Tuesday, February 02, 2010

C|mb-clicks D| seKaT!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 8:25 PM
Photobucket
'The access has been suspended'

Sudah 2 minggu aku tidak boleh lakukan transaksi melalui CIMB-clicks. Semuanya gara-gara aku gatal tangan memasukkan ID dan kata laluan ke dalam satu emel SPAM yang aku terima.

Logo di dalam emel memang sebiji macam CIMB. Aku tidak syak apa-apa.

Photobucket

Emel pertama dan kedua aku abaikan. Masuk emel yang ke tiga aku sudah keliru dan berbelah bahagi. Hari tertanya-tanya, benarkah dari CIMB. Tengok macam 'real'. Bila klik terus di bawa ke lama web sama bentuknya dengan CIMB kemudia masukkan ID dan kata laluan. Tidak berjaya. Rupanya itu semua hanya helah dari mereka yang tidak bertanggungjawab.

Aduhai! Menyesal sungguh. Semua bil belum berbayar. Sebelum ini semua melalui dalam talian. Hari ini telefon khidmat pelanggan CIMB mereka suruh buat surat dan fakskan. Aku sudah buat petang tadi. Akaun masih belum di aktifkan.

Nasihat aku kepada semua, jangan di layan sebarang emel dari mana-mana bank kononnya. Jika berasa syak wasangka silalah berhubung dengan bank yang berkenaan.

Jangan jadi seperti aku. Dalam berhati-hati terpedaya juga akhirnya.

Nota kakitanganku : Bayar bil cara manual esok!





24 kUs-kUs:

rosma on February 2, 2010 at 8:45 PM said...

huhuhu nasib xilang wet lam akaun..skrg ni mcm2 cara nk rompak duit orgkan..

zool on February 2, 2010 at 8:47 PM said...

Tukau password dan kalau blh tukau id sekali..
jgn layan SPAM..
Bank takkan minta anda mengubah maklumat melalui emel....

Aiydalela on February 2, 2010 at 8:56 PM said...

owh! me baru aje buat transaksi thru online [cimb].. hehhehe..

betol kata org di atas.. bank tak kan mintak maklumat thru emel..sesenang cenggitu.. lenkali hati2..

♀.รﻨν.♂ on February 2, 2010 at 8:58 PM said...

kesian ko.
takpe2.
lain kali jgn buat dah.
=)

nursarah on February 2, 2010 at 9:34 PM said...

huhu, memang bahaya kan. adei, siapa lah yg gatai wat onar dlm tenet nih..

Qisha on February 2, 2010 at 9:43 PM said...

ada jugak bahayanya teknologi canggih ni:)

FatinZol on February 2, 2010 at 9:53 PM said...

tedi,hati2!

Manjakusayang on February 2, 2010 at 10:08 PM said...

Sala perkenalan...

Sekarang ni macam2 cara orang nak menipu. Bukan nak jaga tepi kain orang. Tp, kes ni dah terjadi kat kawan saya. U dah tengok akaun u tak? Maksud sy cek kat bank. Coz kes u sama cam kawan saya. Dia masukkan pasword dan ID lepas tu lesap duit dia nak dekat 2k. Sampai sekarang tak settle2. Jika kata2 sy menyinggung hati u saya minta maaf yer...

Solehah on February 2, 2010 at 10:27 PM said...

hmm..skg ni kene berhati2 lebih..mcm2 jenayah..duit dalam akaun hilang x tedi?

hisham on February 2, 2010 at 10:31 PM said...

salam..i setuju...byr tunai lagi elok....

sI tEDI on February 2, 2010 at 10:47 PM said...

Terima kasih atas nasihat dan maklumat!
Alhamdulillah.. duit ada lagi.. x ilang! ekekekekekke... Baru g skodeng tadi! nebes gak!!

cahayachenta on February 2, 2010 at 10:52 PM said...

bahaya oooo urusan guna tenet ni... dlu pn kena sekali beb.. aku nk topup gn bank islam online pnya... alih2 duit potong, pastu nombor nk topup x masuk2... nasib baik dpt claim balik.

yusuf mujahidin ™ on February 2, 2010 at 10:52 PM said...

seb baik..fuhh...

aritu register maybank2u pn cuak2...

pencuri makin bijak..tp bodoh sebb tanak keje sndiri...nk amik titik peluh org je

Wanita Itu on February 2, 2010 at 10:57 PM said...

te pernah jugak dapat email camtu..
bukak page tuh..
mmg sejibik..
tapi te terperasan...
kat bawah seklai tulisan kecik updated 2005..
so te telefon terus CIMB mintak penjelasan..
so mmg diorang kata diorang tak hantar email pape..
mmg kena hati2 ted|..

Faarihin on February 2, 2010 at 11:41 PM said...

lepas ni harus berhati-hati.. mungkin tiba masanya cik tedi kena menjengah ke bank itu pula.. (^__^)

white rose on February 3, 2010 at 12:25 AM said...

alamak, akak...
nseb akak cpt2 bertindak...
pasni beringat ek...

white rose on February 3, 2010 at 12:25 AM said...

eh, lupe...
TQ letak award tuh...

cik syazni on February 3, 2010 at 1:19 AM said...

ooh bahaya nye!

♥akukahmilikmu®♥ on February 3, 2010 at 1:37 AM said...

tedi betul tu..skang nie apa2 emel spam better padam jer..kena ati2 bila guna online banking..

Moon Death Spell on February 3, 2010 at 2:01 AM said...

pergh..
moon penah kene gini
lapanpolohtahun ayah bising

relevan on February 3, 2010 at 11:11 AM said...

Ha ha ha Tedi...sapa suruh kau mengatal gatal tangan ni..

♥S@R@♥ on February 3, 2010 at 3:43 PM said...

sara pun da dapat email camtu dari maybank..tp sara xlayan sebb dah tau tu email tipu..

Tinie a.k.a Ibu Fatin on February 4, 2010 at 10:12 AM said...

huhu kena lebih berhati2

GiGGLe GaL on February 4, 2010 at 11:52 AM said...

ted, bahaya ko nih..aku baru je upkan entri psal penipuan.. hmm.. hati2 ler ted.. orang zaman kang ni..pemalas..sme nak dpt duit cara mudah iaitu dgn penipuan..

ngeri aku..nasib baik tadek ape yg jadik kat akaun ko..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting