Wednesday, October 21, 2009

MengaPa Gah MeNunJuk-NunJuk sEsuaTu yanG MenGa|bkaN?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:00 AM
Selalu apa ya? 'Katakan Tak Nak' kan? Okey! Suka jari aku untuk menaip katakan tidak. Opsss!! Bukan! Tiada siapa yang meminang untuk aku katakan tidak. Ha ha ha.. Poyo sungguh perasaan ini!! Ekekekekeke...

Okey! Aku ada menjadi pembaca senyap (kadang-kadang bising) untuk satu blog ini. Di akui blog ini memang agak panas dari biasa. Mungkin sebab kata-kata atau ayat yang beliau gunakan agak terus terang dan sedikit lucah.

Semenjak aku menjadi pembaca blog beliau lebih 9 bulan yang lalu aku dapati kehidupan beliau agak sosial. Ini berdasarkan gamba-gambar yang beliau tepek tiap kali ada 'entry' terbaru. Beliau seorang wanita. Beliau seorang perokok. Ada tertera gambar beliau gah menghisap rokok dalam sesetengah gambar yang di tepek. . Satu keluarga perokok. Termasuk ibu beliau. Sungguh! Aku tidak tipu. Jika kamu mengikut blog beliau dari awal kamu dapat tahu semuanya. ( Sila emel aku untuk aku buktikan kebenaran agar kamu dapat menyekodeng blog beliau). Oh ! Aku tidak jahat. Sekadar perkongsian. Aku rasa dia juga suka jika blognya ramai pengunjung!

Okey! Seperti bersiul merokok juga tidak manis jika perempuan yang melakukannya. Kamu setuju? Tapi jika diri sendiri gah memberitahu yang kamu, ayah, emak dan adik beradik seorang perokok tegar, apakah maknanya itu?

Aduhai manusia. Kadang-kadang kita tidak dapat membezakan yang mana aib keluarga yang mana tidak.

Nota kakitanganku : Lindungi aku dari segala keaiban....






52 kUs-kUs:

✖sLap mE pLz!™✖ on October 21, 2009 at 11:30 AM said...

tah la.. huhu..
musykil gak neh..

**de mkn semut kew td??

leadleedeea on October 21, 2009 at 11:36 AM said...

ted..manusia nih kadang2 kite tak paham ngan karenah n perangai diorang..

kite just ikut contoh yg baik2 je k?

Samaira on October 21, 2009 at 12:02 PM said...

uiks ye ke
nk tgk hehe
kasi link ehe

ween on October 21, 2009 at 12:07 PM said...

erm.
rasa mcm pena bump into that blog. girl yg social n smoking. but xtau la if Tedi tgh ckp ttg org yg sama. heh. tp after that ween xjengah lg dah blog dy ;p

dotblogspotdotkom on October 21, 2009 at 12:09 PM said...

ntah le.. agaknye nak memenuhi kan buku kiri dia dengan cepat kot.... ntah le..

moga ALLAH memberi cahaya dan jalan yang lurus ke pada beliau...

Tinie a.k.a Ibu Fatin on October 21, 2009 at 12:13 PM said...

no komen la..boleh?

..::..ein..::.. on October 21, 2009 at 12:14 PM said...

ishh..ape la nak jd gurl smoking..then 1 fmly lak 2...adeeeiii..klo lelaki pun einx suka yg smoke, apatah lg yg prmpn...tp kwn2 gurl ein sndr rmai yg smoke..xleh nak watpe dah

asilahmuhajer on October 21, 2009 at 12:19 PM said...

risau betul la bila baca kisah2 camni.

agak2nya memang trend budak sekarang la. tak reti malu. kalau diri sendiri tak malu, jangan la libatkan family sekali.

pastu kan, orang2 camni selalunya tak boleh di tegur. bagi dia, apa yang dia buat semuanya betul.

kalau tak betul pun, mesti dia cakap, hidup dia, dia punya pasal.

hmm...takleh nak tolong.

farah on October 21, 2009 at 12:21 PM said...

kadang-kadang benda yang tak betul dia nak makin tunjukkan.

bangga katakan.

:D

cHeRyNa PiReS on October 21, 2009 at 12:22 PM said...

bukan senang nak mendekati manusia macam nieh sbb ramai yang akan melayan blog yang bersifat lebih peribadi. contoh bila aku tak letak gambo jenab, org kate aku tak cool...sbb tak tepek gambo.

so, maybe, dia rasa dia beterus terang dan cool?

kita nak cakap pon dia akan sound balik kat kita, "blog aku...suka aku lah"

zeqzeq on October 21, 2009 at 12:29 PM said...

antara FATWA yang tak boleh pakai adalah;

dibolehkan buka aib dengan tulisan jangan TIRU macam saya diujung setiap entry..

dan return seterusnya menunjukkan perkembangan positif , yup berubah, semalam SAYA hisap 3 kotak rokok, hari ini sudah berkurang menjadi dua, itu positif

sifat RIAK takbur bila cerita menjadi sebaliknya seolah-olah mendabik dada SAYA Tak LUT..
sihat dan kebal dari penyakit, bila kita mendabik dada termasuk insan yang angkuh sombong, tidak menghargai nikmat sihat.

umpama ada insan yang sengaja menjulurkan sebatang rokok semasa sedang memandu dalam bulan puasa. dahla tak hisap rokok lepas itu mempersendakan hukum.

angkuh tidak ada sesiapa yang berani menegur??

bila kereta terbalik baru tau ada kucing/lembaga yang menegur..

ZARA 札拉 on October 21, 2009 at 12:45 PM said...

lelaki ke perempuan ke kalau smoking memang sengaja carik nahas dengan aku~

relevan on October 21, 2009 at 1:06 PM said...

Perangai manusia bermcm ragam..

Watierman on October 21, 2009 at 1:18 PM said...

Terlalu sosial..& rasa berfikiran terbuka...hidup ini harus bersederhana...itu salah asuhan kah?...terlalu terdedah & terikut2 dan kurang didikan agama...Bersederhanalah..Moga kita dilindungi & dirahmatinya...Amin!

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on October 21, 2009 at 1:29 PM said...

wah...
blog di mana kah itu
mau gak skodeng melihat skill dia merokok

hehhehe....

dia ingat merokok tu sedap mcm makan kopok lekor kot.....kekkekek

al-lavendari on October 21, 2009 at 1:36 PM said...

jujurnya saya harus berterima kasih kepada semua para perokok kerana mereka adalah di antara penyumbang terbesar dalam kutipan cukai negara.

silalah merokok, asal jangan dalam kereta saya.

QuEeN Of 2 Heroes on October 21, 2009 at 1:41 PM said...

erk! satu family merokok???!!!
nasib family sy x cam tu....leh fengsan bau asap rokok..adehhh :/

Aiydalela on October 21, 2009 at 1:42 PM said...

uishh!!

Solehah on October 21, 2009 at 1:58 PM said...

hmm..tak pernah lagi jumpa blog sedemikian..tak elok la dia nak show off benda yang tak betul..hmm..doakan dia berubah..dan aku juga..sebab aku pun tak baik sgt..

a.z.r.i.n.a.03.07 on October 21, 2009 at 2:00 PM said...

yg baik jadikan teladan; yang jahat jadikan sempadan.



jgn ckp pomfuan, llaki merokok dpan KRina pon KRina tepis2 asap tu @ buat2 batuk walaupon depan dia....hehehe ada berani ??hehehe.. KRina xpedulik...

@rE-LonG on October 21, 2009 at 2:25 PM said...

Erk..mCm pernah ye jmpe bLog tu..
huhuhu..
ape2 pn memg la xstuju..
bermegah dgn pkra yg bukan elOk..huhuhu..

oranglidi on October 21, 2009 at 3:23 PM said...

pmpuan isap shisha ok x?

Softtouch [Hanim] on October 21, 2009 at 3:53 PM said...

sy rase aoe yg sy agak ni mgkin sama ngan ape yg tedi n3 kan nie..tulah kdg2 bc blog dia sy pun terkejut sbb dia berani mendedahkan ape yg tak patut...entahlah tedi..itu mgkin cr dia n dia xsedar yg itu adalah aib..mgkin konon2 dia xnk jd penipu lah...

Faarihin on October 21, 2009 at 6:55 PM said...

ape best merokok ni.. agak tidak sopan apabila seorang wanita merokok.. pemandangan yang tidak indah untuk dilihat..

Ayu on October 21, 2009 at 7:58 PM said...

ted.. sila bagi kat aku link nya melalui sms.. aku nk email kat ko.. lupa la alamat.. hehe//...

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:51 PM said...

slap me plz : apa tajuk?

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:51 PM said...

lead : betul tu! aku sokong!

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:52 PM said...

samaira : emel aku

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:52 PM said...

ween : sama ke .. hehehhehehe

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:52 PM said...

pakcik : InsyaAllah

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:52 PM said...

tinie : boleh jek :)

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:53 PM said...

asilah : betul.. bila kita tgk ibu dia pun merokok.. dah satu pandangan negatif pulak

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:55 PM said...

farah : macam kebanggan bg mereka..

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:57 PM said...

cheryna pires : bila tgk n baca selalu macam dia x kesha je org tau life dia macam mana..

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:58 PM said...

zeqzeq : terima kasih atas penerangan.. tapi ini merokok x de pun tunjuk yg positif.. mcm riak jek

sI tEDI on October 21, 2009 at 10:59 PM said...

dak zara : yup! tp kadang kita mcam x de kuasa nak halang

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:00 PM said...

relvan : yuP! yg relevan dan tidak relevan juga :)

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:00 PM said...

kakwatie : insyaAllah.. semoga kita semua di rahmati..

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:01 PM said...

yanie : kalau nak.. emel ok.. ekekekekke

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:01 PM said...

al-lavendari : kamu berfikrian positif

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:02 PM said...

queen of 2 heroes: insyaAllah di jauhkan ari kita dgn asap rokok

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:04 PM said...

aiydalela : erk!

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:04 PM said...

solehah : kita semua juga

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:05 PM said...

kakrina : kalau org lain x nak jaga kesihatan mereka.. kita yg kena jaga kesihatan diri kita

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:05 PM said...

arelong : betul tu.. x yah nak tunjuk2..

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:06 PM said...

oranglidi : x ok gak

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:06 PM said...

hanim : kdg2 kita juga perlu sembunyikan apa yg org lain tidak perlu tahu

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:07 PM said...

faarihin : memudaratkan kesihatan juga :)

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:07 PM said...

ayus: Done

sI tEDI on October 21, 2009 at 11:08 PM said...

ein :serius ke kawan gur l pun smoke depan2?

miSs siv on October 22, 2009 at 2:44 AM said...

giler ah..
malu kut nak cite pasal mende camtuh kat blog.
buka pekong di dada..
=p

Alimaz-Kembara Terasing on October 23, 2009 at 9:33 AM said...

ya ka tedi...bagi link dia kat blog akak yer...kat ruang komen mana jer la...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting