 at 3:35 PM said...

hek eleah....sape manusia ni? kalau dah tak suka akan kucing2 terbiar tu kenapa plak nk menghina manusia yg sudi menjaga kucing2 terbiar ni...

apsal yg ko nak rasa sakit hati sdgkan tedi dan kawan2 yg lain langsung tak merasa susah melakukan kerja2 mulia ni..

kalau dah tak suka tak payah nak mengata dan mnghina la....ko tu sapa? buruk baik makhluk di muka bumi ni semua ciptaan Allah termasuk diri kau tu....

jgn nak menghina makhluk lain....

ni yg geram nih...sampai nak ckp aku kau dh rasanya....

sape manusia ni?

Masy on March 23, 2011 at 3:38 PM said...

mungkin pompan tu x cukup kasih syg kot. bila dia tgk kucing kurap pun disayang2, terus laaa sakit ati dia.

apepun, ini usaha yg mulia. moga Allah merahmati, insyalllah~

Daisy Dess on March 23, 2011 at 3:43 PM said...

1st of all saya nak ucapkan terima kasih kepada anda dan rakan2 anda kerana sudi menjaga dan melindungi seluruh kucing kurap yang ada di Malaysia... insan seperti kalian tak ramai yang ada.. di dalam kekurangan yang ada... tapi kalian sgt bersemangat utk meneruskan perjuangan... dan 2nd saya nak respon kepada manusia tolol yang bertanyakan soalan bodoh dan melemparkan tuduhan yang dunggu kpd anda.... saya yakin dia masih membaca......
"wahai encik atau puan atau siapa pun kau... tau tak dalam dunia nie ramaiiii pencinta haiwan.... tapi setiap daripada mereka terdiri daripada pelbagai kategori.. diantaranya :
ada yang sayangkan haiwan tapi tidak mempunyai kesanggupan utk membela.Jadi salah satu cara untuk membantu adalah dengan menyalurkan apa2 sumbangan dalam bentuk kewangan atau barangan....
Ada juga manusia yang banyakkkkk duit tapi atas sebab2 tertentu mungkin ada ahli keluarga yang alergik menyebabkan mereka tidak boleh menyimpan sebrg haiwan peliharaan jadi cara lain utk membantu adalah dengan menyalurkan bantuan...
Ada juga yang tak de duit.... tapi keperikemanusiaan itu menyebabkan mereka merasakan hendak tak hendak kena jugak selamat kan haiwan2 nie.. maka ruang yang ada tak kira walaupun sempit tetap disediakan utk haiwan2 nie... Maka dengan itu lah wujudnya elemen memerlukan sumbangan IKHLAS.... untuk terus membantu menyelamat dan memelihara haiwan yang kau gelarkan KURAP itu..... disini jelas menunjukkan para pencinta haiwan sentiasa tolong menolong... ada yang sediakan tempat berteduh..ada yang sediakan makan minum dan ada juga yg turut menyumbangkan kewangan... semua diatas satu Misi iaitu "Menyelamat dan Melindungi mereka yang kau gelarkan KURAP" ....."
Saya harap kau yang tolol itu sekurang-kurangnya mendapat sedikit ilmu kefahaman tentang perjuangan mereka....

to u guys... Keep the good Work... Allah always b with org-org yang benar... insyallah..... :)

reha said...

jap eh..jap... kite nk gelak jap.. sian nye kat budak tu kak.. mesti malangkan sape yg lahirkan dia.. sape yg sgt sayangkan dia.. malang sbb pernah sayang kat budak tu sbb rupanya2 budak tu xde hati dan perasaan langsung.. ish..ish... kalo belaja tinggi keje bagus gaji banyak tapi cara cakap macamtu kan ke sgt memalukan... moga tuhan ampunkan dia dan moga dia dijauhkan dari perasaan hasad dengki, sakit hati, iri hati dll yg mengikut perangai syaitan itu.. amin...

Catladyjes said...

dear Daisy dess...i like ur comment!!! (^^)

Ayien,Inaz,Dora on March 23, 2011 at 3:57 PM said...

Apa masalah 'DIA' ni sebenarnya??
Dia bukan stakat mngaji smpi darjah 6 tp ada PHD lagi tuh.. PERASAAN HASAD DENGKI !!!!
Dia takut Tedi dpt PAHALA lebih dr dia la tu...

sI tEDI on March 23, 2011 at 3:57 PM said...

mata saya sudah kabur untuk baca semua komen. nanti saya baca slow-slow. =))

Saya akan suruh kawan saya yang telah jatuh sdikit semangatnya membaca komen2 ini juga. =))

terima kasih. =))

Reha,
dia kata kau tak pandai bela kucing!!
jom kita bawa ward2 dgn bubu yg dobot tujumpa dia... ha ha ha ha

Zila Zainal said...

jangan patah semangat k. we have your back =)

read this similar entry kat sunyi sepi. inilah antara orang2 yang ada potensi menyakiti/menzalimi haiwan2 kat dunia ni. semoga allah membuka hatinya untuk tidak membeza2kan makhluk ciptaanNya.

p/s: yang peliknya, dah tak suka tu, follow pulak blog orang. some people really made me laugh.

my prayers to all the cats in the world =)

Ecah on March 23, 2011 at 4:26 PM said...

Abaikan saja komen org seperti tu tedi.. saya tetap sokong apa yg tedi buat.. orang itu mungkin kaya.. tapi miskin hatinya.. mungkin belajar tinggi sampai 10 tingkat tapi bongok sampai terbenam otaknya di tanah.. perlukah mendabik dada.. bela kucing yg dibeli dan dianggap berbaloi.. abaikan saja org mcm tu Tedi.. bak kata orang.. TAK HADAP AKU NGAN KOMEN BUSUK KO TU!! heheheeh :)

reha said...

Lor..ye ke kak.. dia tu dah pandai sgt ar kot tu sbb sampai xmo bela tuh.. sampai dah HUSTLER sgt tu yg smp sakit ati tu eh... siannnnn... ekekekkekek...

NoRHaNa CorNER on March 23, 2011 at 4:50 PM said...

Ignore je org yg camtu....Jika tak suka apa kata duk diam2 je...Saya sokong kwn2 yg membantu haiwan terbiar..
teruskan teruskan dan teruskan

♥ Putri ilyanie ♥ on March 23, 2011 at 4:53 PM said...

Siapa yg begitu biadap tu... urm.. saya seorg yg suka kucing.. bila tgk kucing2 terbiar tepi jln rasa sedih je... rasa nk bela tp xmampu.. tp cita2 saya nk buka pusat pemeliharaan kucing.. harap2 termakbul...

Anonymous said...

adohhhhhhhhhh..sgt sakit hati ini membacenye!manusia2..kenape ko sgt cilake?kalau x suke bole jalan lah,ramai lagi yg suke akn kucing2 terbiar tu n sanggup amek n bela..ko diam2 sudah,xyah nk kluakan statement yg buat entah bp ratos org da maki macam2 kat ko..haihhhhhhhh!

-chulakitty-

THE LEKAT LEKIT STORY on March 23, 2011 at 5:32 PM said...

suara itu cuma dtg dr seekor syaitan.. jadi tak perlu kita ambil berat. Kita sedia tahu syaitan sentiasa mahu menyesatkan manusia.. tergambar jelas seekor syaitan itu cuma melemahkan jiwa2 manusia yang cuba membuat kebaikan kepada makhluk Tuhan..

fiza on March 23, 2011 at 5:47 PM said...

Tahniah tedi kerana berjaya menjadikan kucing² kurap, kurus dan terbiar menjadi kucing² yang bersih dan sihat. Hanya allah yg dapat membalas penat lelah tedi membela kucing² terbiar nih.

Memang biadab sungguh orang yang mengata tuh. Tak der hati dan perasaan pada binatang lebih² lagi kucing adalah binatang kesayangan nabi. Kalau tak menyokong pon tak perlulah nak mengata...memang tak der otak punya orang.

Dee on March 23, 2011 at 6:51 PM said...

suruh dia tengok 'bersamamu' kt tv3 lah malam ni..kot2 boleh bagi keinsafan pd diri dia..

tahniah buat tedi dan kwn2 yg selamatkan kucing2 kurap sehingga menjadi sihat..bila kita x buat/x mampu..tak perlulah kita kutuk org lain yg mampu..hehe..

umi_e on March 23, 2011 at 7:21 PM said...

Ya Allah... lama tak aktif berinternet kerana tidak sihat (sejak pulang dari Melaka)

Hari buka FB... ternampak coretan di Wall Bella, terus buka blog Tedi...

*Hati jadi panas bila baca apa yang manusia xxxx tu tulis sehingga hilang kata-kata!

** Semoga suatu hari nanti dia mendapat pengajaran **

Misz Pinkie Winkie on March 23, 2011 at 7:25 PM said...

manusia ini rabut sama hitam. hati lain-lain. tidak sangka hatie di busuk. lebih busuk dari tahi kucing.

habsahharun on March 23, 2011 at 7:26 PM said...

semoga manusia tu dapat hidayah dari Allah...

ntah hape dia jaki sgt ntah..
bukan nye mintak duit dia pon..
penyibok.

Juz Call Me Sharz on March 23, 2011 at 9:05 PM said...

ade jugak orang macam nie lagi!!!
suke hati la nak wat ape2 pon!!
tak susahkan hidop ko pon!!!
kalau tak suke tak payah bace dan tengok!!
siot punye orang!!!!

Anonymous said...

kepada makhluk yang hatinya telah mati itu, sedarlah....kamu jauh lebih hina dan menjijikkan pada mata saye...dan kamu sgt kasihan sebenarnya, kerana hati kamu tidak dikurniakan nilai kasih, sayang dan cinta kepada ciptaan Allah...

senang cite...arini ko hina kucing2 kurap tu, pandang jijik....ape, ko igt ko selame nye indah ke??? nanti ko dah tua kerepot, org pon akn pandang hina dan jijik la kt ko, sbb ati ko tu busuk n buruk macam muka ko jugak...

tedi, org gitu abaikan je.....tak mati la kita dengan komen2 kurap dari die tu...wakakakakaka...kesian tol aku ngn manusia tu...go tedi go!! kami sentiasa menyokong anda!

NuNu EeRa on March 23, 2011 at 10:32 PM said...

sedeh dgn org2 yg mcm tu.. kucing yg xde akal lgi berakal dari die.. huh..!

m4rilyn on March 23, 2011 at 10:42 PM said...

harap betina yang xde akal tu menggulupur baca kata2 hikmah kami semua.

Allah yang menciptakan semua alam semesta ini termasuk kamu. harap sedar diri ye

lulu on March 23, 2011 at 10:59 PM said...

Aslmkm..huhuhu..nk coret skit la..hmm..rasanya org yg cakap tahape2 sambil membeza2kan manusia camtu,macam dia lah yg menciptakan kucing2 cantik dan segala hidupan tu patut diabaikan je...pd tuan blog sy mmg tertarik baca entri ni..sy sokong myqza.."org JB" tu Allah jadikan Mulut lagi baik ke?kalau da camtu la gayanya..aduyai..makin ramai kan orang camni skrg..dah akhir zaman sgt..dahla berlagak..blh plak kutuk benda baik org buat..tula kan..gaya mengalahkan TUHAN..hai..
pd org yg senok otok tu sy nk ucapkan:
"kucing kurap tu dah jadi cantik..jgn awk dr manusia cantik plak btukar jd binatang kurap.."
nauzubillah..pkla dulu sblm buat apa2..awk tu Muslim JB..sy nk cakap pn x tau di sisi Allah mcmana...tp jagala baik2 mulut tu ye..
pd tuan blog..sabarla ye..ramai lg yg myokong anda ♥

Farahliza Isa on March 23, 2011 at 11:29 PM said...

terbaekkk la cik tedi!!!
kalau x insaf xtau la nk cakap camner lagi...mmg ati batu...elok diketok ngn penukul jerk :D


by the way...to pompuan shit...kucing kurap saya kim slm maut...hahaha!

Chika on March 24, 2011 at 12:26 AM said...

Welldone Tedi. Entry yang padat dan komen yang tak terbaca panjangnya. Harap2 lebih ramai penyelamat haiwan2 terbiar yang akan lahir dr usaha kamu dan kawan2. sentiasa bantu apa yang terdaya, selagi terdaya. kami sentiasa menyokong tedi dan semua sahabat2 'wonderpets' yang lain. dulikkan orang busuk macam ni.

chomelchomelku on March 24, 2011 at 12:30 AM said...

salam tedi...akak kesian kat owang yg wat komen 2...sbb nyer dier trasa la xde owang nk wat blog tuk kucen2 parsi nie....
ye la kte nie asyik cite psl kucen2 local kte jewkn...kte cuma mampu nk bela kucen2 yg dtg umah kte...tp xpe tedi...kte bela kucen dgn penuh rasa tanggungjawab & bukan nk kn perhatian...kte jd kwn blog & animal lovers sbb kte faham prasaan memsg & kte punya hobi yg sama iaitu menyelamatkan & bercerita tentang kucen2 peliharaan kte...
bg tuan punya kucen2 parsi yg bg komen bagai nk rak 2...xde makne nyer awk dapat pahala bela kucen 2 kalo brgantang2 kutuk awk bg kat owang lain...sedar2 la ckit kte sebgai manusia nie po menumpang jew tau dlm dunia nie...kalo kamu xske dgn cite2 kami disini juga apa yg kami buat, xpyh baca blog nie...kamu lbh baik jd silent reader jew...lg po bkn dgn duit kamu kami bg mkn kucen2 kami nie...saya kesian dgn kucen2 parsi kamu 2, apa la nasib diowang dpt tuan mcm kamu yg x hormat langsung spesis2 yg buruk jg brgelandangan nie...nauzubillah...
induk kucen yg saya bela mula2 po cuma brasal dr kucen yg datang ke rumah, consider kucen2 trbiar jgk la...tp alhamdulillah, waris2nya makin lama makin chantek...
tedi, agak2 nyer kalo kucen parsi dier tetb ader kurap @ sakit, dibuang trus kot...xpe tedi, kte truskn usaha murni kte nie...xpyh la dgr cakap2 owang x sedar diri nie...akak tetap menyokong apa yg kte buat....

tinta da'ie on March 24, 2011 at 2:04 AM said...

salam tuan rumah,

aku pun teringin nak komen..
sila baca entry aku ni..walaupun tidak berkait dgn kucing, tp berkait dgn kesombonga..krn bolah dikaitkan org yg menhina makhluk Allah ni adalah manusia yg sombong.

http://mohdfatihin.blogspot.com/2011/03/kenapa-kita-sombong.html

apapun teruskan usaha anda krn ikhlas itu tidak akan menjadi kita bersemangat melakukan pekerjaan itu kerana pujian dan tidak akan berhenti kerana celaan..

mudah2an usaha ini sekurang-kurangya menjadi saham anda di akhirat kelak.

kerana haiwan ini walaupun dia haiwan, tapi dia juga adalah hamba Allah.
haiwan ini berdoa kepada Allah dan doanya akan didengar oleh Allah..
setiap kucing-kucing yang anda bela dan jaga berdoa semuanya supaya memberikan kerahmatan kepada anda, maka beruntunglah anda..

biarkanlah mereka yang suka menghina itu..
atas dunia dia merasakan dia mulia..tp di akhirat pasti tau kesudahannya kerana berlagak sombong..

sekian

AngeL BeaR on March 24, 2011 at 3:54 AM said...

my msg to that person who talk bad about ppl who take care/rescue stray dogs and cats: IF YOU CAN'T SAY ANYTHING NICE, STFU.

nj on March 24, 2011 at 5:36 AM said...

sitedi..

Semoga banyak bersabar dengan dugaan duniawi macam tu. Manusia memang tak puas hati dengan segala apa pun...harapnya 'orang' serupa itu akan sedar nikmat yang ALLAH berikan kepada dirinya hingga mampu hidup dan bernyawa lagi...

dotblogspotdotkom on March 24, 2011 at 7:58 AM said...

huhuhu 1stly... maaf la wahai rakan belog ku.... SOMBONG??.. terasa juga hati pakcik... huhuhuh.. sape le pakcik nih nak menyombong..... tiada niat nak nyombong... lebih² orang yg pernah bagi hadiah kat pakcik... huhuhuhu.... i'll remember it.. insya ALLAH... ok.. kita buka buku baru yee... nanti kita jalan² town melaka... tak pun meh turun kl.... tp tak tau nak ronda kat mana.... huhuhuhuuh

anyway pasai topik tu....

pakcik tak kenal mereka seme tu... cuma nak menceritakan bahawa mereka akan lakukan pada mak ayah mereka bila mak ayah mereka dahtua nanti.....

katakan parent mereka tu sakit.... maka mereka akan campak parent mereka kat rumah orang² tua.. mereka tidak sanggup utk menjaga.....

ntah le tedi.. moga ALLAH membukakan hati mereka untuk melihat .... kebaikan ini bukan hanya kepada manusia sahaja.... malah kepada semua makhluk ciptaan ALLAH....

ntah le.... ALLAH MAHA MENGETAHUI... mungkin mereka tu tidak cukup kasih sayang kot... huhuhu

anyway..... teruskan usaha kamu itu.... insya ALLAH... pakcik akan bertandang lagi.. huhuhuhu... maaf ye ... huhuhuhu

TashA on March 24, 2011 at 9:50 AM said...

saya nih first tima baca u punya blog..tp rasa geram pulak bila org menghina kucing kurap..apa la tujuan dia nk menghina kucing2 tu semua...w/pon otak kucing tu lagi kecik dari manusia..rasanya...kucing tu lagi pandai...
hmmmm...biarlah dia nak hina... sekarang nih Tuhan tu balas cash je...kejap je dia dapat balasan...ntah2 nnt dia yg terkena kurap....

Anonymous said...

Tedi, i jumpe blog u dr kwn i. N when i bace ur entry its really touch my heart. bab the girl memang sakit ati.. cume dia x tau kot.. dia pun same gak ngn kuceng.. ke hulu ke hilir bawak taik.. siap tiodr2 lagik... knp i ckp mcm nih? psl dlm perot dia ada usus besar n kecik kan? kuceng pun sama.. so ape beza nyer.. ke psl dia kaya dia leh jual hsil bungan dia mcm rege mas.. kot2 la kan psl kaye sgt leh mkn nsik sepinggn rm1k... so kite ni same je... if i silap ckp so sorry
From Rizz

ketawariang on March 24, 2011 at 11:26 AM said...

assalam...tergeak hati nak baca entry ni...sedih sgt... beraninye die nak mengutuk org yg wat keje2 mulia ni?
tp sy x nafikan,saya pn hadapi bnda yg sama...
pernah satu ketika kucing sy mati, n sy nangis selama 1 week... org lain pndg sinis n jwb "ala,br kucing je yg mati"... itu semua dtg dr hati hitam org2 yg x berperikemanusiaan!

ape pun,ape yg kite buat, mst ada yg x suke...biarkn org2 yg camtu...ape yg kak tedi buat sgt noble... teruskan! sy nak ke melaka utk program rumah kucing haritu tp tgk2 da terlepas... sorry... next time sy cuba dtg!

NahDaTuLIzaH on March 24, 2011 at 1:21 PM said...

Ape-ape hal pon cik Izah tetap menyokong usaha cik tedi. biarkan mereka yang tak berhati perut camni. Ingat die sorang jek makhluk bernyawa kat dunia ni? Haiwan dan tumbuhan kan makhluk bernyawa. Sape die yang mempertikaikan usaha orang lain walhal hati die sangat busuk? Sabar lah cik tedi, Allah saje yang boleh balas usaha cik tedi dan rakan-rakan. Biar kan mereka yang dengki dan iri ati ni.

p/s : mintak share entry ni.. :)

Zura on March 24, 2011 at 2:18 PM said...

salam kenal...
masuk dr blog cik izah...
mmg hati busuklah org tue..kalau xsuke xyahlah nk condemn kebaikan org...kucing pun ciptaan Allah..dia pun perlukan perhatian dr manusia jugak..even dia kotor sekali pun...klau dia kotor kite bersihkanlah dia..itu yg perlu kite buat...ape punye orglah yg komen tue..

:)

Ryyn_kiss12 on March 24, 2011 at 2:20 PM said...

hai tedi...

sy nurynn dr ayer molek, mlk yang ada sent emel kt awak ttg klinik dan kedai penjagaan kucing sekitar melaka tempohari...igt x?? :p

sy rasa la kan manusia yg keji mcm tu sbnrnye dia SAKIT HATI dan JELES!! dgn sgl usaha y kalian lakukan...sbb dia tak mampu nak buat, pemalas dan nak kan PERHATIAN dgn komen2 mcm tu...ignore jek komen dari manusia BANGANG mcm tu... keep it up cik tedi!!

kita buat kebaikkan bukan untuk dinilai oleh manusia tetapi kerana diperintahkan oleh TUHAN!

Anonymous said...

testing

sI tEDI on March 24, 2011 at 3:17 PM said...

testing 1..2..3..

tuchin on March 24, 2011 at 3:23 PM said...

I like your entry tooooo :)

semoga Allah buka pintu hati org tu tuk melihat dgn hati bukan dgn mata semata..

kalau kucing parsi yg dibeli dibuang dibiarkan dibuat sambil lewa juga akhirnya akan jadi kucing kurap.. x gitu?

Anonymous said...

Aslkm...

Bykkan bersabar..tarik napas k..em mcm tsunami kecil la plak..sejak akhir2 ni ..saya dapati beberapa blog pencinta haiwan di asak oleh orang otak 3 suku..pelikkan..

Takpelahh..hati dorg dah mcm tu..ssh nak ubah..ni kes mak bapak x ajar dr kecik la...bak kata pujangga "persetankan dorg semua tu"..kt x nak penyakit hati dorg tu berjangkit pada hamba Allah yang lain..baik kt layan blog pencinta haiwan..kurang jg stress..

Apa2 pun..kt renungkan balik asal kejadian kt..to tedi..keep up a good work k..tataataaa

me diana

ELYA SUZANA on March 24, 2011 at 6:24 PM said...

salam tedi.... tedi biar si mulut longkang tu nk cakap apa, lantak la die... anjing menyalak bukit, anjing penat tp bukit xberubah pon. die nie kalangan org yg sakit mental nie, jiwa kacau... xcukup kasih syg... atau pon dulu die nie bb yg kena buang dlm tong sampah pas tu org kutip die, tu yg die jadi sawan anta email yg bkn2 tu. die sorg je yg giler... masih ramai yg menyokong tedi dan rakan2. kita minta sumbangan demi menyelamatkan nyawa haiwan2, kita sama2 saling membantu, itu tidak salah, kerana kita sama2 menyayanggi haiwan2 ini dgn ikhlas hati dan menolong sekadar yg kita mampu, tiada paksaan langsung hokey WAHAI SI MULUT BUSUK LONGKANG. teruskan usaha tedi kami semua sokong tedi... semoga ALLAH sama2 membantu kita melakukan usaha murni ini, semoga dimurahkan rszeki berlipat ganda, dan di berikan kesihatan yg baik.. AMINNN...

azureEn on March 24, 2011 at 10:28 PM said...

ni lah salah satu contoh orang yang tak bertanggungjawab. banyak duet konon2 tak dipandang kucing kurap tu. beli yang gebu2 gemuk2 montok2 tapi bile dah beranak pinak, kotor kan baju, calarkan kereta, pecahkan pinggan, dicampak merata. yang mengutip? KITA jugak.

owh btw, sebnrnye saya nak tanye, cmne nk hilangkan kurap dekat kuceng tu? ade sekor kuceng dekat bwah apartment saya, banyak sgt kurap sy tengok.. kadang2 sy usap2 skit sebab tentu dye gatal (tapi lepas tu cepat2 pegi basuh tgn dgn sabun dettol hehe). kurap dye same mcm si kucing kurap. kesian tengok =(

SheeMohamad on March 25, 2011 at 2:15 AM said...

syukur ada entry ni, seolah-olah terjawab pada soalan salah seorang kawan saya bila saya "like" fanpage di fb tentang kucing jalanan. memang ada spesis manusia ni yang sering terlupa. Lupa yang mereka juga makhluk ciptaan-Nya. Hari ini mereka diulit kemewahan, berpeluk sakan dengan si parsi gebu entah esok atau lusa hidupnya di kaki lima berteman kucing kurap tiada siapa yang tahu.

arekymz mukmeen on March 25, 2011 at 7:24 AM said...

I'm new here.
waaaah.
comel2 la kucing tu sume.
padan muke minah kuang ajo tu.

sI tEDI on March 25, 2011 at 8:35 AM said...

azureen :
saya kalau nak hilangkan kurap kucing selalu bawa pergi suntik kurap di vet.

tapi tips dari kawan-kawan,
guna minyak gamat pun boleh.
Terima kasih.

Ms.Lilies on March 25, 2011 at 2:01 PM said...

pehhh terbaek n3 ko yg ni...
congrats....gebu2 kucing2 tu semua...sihat2 ha..

Cik Siti on March 25, 2011 at 7:30 PM said...

cik tedi....sy suka entri yg ni..paling suka entri yg ni...hanya kita2 je yg fhm knp mesti nk kutip kucing kurap kurus kering bw balik rumah...hanya kita2 je...hanya kita2 yg terpilih....

syukur Ya Tuhan, Engkau anugerahkn kami perasaan sebegini. yg tidak memandang hina pada makhluk ciptaanMu yg kurap dan kotor itu...Kau peliharalah hati kami agar terus begini selamanya...

Anonymous said...

Moga Allah mengasihani saudari tersebut dan memaafkan dosa atas tuduhan dan kata-katanya. Dia, kita dan kucing itu makhluk Allah. Seteruk manapun tuduhan nya , still sama tarafnya dengan kucing kurap tersebut.Mungkin kucing kurap lebih baik kot sebab dia tak mengata orang lain langsung.

anie_cici said...

a'kum..saya amat hargai usaha anda menyelamatkan kucing2 terbiar ini..usaha anda mmg mulia..sanggup mengeluarkan wang yg bnyk dan masa utk mjga kucing2 terbiar ini dan saya sokong 100% usaha anda..bagi mereka yang berhati KURAP usah mempertikaikannya...kerana hatimu tu mmg tak layak utk mnyayangi mana2 haiwan pun..kerana hati ko TERLALU KURAP dan kucing kurap ini walaupun kurap tp bersih hatinya...Saya seorg pencinta haiwan terbiar mememiliki 12 ekor kucing terbiar amat MARAH DGN ORG YG BUSUK ATI TU & TIDAK BERPERIKEMANUSIAAN!!!! tak salah rezeki yg kita ada diagihkan kepada yg memerlukan..TUHAN pasti akan melimphakn rezeki kita...rezeki utk kucing2 saya sentiasa ada wlupun tak byk mana...kat sini saya nk bgtau pd mereka yg suka buang ank2 kucing yg baru lahir..tlonglah fikir2kan dulu..klu nk buang pun tgk lah dia besar dulu dan bole mncari mkanan sendiri...kesian kan mereka..Saya baru je membawa balik 2 ekor anak kucing yg masih lum buka mata lg telah dibuang tanpa ibunya oleh MANUSIA KURAP..kerana ia BETINA..nasib baik salah sekor kucing saya baru je beranak so dgn murah hati kucing saya tu mnyusukan kedua2 baby tu...kucing pun ada naluri kebaikan apalagi manusia yg dianugerahkan akal oleh Allah..so fikir2kan lah.......

Honey of the Valley on September 20, 2011 at 4:17 PM said...

astaghfirullahallazim....sedeh sgt baca entry nie..semOga Allah meLaknati setan tersebut dgn seburuk2 laknat supaya dia tau dia lagi hina,keji,jijik,buruk & busuk dr kucing2 kurap yg dia hina tu..!!
sy doakan semOga Allah murahkan rezeki awak cik tedi...semOga Allah limpahkan selimpah2 kurniannya di dunia & akhirat buat awak & seluruh kaum keluarga awak...aminn.. =')

Honey of the Valley on September 20, 2011 at 4:31 PM said...

saya nak share bLog entry ni kat bLog saya ye..saya nak share ngan kawan2 sy yg lain.. =)

Zezebel Lair on September 21, 2011 at 7:18 AM said...

Teruknya orang tu...saya juga peminat kucing walaupun alah dengan bulu kucing... :D

Monkey Boy on September 21, 2011 at 10:05 AM said...

nanti satu hari nanti..biar lak dye yg mngutuk nie..duk dpan jalan..and mase tue xde sape nk kutip..dgn kucing2 nie gak la jd peneman hdup dia...share mkanan same2..sumpah saya ckp...skang mmg la sdap mulut berkata..sbb bdan masih bertenaga..ade kerjaya..tnggu bla da tua..ank da xtrima..mase tue mermpat la tpi jalan..cari mkanan..last2...setan tue ngan kucing2 nie la jd peneman..

oh ya..sng2..visit la blog sy gak ea..

http://mianimalsstory.blogspot.com/

Siti said...

Assalamualaikum... nak tny mcm mana pemilik blog mengatasi masalah kucing yang mempunyai masalah kurap ni?? sy buntu sgt.. tak tau nak buat apa lagi dgn kucing sy ni.. muka badan habis berkurap... dgn anak2 kecik dia sekali kena... sy dah bawa pergi klinik nak dptkan suntikan tapi doc nasihatkan jangan lagi bcos ada baby... xtaulah... tgk kucing pemilik blog si kurap tu jadi si hensem tu yang sy terdetik utk bertnyakan soalan ini.. berapa lama amik masa nak sembuh ye... sy kecewa n buntu sgt.. tak tau dah nak buat apa... -Siti

hafiz said...

kucing kurap pun boleh jadi seperti kucing terlatih.

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting