Monday, October 04, 2010

Emak kata 'Lalat BanyAk. Musim HaJi suDah TibA'. Along puLa 'TemPat kucinG tu yanG Tarik PerhaTian LaLat!'. akU kaTa . 'Eh! ToLonG sikiT!' Mana saTu?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 7:45 PM
Pernah dengar tidak, bila lalat banyak di rumah ianya di kaitkan dengan musim haji yang hampir tiba. Atau hanya satu kebetulan.

Di rumah, lalat begitu banyak di beranda. Kata emak ' Musim haji sudah dekat. Lalat keluar.' Agak lucu kedengaran. Tapi itulah yang di sogok di telinga bila lalat mula berkerumun sejak aku kecil lagi.

Kata kakak pula 'Beranda kotor. Kau letak kucing dekat situ. Memanglah lalat datang.'

Aku jawab 'Eh! Tolong sikit!!! Orang satu hari 4 kali mop lantai tau!!'

Itu kenyataannya. Bila aku lihat emak tidak bercakap apa bila aku bela 15 ekor kucing ini, itu satu penghormatan bagi aku. Aku perlu membalasnya dengan memastikan persekitaran tempat kucing itu bersih dan tidak berbau.

Pagi, tengah hari, petang dan malam aku mop lantai!! Siap letak pewangi lagi dekat area sangkar kucing. Ekekekekeke...

Jadi? Apa kesimpulannya? Kamu pernah dengar bila lalat banyak musim haji sudah hampir tiba? Atau kebetulan?

Nota kakitanganku : Apa kaitannya?





17 kUs-kUs:

pae's faezah on October 4, 2010 at 2:43 PM said...

xpenah dengar lak hehe..
der fakta baru nie..
rajin nyer cik tedi mengemas hehe..
anak2 bulus jgn nakal2 yer..cian mama tedi nnt :)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on October 4, 2010 at 2:45 PM said...

tak pernah dengar pulak. tapi teringat semalam time bakar ikan kat ulu yam, lalat datang dengan banyak nyer. nak join sekali makan ikan bakar. hahahha

Softtouch [Hanim] on October 4, 2010 at 2:50 PM said...

xpernah dgr sebelum ni tedi..1st time dgr nie..

LyNn HaMzAh on October 4, 2010 at 2:53 PM said...

memang la x pernah dgr...hehehe...

sI tEDI on October 4, 2010 at 2:58 PM said...

lahh.. semua tak pernah dengar ke?? adehhh.. ade orh melaka? boleh tolong komen. manalah tahu. fahaman org melaka je. ekekekekeke

[s][u][e][h][a][n][n] on October 4, 2010 at 2:59 PM said...

lalat byk??? musim haji?? x penah dengar lak tedi..

maisyara Pot! Pot! on October 4, 2010 at 3:07 PM said...

tp, kalau gorang ikan masin pun boleh bnyk lalat ada. xD

Anirza~~ on October 4, 2010 at 3:31 PM said...

macam tak pernah dengar je time dh nk dekat haji lalat banyak..emmm..info terbaru nih..=))

Dee on October 4, 2010 at 3:46 PM said...

rasa2nya dulu penah dgr org ckp gitu..dh lama betul x dgr..

cik kerm on October 4, 2010 at 3:50 PM said...

kerm penah dgr!! hehe tok kt kg penah sebut...tp sbb kitorg asyik persoalkan je,,pastu die da xpnah sebut dh...ekeke =)

deena awanis on October 4, 2010 at 3:58 PM said...

first time dengar nih..

sI tEDI on October 4, 2010 at 4:05 PM said...

he he he he.. ada gak yg pernah dengar ek? he he he he

fiq on October 4, 2010 at 4:47 PM said...

kalau lalat byk kt blog fiq cmne? fiq nk pegi haji la mkna nyer ek? hee..

relevan on October 4, 2010 at 5:32 PM said...

Lalat banyak jika rumah dekat dengan projek ternakan ayam daging..

easyzuddin on October 4, 2010 at 5:44 PM said...

cuaca panas memudahkan lalat giat membiak, itu saja logik saintifik.

Shazwani on October 4, 2010 at 6:27 PM said...

kat sini pon sama.orang cakap kalau lalat banyak musim org g hhaji dah tibaa..

ashie023 on October 4, 2010 at 7:12 PM said...

x penah dengo lak..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting