Friday, July 31, 2009

Nas| 'AmbenG' oRanG JowO!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 7:22 AM
Maaf kalau aku salah fakta. Tetapi dari pengetahuan aku yang tidak berapa banyak ini. Nasi Ambang a.k.a Ambeng ini berasal dari Jawa. Selalunya jika ada orang Jawa kenduri sahaja nasi ini ada. Tapi aku memang asal orang Jawa, tidak pernah buat cara ini. Lebih selesa berdulang.

Photobucket

Aku sampai sahaja, sudah siap semua. Cepat kan?

am2

Ini lah rupa sebenarnya. Setompok lauk di atas. Lauknya terdiri seperti Ayam Masak Merah atau Sambal Ayam, Serunding Kelapa, Pacelis (tolong betulkan ejaan! ) terung, Lodeh, Mee Goreng dan timun. Itu yang selalulah. Yang kadang-kadang ada juga yang letak ikan masin :).Satu dulang di bahagi empat orang. Banyakkan nasinya? Selalunya nasi ambang terus di bungkus untuk di bawa pulang. Setakat ini aku belum pernah tengok orang makan lagi di rumah kenduri. Semuanya bungkus dan bawa balik. Ringkas. Tidak perlu seperti aku hari itu, semasa cukur jambul adik Ija membasuh pinggan mangkuk sehingga pinggang hampir patah.
Ha ha ha...

sw3

Selalunya lauk di bungkus sekali dengan daun pisang dan di masukkan ke dalam plastik untuk di bawa pulang. Tapi kami masukkan ke dalam plastik putih supaya balik nanti boleh terus masukkan ke dalan peti sejuk. Kenapa? Iyalah, aku pergi kenduri bertiga, setiap bungkusan itu boleh makan sampai empat orang lagi. Kalau bawa balik tiga bungkusan, bukankah banyak? Jadi masuk dalam plastik senang. Lauk tidak rosak. Sayangkan rezeki?

Okey.

Itu sahaja. Ada apa-apa pertambahan maklumat? Sila kongsi bersama.

Nota kakitanganku : Tidak semua orang makan Ambang. Sebab kata mereka, geli mahu makanan yang telah bercampur-campur lauknya. Eh! Bukan makanan ayam. Rezeki, mengapa mahu rasa loya? Masing-masing...

54 kUs-kUs:

Watierman on July 31, 2009 at 7:54 AM said...

Oh ya..ke..this is something new to me...dgr ceritanya...arwah abah akak keturunan Bugis...(Jawa ke tu???) tp dianak angkatkan (dibela oleh sedara belah mak)so tak faham adat & budaya org Jawa...but faktanya sekarang...akak pernah dengar..di negara Asia Barat...ada yang makan setalam berkongsi...macam tu...infact setengah kumpulan pendakwah (tabligh)...juga mengamalkan cara makan tersebut....kalau salah tolong betulkan yer...anybody...!!!Dak Utih tak kisah kan kongsi2...hihihi

flygurl on July 31, 2009 at 8:08 AM said...

best mkn dlm talam ni..
dulu masa blaja kt asrama pun prnh mkn dlm talam...terutamanya wktu berbuka...
org kata ambik berkat...
1st time mkn nasi ambang masa tinggal kt johor dulu.
mula2 tgk cm x sedap je...
tp bila dh mkn tu..belasah je..hehe..sedap gk rasenye
nasi ambang glamour wktu bln puasa.
ada mmber tu...tiap2 kali nk berbuka akn cari nasi ambang..

p/s: pnjg plak komen hari ni..hehehe...alamak! terlebih sudahh!! =)

a.z.r.i.n.a.03.07 on July 31, 2009 at 8:09 AM said...

lama tul tak makan satu dulang..last sekali masa KRina form 1 ikut kakak gi Arqam kat Kg Kayu Ara (Skang dah takde)..

1st time dengar ni ...mesti bez dok kat tmpat yg slalu ada kenduri kan?..

pembetulan : PAJERI hehehe...(mak KRina pun sebut cam Ted gak..)

biru on July 31, 2009 at 8:11 AM said...

salam ted bebeh =)

biru pernah kerja kilang kat pontian johor masa nak tunggu result study dulu.

byk kawan ngan org jawa.
duduk pun kat parit mesjid, kehkeh
pernah g umah kenduri2 kawan2 jawa
pernah g ikut upacra majlis di masjid2 sana
pernah makan nasi dalam dulang share ramai2
pernah ikut akak2 usrah dgr ceramah agama ( time tuh arqam ada lagi )

pernah merasa itu semua
makan share dlm dulang kan sunnah!
tapi kita tu lah,
ada yg rasa geli dan mcm2 kan
tapi itu semua da hikmah.
mayb ikatan kasih sayang akan lebih erat disitu..

walllah hualam..

=)

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 8:11 AM said...

ekekekek kakwatie : ade aje terselit dak utih.. dak utih makan mangkuk asing2.. ekekekekek


ye kakwatie.. macam org tabligh gitu.. tp mungkin derang adap.. terus makan je.. ambang ni ada pulal step2 nya.. daun pisang yg alas lauk x boleh masukka sekali dalam plastik...

Ayu on July 31, 2009 at 8:12 AM said...

apsal la mee goreng letak skali ? kan dah ada nasi? iskk.. dah tu x mkn.. suh bungkus plak.. pelik tul..

erm.. nanti ko kawen wta la camni ted.. x yah susah basuh pinggan.. hehhe.. basuh dulang je..

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 8:12 AM said...

ekekekekek gadi terbang : betul tu.. masa kat asrama aku xpernah makan ambang.. ekekekeke

org johor mmg femes dgn ambang.. mungkin sana ramai org jowo.. ekekeke

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 8:14 AM said...

pajeri ek kakrina.. org kg sebut ada s.. ujung die.. ekeekekeke

selalu ambang ni macam makan secara harmoni lah.. kongsi2.. nak tunjukkan yg kita persefahaman sampai boleh makan sedulang..

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 8:15 AM said...

salam biru,
betul tu biru. mmg kat johor femes makan dalam dulang ni.

selalu macam usrah2 macam aktivii keagamaan derang mmg makan dalam dulang sekali.

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 8:16 AM said...

dak ayus.. majlis kawen lom pernah lagi org buat ambeng... ekekek

mee goreng mmg wajib..ko jgn sesekali nak pergi ubah letak mihun goreng atau kue tiaw goreng.. x pernah di buek orang..
ekekeekekek

miMiE aZim@Sk ^V^ on July 31, 2009 at 8:32 AM said...

uhhuuu kenangan semasa kecik..
saya kg kat johor..
memang org jawa laa...
tp tak pandai sgt pun cakap jawa..

hihihi
dedulu kekcik slalu memakan nasi ambeng nie ngan cousin cousin.
mmg separuh org cam geli..
tp saya tak kesah..
best.. rebut rebut makanan dekalangan cousin...
hihihhihi

tp mmg org jaarang makan dlm dulang..
more kepada bawak balik sebagai "brontot"
hihihi jawarian...
betulkan 'brontot' tuh.. hihihihi
ai siap tepon bapak tau tnyer perkataan tuh.. hihihihih

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 8:40 AM said...

tQ mimie..
brontot baru dengar.. oooo.. bekal yg di bawa balik di panggil brontot.. perkataan baru..

mungkin sbb nak elakkan org tidak selesa makan, lebih baik di bawa pulang sahaja. nanti dia cekuh sanan sini.. org dan x de selera..
terima kasih mimie atas perkongsian :)

Watierman on July 31, 2009 at 8:59 AM said...

Dik tedi....ni akak bawa brontot...dari rumah akak untuk makan pagi...nak tak???

~ نورحياتي ~ on July 31, 2009 at 9:05 AM said...

ted,pes tym la aku dgr mknn neyh..sedapnyerrr..lapar trus,,aku lum bekpes laek ni..heee..

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 9:19 AM said...

SABO JO LAH AKU DENGAN KAKWATIE NI... ULSER LAGIK.. KENA MAKAN MAKANAN YG LEMBUT SEPERTI BUBUR..
SILA BUATKAN BUBUR AYAM SEKARANG.. HA HA HA

BUBUR IKAN UNTUK DAK UTIH.. :P

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 9:19 AM said...

ekekekek yati. kenal2 lah dengan makanan tu yek..

Softtouch [Hanim] on July 31, 2009 at 9:30 AM said...

sy suka tau nasi ambang nie...sedap..ari tu baru makan sbb ade org sedekah kat surau..kalu mkn dulang tu pernah sekali jer itupun 2 org satu dulang..he he he

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 9:31 AM said...

ekekekek hanim.. 2 org satu dulang ek? meriah lah makan berdua..

Liliyuli on July 31, 2009 at 9:39 AM said...

suatu masa dulu wa dok kat batu pahat. ramai org jawa. then wa dah berlajar makan nasi ambeng itu.. jowo pun jowo la janji rock..wahaha

GiGGLe GaL on July 31, 2009 at 9:48 AM said...

hmm.. ko tak bawak dak utih? mungkin beliaw boleh membantu menghabiskan makanan.. ngeh ngeh ngeh.. jadah nye kan ko nak bawak.. aku ni pon.. fanatik dak utih!

Snowwhite Zone on July 31, 2009 at 9:57 AM said...

tedi- btl nasi ambeng ni jowo punye. mak anis org indonesia, dulu bekas pakwe org jawa. kawan pun ada jawa, dia ajar cr nak buat. tp until now x buat2.. hangit2 tahik ayam je..

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 10:00 AM said...

ekekekek Lili... baguslah.. kita kalau pergi tempat orang mesti belajar 1-2 perkara baru :P

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 10:05 AM said...

mrs giggle .. jangankan kata rumah org kenduri die nak pergi.. rumah aku kenduri pun dia sanggup sehari semalam duduk dalam bilik tidur.. ekekekeke

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 10:06 AM said...

ekekekeke.. anis.. kita dah jumpa org Jawa tol2.. ekekekee...

anis kena buatlah supaya adat ibu anis tak hilang dek zaman.. cheeewahhh..

GRuNGe on July 31, 2009 at 10:17 AM said...

Erk, macam ni ek sebenarnya nasib Ambeng. Hehehehe, pernah dengar nama, tak tau cemana rupanya. Macam makan dalam dulang 4 orang jer.

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 10:36 AM said...

ye grunge! satu dulang makan 4 orang :)

ashie023 on July 31, 2009 at 10:38 AM said...

watierman, what is brontot??x penoh dengo pun...

kalu kat Ganu, mkn lam talam biasa diamalkan oleh ahli2 tabligh je...tp bukan nasi ambeng..aku x penah dengo nasi ambeng ni, ni baru first time..tp kalu makan nasi lam talam ramai2, aku penahlah buat...tapi aku bukan org tabligh..ahhaha..abg aku yg tabligh, dier ajak mkn skali..lagipun depan umah aku ni pun org tabligh gak, slalu wat mkn2..so blehlah g mkn kat umah dier..(apa aku cite pasal tabligh ni?)

s@yangh@sni on July 31, 2009 at 10:51 AM said...

ye betul tu...
kalau gi rumah orang jawa..
time kenduri musti diorang buat nasi ambang..
biasanyer lauk ayam masak kicap..
ikan masin sambal goreng serunding kelapa..
tapi kalau johor nie.. orang memang tak kisah dah makan sedulang gitu..
kalau gi maulud pun makan nasi minyak gitu jugak..

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 10:52 AM said...

ekekekee dak ashie.. brontot tu ialah nasi ambeng yg di masukkan ke dalam daun pisang dan ke dalam plastik untuk di bawa pulang. Brontot lah tu.. ekekekeke

org tabligh mmg suka makan nasik dulang.. macam penuh kasih sayang gitu.. ekekeke

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 10:53 AM said...

ayam masak kicap ek.. kat sini ayam masak sambal.. ikan x de lak.. lain tempat lain lauknya.. :)

ashie023 on July 31, 2009 at 11:00 AM said...

eh, tipu x penah dengo..nasik ambang aku penah dengo..ahahha...iye tedi, kalu makan lam talam, rasa cam meriah je..muehehhe..

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 11:05 AM said...

ekekekeke.. sebbaik ari jumaat.. ko ngaku cepat ko tipu.. ha ha ha ha

miSs siv on July 31, 2009 at 11:57 AM said...

aku pena mkn tyme kat mtrik johor dulu...
fes tyme~
=p

miezrina on July 31, 2009 at 12:49 PM said...

baru je lps makan nasi ambeng keh keh keh....

walaupun daku org kelate... tp nasi ambeng jowo tetap boleh masuk okay...

ihiksss

asilahmuhajer on July 31, 2009 at 1:37 PM said...

salam..
saya baru terbaca kisah ni. sebagai orang jawa, nak citer gak la.

masa saya kecik2 dulu kalau ada kenduri, nasi ambeng tu akan terus dimakan di situ.lebihnya baru bawak balik.

dulu2, orang tak banyak makanan. jadi, kalau ada kenduri, orang rumah selalunya tak akan masak dan tunggu nasi ambeng kenduri tu.

tapi kenapa sekarang tak makan kat kenduri sebaliknya dipecah dan terus bawak balik? sebab..sekarang selalunya orang dah makan sebelum datang kenduri. jadi dia dah kenyang. lagi satu, nak singkatkan masa. kalau dulu, masa arwah bapak saya gi kenduri. lambat sangat dia balik. kadang2 sampai nak pukul 11 baru balik. nak makan kena la tunggu bapak balik.

dulu plastik takde. so, everything dia akan campur dalam satu bekas.

tapi sekarang dah banyak modification pada nasi ambeng ni. ada yang siap2 letak dalam bekas plastik utk di bawa balik oleh ahli kenduri. boleh dikatakan macam ambeng mini la.

tak dapat dinafikan ada org geli bila makan campur2 ni. saya pernah tengok orang cina makan ambeng. lawak..siap mintak sudu!

Nana Rosli on July 31, 2009 at 2:26 PM said...

sgt teringin nak cube mkn nsi ambang ni..
kalau share satu dualng dgn adik beradik sendirik/famili tak kesh sgt kot..
huhuhu

asilahmuhajer on July 31, 2009 at 2:45 PM said...

saya dan kawan2 selalunya order satu talam tu makan ramai2. kadang2 sampai 20 orang setalam. kalau kawan2 lelaki, siap order yang nasi sikit, ayam banyak. macam2 pe'el kawan2 ni.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on July 31, 2009 at 2:55 PM said...

1st time nengok nasi ambeng

rizz on July 31, 2009 at 4:06 PM said...

huyo best2 nasi ambengg

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 5:01 PM said...

dah merasalah miss siv :)

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 5:02 PM said...

miezriena : dari pantai timur ke selatan dia rasa makanan.. ekekeke

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 5:04 PM said...

asilamuhajer : terima kasih atas perkongsian.. mungkin nasi ambang ni berubah mengikut kedewasaan kita. mungkin dulu meriah kan bila dapat makan sma2. skarang. abish je baca doa.. okey! bungkus! ekekeekke...

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 5:05 PM said...

betul tue nana : kalau kita kongsi dgna dik beradik x pe. tai bila org luar tu.. kalau tgk cara derang makan yg MasyaAllah lahap semacam. mmg ade perasaan kurang senang sikit..

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 5:05 PM said...

yanie kena cari kawan Jowo lah kalau nak rasa. tp kan.. sekarang kat kedai2 makan pun dh ada. tp x asli lah.. ekekekekek yg dah d modified :)

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 5:06 PM said...

rizz : org johor ni musti dah biasa kan rizz?

DaKoSue on July 31, 2009 at 5:15 PM said...

aku suka topic nih nasi ambeng mmg org jawa style, aku pon jawa+melayu but hubby aku jawa+jawa kalau kenduri kecik2 mcm lenggang perut,cukur jambul kenduri arwah slain kawen lah mmg nasi ambeng menunya...jawa aku dah x amalkan coz aku dah duk kat negeri 9,kalau buat nant org melayu kat sana terkezut tak pon mesti balik mengata miskin sgt ker tak der pinggan haha acah jer...rasenyer aku penah n3 nasi ambeng dlm blog aku nak share bley gi kat link nih

http://dakoris.blogspot.com/search/label/Majlis%20-%20Cukur%20jambul%20dan%20Aqiqah

"dulu aku pon tak pandai mkn nasi ambeng nih tapi dah rase sonok lak menu mmg nampak simple tapi sedappp may b mkn ramai2 kot, nasi makan ngan mee goreng mmg pelik...waktu aku kecik2 dulu kalau mak buat breakfast mee goreng tak habis aku akn mkn campur nasi kira mee tu lauk lah sbb tu lah jawa nih suka mkn nasi+mee a.k.a nak tambahkan kolestrol lg dlm bdn kekekekeke taklah mmg dah ingredient nasi ambeng...alahai pjg lak komen aku nih sonok sgt kot hehe.....watever pon just nk share jew

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 5:55 PM said...

ekekekek.. terima kash dokusue atas perkongsian :)
xcited sbb benda yg kita suka dan benda yg sellau dah kita hadap. x pe.

a'a// kalau org tak pernah rasa mesti pelik kenapa ada mee goreng.
betul. klau org yg tak tahu. dia akan cakap miskin sgt sampai x de pinggan, tp hakikat sebenar makanan tu mmg dah macam tu kan?

ustazah dyLLa on July 31, 2009 at 7:01 PM said...

slalu dgr perkataannye, tpi xtau rupenye mcmana...dh akak tunjuk pun msih sy blurr lgi...aduhai, angkara dmam lee ni...

<< s| tED| >> on July 31, 2009 at 7:20 PM said...

alahai dylla. dah ok nanti tgk balik..

Monkey D Luffy on August 1, 2009 at 1:39 AM said...

tak pernah makan... pos kat aku

teuku@ceh on August 1, 2009 at 8:14 AM said...

la...wong jowo rupo neei kak tedi...
iso ngomong jowo??
aku wong jowo klang...sa iki manggon nang klang...nang klang , banting, kuala selangor akih banget wong jowo..kabeh wong jowo sing manggon nang kono...

hahaha...ade paham bahasa jerman yang ku katakan tadi??

*Nota kaki:Antara Hikmah Nasi Ambeng:-
1-Ikut sunnah nabi (makan dlm Dulang)
2-Sbb nape nasi ini tidak dimakan semasa kenduri?? sbbnya adalah nasi itu untuk di makan bersama anak2 dan isteri dirumah supaya ikatan kekeluargaan semakin erat..

<< s| tED| >> on August 1, 2009 at 11:07 AM said...

luffy : kamu kena cari owg jawa dr johor ok? ekeekkeke

<< s| tED| >> on August 1, 2009 at 11:08 AM said...

ekekkeke aceh.. aku org jowo x jadi.. ha ha ha ha ha

aku setuju dengan kamu sebab2 nasik ambeng di bawa balik ke rumah :)

asilahmuhajer on August 4, 2009 at 12:59 PM said...

tuan rumah..
saya ada ambik gambar nasi ambeng mini yang dalam besen plastik tu. nanti kalau sempat, saya upload dalam blog saya.

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting