Friday, January 29, 2010

T|Ps BLoGGer : 2 GuRu BerGusT|

cOrat cOret Oleh : myQza pada 2:00 PM

Photobucket

Wah! Walaupun aku bukan cikgu, tapi malu juga baca tajuk dalam halaman Harian Metro hari ini. Bergusti depan anak murid. Dia lari kamu kejar keliling padang sekolah. Di saksikan rakan-rakan guru. MasyaAllah. Lebih memalukan mereka adalah wanita. Guru wanita bergumpal sesama sendiri. Sebagai guru, tunjukkan teladan yang baik untuk pelajar-pelajar. Sumber di sini.

Aku bukan mahu cakap pasal guru atau bergusti. Tapi pasal T.A.J.U.K. dan M.U.K.A.D.I.M.A.H

Tajuk merupakan faktor penting untuk menarik minat pengunjung membaca blog kita. Jika kamu tidak meletak tajuk, tarikan pembaca untuk mengklik blog kamu adalah kurang.

Cara memilih tajuk juga penting. Kamu perlu kreatif. Tetapi yang penting tajuk hendaklah bersesuaian dengan isi kandungnya. Jangan pula kamu letak tajuk Kucing cerita pasal Anjing pula. He he he...

Mukadimah pula ialah ayat di awalan atau perenggan pertama. Jika kamu taip 'Aku tiada 'mood' hari ini.' ' Aku tiada idea'. Aku tidak tahu mahu tulis apa.'

Ayat pertama kamu sahaja sudah malas, orang lain mahu baca apatah lagi. Malas mahu klik. Ha ha ha ha... Manfaatkan perenggan pertama 'entry' kamu sebaik mungkin kerana ayat itu yang akan 2-3 baris keluar di 'dashboard'.

Jika kamu ahli GengBlogger. Manfaatkan 1-2 minit pertama sewaktu kamu 'ping' keluar 'entry' dengan meletakkan tajuk dan mukadimah yang boleh buat orang lain tertarik untuk membaca blog kamu.

Okey? Ada paham?

Itu saja pembelajaran untuk hari ini. He he he..






Nota kakitanganku : Tajuknya Tiada Tajuk. Boleh ke?

23 kUs-kUs:

JMR on January 29, 2010 at 2:29 PM said...

oo..baru faham...

maiyah on January 29, 2010 at 2:31 PM said...

nak tgk jap cikgu dok berlari tu

hamzah@al-lavendari on January 29, 2010 at 2:46 PM said...

faham cikgu !!!

laila on January 29, 2010 at 2:47 PM said...

aku dah lama xbuka gengblogger tu
mcm xsempat nk jenguk org

♥S@R@♥ on January 29, 2010 at 2:49 PM said...

sara suka taip lari dr tajuk..hehe

Ms.Independant on January 29, 2010 at 2:52 PM said...

Maceh Cikgu! Hehe.

Slalu tak tahu ape nak letak tajok yg best!

:)

NuR on January 29, 2010 at 2:56 PM said...

good tips.

terima kasih cigku tedi..
heheehe

~LP Lum~ on January 29, 2010 at 2:56 PM said...

salam tedi~

hehehe... trkena aku sekali tedi... :))

apa pun thanx 4 d tips.. akan aku cba tuk pratikkan.. :)

[z@ck] on January 29, 2010 at 3:01 PM said...

lagi umph kalo ko letak tajuk 18sx..
betul kan?

flygurl on January 29, 2010 at 3:03 PM said...

baek cikgu... =p

aNiSa hANg tUaH on January 29, 2010 at 3:04 PM said...

time kasih cikgu
:)

Watierman, rmanbkr on January 29, 2010 at 3:22 PM said...

Terima kasih...daun keladi...nanti share info lagi!

siti murni ishak on January 29, 2010 at 3:33 PM said...

i selalu ada masalah letak tajuk...huhu..cerita panjang lebar, kadang2 dua tiga kisah dalam satu entry..tak tau nak letak title yang sesuaiiii..

Dee on January 29, 2010 at 3:40 PM said...

ler..dh jadi ustazah pun nk gado2..apalah..

Koyuki on January 29, 2010 at 4:00 PM said...

baik cikgu!!

~0~ on January 29, 2010 at 4:06 PM said...

ye baik.

mamai on January 29, 2010 at 4:08 PM said...

ada cikgu bergaduh depan murid ker...dah lama tak baca suratkhabar nie

ezzati on January 29, 2010 at 4:20 PM said...

hehe..paham2

Alimaz-Kembara Terasing on January 29, 2010 at 4:56 PM said...

paham cikgu..ekekekek..thanx..mengong ka cikgu2 tu.....

nursarah on January 29, 2010 at 5:08 PM said...

terima kasih cikgu. hehe

betul2, perenggan pertama penting! hehe

seri on January 29, 2010 at 5:18 PM said...

hohoho

teeerimaaaa kasih cikgu!(sambil nyanyi2 mcm citer upinipin)

relevan on January 29, 2010 at 7:01 PM said...

Tajuk keluar dari tajuk tak apa ker?..

.siv. on January 30, 2010 at 8:44 PM said...

menghitamkan nama ustazah.

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting