Tuesday, January 05, 2010

TutOr|aL : 'scrEEn CapTurE' @ SaL|n Skr|n

cOrat cOret Oleh : myQza pada 7:45 AM
Okey murid-murid. Kembali kita semula ke sekolah belajar menambahkan ilmu dunia blog.

Tajuk tutorial kita pada kali ini ialah 'screen capture'. Aku pasti ramai yang sudah mengetahuinya. Oleh itu tutorial ini untuk mereka yang tidak tahu ya?He he he he.

Sejujurnya aku katakan aku tidak pernah melakukannya secara manual. Aku mengemaskini gambar dengan menggunakan Photoscape. Jadi di situ juga ada terdapat butang 'screen capture' yang mana tekan sahaja kamu boleh pilih yang mana kamu mahu.

Photobucket

Kamu boleh memuat turun perisian tersebut dengan mengklik di sini.

Bagi yang mahu melakukannya secara manual. Di sini aku tunjukkan caranya :

1. Jika kamu tiada 'photoshop' kamu boleh guna MS Word juga. Buka fail baru. ( File --> New)
2. Buka paparan yang ingin kamu salin.
3. Tekan kekunci 'ctrl' + Print Screen serentak.
4. Kembali ke MSWord atau di mana kamu ingin salin.
5. Tekan kekunci 'ctrl + V' . Siap! Gambar yang kamu ingin salin sudah ada.

Okey! Sekian sahaja pembelajaran kita pada kali ini.

Nota kakitanganku : Selamat mencuba!







19 kUs-kUs:

relevan on January 5, 2010 at 8:13 AM said...

Arhh Tedi..aku masih tak faham..nanti akan ku baca berulang kali..akan datang cuba ko buat pula cara cara macam mana nak buat pengeluaran pendapatan daripada syarikat nuffnang..pokai dah ni..

relevan on January 5, 2010 at 8:14 AM said...

Wahh...tidak ku sangka kawan pengomen yang pertama..horey2..

aNiSa hANg tUaH on January 5, 2010 at 8:30 AM said...

terima kasih cikgu

hehehe

:)

Cik Biol on January 5, 2010 at 8:33 AM said...

yg ni aku x faham hehe

.:.Cik Dya.:. on January 5, 2010 at 8:40 AM said...

ohh, baru tau. mekaseh.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on January 5, 2010 at 8:43 AM said...

photoscape memang BEST....

samat pagi kak tedi....

ikan emas on January 5, 2010 at 8:49 AM said...

t.kasih, nanti akak cuba ek..

tuition nauffang yg dulu tu pun tak lulus2 jg..

ezzati on January 5, 2010 at 8:56 AM said...

ada software rupanyee...aku suka prt sc kat paint je...hehehe...

thanks..nice info :)

neezareef on January 5, 2010 at 9:08 AM said...

mekaseh cikgu.. :D

slmt taun baru ted

a.z.r.i.n.a.03.07 on January 5, 2010 at 9:11 AM said...

salam Cikgu Ted :)

nak share jugak ni.

bg yg xnak download photoscape tu buleh gak terus print screen kat keyboard pastu paste kat Paint>crop(select)>save kat memana msoffice.

ashie023 on January 5, 2010 at 9:45 AM said...

aku ske kat paint je..
but neway ,thanks for the info..

[s][u][e][h][a][n][n] on January 5, 2010 at 9:46 AM said...

tq... camni paham la anak murid macam aku ni hahahahah

~0~ on January 5, 2010 at 9:46 AM said...

baik ati sungguh cikgu

PinQib on January 5, 2010 at 10:32 AM said...

thanks akak.. slama ni, saya x tau pun.
heheheh

Si budak Aboi on January 5, 2010 at 10:55 AM said...

xpna gune pun !

panggiL guA siv. on January 5, 2010 at 11:25 AM said...

rajin weh ko buat tutor sekrang.

~LP Lum~ on January 5, 2010 at 2:10 PM said...

cikgu tedi... amacih atas tutorial cikgu... :)

hafiz on January 5, 2010 at 5:39 PM said...

salam ted mcm mane ni nuffnang x leh pun

sueanne on January 5, 2010 at 7:05 PM said...

kite biasa gune paint je..

tak pernah gune print screen kat photoscape..pas2x ni leh cube..thanks beb..heheh

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting