Wednesday, March 31, 2010

KaLau Kau TiDak DaPaT BanYak KoMen, siLa seMak BaLik Di MaNa siLaPnya. JanGan PerLeKehkan OranG Lain!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 6:00 PM
Photobucket

Topiknya ini.

Photobucket

Aku jawab ini. Bagi aku ini kenyataan.

Photobucket
Dia balas ini.

Photobucket

Aku balas balik.

Photobucket

Dan dia memperlekehkan.

Photobucket

Aku 'serang' balik.

Photobucket

Oh! Ini pendapat orang yang di atas kotak pendapat terakhir aku!

Dia mungkin rasa hampa sebab tidak dapat maklumbalas atau komen sepeti yang dia harapkan. Aku tidak berapa faham maksud. 'blogger juz, tulis mengenai iklan NN di chatbox.'

Aku simpulkan mungkin pelawat yang berkunjung menanyakan tips Nuffnang atau mengklik iklan beliau. Tapi itu bukan yang beliau mahu.

Bila kita kurang menerima komen, kita tengok balik di mana silapnya. Aku pun kadang-kadang terima komen yang sedikit. 'Oh! Pengunjung tidak suka tentang topik ini.' Tengok? Itu hikmahnya. Setiap yang berlaku pasti ada sebabnya.

Mungkin kita jarang 'blogwalking', jarang komen orang, jarang tinggalkan jejak, sebab itu orang pun 'booo layan' dengan kita.

Kita perlu cari sebab dahulu sebelum meletakkan kesalahan itu pada orang lain!!

Nota kakitanganku : Maaf pada mereka-mereka yang terlibat!







47 kUs-kUs:

eqbalzack on March 31, 2010 at 2:03 PM said...

boleh gunakan cara abg eQ....
jangan letak shoutbox...
byk msg merapu je nanti....
so nak tak nak mereka akan menggunakan comment sebagai platform utk htr msg...ok tak idea tu?

Sendra on March 31, 2010 at 2:09 PM said...

bijak juga cara abang ek tu..alahh..macam ni je senang fikir...kalau setakat orang tu blogging nak duit nuffnang(klik2 lepas tu heboh bagitahu dia dah klik NN blog tu dengan harapan orang balas balik klik dia tu) ataupun blogging setakat nak follower ramai dan nak famous cepat ke apa entah (i follow u u follow me back,lepas tu buat contest wajibkan orang jadi follower)..hehh..tak best lah macam tu..tak rasa lah nikmat naik dalam blogging hasil usaha sendiri.

sekadar pendapat peribadi.

Azrul Hisham on March 31, 2010 at 2:10 PM said...

kalau saya..saya tak kisah orang nak hantar ke tak komen-komen kat blog saya...kalau ada yang komen tu, syukur dah...at least ada feedback untuk entri yang ditulis...

salam ziarah sambil guling2 kat blog ni :)

@rE-LonG on March 31, 2010 at 2:14 PM said...

kT pn nuffnang xbnyk pn..tp xpe..
kt jaraG blogwalking..
kt lebih suka bce blog org ;)

Hazzy Ishak on March 31, 2010 at 2:18 PM said...

dorang ni jeles kot
haha

lawak pulak pikir ada jugak manusia macam ni

Miss ... on March 31, 2010 at 2:18 PM said...

sy pun suka baca2 blog org..salah satu blog ni arr best2 suka bc plus tgk gambo kucing2 ehehe ;)

Wanita Itu on March 31, 2010 at 2:28 PM said...

te tak kisah..
janji te ada ramai kawan cam blogger semua..


tapi kekadang majuk gak ngn nuffnang sebab te tak pernah tgk kenaikan harga minyak kat akaun nuff te tu hehehehehehe...

:p

Nazz@Purple on March 31, 2010 at 2:33 PM said...

kalo nazz blog ni sekadar mendium meluahkan apa yg kita rasa..tak kisah la ade org komen ke tak ke..tp percaya la mesti ade orang bace cite kita..cuma dia tak tinggalkan jejak je..

Nazz@Purple on March 31, 2010 at 2:33 PM said...

kalo nazz blog ni sekadar mendium meluahkan apa yg kita rasa..tak kisah la ade org komen ke tak ke..tp percaya la mesti ade orang bace cite kita..cuma dia tak tinggalkan jejak je..

sharamli on March 31, 2010 at 2:43 PM said...

saya senyum je baca...dah xde kaitan ngn diri..heeeee

cik syazni on March 31, 2010 at 2:44 PM said...

btol, kalau entry macam taik, orang nak komen ape..
eh aku plak yg emo..

kekadang org wat entry tag2, entry personal..aku pun pernah.. mmg jrg org nak komen entry cmtu sbb taktau nak komen ape..

ps: org dah click kan nn dia pon bnyak bunyi.. yang gi daftar tu watpe..

~LP Lum~ on March 31, 2010 at 2:50 PM said...

salam tedi~

hehehe... dapat koemn sikit pun nak hangin.. aku dari dulu sampai skang, komen aku sikit aje.. :)
kekdag aje byak.. tp aku xpenah kisah, aku tau, bukan senang nak puaskan atie setiap orang yang ber-blogwalking kat tempat kita.. :)

suhaila-ab on March 31, 2010 at 2:58 PM said...

kalau blogwalking tp tak tinggalkan jejak canner??....heheh tu aku slalu buat...

MiD0ri on March 31, 2010 at 3:11 PM said...

best entry ni.. pelik betol yer tuan blog tu.. org klik nuff die pun die emosi.. heee...

kalau midori, midori tak kisah pun org nk komen ke tak, sbb kalau tak komen pun tak semestinye diorg tak bace. diorg bace tapi kadang2 jd silent reader jer.. heeee

Mr.Homosapiensz on March 31, 2010 at 3:13 PM said...

hahha! mcm pemikiran org malas jer...1st blog kena mantap, tarik pembaca..bila ada pemmbaca setia automatik terklik iklan yg kuar (klu ada)..

p/s: kadang2 aku disabled komen entry aku....

nursarah on March 31, 2010 at 3:14 PM said...

aku skang lebih banyak membaca saja dari leave komen. termasuk juga kat blog ini, bukan kerana entry tak menarik ke apa. aku rasa benda ni perkara biasa. kdg2 kita ,macam ada musim malas rajin leave komen. hehehe

makdara terdiva on March 31, 2010 at 3:19 PM said...

akak x kisahla....ckit komen @ byk..

yg pnting..akak buat blog saje suka2..sambil2 knal kwn2 baru..

kdg2 akak pon jadi silent reader..kalau topik best baru akak komen..yg pnting kite x kacau org..

Watierman, rmanbkr on March 31, 2010 at 3:26 PM said...

Just buatlah apa yang Adik2 semua nak buat...Akak just nak kongsi pandangan jer....more on tinggalkan jejak dalam menjalinkan persahabatan...tak ada kaitan dengan pendapatan...sebab my blog tak de kaitan dgn iklan...atau penaja!

embun d tengah malam on March 31, 2010 at 3:28 PM said...

aku suka baca..aku suka leave komen..tapi aku tak berharap untuk orang komen2 aku..aku pun tak pandai tulis blog lagi..cuma minat..aku cuma amalkan dlam dunia blog aku ni..orang berbudi kita berbahasa,,hehehehehe

zaiMi on March 31, 2010 at 3:32 PM said...

ada jugak orang macam tu ye? menuding kesalahan kat orng lain tanpa melihat kesalahan sendiri. memang silap besar la.

jane on March 31, 2010 at 3:34 PM said...

kalau kite ikhlas, org akan dtg blik pd kita dgn ikhlas...
tu jer

kan kak?
heeeeeee

maiyah on March 31, 2010 at 3:38 PM said...

mmg ssh nk tingkatkan traffic, nk kene slalu le gi ziarah mnziarah
dah wat komplen baru amount nuff gerak.. haihh bila nk dpt first payment ni huhuu

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on March 31, 2010 at 3:51 PM said...

aku tak terlibat hahahaha

TiTin on March 31, 2010 at 3:56 PM said...

sy lak letak shoutbox sbb nk tau sape yg dtg baca blog sy..tak kesahla, dia baca ke tak..jnji sy tau die ade dtg n sy akan balas kunjungan tu...
kadang2, sy arapkan gak org utk komen kt entry sy..tp, tak kesah sgt la sbb maybe entry tu tak menarik o susah nk dikomen...ape2pun, kalo sape2 yg kasi komen n dtg jenguk kt blog sy, InsyaAllah sy akan balas kunjungan tuu...

p/s: 1st payment tak dpt lg nii..takpe2...sabar2...susah la nk up trafik cam cik tedi niii... :)

POSH76 on March 31, 2010 at 3:59 PM said...

terpulang pada masing2 tp I komen & shoutbox dua2 pun suka janji mai blog i...tp paling suker komenla rasa berbunga2....hehe

e~car182 on March 31, 2010 at 4:00 PM said...

aku terlibat!;p

btol la..biasa kalau org tak suka entri tu,tak ada la org nak msg..bukan tak prihatin..

kalau rasa duit NN bape sen je,baik tak payah letak.kan? ;)

trafic naik pon da ptot syukur..
oh,kalau tuan punya topic thread baca ini,aggaplah ini tips dari kami semua ;)

e~car182 on March 31, 2010 at 4:01 PM said...

*ah!silap!bukan msg tp komen!

asilahmuhajer on March 31, 2010 at 4:03 PM said...

kalau saya, saya berblog just nak kongsi cerita. cerita pun ada yang best ada yang tak best.

so, ikut pembaca la nak komen ke tak. take it easy je.

asilahmuhajer on March 31, 2010 at 4:03 PM said...

kalau saya, saya berblog just nak kongsi cerita. cerita pun ada yang best ada yang tak best.

so, ikut pembaca la nak komen ke tak. take it easy je.

shaf lina on March 31, 2010 at 4:09 PM said...

bagi tau kat dia suh dia buat entry best sikit..kalau tak ada org baca pun tulis la dgn niat nak berkongsi cerita..mmg ada org kaya hanya dgn blog tapi itu org lain maybe dia glamer ke kan.dia tulis blog tuh pun dah sah2 lama.mcm hanis zulaika dia pandai dia letak kontest2 yg kat iklan.so bila dia buat posting pasal contest tuh ni tak semena mena org klik iklan dia.advertlert pun sng naik dari NN.alah tulis blog untuk berkongsi dan bacaan masa dtg je ;)

♥akukahmilikmu®♥ on March 31, 2010 at 4:38 PM said...

apa la bro tu..tk semestinya wat entry nk harap org komen jer..ada gak yg malas komen..just nk baca..@org yg baca tu tkder idea langsung..

alvin takda rumah harga 8juta.... on March 31, 2010 at 5:04 PM said...

ermm..
aku punya blog takda sapa nak singgah sbb byk melalut..sian aku..

white rose on March 31, 2010 at 5:09 PM said...

muehehehe...

dah ramai semula pengkomen akak nih...



bgus2...maknanya GB dh ok laa tuh...

ala, akak...saya tak kesah pun...

pakcik kordi on March 31, 2010 at 5:11 PM said...

=)den lyn aje...

Norhana on March 31, 2010 at 5:18 PM said...

betul la tu mcm tuan rumah tulis. :) sokong.!!

blueCITY® on March 31, 2010 at 5:20 PM said...

salam,
hahahahhah...
macam2 ada la
mana leh paksa2 org
org suka org masuk
org suka org komen
org malas org pergi
tiada paksaan..
i okay jer
i happy
lallalaa

relevan on March 31, 2010 at 5:39 PM said...

Komen mengomenlah kita ..jadikan satu amalan yang mulia agar semua blogger jadi sejahtera..hehe!

hans on March 31, 2010 at 5:58 PM said...

bagi aku kan teddy....aku suka dua2...
komen daripada pembaca dan orang click nuff aku...hahaha
memang rasa blog meriah
tapi jgn sampai fanatik sangat lah dgn nuff tu
sebab susah nak dapat riban2 nh

siti murni ishak on March 31, 2010 at 6:04 PM said...

oops..topik panas.

ape nak kisah kan sangat dgn komen tu..err...depends la pada objective kita ber'blogging'. For me..kalau ada yg komen, alhamdulillah, kecik tapak tangan stadium i tadahkan..mueehhee..
kalau tak komen pun takpe..sebab ade setgh org malas komen..silent reader jer..itupun dihargai. not an issue anyway.

nj on March 31, 2010 at 6:13 PM said...

sitedi...
kak norma tak rasa terkilan pun kalau tak ada yang komen...asal ada yang membaca...pun dah mujur sebab dapat kongsi maklumat. Tetapi sepatutnya kita kena rajin jugak lihat apa yang org lain tulis...jika nak survive dlm blogging activities ni...ni pendapat kak norma lah...wallahuallam...

ashie023 on March 31, 2010 at 6:13 PM said...

ambe pun happy bler semua org happy...x kesahlah nk buat camane pun, yang penting silaturahim makin erat dan makin utuh..tiada pergaduhan..and no harsh comments..itu aje lah...ahahha...

faz_e on March 31, 2010 at 7:20 PM said...

kih3... jarang blogwalking~
tu prob dea~
=) peace

aNiSa hANg tUaH on March 31, 2010 at 7:21 PM said...

manusia mmg banyak ragam
sabar yer kak tedi
:)

Erna on March 31, 2010 at 7:23 PM said...

salam tedi..pertama akak tinggal kan komen ni..akak ni masih baru,.tak paham apa la..yang diceritakan pasal nuffnag la..iklan la..duit masuk la..maaf la ye..akak baca kat banyak blog juga..he he..itu lah..akak saja tulis..suka2..bercerita...tulis resepi..itu pun kawan yang dah ada bloq galakan..memula segan juga nak tulis dah tua2 ni...

Ayu on March 31, 2010 at 7:42 PM said...

hahhaha.. adakah aku terlibat???????/

bellar0ssa on March 31, 2010 at 10:41 PM said...

huhu alahai ted, aku pun xramai tukang komen..tapi aku tak kisah lah..sebab aku tahu kalau entri aku best org komen lah.huhu dan satu lagi memang penting untuk sama2 mnghidupkan blog orang lain.


pas dia hidupkan blog kau.kite sama2 hidupkan blog dia balik.huhu

Dee on April 1, 2010 at 9:55 AM said...

eh..aku lupa ar nk komen semalam..kalo x komen blog org..jgnlah mengharap org komen blog kita..itu je..maybe ramai org singgah..tp x berkesempatan nk komen..n tya blk pd diri..apa niat anda berblogging..hehehe..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting