Friday, September 04, 2009

Pakc|k, BoLeh tUtUp Tak? Saya T|Dak MahU BerSuBahaT!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 2:35 PM
Gerai sebelah pejabat aku mula beroperasi seawal jam 7.00 pagi. Awalkan?

Maka berduyun-duyunlah orang kampung mahupun bukan orang kampung datang untuk membeli dah kemudian belah dengan segera sambil berpunjut-punjutan!

Tetapi ada yang muka kulit kasut kerana dengan bangganya duduk dan makan di situ dengan selamba babun! WTH!

Aku ingin berfikiran positif dengan mengatakan mungkin mereka membungkus seawal pagi untuk di simpan sehingga berbuka Maghrib nanti. Tetap jika nasi lemak pasti sudah basi. Jika roti canai pula pasti sudah keras kejung!!

Ini manusia bukan manusia. Itu peniaga yang mengaut keuntungan 'haram' dalam Bulan yang mulia ini juga tidak layan di panggil peniaga. Aku malu melihat. Malu sungguh. Pasti jiran tetangga berbangsa cina yang turut membeli jadi keliru.

Pakcik, jika saya. Saya tidak sanggup memberi anak isteri makan dengan duit yang saya perolehi belum tentu halal haramnya.

Nota kakitanganku : Tukang kebun hisap rokok di dalam tandas sekolah! Mahu sahaja aku lesing dia sampai tercabut tulang temulangnya

36 kUs-kUs:

ije on September 4, 2009 at 3:19 PM said...

erkk.. ambil untung yang haram. hmm.. baguslah kalau nasi lemak n roti canai dia tak basi sampai maghrib. tapi yang risaunya, belum maghrib lagi dah selamat semua dalam perut orang2 yang wajib puasa tu. uhu

mamai on September 4, 2009 at 3:25 PM said...

kau tak nak bakar ker warung tu..

tak pun kau pakaikan dak utih dengan banner "saya puasa"...lepaskan kat warung tu

Softtouch [Hanim] on September 4, 2009 at 3:26 PM said...

ye ker tedi..awat x snap pic dia nak jugak tgk...selamba yer dia..ish ish ish

Watierman on September 4, 2009 at 3:50 PM said...

Salam Tedi...dulu masa akak kerja kat Alor Setar...back in 1992@3...ada gak akak terpandang keadaan cam ni...Manusia tanpa segan silu membeli pada waktu yg tidak sepatutnya...yg beli pekerja2 melayu lelaki dewasa..yg jual pun lelaki dewasa MELAYU....sebab tu ada yg kerja berhempas pulas...senang nya sekejap aje...sebab tiada keberkatan...nape tak call pejabat agama buat laporan...

Nakamura Kazuki on September 4, 2009 at 4:05 PM said...

tedi..nape tak terus flying kick terus..hahaha...sabar ye tedi..biasala dalam bulam ramadhan kita kena banyak bersabar...mudah-mudahan mereka sedar

Ms.Lilies on September 4, 2009 at 4:06 PM said...

kalo lesing sok2 dia buat lagik beb...apa kata ko gelek je ngan stimroll...kita tgk insap ke x insap akakakaka

Solehah on September 4, 2009 at 4:56 PM said...

isk2..mungkin yg beli awal pagi tu simpan dalam peti ais kot...hurmm..

ASYIQ on September 4, 2009 at 5:21 PM said...

Cuba buat repot..silap2 kena cekup. Moga2 mereka cepat sedar...

areQue on September 4, 2009 at 5:42 PM said...

mmg gitu kak tedi..mangkuk2 bangsat tu tahu pkir nk untung jerk..

anak sedara rq ckp...die keje stesen minyak jd cashier tuh mmg org yg sama jer dtg beli tp die tk blh tk nk bg bli....apa la hak die..

kdg2 die tension gak sbb kna jual mknn kat mngkuk2 tak pose tu tp apa hak die nk hlng org beli sbb duit yg masuk tu duit bos..

tp rq dah pesan kat die supaya bgtau bos die...

hrp2 bos die blh take action..kat mngkuk mungoks tuh

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:55 PM said...

ije : itu yg sebetulnya.. dah selamat sampai dalam perut n sedawa kenyanG!

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:55 PM said...

mamai : nanti dengan dak utih dak utih sekali dia bakor wat lauk..

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:56 PM said...

hanim : bukan x mo snap.. tapi nanti apa2 berlaku derang akan aim aku. dan bako tempat kerja aku pulak.

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:56 PM said...

kakwatie : pak imam yg keje Majlis agama2 ari2 pergi balik lalu situ. butakah??

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:57 PM said...

hencek nakamura : kadang2 ati rasa sakit gak..

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:57 PM said...

mrs lilies : kang dgn aku2 masuk lokap x pasal2. ekekekeke

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:57 PM said...

ye solehah.. fikir positif.. ekekekkee

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:58 PM said...

cikgu asyiq.. bukan x nak report.. dia dah aim muka kita, kita org sini.. nanti die bako lak kete kita yg sekangkang kera dr gerai dia

sI tEDI on September 4, 2009 at 5:59 PM said...

RQ : itulah manusia ni..

aku rasa bos anak sedar ko pun x kesah. janji masyukk

ONE ZABA on September 4, 2009 at 6:42 PM said...

tepon bomba waktu org tu hisap rokok dalam tandas...

ustazah dyLLa on September 4, 2009 at 6:49 PM said...

wat report kt pjbt agama...kan ke ade arahan yg peniaga dibolehkan bukak gerai lps jam 4ptg je...kalo peniaga bkn islam plak, selidik siapa yg beli...manusia yg buat menda2 ni, manusia jugak boleh mghalangnya...

sI tEDI on September 4, 2009 at 6:57 PM said...

one zaba : sementara tunggu BOMBA datang asap pun dah x de. ekekekeke

maiyah on September 4, 2009 at 6:57 PM said...

salam adik.. tak berkat ngan duit haram ni, nanti memakan diri

sI tEDI on September 4, 2009 at 6:57 PM said...

dylla : gerai ni dah pernah kena serbu. Pak imam yg lalu lalang setiap pagi pun xckp apa2.

sI tEDI on September 4, 2009 at 7:53 PM said...

betul tu maiyah... derang x fikir semua tu kan?

chipsmore on September 4, 2009 at 8:15 PM said...

lesing jeee...suke noo wat dosa bulan puasa..huhh

sharamli on September 4, 2009 at 8:17 PM said...

berasap x t0ilet tu?

cahayachenta on September 4, 2009 at 8:33 PM said...

siot la sapa2 yg sengaja tak posa ni.. tak malu sungguh...

ZARA 札拉 on September 4, 2009 at 8:51 PM said...

pagi?

aku bleh kata dia celaka tak?

sI tEDI on September 4, 2009 at 9:17 PM said...

cik epal : nasib baik aku perempuan. ekekkeke

sI tEDI on September 4, 2009 at 9:18 PM said...

sha : bau je kuat.. aku tercaei2 tetiba dia keluar. die pun terkesima juga. ekekekekek

sI tEDI on September 4, 2009 at 9:18 PM said...

cahayachenta : itu perkara biasa bagi mereka...

sI tEDI on September 4, 2009 at 9:18 PM said...

dak zara : boleh aje..

farah on September 5, 2009 at 12:42 AM said...

manusia sekarang mmg tak malu utk melakukan dosa.

ingatan utk diri sendiri jua.

:)

sI tEDI on September 5, 2009 at 12:45 AM said...

betul tu farah!

messyremo on September 5, 2009 at 5:36 AM said...

hehe..

aku trigt mase aku sekolah dulu..
kerani kat sekolah aku p masuk toilet curik2 isap rokok..
pdahal time bulan pose tu..

sI tEDI on September 5, 2009 at 11:05 AM said...

ekekekkeke messy.. kenapa ko taks ergah je die..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting