Friday, August 06, 2010

akU JuGa aDa kawaN naMa Nor aziTa. TaPi BukaN Nor aziTa osmAn yanG macaM arTis sekaranG Ni! Famous Amos yUUuU!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 7:25 PM
Kawan aku adalah seorang guru di SMK Serindit Mati Tersepit. `comel lote` dan sopan santun. InsyaAllah, tidak akan sesekali mengeluarkan kenyataan yang menyinggung hati orang lain.

Tidak perlulah aku sebutkan apa kes Nor Azita Osman ini. Sebab kerana biskut cap ayam dia itu, dia telah menerima padah yang amat dasyat. Huh! Kejam juga orang yang mengomen itu ya? Nasib baik aku bukan orang Negeri Johor. Kalau tidak boleh aku tumpang sekaki. Ekekekeke..

Cuma mahu cakap pada pengomen yang teruja mahu mengomen itu, semangat cintakan negeri kamu amat-amat di puji, tapi janganlah sampai menulis macam orang hilang akal. Yang sudah terlanjur sah-sahlah kurang menggunakan akal ketika menaip.

Aku juga pernah menegur seorang blogger yang menceritakan kenangan pahit dia semasa membuat lawatan ke Melaka. Ayat yang buat aku terasa sebagai anak Melaka berbunyi sedikit lebih kurang macam ini ` Kamu tidak payah ke Melaka. Buang masa sahaja. Tempat letak kereta pun tidak ada.`

Dia marah-marah sebab terpaksa tempuh `jam` di Bandar Hilir dan bila sudah sampai destinasi mahu meletak kereta pula tiada. Semua penuh. Kalau kau tidak mahu datang lagi, sudahlahkan. Jangan mahu hasut orang lain pula.

Moralnya dalam ke ini, erpada-padalah dalam menaip. AmBillah pengajaran dalam kes-kes yang lepas. Kalau sudah terBiasa menaip Biadap, mungkin kita tidak perasaan taipan kita menyinggung hati dan perasaan orang lain.

Bagi yang mengomen itu pula. Beri kata-kata berunsur nasihat bukan hinaan yang terlampau sebab kita pun manusia yang tidak terlepas dari keterlanjuran kata.

Nota kakitanganku : Aku hanya mampu makan biskut Chipsmore sahaja.:))





13 kUs-kUs:

Wanita Mutalib on August 6, 2010 at 4:09 PM said...

kes aper ek dia nih?

Aini on August 6, 2010 at 4:11 PM said...

raya t ramai la orang cari beskot tu buat kueh raya..hehe

FIERA on August 6, 2010 at 4:14 PM said...

ni kes femes amous tu ler nie, hehe die punyer komen pasal negeri johor tu terlampau melampau.. kalau saya orang johor, silap2 saye pown terjebak mengkomen....

Wanie-san on August 6, 2010 at 4:30 PM said...

tu la...pasal biskut xpasal kena ban..Tapi yg duk komen2 mengutuk mencaci dia jgn la melampau sgt...norazita tu pun dah mintak maaf kan..kalau org mencaci m'hina islam tak pe la jugak..Nabi pun ampunkan umatnya..ni kan kita org biasa...huhu
Luahan perasaan disini pak ye tedi..:)

Salmia on August 6, 2010 at 4:35 PM said...

memang famous amos dah dia ni.. hehehe

Dee on August 6, 2010 at 4:48 PM said...

itulah..kdg2 tulisan kita ni bisa mencetuskan huru-hara, eloklah berpikir sebelum menaip..hehehe..

PinQib on August 6, 2010 at 5:01 PM said...

no patience at all..
--__--"
Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Magibon, makhluk comel

Muke toya yang comel

Misz Pinkie Winkie on August 6, 2010 at 5:56 PM said...

masih geram dengan dia ;(
tapie lin takde nak memaki bagai harap dia sedar yang pesbok nie 1 dunia pon bace.

terlajak perahu boleh di undur.
terlajak kata badan binasa.

aNIe on August 6, 2010 at 6:05 PM said...

Hmmm...dah pun termaktub dalam Islam kita hendaklah besederhana...jgn melampau...jadi kenapa dilupakan semua tu bila menulis....? Kerana mulut badan binasa...

tiha on August 6, 2010 at 7:50 PM said...

hmmm glamour tul norazita nih...hahaha

Berita terbaru dari blog saya:

hARAP MAKLUM sUMIMASEN
Wah sampai sudah...!!^__^
Songs : Maher Zain feat Irf - Allahi Allah Kiya Karo

redNing on August 6, 2010 at 7:57 PM said...

oooO org yg dok hina negeri johor tu ke?? ermmm

ella on August 6, 2010 at 7:58 PM said...

kdg2 malu jadi orang melayu..same2 melayu kutuk bgsa sendiri..

deena awanis on August 6, 2010 at 8:29 PM said...

bagi aku, yang memulis status ngan yang mengomen tu, same jer..bahasa xde penapis langsung..haishhh..wat malu orang melayu jer..

tersilap langkah boleh diundur, tersilap kata badan binasa..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting