Wednesday, February 10, 2010

LeLak| BuJanG T|Dak TerUrUs??

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:00 AM
Dekat sini ada seorang guru lelaki Cina yang masih bujang walau umur sudah 40+. Aku bukan mahu cakap pasal dia bujang ke atau lambat kahwin ke apa. Itu dia punya pasal. Aku hanya mahu cakap pasal penampilan diri dia.

Penampilan diri dia menunjukkan dia memang tidak terurus. Baju yang tidak bergosok, muka yang serabai, dan bau badan yang 1 kilometer sudah berbau. Baju yang di pakai juga di ulang-ulang dalam seminggu.

Aduhai.... Begitu terukkah orang bujang bila tidak berkahwin? Semua orang bujang begitu? Aku tidak tahu. Bagaimanakah guru yang duduk di sebelahnya di bilik guru menahan perasaan? He he he he....

Adakah kamu mengulang pakai baju ke pejabat kamu dalam seminggu? Aku pasti yang wanita akan jawab tidak. Lelaki pula bagaimana? Adakah bila hari Isnin pakai baju biru hari Khamis masih ulang pakai baju yang sama tanpa di basuh? Jika kamu bekerja dalam suasana yang nyaman dengan penghawa dingin, duduk di pejabat sahaja tanpa mengeluarkan peluh, itu mungkin agak relevan.

Tetapi, jika kamu bekerja tanpa kemudahan itu, berpanas mengharapkan putaran kipas sahaja, berpeluh, mahukah di ulang pakai baju yang basah dan kering semula itu? He he he he


Kita mungkin fikirkan diri kita. Senang. Mudah. Jimat pakai baju ulang-ulang. Tapi kita juga kena fikir pasal orang yang ada di sekeliling kita.

Tapi maaf cakaplah, hal begini hanya berlaku pada orang lelaki. Orang wanita tidak setahu aku. Kami akan pakai baju yang berlainan, menjaga penampilan agar nampak kemas walau muka tidak cantik! Oucchhh!! Terasa! Ha ha ha ha...

Okey! Ada apa-apa perkongsian mengenai ini? Ada pengalaman? Jom kongsi.

Nota kakitanganku : Ada lelaki bujang yang kemas. Eh! Kemas untuk mengurat ke? he he he he



31 kUs-kUs:

zella on February 10, 2010 at 11:20 AM said...

dulu ade cikgu math kat skolah sy...
dh tua tp still bujang...
agak serabai...
tp xla kami ni smpai tercium bau badan dia...

umah dia dekat je dgn skolah...
kdg2 dia naik basikal..
kadang2 dtg naik harley...

suka buat silang kata kat english news paper.. slalu jugak dia bgtau yg dia menang... harta byk kot sbb dia juga main saham heheh...

ade lg sorang juga cikgu kat skolah sy... cina,bujang...dh berumur tp xkawen...pkaian smart n rambut berkilat sbb pkai hair gel..

kesimpulannya... xkira bujang atau dh kawen..klu lelaki tu mmg jenis serabai...serabai gak kot heheheh

cik pingu on February 10, 2010 at 11:23 AM said...

ada je perempuan yg mengeluarkan bau.. susah nk jumpa, tp kalu jumpa, tau la camna perasaannya..

ONE ZABA on February 10, 2010 at 11:26 AM said...

lelaki cina tu bukan la tak terurus disebabkan bujang.

tapi...

dia tu bujang kerana tak tau mengurus hidup. tak ada amoi yang nak org macam tu.

asilahmuhajer on February 10, 2010 at 11:34 AM said...

setuju dengan pendapat one zaba.

kalau diri sendiri pun tak terurus, camne kita nak harapkan dia utk sama2 kongsi kehidupan??

huhu, silap2 tambah kerja kita lak nak urus dia.

alia on February 10, 2010 at 11:37 AM said...

lelaki lain bujang gak tp tak ler tahap gitu...ermm...sian student dia gak....

alia on February 10, 2010 at 11:37 AM said...

lelaki lain bujang gak tp tak ler tahap gitu...ermm...sian student dia gak....

TiTin on February 10, 2010 at 11:40 AM said...

mmmm...dah bujang, dia kenala jg penampilan..kalo da bau busuk, camne la pompuan nk dkt tuuu...

time, i study dulu..sorg roomate i ada masalh bau bdn...mmg berbau laa...kitorg mmg tak thn...tp, tak tau nk wat camne...ada satu masa tu, kitorg igt nk hadiahkan kt die, diodorant je..tp, tak sampai ati la lakk...skang ni, tak tau la da camne...

Ena Qalinsya on February 10, 2010 at 11:47 AM said...

Ya Allah camne nak handle bau badan tu? dia tak bau badan sdiri ke? kat cni pun ade tedi, pompuan dh tawen n ade anak.. perfect dr segi mekap n pakaian tp masyaAllah bau badan hangit tengitttt..aku taktau camne dia leh tak bau sdiri walhal dah lawo dh huhuhu

fikaryna on February 10, 2010 at 11:57 AM said...

aku bujang wanita yg kurang terurus dulu..bila sudah berkahwin..pandai pula aku uruskan diri..hehe..tp en.fika yg lebih terurus dari aku..

eqbalzack on February 10, 2010 at 11:58 AM said...

hmm...rasanya abg eq tak setuju la..ada lelaki bujang seperti saya sangat teliti dan mementingkan penampilan...hehe

p/s: bujangkah saya?!

relevan on February 10, 2010 at 11:59 AM said...

Aku jadi lelaki bujang sampai 28 tahun saja..sekarang kerja dalam air con..Lori ada air Con..

~LP Lum~ on February 10, 2010 at 11:59 AM said...

salam tedi~

hehehe.. btl2.. org bujang mmg selalu mcm 2 kecuali dia msih lg tnggal ngan parents dia.. so dia akn kemas sbbnya mak dia tlg... :)

tp, kn smua 2kn dr dri sndri?? kna pkir ar bkan men sedap atie aje.. ;p

Didi Nadhirah on February 10, 2010 at 12:10 PM said...

ermm perempuan memang akan tukar baju hari...walaupun baju tak banyak...stil leh basuh2

makdara terdiva on February 10, 2010 at 12:14 PM said...

bkn lelaki je yg perangai mcmtu..
akak ade sorang kawan..pompuan..mase study dulu..die mmg kategori pndai bergaya..menyuaipadan baju..etc..etc..

tp yg x bole blah..baju2 yg dia pakai..selalu di recycle balek dlm seminggu tu..baju tu die x basuh..tapi die gantung je kt katil..pastu bila nak pakai, die sembur perfume..seb baekla takde bau..fenin hakak..macam2 peel manusia ni..

Airland on February 10, 2010 at 12:17 PM said...

weh.. aku bujang gak.. tapi still basuh baju tiap ari.. bsuh pki tgn tau.. apsal aku nk gtau gak?

zns on February 10, 2010 at 12:19 PM said...

cik tedi..kat ofis zns ada..smart memanhang..cuma lembut sikit..cik tedi nak test

Uruchimaru @ kf on February 10, 2010 at 12:46 PM said...

fyi gwe sllu pki perfume n jaket yg same setiap hari hahahaha !

Hazzy Ishak on February 10, 2010 at 12:51 PM said...

kalau lelaki pakai baju yg sama memang tak perasan sgt, tp kalau dah berbau tu...erkkkk

tatau lah nak ckp cmne...

hafizmd on February 10, 2010 at 12:56 PM said...

lelaki bujang yang berserabut..ermm..rasenyer kalau dibuat undianla..dari 10 orang, mungkin lebih separuh yg mengulang pakai baju yg same..tapi still wangi sebab pakai minyak wangi tak hingat punyer..

p/s - pompuan memang 100% tukar baju, lau tak, mesti kene kutuk2 ek?

blueCITY® on February 10, 2010 at 12:57 PM said...

heheheh..

tak semua gitu la dak tedi
ada yg bujang terlajak
tapi macho giler
tapi gay kot
hahhaha
atau ala2 lembut gitew
mayb
dia frust bercinta
heeeeeeee...

F I T on February 10, 2010 at 1:01 PM said...

fahamilah jiwa orang bujang..kitorang sunyi a..yang serabai tu tanda kitorang protes a sebab takde pasangan hahaha pecah rahsia :P


Rumah Paris Hilton kena rompak + Tips Balik Kampung!

sharamli on February 10, 2010 at 1:24 PM said...

hidup xtenang..sebab tu serabai..ha3

Tinie a.k.a Ibu Fatin on February 10, 2010 at 1:25 PM said...

hahaha
kalau cikgu tu kahwin, mungkin lebih kemas dan teratur huhu

Amieynna Amin on February 10, 2010 at 1:34 PM said...

emm..
rasenya kalau org bujang aan hantar baju ke dobi siap dengan iron sekali..
tapi memang susah nak cari seterika di rumah org bujang (lelaki)...
ampun yer sume abg2 dluar..

Rara on February 10, 2010 at 1:38 PM said...

mgkin segelintir je kot..sbb skg byk jgk laki y pndai bgaye tau.. :)

Dee on February 10, 2010 at 1:44 PM said...

aku rasa cikgu ni pemalas orgnya..x salah mengulang baju yg sama..tp basuhlah dulu..pemalas dan pengotor namanya ni..

Aiydalela on February 10, 2010 at 1:50 PM said...

bab2 bau ni yang lemah.. kadang2 kalau yg berbau..naek pening dibuatnye.. hu hu hu..

tapi tak semua orang bujang cenggitu..

Tuah on February 10, 2010 at 1:57 PM said...

Masa di kompeni lama, ada sorg member lelaki sy... badan x bau, tp bau kaki, masya'Allah... boleh pitam!

Jd, sy dan beberapa org member rapat dia dok pakat la slow talk pd dia pasal masalah bau kaki dia tu. Kita org syorkan jenis2 rawatan yg dia boleh try. Alhamdulillah, dia jenis mudah terima nasihat. Dia beli bedak utk kaki dan aksut, dan skrg kaki dia x berbau pekong lagi. dia pun suka...

mamai on February 10, 2010 at 2:12 PM said...

bukan tak terurus tapi malas...lagipun tak perlu bagi mereka kot

Aini on February 10, 2010 at 2:41 PM said...

haha.. pompuan kalo boleh nak setiap hari pakai baju lain-lain. Kalau mampu, nak pakai baju baru tiap hari.. =)

jan on February 10, 2010 at 2:47 PM said...

kadang2 slalu jmpe laki serabai ni...agaknye memg die biase hidup serabai..kalo yg msart tu,memg smart memanjang walalupun bujang :D

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting