Maaf kalau aku salah fakta. Tetapi dari pengetahuan aku yang tidak berapa banyak ini. Nasi Ambang a.k.a Ambeng ini berasal dari Jawa. Selalunya jika ada orang Jawa kenduri sahaja nasi ini ada. Tapi aku memang asal orang Jawa, tidak pernah buat cara ini. Lebih selesa berdulang.
Aku sampai sahaja, sudah siap semua. Cepat kan?
Ini lah rupa sebenarnya. Setompok lauk di atas. Lauknya terdiri seperti Ayam Masak Merah atau Sambal Ayam, Serunding Kelapa, Pacelis (tolong betulkan ejaan! ) terung, Lodeh, Mee Goreng dan timun. Itu yang selalulah. Yang kadang-kadang ada juga yang letak ikan masin :).Satu dulang di bahagi empat orang. Banyakkan nasinya? Selalunya nasi ambang terus di bungkus untuk di bawa pulang. Setakat ini aku belum pernah tengok orang makan lagi di rumah kenduri. Semuanya bungkus dan bawa balik. Ringkas. Tidak perlu seperti aku hari itu, semasa cukur jambul adik Ija membasuh pinggan mangkuk sehingga pinggang hampir patah.
Ha ha ha...
Selalunya lauk di bungkus sekali dengan daun pisang dan di masukkan ke dalam plastik untuk di bawa pulang. Tapi kami masukkan ke dalam plastik putih supaya balik nanti boleh terus masukkan ke dalan peti sejuk. Kenapa? Iyalah, aku pergi kenduri bertiga, setiap bungkusan itu boleh makan sampai empat orang lagi. Kalau bawa balik tiga bungkusan, bukankah banyak? Jadi masuk dalam plastik senang. Lauk tidak rosak. Sayangkan rezeki?
Okey.
Itu sahaja. Ada apa-apa pertambahan maklumat? Sila kongsi bersama.
Nota kakitanganku : Tidak semua orang makan Ambang. Sebab kata mereka, geli mahu makanan yang telah bercampur-campur lauknya. Eh! Bukan makanan ayam. Rezeki, mengapa mahu rasa loya? Masing-masing...
Aku sampai sahaja, sudah siap semua. Cepat kan?
Ini lah rupa sebenarnya. Setompok lauk di atas. Lauknya terdiri seperti Ayam Masak Merah atau Sambal Ayam, Serunding Kelapa, Pacelis (tolong betulkan ejaan! ) terung, Lodeh, Mee Goreng dan timun. Itu yang selalulah. Yang kadang-kadang ada juga yang letak ikan masin :).Satu dulang di bahagi empat orang. Banyakkan nasinya? Selalunya nasi ambang terus di bungkus untuk di bawa pulang. Setakat ini aku belum pernah tengok orang makan lagi di rumah kenduri. Semuanya bungkus dan bawa balik. Ringkas. Tidak perlu seperti aku hari itu, semasa cukur jambul adik Ija membasuh pinggan mangkuk sehingga pinggang hampir patah.
Ha ha ha...
Selalunya lauk di bungkus sekali dengan daun pisang dan di masukkan ke dalam plastik untuk di bawa pulang. Tapi kami masukkan ke dalam plastik putih supaya balik nanti boleh terus masukkan ke dalan peti sejuk. Kenapa? Iyalah, aku pergi kenduri bertiga, setiap bungkusan itu boleh makan sampai empat orang lagi. Kalau bawa balik tiga bungkusan, bukankah banyak? Jadi masuk dalam plastik senang. Lauk tidak rosak. Sayangkan rezeki?
Okey.
Itu sahaja. Ada apa-apa pertambahan maklumat? Sila kongsi bersama.
Nota kakitanganku : Tidak semua orang makan Ambang. Sebab kata mereka, geli mahu makanan yang telah bercampur-campur lauknya. Eh! Bukan makanan ayam. Rezeki, mengapa mahu rasa loya? Masing-masing...
54 kUs-kUs:
Oh ya..ke..this is something new to me...dgr ceritanya...arwah abah akak keturunan Bugis...(Jawa ke tu???) tp dianak angkatkan (dibela oleh sedara belah mak)so tak faham adat & budaya org Jawa...but faktanya sekarang...akak pernah dengar..di negara Asia Barat...ada yang makan setalam berkongsi...macam tu...infact setengah kumpulan pendakwah (tabligh)...juga mengamalkan cara makan tersebut....kalau salah tolong betulkan yer...anybody...!!!Dak Utih tak kisah kan kongsi2...hihihi
best mkn dlm talam ni..
dulu masa blaja kt asrama pun prnh mkn dlm talam...terutamanya wktu berbuka...
org kata ambik berkat...
1st time mkn nasi ambang masa tinggal kt johor dulu.
mula2 tgk cm x sedap je...
tp bila dh mkn tu..belasah je..hehe..sedap gk rasenye
nasi ambang glamour wktu bln puasa.
ada mmber tu...tiap2 kali nk berbuka akn cari nasi ambang..
p/s: pnjg plak komen hari ni..hehehe...alamak! terlebih sudahh!! =)
lama tul tak makan satu dulang..last sekali masa KRina form 1 ikut kakak gi Arqam kat Kg Kayu Ara (Skang dah takde)..
1st time dengar ni ...mesti bez dok kat tmpat yg slalu ada kenduri kan?..
pembetulan : PAJERI hehehe...(mak KRina pun sebut cam Ted gak..)
salam ted bebeh =)
biru pernah kerja kilang kat pontian johor masa nak tunggu result study dulu.
byk kawan ngan org jawa.
duduk pun kat parit mesjid, kehkeh
pernah g umah kenduri2 kawan2 jawa
pernah g ikut upacra majlis di masjid2 sana
pernah makan nasi dalam dulang share ramai2
pernah ikut akak2 usrah dgr ceramah agama ( time tuh arqam ada lagi )
pernah merasa itu semua
makan share dlm dulang kan sunnah!
tapi kita tu lah,
ada yg rasa geli dan mcm2 kan
tapi itu semua da hikmah.
mayb ikatan kasih sayang akan lebih erat disitu..
walllah hualam..
=)
ekekekek kakwatie : ade aje terselit dak utih.. dak utih makan mangkuk asing2.. ekekekekek
ye kakwatie.. macam org tabligh gitu.. tp mungkin derang adap.. terus makan je.. ambang ni ada pulal step2 nya.. daun pisang yg alas lauk x boleh masukka sekali dalam plastik...
apsal la mee goreng letak skali ? kan dah ada nasi? iskk.. dah tu x mkn.. suh bungkus plak.. pelik tul..
erm.. nanti ko kawen wta la camni ted.. x yah susah basuh pinggan.. hehhe.. basuh dulang je..
ekekekekek gadi terbang : betul tu.. masa kat asrama aku xpernah makan ambang.. ekekekeke
org johor mmg femes dgn ambang.. mungkin sana ramai org jowo.. ekekeke
pajeri ek kakrina.. org kg sebut ada s.. ujung die.. ekeekekeke
selalu ambang ni macam makan secara harmoni lah.. kongsi2.. nak tunjukkan yg kita persefahaman sampai boleh makan sedulang..
salam biru,
betul tu biru. mmg kat johor femes makan dalam dulang ni.
selalu macam usrah2 macam aktivii keagamaan derang mmg makan dalam dulang sekali.
dak ayus.. majlis kawen lom pernah lagi org buat ambeng... ekekek
mee goreng mmg wajib..ko jgn sesekali nak pergi ubah letak mihun goreng atau kue tiaw goreng.. x pernah di buek orang..
ekekeekekek
uhhuuu kenangan semasa kecik..
saya kg kat johor..
memang org jawa laa...
tp tak pandai sgt pun cakap jawa..
hihihi
dedulu kekcik slalu memakan nasi ambeng nie ngan cousin cousin.
mmg separuh org cam geli..
tp saya tak kesah..
best.. rebut rebut makanan dekalangan cousin...
hihihhihi
tp mmg org jaarang makan dlm dulang..
more kepada bawak balik sebagai "brontot"
hihihi jawarian...
betulkan 'brontot' tuh.. hihihihi
ai siap tepon bapak tau tnyer perkataan tuh.. hihihihih
tQ mimie..
brontot baru dengar.. oooo.. bekal yg di bawa balik di panggil brontot.. perkataan baru..
mungkin sbb nak elakkan org tidak selesa makan, lebih baik di bawa pulang sahaja. nanti dia cekuh sanan sini.. org dan x de selera..
terima kasih mimie atas perkongsian :)
Dik tedi....ni akak bawa brontot...dari rumah akak untuk makan pagi...nak tak???
ted,pes tym la aku dgr mknn neyh..sedapnyerrr..lapar trus,,aku lum bekpes laek ni..heee..
SABO JO LAH AKU DENGAN KAKWATIE NI... ULSER LAGIK.. KENA MAKAN MAKANAN YG LEMBUT SEPERTI BUBUR..
SILA BUATKAN BUBUR AYAM SEKARANG.. HA HA HA
BUBUR IKAN UNTUK DAK UTIH.. :P
ekekekek yati. kenal2 lah dengan makanan tu yek..
sy suka tau nasi ambang nie...sedap..ari tu baru makan sbb ade org sedekah kat surau..kalu mkn dulang tu pernah sekali jer itupun 2 org satu dulang..he he he
ekekekek hanim.. 2 org satu dulang ek? meriah lah makan berdua..
suatu masa dulu wa dok kat batu pahat. ramai org jawa. then wa dah berlajar makan nasi ambeng itu.. jowo pun jowo la janji rock..wahaha
hmm.. ko tak bawak dak utih? mungkin beliaw boleh membantu menghabiskan makanan.. ngeh ngeh ngeh.. jadah nye kan ko nak bawak.. aku ni pon.. fanatik dak utih!
tedi- btl nasi ambeng ni jowo punye. mak anis org indonesia, dulu bekas pakwe org jawa. kawan pun ada jawa, dia ajar cr nak buat. tp until now x buat2.. hangit2 tahik ayam je..
ekekekek Lili... baguslah.. kita kalau pergi tempat orang mesti belajar 1-2 perkara baru :P
mrs giggle .. jangankan kata rumah org kenduri die nak pergi.. rumah aku kenduri pun dia sanggup sehari semalam duduk dalam bilik tidur.. ekekekeke
ekekekeke.. anis.. kita dah jumpa org Jawa tol2.. ekekekee...
anis kena buatlah supaya adat ibu anis tak hilang dek zaman.. cheeewahhh..
Erk, macam ni ek sebenarnya nasib Ambeng. Hehehehe, pernah dengar nama, tak tau cemana rupanya. Macam makan dalam dulang 4 orang jer.
ye grunge! satu dulang makan 4 orang :)
watierman, what is brontot??x penoh dengo pun...
kalu kat Ganu, mkn lam talam biasa diamalkan oleh ahli2 tabligh je...tp bukan nasi ambeng..aku x penah dengo nasi ambeng ni, ni baru first time..tp kalu makan nasi lam talam ramai2, aku penahlah buat...tapi aku bukan org tabligh..ahhaha..abg aku yg tabligh, dier ajak mkn skali..lagipun depan umah aku ni pun org tabligh gak, slalu wat mkn2..so blehlah g mkn kat umah dier..(apa aku cite pasal tabligh ni?)
ye betul tu...
kalau gi rumah orang jawa..
time kenduri musti diorang buat nasi ambang..
biasanyer lauk ayam masak kicap..
ikan masin sambal goreng serunding kelapa..
tapi kalau johor nie.. orang memang tak kisah dah makan sedulang gitu..
kalau gi maulud pun makan nasi minyak gitu jugak..
ekekekee dak ashie.. brontot tu ialah nasi ambeng yg di masukkan ke dalam daun pisang dan ke dalam plastik untuk di bawa pulang. Brontot lah tu.. ekekekeke
org tabligh mmg suka makan nasik dulang.. macam penuh kasih sayang gitu.. ekekeke
ayam masak kicap ek.. kat sini ayam masak sambal.. ikan x de lak.. lain tempat lain lauknya.. :)
eh, tipu x penah dengo..nasik ambang aku penah dengo..ahahha...iye tedi, kalu makan lam talam, rasa cam meriah je..muehehhe..
ekekekeke.. sebbaik ari jumaat.. ko ngaku cepat ko tipu.. ha ha ha ha
aku pena mkn tyme kat mtrik johor dulu...
fes tyme~
=p
baru je lps makan nasi ambeng keh keh keh....
walaupun daku org kelate... tp nasi ambeng jowo tetap boleh masuk okay...
ihiksss
salam..
saya baru terbaca kisah ni. sebagai orang jawa, nak citer gak la.
masa saya kecik2 dulu kalau ada kenduri, nasi ambeng tu akan terus dimakan di situ.lebihnya baru bawak balik.
dulu2, orang tak banyak makanan. jadi, kalau ada kenduri, orang rumah selalunya tak akan masak dan tunggu nasi ambeng kenduri tu.
tapi kenapa sekarang tak makan kat kenduri sebaliknya dipecah dan terus bawak balik? sebab..sekarang selalunya orang dah makan sebelum datang kenduri. jadi dia dah kenyang. lagi satu, nak singkatkan masa. kalau dulu, masa arwah bapak saya gi kenduri. lambat sangat dia balik. kadang2 sampai nak pukul 11 baru balik. nak makan kena la tunggu bapak balik.
dulu plastik takde. so, everything dia akan campur dalam satu bekas.
tapi sekarang dah banyak modification pada nasi ambeng ni. ada yang siap2 letak dalam bekas plastik utk di bawa balik oleh ahli kenduri. boleh dikatakan macam ambeng mini la.
tak dapat dinafikan ada org geli bila makan campur2 ni. saya pernah tengok orang cina makan ambeng. lawak..siap mintak sudu!
sgt teringin nak cube mkn nsi ambang ni..
kalau share satu dualng dgn adik beradik sendirik/famili tak kesh sgt kot..
huhuhu
saya dan kawan2 selalunya order satu talam tu makan ramai2. kadang2 sampai 20 orang setalam. kalau kawan2 lelaki, siap order yang nasi sikit, ayam banyak. macam2 pe'el kawan2 ni.
1st time nengok nasi ambeng
huyo best2 nasi ambengg
dah merasalah miss siv :)
miezriena : dari pantai timur ke selatan dia rasa makanan.. ekekeke
asilamuhajer : terima kasih atas perkongsian.. mungkin nasi ambang ni berubah mengikut kedewasaan kita. mungkin dulu meriah kan bila dapat makan sma2. skarang. abish je baca doa.. okey! bungkus! ekekeekke...
betul tue nana : kalau kita kongsi dgna dik beradik x pe. tai bila org luar tu.. kalau tgk cara derang makan yg MasyaAllah lahap semacam. mmg ade perasaan kurang senang sikit..
yanie kena cari kawan Jowo lah kalau nak rasa. tp kan.. sekarang kat kedai2 makan pun dh ada. tp x asli lah.. ekekekekek yg dah d modified :)
rizz : org johor ni musti dah biasa kan rizz?
aku suka topic nih nasi ambeng mmg org jawa style, aku pon jawa+melayu but hubby aku jawa+jawa kalau kenduri kecik2 mcm lenggang perut,cukur jambul kenduri arwah slain kawen lah mmg nasi ambeng menunya...jawa aku dah x amalkan coz aku dah duk kat negeri 9,kalau buat nant org melayu kat sana terkezut tak pon mesti balik mengata miskin sgt ker tak der pinggan haha acah jer...rasenyer aku penah n3 nasi ambeng dlm blog aku nak share bley gi kat link nih
http://dakoris.blogspot.com/search/label/Majlis%20-%20Cukur%20jambul%20dan%20Aqiqah
"dulu aku pon tak pandai mkn nasi ambeng nih tapi dah rase sonok lak menu mmg nampak simple tapi sedappp may b mkn ramai2 kot, nasi makan ngan mee goreng mmg pelik...waktu aku kecik2 dulu kalau mak buat breakfast mee goreng tak habis aku akn mkn campur nasi kira mee tu lauk lah sbb tu lah jawa nih suka mkn nasi+mee a.k.a nak tambahkan kolestrol lg dlm bdn kekekekeke taklah mmg dah ingredient nasi ambeng...alahai pjg lak komen aku nih sonok sgt kot hehe.....watever pon just nk share jew
ekekekek.. terima kash dokusue atas perkongsian :)
xcited sbb benda yg kita suka dan benda yg sellau dah kita hadap. x pe.
a'a// kalau org tak pernah rasa mesti pelik kenapa ada mee goreng.
betul. klau org yg tak tahu. dia akan cakap miskin sgt sampai x de pinggan, tp hakikat sebenar makanan tu mmg dah macam tu kan?
slalu dgr perkataannye, tpi xtau rupenye mcmana...dh akak tunjuk pun msih sy blurr lgi...aduhai, angkara dmam lee ni...
alahai dylla. dah ok nanti tgk balik..
tak pernah makan... pos kat aku
la...wong jowo rupo neei kak tedi...
iso ngomong jowo??
aku wong jowo klang...sa iki manggon nang klang...nang klang , banting, kuala selangor akih banget wong jowo..kabeh wong jowo sing manggon nang kono...
hahaha...ade paham bahasa jerman yang ku katakan tadi??
*Nota kaki:Antara Hikmah Nasi Ambeng:-
1-Ikut sunnah nabi (makan dlm Dulang)
2-Sbb nape nasi ini tidak dimakan semasa kenduri?? sbbnya adalah nasi itu untuk di makan bersama anak2 dan isteri dirumah supaya ikatan kekeluargaan semakin erat..
luffy : kamu kena cari owg jawa dr johor ok? ekeekkeke
ekekkeke aceh.. aku org jowo x jadi.. ha ha ha ha ha
aku setuju dengan kamu sebab2 nasik ambeng di bawa balik ke rumah :)
tuan rumah..
saya ada ambik gambar nasi ambeng mini yang dalam besen plastik tu. nanti kalau sempat, saya upload dalam blog saya.
Post a Comment