Wednesday, September 02, 2009

KamU sUka YanG PeNdeK aTau YanG PanJanG!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 7:25 AM
Okey!! Tolong serius dengan tajuk ini ya? Haipppp!! Apa gelak-gelak itu. Aku lesing nanti!


Apa yang pendek dan apa pula yang panjang. Mari aku terangkan. Sila tumpukan perhatian tanpa perlu tersenyum-senyum seorang diri atau tersengeh penuh bergaya!!


Ini bukan 'survey'! Tetapi lebih kepada pertanyaan.


Kamu suka 'entry' yang panjang berjela atau yang pendek macam ekor Dak Utih? Sila jawab dengan jujur. Soalan ini bukan hanya untuk blog aku tetapi juga blog kawan-kawan yang lain!


Ini pilihan aku. Jika di beri pilihan aku suka entry yang ringkas dan padat. Ringkas tidaklah semestinya hanya 4-5 baris. Tetapi panjangnya pula tidak perlu sehingga boleh di buat novel. Setakat cerpen aku masih boleh terima.


Kadang-kadang seseorang itu hanya ingin bercerita tentang C. Tetapi beliau sedikit teruja sehingga bercerita sehingga X,Y dan Z. Selepas itu barulah sebut C semula. Jauhkan dia melangkah?


Kadang-kadang aku pun terbabas juga. Tapi bila di fikirkan aku juga tidak punya waktu panjang untuk membaca 'entry' yang di olah sebegitu rupa, aku juga tidak mahu kamu terseksa membaca entry aku yang panjang semata-mata untuk mencari 'point' apa sebenarnya yang ingin aku perkatakan.


Okey! Kamu, jika di beri pilihan yang mana satu kamu lebih selesa? (Sila rujuk soalan di atas!)


Nota kakitanganku : Tapi jika panjang sekalipun 'entry'nya jika di olah dengan cantik itu pun boleh menarik minat kita membaca!!

56 kUs-kUs:

Watierman on September 2, 2009 at 7:48 AM said...

Salam tedi...semuanya bergantung kepada bahan yang disampaikan...kalau dengan sekadar ekor Dak Utih aje dapat menarik minta pembaca...kamu telah berjaya menyediakan bahan yang menarik....tetapi sekiranya...dengan olahan yang panjang lebar....dapat membuatkan pembaca tersenyum puas...Syukurlah...harus..BAHAN yang menarik!!Itu pendapat Akak lah!

dotblogspotdotkom on September 2, 2009 at 7:49 AM said...

kalu pakcik la... nak menulis.. memang sesedap rasa.. SYOK SENDIRI la kata katakan...kalau scrol ke bawah tu.... macam dari sky bridge kat klcc tu hingga ke landasan putra... punya la panjang nak cerita..

tapi... kalu mesej x sampai.... terkapai².. tak guna juga... memula org nak baca.. lps tu... blog pakcik jadi bilik mayat je la.. huhuhuhu..

so senang cite.. tepek gambo.. cite sikit² dah.... org tak bosan baca... pakcik x letih menulis.... huhuhuh....

tapi biasa la.. lain org lain cite rasanye.....

Aiydalela on September 2, 2009 at 8:05 AM said...

kadang2 nak tulis pendek..tapi panjang gak jadinyer...

jadi...dua2 ku suke..panjang n pendek...hikhikhikk

SELAMAT BERPUASA...psstt! pose ke tak? wkakakakaka

miSs siv on September 2, 2009 at 8:09 AM said...

komen pendek:
aku suke due2 sbb ikut mood~
=p

a.z.r.i.n.a.03.07 on September 2, 2009 at 8:30 AM said...

mana-mana pon boleh... mud baik panjang macam novel pon boley baca..kalu mud tak baik ...carik tang point jer...

yang penting citer tak terbabas...hehehe

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on September 2, 2009 at 8:35 AM said...

tajuk n3 yg mabeles...
hehhehehe...
key chain sudah dapat
thanks ya...

suker n3 pendek...tp isi padat

hehhehe....

Solehah on September 2, 2009 at 8:42 AM said...

Nak bagi pendapat jugak..suka entry yang pendek tapi ringkas dan cerita boleh faham sepenuhnya. tapi kalo sendiri menulis, kadang2 terbabas jugak, banyak rasa nak dicatatkan.

Snowwhite Zone on September 2, 2009 at 8:45 AM said...

suka pjg n pendek

x kisah ...

ashie023 on September 2, 2009 at 9:02 AM said...

x kesah sebab aku kekadang ske je bc entri pnjg..

GiGGLe GaL on September 2, 2009 at 9:21 AM said...

kalau entri letak kisah dak utih and the geng pon ok gak..ekekeke

erm.. menjawab soklan ko ke? aku rasa tidak.. mahap ye.. aku weng weng pagi nih..

- jinggo - on September 2, 2009 at 9:41 AM said...

pada saya.
pendek @ padat...
dan yang paling penting..
apa yg mahu dikongsikan
itu yang paling penting...

nj on September 2, 2009 at 9:42 AM said...

sitedi...
depends on situations...bergantung pd cerita, mesej yg ingin disampaikan, kandungan bukti...dan olahan sesuatu penulisan...panjang ke pendek...akak baca aje...

sharamli on September 2, 2009 at 9:46 AM said...

baru je tebayang benda laen...
ha3...

0rg suka yg pendek k0t..tp kal0 panjang..kal0 bst..baca gak..tp kal0 yg mcm diari tu cam mls sket....

@--- Sueanne ----@ on September 2, 2009 at 9:48 AM said...

yup stuju ngn a.z.r.i.n.a.03.07..
klu kite sbg reader, kite tgk mood gak..hehehe..

slalunye yg mane olahan citer die ade selang seli ngn lawak + gambar..panjang mcmana pun kite akan baca..:p

Faarihin on September 2, 2009 at 9:56 AM said...

dua-dua saya suka.. baik yang panjang mahupun yang pendek.. sebab blog saya pun macam tu gak.. ikut mood menaip.. kalu macam2 cerita nak diceritakan.. saya taip la penpanjang walaupun asyik menyimpang2.. saya tau cik tedi tak suka baca entri saya kan.. sbab entri saya terlalu panjang hingga meleret2.. bagi saya terpulanglah pembaca itu nak baca atau tak.. yang penting tuan blog itu puas nak luahkan hati dia walaupun berjela-jela dia membebel.. (^__^)

ZARA 札拉 on September 2, 2009 at 10:02 AM said...

aku punya camne?

hehehe~

Naff said...

Pendek boleh menjimatkan masa utk membaca, panjang pula kdg2 jer dpt di baca.. tapi itupun bergantung pada bahan entry.. eh, entry sepanjang 3 hingga 5 perenggan tu ketegori panjang ke tedi? he he yg penting cara penyampaian menarik!!

mamai on September 2, 2009 at 10:19 AM said...

panjang atau pendek aku tetap baca..

Along25 on September 2, 2009 at 10:25 AM said...

SAlam tedi :)
Kalu along, along ske yang pendek n ringkas... yg best dibaca..

tapi if kene pjg2 gak, along layan jer...

tapi, kadang2 along pun ada gak wat panjang2 kan hahaha..

Terima kasih ye atas nasihat semalam :(

asilahmuhajer on September 2, 2009 at 10:35 AM said...

salam..
saya suka yang ringkas dan ada gambar.

tapi depends pada topic juga. kadang2 pendek sangat pun tak faham pulak.

tapi saya suka cerita pasal dak utih..
rindu nak tgk dia.

Softtouch [Hanim] on September 2, 2009 at 10:58 AM said...

depends kot...kalu kita minat nagn blog tu, pjg mcm mana pun kita akan bc jugak..tp lg best byk pic...he he he

birU on September 2, 2009 at 11:08 AM said...

salam tedi laling,

wahhhhhhhh cam terasa lak. cam perli jerk, biru salu gak n3 panjang2 weh, hahhahah
=P

tapi best2..
ekekkek

s@yangh@sni on September 2, 2009 at 11:09 AM said...

aku tak kisah..
asalkan menarik untuk dibaca..

tengku_fir21 on September 2, 2009 at 11:56 AM said...

pendek atau panjang ok jerr...
asal ader jiwa

i.am.belle on September 2, 2009 at 12:23 PM said...

malas baca komen terlampau panjang kalah entri.


ops tak kena tajuk. ahahaha


p/s: entri panjang kalau menarik tetap ku baca ;D

A C E on September 2, 2009 at 1:15 PM said...

haha,, panjang xkisah kalau menarik kan,, itu lar branding,, hehe

Alimaz-Kembara Terasing on September 2, 2009 at 3:10 PM said...

salam...pendek tak per janji menarik dan padat...ada mesej yg disampaikan...hohohoho

Nakamura Kazuki on September 2, 2009 at 6:40 PM said...

tedi ambe ske roti john yang panjang..lambat skit nak habis...hehehehe

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:38 PM said...

kakwatie : terima kasih kerana bg pendapat. Lepas ni tunggulah gambar ekor dak utih seterusnya..

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:39 PM said...

pakcik dot. aku setuju gambar juga dapat menarik minat. TQ pakcik!

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:39 PM said...

aiyda : kadang2 kita menaip niat nak pendek. tetiba panjang lak jadinya.
selamat berpuasa aiyda

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:40 PM said...

miss siv : bagus.. budak2 kena banyak membaca.. ha ha ha...

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:40 PM said...

kakrina : tapi ada gaj yg tulis tajuk lain isi lain. camne tu? ekekekeke

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:40 PM said...

yanie : baru dapat ke? lama gaban.. ekekekekek

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:41 PM said...

hehehhe solehah. selalunya macam itu yg belaku. kita nak baca org lain punya yg pendek tapi ayat kita macam novel

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:41 PM said...

anis both ek?

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:42 PM said...

dak ashie suka membaca :)

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:42 PM said...

mrs giggle : ko lari tajuk ni...

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:43 PM said...

jinggo : terima kasih. yang penting niat kita baik untuk menulis :)

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:43 PM said...

terima kasih kak NJ atas pandangan :)

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:43 PM said...

sha : budak bawah umur tak boleh fikri ke lain tau :P

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:44 PM said...

sueanne : aku setuju. Kadang2 gambar banyak mainkan peranan.

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:45 PM said...

faarihin : ceh! pandai je cakap aku tak suka baca! deshuM! deshum!

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:45 PM said...

dak zara : ko punya tengah2.. ha ha ha panjang tak pendek tak

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:45 PM said...

betul naff.. cara cerita yang menarik hati kita untuk terus membaca

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:46 PM said...

mamai, terima kasih!

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:46 PM said...

Along : kita pandai cakap org kan. tapi diri kita sendiri menaip non stop kita tak perasan.. ekekekeke


Its ok. Be strong ALong

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:47 PM said...

asilah ni dah berjangkit dengan MRs giggle ni. ekekekeke..
Terima kasih asilah.

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:48 PM said...

betul hanim. layan pic tu rasa leka jek.

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:48 PM said...

tak lah biru. ini pendpat jek. :) terima kasih biru

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:49 PM said...

betul hasni. Terima kasih

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:49 PM said...

jiwa ek? baca je hati dah terpaut ye fir...

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:50 PM said...

belle : kadang2 komen yg panjang berjela tu derang copy n paste... ekekekek

terima kasih belle

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:50 PM said...

ace juga suka entry yg panjang. TQ

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:50 PM said...

alimaz : terima kasih atas komen dan kunjungan :)

sI tEDI on September 2, 2009 at 10:51 PM said...

hencek nakamura : 6.40pm menaip tu.. x pose ek makan roti john?

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting