Thursday, August 19, 2010

BeTul kE, BiLa kiTa TiDak memPunyAi anaK senDiRi, kiTa BeLum cukUP TaHu PerasaaN SeoranG IBU?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:30 AM
Tiba-tiba mahu cakap pasal keibubapaan. He he he

Aku sering tegur Along bila dia marah anak dia. ` Kau ni, budak-budak pun nak bising`. Dan selalunya dia akan jawab `Kau tak de anak, bolehlah cakap.`

Pernah juga aku menegur sepupu yang `melepuk` anaknya di depan aku, hanya kerana anak itu bermain dengan botol susu dan menumpahkan air di lantai.

`Garangnya kau. udak-udak memanglah macam itu.` Kata aku. Dia menjawab. ` Kau belum jadi emak memanglah tenang dan sabar saja.` Dia membalas. `Kalau kau dah ada anak sendiri, baru kau tahu. Sabar pun dah jadi nipis nanti.` Sambungnya.

Mungkin betul kesimpulan macam itu. Aku belum ada anak, jadi bila tengok emak ayah yang lain cakap kasar-kasar atau tengking-tengking atau marah-marah atau cubit-cubit atau pukul-pukul anak mereka aku jadi tidak seronok. Serius aku menyampah bila jadi depan mata aku.

Tapi persoalannya, adakah automatiknya aku akan bersikap negatif seperti di atas bila aku berada dalam situasi mereka?

Nota kakitanganku : Tidak suka keganasan dan penindasan.





27 kUs-kUs:

Zuewairy on August 19, 2010 at 10:11 AM said...

huhuhuhu..

btoi2..
klu cmtu kawen cpt! hehehe

Softtouch [Hanim] on August 19, 2010 at 10:20 AM said...

betul kot..kdg2 otomatik sy boleh marah ngan anak yg buat salah nie..cth kalu dia buat nakal dpn org, kita sbg ibu ni geram n malu kat org lagi..tulah boleh tiba2 terlepuk anak...:)

bARdbOO on August 19, 2010 at 10:21 AM said...

btol tu..sy pon slalo nampak mak2 ni amrah anak..pdhl anak buat salah yg kecik aje..mgkin dah terlalu penat..kalo yg bekerja lagilah brtmbh2 penat...dn bl penat, sabar tu makin ilang..


tp sedih gak tgok bdk2 kene marah.. =(

Mak Su on August 19, 2010 at 10:29 AM said...

maksu kalu ngan anak2 bawah 4 tahun or bawah 5 tahun tak berapa nak heran sngt ngan perangai dorang, akal dorang masih kurang. kita ajar slowly slowly udah ler...lainler kalu anak dah besar panjang dok tak dgr ckp, mmg nak kena tempik ler ;)

Oong-ong on August 19, 2010 at 10:30 AM said...

haha..mungkin betul kot

Chika on August 19, 2010 at 10:46 AM said...

dah jadi parents nnt baru kite tau kot.
saya pulak tak suke kalau parents biar je anak buat salah. tak perlu balun, tegur pun budak2 paham. tgk penerimaan masing2 la. ada budak cepat paham, ada yang tak nak paham(degil). itu yang hangin je ibu mereka. sbb nanti bila besar, apa yang anak buat akan refleks balik kat parents... 'mak bapak tak ajar'.

beautiful_rose on August 19, 2010 at 10:50 AM said...

entahlah lain org lain sifatnya...

aku tak punya ciri keibuan sebab aku kurang keinginan untuk bermain dengan budak2.

makdara TERDIVA on August 19, 2010 at 10:55 AM said...

btul rasenye..bila dah kawin baru tau camne nak handle anak2..

tp bg akak la..kalau nak pukul2 tu rase mcm x seswai la pulak..sebab kalau hari2 dah kena pukul..budak bole jd imun..dia dah kebal dan x kesah kalau kena pukul..

~aSHa~ on August 19, 2010 at 10:58 AM said...

pengalaman sbg anak dara dan dah jadi ibu dah ni..

dulu mmg suka sgt budak2....layan budak2....skrg ni alahaiiiiiiiii kesabaran dituntut amatlah tinggi rupanye....sbb nak uruskan rumahtangga bukannye semudah ABC...

[s][u][e][h][a][n][n] on August 19, 2010 at 11:06 AM said...

aku pon sama...cepat tourching tgk situasi camtu :(

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr on August 19, 2010 at 11:17 AM said...

bkn sng nk handle bdk2 sbnrnya...

byk kerenah...

tp kalo asyik kena lepuk je lama2 bdk tu pon dh xheran..

dan kanak2 tidak boleh dikata JANGAN lg dia akan buat..

Amieynna Amin on August 19, 2010 at 11:31 AM said...

kahwin la untu merasainya...
tp tedi kan penyayang..

umi_e on August 19, 2010 at 11:45 AM said...

Salam... kak e pun nak mencelah juga ;)

Pengalaman sebelum kahwin dan stelah ada anak:

sebelum kahwin - garang dengan anak2 saudara atau anak sapa2 saja yang 'tak dengar cakap'

dah kawin dan punya anak - perangai sama je hehehehehe

* memang ada betulnya apa yang dikata oleh mereka bila dah jadi ibu baru kita tau bagaimana keadaan sebenarnya... kena banyak bersabar... tapi kalau dah tak boleh - memang 'kena'lah jawabnya!

Anonymous said...

sori nyampuk..
softtough[hanim]:mana lagi malu, bile ank kite bt nakal ke ataw bile kite lepuk ank kite depan org?canne dgn persepsi org pd kite?

budak kecik ni mana la tau nk gunakan akal. dah name pun bdk kecik.blom baligh. tp kite sbg org dewasa septtnya dh blh kwl akal fikirn kite.

ank2 mostly belajar melalui persekitaran. macam mana persekitaran kita, macam tu lah dorang membesar. Juz ajar anak slow2.. komunikasi dgn dorng cara betul. sentiasa belajar berkongsi cerita dan pengajran. InsyaAllah..

ctpayong on August 19, 2010 at 11:52 AM said...

mak akak pun camtu jugak dulu. tapi bagi akak, marah kerana "mengajar" mmg dituntut namun jgn sampai mencederakan...org lain, jawapan lain...eee

nuraarin-life on August 19, 2010 at 12:04 PM said...

rasa betul juga kata-kata along tu, kita yang tak ada anak tak tahu perasaan sebagai seorang ibu..

kes saya berlainan, saya ada anak jiran yang teramat-amatlah nakal, mulut mmg tak ada insurans tapi maknya tak pernah nak marah sebaliknya salahkan org lain yg mengacau anaknya, kita sebagai org luar rasa nak marah2 anaknya pun ada, so macam mana?

Zairie Husin on August 19, 2010 at 12:12 PM said...

mungkin la.. tp tgk la org tu camne :D

my recent post:
mari bantu cari @ sebarkan berita kehilangan adik wan nur

Liliyuli on August 19, 2010 at 12:16 PM said...

huhuhu...saya pun lom jadi ibu lagi..

Hazzy Ishak on August 19, 2010 at 12:16 PM said...

tedi kan ibu pada anak2 kucing. hehe

Nurhayati on August 19, 2010 at 12:25 PM said...

semuanya bergantung kepada keadaan, masa dan mood.
tapi walau macamana skali pun marah/garang seorang ibu, tetap sayangkan anaknya. :)

@rE-LonG on August 19, 2010 at 12:31 PM said...

kT xtau..kT no komen..sb tpulang pd parent yg mendidik ank..ada stegah xpnh jntik ank..tp ajaran doraG leh wat anak patuh pd ibu bapaY..

tp ada stegah family ank xleh ckp baik2..kdg2 kene tgur or sebat baru mkn sman kot..

tp bg kT..hmm..kT akan try ikt cara family suami kT didik anak2..cuz klo ikut dari family kT..naya oOO..sebat dgn kayu tu da sbati..jd kT klo bleh xmO didik mCm tu..

sb kT pk..klo kT didik ank mlalui kekerasan, ank pn akan membesar dgn kedegilan n bhati keras..

klo didik scara lembut, doraG akan terdidik dgn bhemah n xda kganasan..

tu la dr pndaGan kT ;)

Ery Farieha on August 19, 2010 at 12:33 PM said...

betol la kot
ery ngan anak buah pon leh marah2
sbb nakal sgt
huhuhu~

MOFASAD on August 19, 2010 at 12:34 PM said...

rasa la dulu


baru nikmat!

cik kerm on August 19, 2010 at 12:36 PM said...

BILA KITA TIDAK MEMPUNYAI ANAK SENDIRI, KITA BELUM CUKUP TAHU PERASAAN SEORANG IBU?... hehe betul ayat tu tedi...
tp nk tmbah sikit if seseorg perempuan tu berkahwin dgn lelaki yg mempunyai anak (duda laa,,^__^)...dan si isteri itu xda rezeki nk menimang cahaya mata..perempuan itu juga belum cukup tahu perasaan seorang anak yg kehilangan ibu kandung mereka...

*tbe2 cm lari topik je kn..hehe curah perasaan..hehe

ejaMaria on August 19, 2010 at 12:59 PM said...

atas diri sendiri jugak... tp mmg anak2 lagi kalau dah 3-4 org mmg menguji kesabaran... terpulang sikap ibu tu je... klu akak kat rumah mmg garang ngan anak2 tp depan org takde la nak tunjuk garang tu... bole la lagi nak pujuk2 anak tu... klu geram sangat cubit je sket... hehehe

Dee on August 19, 2010 at 2:15 PM said...

ada benarnya..kdg2 ibu bapa pukul anak di depan orang sbb x mau dikata membiarkan anak..sbb tu anak nakal semacam..nti org kata x ajar anak..tp kak dee x pukul dpn orang..balik rumah siap!! hahaha..biasanya dipujuk2..dinasihati dulu..tp kalo dh terlampau degil..rotan juga..x salah rotan..tp jgn smpi mencederakan..kita bila x jadi ibu..byk masa bersenang lenang..tp bila dh jadi ibu..24 jam pun x cukup..kahwinlah tedi..kalo nak tau..hehehe..

Ayu on August 19, 2010 at 9:21 PM said...

baru ada masa nk baca blog..

berbalik kepada tajuk.. hurmm... betul tu.. bila dah anak sendiri baru kita akan tau tahap kesabaran tu kat mana.. even hassan masih baby lagi tapi bila dia buat perangai.. kesabaran aku mmg tipis sangat... badan letih.. kepala pening.. dah tu bila pujuk2 tak mau diam.. tu yg x sabar tu..
anyhow.. bila dah tidur then kita tgk baby .. terasa sayu dan syahdu skali..

>> mmg terasa perbezaan nya ted.. <<

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting