Wednesday, October 14, 2009

SaL|n & TamPaL = PLag|aT!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 2:00 PM
Okey! Aku tertarik sangat untuk buat 'entry' mengenai ini. Walau dalam masa suntuk ini aku ingin juga berkongsi dengan kamu pasal tiru-meniru,ambil mengambil ini.

Sekarang ini, ramai sangat yang tulis pasal blog mereka di plagiat. Blog aku belum cukup popular untuk orang 'copy & paste' dan jadikan seperti blog mereka. Ayat-ayat aku juga biasa-biasa sahaja lantas tiada siapa pun bernafsu untu meniru. Bagus!

Aku memang tidak bersetuju langsung mana-mana blogger yang kurang jati diri mengambil idea orang lain dan menjadikannya seperti idea dan hak sendiri. Orang seperti ini aku kategorikan sebagai 'manusia muka tembok tepi jalan'. Orang lain bersusah payah menulis kamu senang-senang sahaja mengambil hasil tulisan orang tanpa izin dan tanpa memberi kredit kepada penulis asal.

Kadang-kadang pula kamu menghentam orang mengambil idea kamu, tanpa kamu sedar pula kamu juga ada terambil hak orang yang kamu buat seperti hak sendiri. Seperti pepatah' meludah ke langit dan terkena muka sendiri'. Eh! Relevan tidak? Ekekekekeke..

Rumusannya, jika kamu inginkan sesuatu yang bukan hak kamu. Mintalah izin dahulu. Jika tidak ianya sama seperti mencuri. Selepas di izinkan juga bagilah kredit untuk tuan punya yang asal. Mereka pasti berbangga lebih-lebih lagi jika apa yang kamu ambil itu ada ilmu dan artikel yang berguna untuk di kongsi dan di sebar dengan orang lain.

Ada faham? Kamu ada perkara yang ingin di kongsi? Mari ceritakan!!

Nota kakitanganku : Mahu ambil gambar Dak Utih perlu bayaran!! Ha ha ha ha





62 kUs-kUs:

dotblogspotdotkom on October 14, 2009 at 2:18 PM said...

huhuhu betul tu... tapi biasa le... kat internet nih ..seme org boleh kopi.... pakcik nih pun depa clone juga..muwakakaka..

huhuhu so far blog pakcik tiada gangguan seksual lagi.... sbb blm ada yang MENAIKan nafsu pembaca utk di CABUL artikel nye..huhuhuh

cHeRyNa PiReS on October 14, 2009 at 2:33 PM said...

ada ke org nak amik ayat aku? td baru bincang ngan someone pasal nieh.
tp ada masanya malas juga nak memikirkan yang bukan2. nak plagiat pasal jenab? suka atilah...lambat laun kantoi jugak. masyarakat bloggers yg lain maybe akan jumpa kan?

bUdAk kEnTaNg on October 14, 2009 at 2:34 PM said...

duit untuk hidup..
kredit utk blog..

hak cipta terpelihara..
:p

imHepPie on October 14, 2009 at 2:35 PM said...

haha skang plagiat nih cam da trend..ramai yg kene..nseb bek blog aku mrapu xdela org mau curik ahaha..

bape kalo nk amik gmbo dk utih??

Solehah on October 14, 2009 at 2:41 PM said...

tedi, aku baru nak buat entry pasal ni..aku pernah terkena sekali..sampaikan aku salah eja pun dia tak betulkan pun..hisk2..

mamai on October 14, 2009 at 2:42 PM said...

minta izin baca yer cik tedi

QuEeN Of 2 Heroes on October 14, 2009 at 2:48 PM said...

tu la kan...mintak la izin dl kalo nak copy ek....
tu pasal jenayah copy paste...kalo pasal ngaku anak org tu anak sendiri utk wat blog n nasuk contest cam ner lak...lg bahaya...macam2 dunia skrg nih...

Tinie a.k.a Ibu Fatin on October 14, 2009 at 2:53 PM said...

hahaha
ramai dah umat2 manusia macamni sekarang

aku sgt suka dak utih dan dak itam..
macam blog ini mereka yang punya....muahahahaha

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on October 14, 2009 at 3:01 PM said...

hmm.....
maybe kekadang diorang copy paste utk dikongsi bersama rakan2 yg lain...

tp jangan la copy yg keterlaluan...sampaikan sebijik2....
kalau copy paste sket2 tak per la....

pernah terjadi kat yanie....ada bloggers siap cakap dengan yanie...nak copy paste hasil tulisan yanie....then masuk dalam blog dier.....

hmmm....mcm2 hal kan.....

Alimaz-Kembara Terasing on October 14, 2009 at 3:03 PM said...

hohohoho besa la tu......

ibu_umairah on October 14, 2009 at 3:05 PM said...

biasa lahhh keje org kalau nak hidup...senang kan main copy jee!!!tak nak usaha sendiri

DaliaLiyana on October 14, 2009 at 3:15 PM said...

ala..biase la kan..org malas mmg cam tu...
tumpang baca ek...:)

umi_e on October 14, 2009 at 3:18 PM said...

tak fahamlah... pesal lak nak copy-paste :S

* blog kak e tak ada orang nak copy-paste sebab tak ada benda hehehehehehe :P

itafukada on October 14, 2009 at 3:23 PM said...

nak copy aku nye entri???buleh3..xkesah pun.tu menunjukkan aku mmg best.huhu..

tp aku kesah kalo org amik gambo aku.pastu kate muka aku ni muka die.mmg hangin.huhu..

siti murni on October 14, 2009 at 3:45 PM said...

biasa copy pic je & biasa letak kredit kat pic tu..ye lah..kena understood lor...dah amik hak org...kredit la...jgn men tempek je kt blog sndiri..hurmm

F a N T a S Y on October 14, 2009 at 3:46 PM said...

erm.dh puas org plagiat idea sy.
hmmm

Precious on October 14, 2009 at 3:58 PM said...

Eh hih hiii .. haku siap tulis dan suruh korang sumer copy n paste ke blog korang. Tuuu kontes Weblog Popular tu. Tak mau pulak!!

en_me on October 14, 2009 at 4:07 PM said...

thats y me letak watermark pd sumer pic me ittewww.. nyamfahh kannns

Watierman on October 14, 2009 at 4:19 PM said...

Oooo..sorry Akak ni kurang sikit pengetahuan IT..ni..terima kasih..bagi tahu makna plagiat tu..copy & paste...akak selalu juga...copy & paste resepi dari blog kawan2...atas permohonan untuk rujukan di masa akan datang....salah tak??..kalau salah tolong tegur yer!

arnamee on October 14, 2009 at 4:22 PM said...

Salam syg..

dari dulu bab ni tak habis-habis.
selagi ada manusia yang mahu menginspirasi kita, tak salah. yang salah mempergunakan kita dan mementingkan diri, itu yg jadi salah. tapi jika semua yang dilakukan atas hukum ALLAH, pastinya ia tidak berlaku.

p/s: Kak Cat tahu tulisan Anem ada unsur2 dia, dia pun kata "okke" dan 'suka". Jika tak habislah kena Anem saman ;p

ZARA 札拉 on October 14, 2009 at 4:22 PM said...

ramai gila manusai yang buat camni skang~

kalau org nak pinjam apa aku tulis, sila amik~

tapi sila cakap juga~

@rE-LonG on October 14, 2009 at 4:35 PM said...

Yup..btul tu..

Actually kT ngah hangin skrg ni!!

ngah bz keje..xpe..i like..hihi

tp benGang sb somebody yg kdekut iLmu..

means in my workplace la..

geram giLer kT!!!

woi!!!bdk!!kdekut iLmu bkn leh bwk msuk kbur pn!!

hoho!!sori..teremo kat cni lak..hihi

tumpaG lintas ye tEDI ^_^

GiGGLe GaL on October 14, 2009 at 4:49 PM said...

ko ni ted.. mengekspolotasikan dak utih la.. hi hi hi... ko tolong btaw dak utih, berapa bayaran tambang untuk beliaw datang klang? aku sanggup sponsor..pastu ko btaw dak utih.. makan tanggung berak cangkung di klang.. penginapan..first class.ekekekek... ko agak2 dak utih nak tak? klu beliaw nak, suh beliaw carik tiket bas.. aku tunggu di klang sentral..

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkk..

Raihan on October 14, 2009 at 5:06 PM said...

aku selalu gak copy paste ni.. selalu gmbr la... tp aku dh kreditkan kat pakcik google.. agak2 dia tahu tak haa??

F.Aminurrashidd on October 14, 2009 at 5:15 PM said...

EHEM-EHEM! hahahaha~ setakat ini segala penulisan aku x pernah di plagiat.. maybe aku just tulis citer sal hal aku kot.. maner laa nak sama ngan depa.. pasai Tag tu, Halal jer laa.. saling bermakan.. hahaha

miera a.k.a merr on October 14, 2009 at 5:39 PM said...

btoi tu..nak copy..copy la...tp gtau la sama pmilik tulisan tu.. xpon..kasik kredit suda...
ape yg bestnye mengcopy nih/... bila tulih snirik baru rs kepuasan berblog...
haish...
dak utih n dak dak itam...tamo copy2 kay...

Naff said...

wah, betul2...di Univ mcm biasaaaa tu ehe he he..tapi kalo baca tak sempat mintak izin kategori apa tu tedi? jan mare aku gurau jer.....

eyena on October 14, 2009 at 6:45 PM said...

eh tedi cane eh nak disable right click kat blog.. i try tadi kaedah palagiat tapi kuar

"ehem2.."

hehe sajer nak test tu... cane eh tedi.. ajari daku..

ashie023 on October 14, 2009 at 7:02 PM said...

ahhaa..aku kekadang ada sekali dua, lupa nk bagi kredit..biasanye gambo ler..yg aku amik lam internet..pahtu lupa nk kredit..hehe...aigooo

a.z.r.i.n.a.03.07 on October 14, 2009 at 7:05 PM said...

sapa kah m*l*un itu ?(lama tak dengar perkataan tu... )

xtau citer xyah tulis.. cheh-cheh ...mcam sndiri bagus...hehehe

ustazah dyLLa on October 14, 2009 at 8:55 PM said...

sy xde laa copy dr blog orglain, sy just amik dr email yg kwn2 sy forward kan email sy...so, dorg siap tulis "sila sebarkan ilmu ini"...maknanye ade laaa kebenaran dri si pemilik...tp pemilik sebenar kita xtau...kdg2 ade gak yg copy berita dr laman2 brita...sy just post n3 dlm blog sekolah je...dlm blog sendiri, mintak maap...bikin original laaa kak...haha...ajari daku cane nk letak amaran "ehem2" tuh...

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:35 PM said...

pakcik : ko memberi komen pun cam ada gangguan gak tu :P

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:35 PM said...

betul tu cheryna pires . mereka tiru mcmlah x kan kantoi

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:36 PM said...

budak kentang : copyright!

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:36 PM said...

mimie : x banyak... bagi je lah iams dalam 60 kilo. la la la

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:36 PM said...

solehah : buta huruf betul dia

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:37 PM said...

ekekkeke : ya mamai

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:37 PM said...

queen : itu patut di sula saja

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:37 PM said...

ekekkeke tinie : sabau je lah!

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:38 PM said...

yani : kalau minta izin dan kita izinkan lain hal gak

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:38 PM said...

alimaz : luar biasa

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:38 PM said...

ibu_umairah : senang hidup dia

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:38 PM said...

dalia : yup! keje mudah

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:39 PM said...

kak e : a;a kan.. blog kita x de sape nak tiru

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:39 PM said...

ita fukada : ha ha ha ha... sapa tu? meh link .. ekkeekke

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:39 PM said...

siti murni : betul tu. kredit bagai satu penghargaan

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:40 PM said...

fantasy : glemer

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:40 PM said...

ekekeke precious.. ha ha ha.. kelakau lak.. contest x mo lak copy :P

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:40 PM said...

en_me : itu kelebihannya

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:41 PM said...

kakwatie : kalau dah izin dan bg kredit x de masalah :P

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:41 PM said...

wah! arnamee : baik dgn kak cat ek>

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:42 PM said...

dak zara : org malaysia pastut berbudi bahasa!

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:42 PM said...

ha ha ha are long : ilmu kena kongsilah. dpt pahala

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:43 PM said...

ekekekeke mrs giggle : kang dia ke lain lak

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:43 PM said...

x pe CC : janji kita kredit

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:43 PM said...

fawez : samalah kita

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:44 PM said...

miera : betul tu... tulis sendiri.. barulah real.

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:44 PM said...

naff : baca x de masalah.

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:45 PM said...

aina : nanti aku ajau!

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:46 PM said...

ekekekke dak ashie...

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:46 PM said...

betul lah kakrina... ayat kita tunggang langgang pun x kesah. janji tulis sendiri

sI tEDI on October 14, 2009 at 10:47 PM said...

dylla : kalau dah dia suruh foward.. x de masalah kan

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting