Saturday, September 18, 2010

KenaPa BaJu RayA 'PakwE MakWe' mesTi seDonDon? BekaS suamI DenGan BekaS IsTerI Pun SiBuk MaHu BerGayA samA warNa WaLhaL TiaDa aPa-aPa ikaTan Pun!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 10:30 PM
Photobucket

Gambar sekadar hiasan. =))

Setiap tahun dia akan datang beraya di rumah aku bersama keluarga 'makwe'nya yang juga dua pupu aku. Pakaian mereka sedondon. Tahun ini warna hijau pucuk pisang. Setiap tahun situasinya sama. 'Mengekor' keluarga 'makwe' berjalan raya di pagi 1 Syawal.

Kami sering tertanya-tanya. Penting sangatkah 'makwe' di banding dengan keluarga? Mengapa mendahulukan orang yang tiada apa-apa ikatan sah berbanding emak ayah di rumah? Sedondon dan berkepit macam sudah berkahwin.

'Trend'kan pakai sedondon di Hari Raya. Kalau satu keluarga itu bagi aku biasalah. Tapi kalau macam gambar di atas itu?

Erhmmm.. Masing-masing.

Nota kakitanganku : Adakah 'entry' ini berbaur cemburu sebab aku tiada baju raya dan tiada yang sedondon dengan aku? Ha ha ha ha!!!







17 kUs-kUs:

Tuah Hanani on September 18, 2010 at 8:19 PM said...

Jom clk ted, raya hajl nl klta pakal sedondon.
Clk ted cakap je baju kLer apa, akak akn beLl sama warna...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr on September 18, 2010 at 8:27 PM said...

sama la tak ada si polan yg boleh pakai baju sedondon

huhu

sonata anak kancil on September 18, 2010 at 8:29 PM said...

saje nak tunjuk depa ade baju sama...

HonEyBuNNy on September 18, 2010 at 8:34 PM said...

konon2 sehati sejiwo...ehhehe

chentaMAYA on September 18, 2010 at 8:58 PM said...

xgak. bg aq kau betol. ape pentingnya makwe/pakwe dr famli kau? kejadahnyee. aq pn mrah! dulu akq aq cm2. tengahari sikit pegi ikot bf dy beraye kesane kemari dgn baju sedodon. wtfish. xsuke dohh. bukan jeles. sbb dy lebey pntgkan bf dy dr fmly! ces ces!

Ery Farieha on September 18, 2010 at 9:03 PM said...

aku pulak ade kazen laki, tiap kali balik raya bawak skali awek dia tu.
g mana2 event family bawak awek dia tu.
rimass kot~
da la bukan suami isteri. dok bwk merata2. lepas tu plak bukan jenis ramah, lg la ktorg meluat.
entah apa la penting sgt bf tu sampai sanggup x beraya dengan family? raya dengan family bf yg bukan suami pon.
disebabkan hal tu, sme sdare x ske die skrg. wakakakaa

azieazah on September 18, 2010 at 9:20 PM said...

Elehhh tengah wangi, tengah suka, memang ler semua nak sama. Nak bagi nampak sehati sejiwa. Konon!

*Tu ayat cemburu jugak kah? hahahahaha

makdara TERDIVA on September 18, 2010 at 10:04 PM said...

hoho! tawun ni kami anak beranak tak sedondon.. :)

ctpayong on September 18, 2010 at 10:15 PM said...

save budget..boleh beli sekali banyak...dapat murah sket kot..hihihi

eeeda on September 18, 2010 at 10:44 PM said...

Mungkin kat sana orang tak kisah...tapi kalau kat kag kami orang kisah... kalau tak boleh buat tebal muka atau buat2 tak ada muka boleh lah... mungkin gak tak ada orang tegur kot.

aNIe on September 18, 2010 at 11:28 PM said...

Kalau sedondon tapi tak mengekor takpelah jugak...yang mengekor ke sana ke mari macam orang dah kawin tu tak menahan...

J.M.R on September 19, 2010 at 12:24 AM said...

jom kita pakai sedondon gk cik tedi..hehehe

six.september =_= on September 19, 2010 at 1:09 AM said...

family aku pon tak sedondon
redah je kaler hapa nak pakai
dgn pakwe?? ehh pakwe pon takde

deena awanis on September 19, 2010 at 2:05 AM said...

pakwe nyer tu sebatang kara kot..xpun family dia dok Kuwait...ngeeee =D

norliza_osman on September 19, 2010 at 9:28 AM said...

suruh diaorang kawin je tedi.. dari berbulu mata tengok..

Tukang cerita on September 19, 2010 at 3:41 PM said...

eh, akak pakai sedondon satu family...
tak pe kot naaaaaa...
hahhahahhah

PinQib on September 19, 2010 at 4:23 PM said...

hah. adat la.. trend..
xsah cemburu.. maksiat semua tuh



Latest entry di:

Insomnia
Tutorial Letak ‘Like’ di post entry

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting