Thursday, October 29, 2009

Ya! Kam| |ng|n BerhOye-hOye TeTap| T|aDa PengaLamaN. BoLeh kamU BanTu?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:00 AM
Oh! Aku ingin meminta jasa baik kamu memberi beberapa cadangan untuk rancangan percutian keluarga julung-julung kali ini. Kami sekeluarga merancang untuk ke Pulau Langkawi pada penghujung Disember ini bersempena dengan Cuti Sekolah.

Okey! Rancangannya :

Kehadiran : 8 orang dewasa dan 2 bayi.

Pengangkutan : Kapal Terbang. Mana lebih baik MAS atau AirAsia? Aku sudah cuba meninjau harga tiket!

Hotel : Bagaimana untuk aku meninjau hotel yang berpatutan? Atau ada rumah rehat yang boleh tempat satu keluarga sekaligus dan berhampiran dengan tempat yang ingin kami lawati?

Kenderaan di sana : Betulkah ada kenderaan yang boleh di sewa di sana? Kosnya?

Pemandu pelancong : ha ha ha.. (kenapa gelak?)

Atau ada pakej sekaligus dari pengangkutan , hotel dan lawatan ke tempat-tempat di sana? Aku pernah pergi sekali. Tetapi menaiki bas dan feri. Ada pula bas yang telah siap sedia menunggu di sana.

Harap-harap cadangan serta nasihat kamu dapat membantu. Terima kasih!

Nota kakitanganku : Harapnya percutian ini menjadi.










50 kUs-kUs:

dotblogspotdotkom on October 29, 2009 at 11:13 AM said...

pakcik pun tak tau..... nak juga tau kot2 sape yg tau tu..tlg le cite.....

sI tEDI on October 29, 2009 at 11:25 AM said...

perghhh!Pakcik.. aku tanya dia.. dia tanya aku balik!! deshumMM!!

@rE-LonG on October 29, 2009 at 11:26 AM said...

xtau la..huhu..

Solehah on October 29, 2009 at 11:32 AM said...

aku prefer pengangkutan yang murah..air asia pun ok dah..tapi cuba la survey juga, sebab kdg2 mas dan air asia buat promosi..so pilih harga terbaik..simpan duit tuk shopping..haha..

aku pernah stay dekat sandy beanch resort dan charlie motel..kamu boleh cuba google je 'hotel at langkawi' ke hape kan..charlie motel tu kat pantai tgh..cantik pantai dia, but staff dia tak friendly..sandy beach, pantai seberang jalan..ada org kasitau AB motel pun ok murah dan berpatutan..tapi kalau nak duduk hotel 5 stars lagi the bomb la..best la..

kenderaan sana sangat banyak..kat airport pun boleh dapatkan kenderaan untuk di sewa..kalo kat jeti lagi la..mmg tak payah risau bab kereta sewa..kosnya aku rasa murah aje..hehe..tak ingat berapa sebab bukan aku yang bayar kan..tumpang ja org..

langkawi kecik aje..kamu beli saja maps yang dijual..tak sesat punya..

kalau yang sediakan pakej tu ada..siap dengan aktiviti sekali..tu pun kamu kena google jugak..hehe..

Softtouch [Hanim] on October 29, 2009 at 11:33 AM said...

bestnya nk cuti2...yg boleh ckp cube google jer..sy xde kenalan kat sana..pg dulu pun ikut rombongan, abg sy duk sana n org arrangekan..sory tedi

cHeRyNa PiReS on October 29, 2009 at 11:39 AM said...

aku mmg dah lama tak gi langkawi tedi. tp aku tengok kawan2 aku diorg selalunye search dalam internet je. maybe ko leh tgk gak, pastu ko wat perbandingan harga. Hasil carian ko tuh, ko discuss dalam blog. Mane tau ada yang dah pernah pergi ke tpt2 yang lebih spesifik?

* Lagipon aku paling suka naik keretapi. Ada jalan keretapi, aku suka ikut. So, Langkawi nieh...aku naik bas dulu.

..::..ein..::.. on October 29, 2009 at 11:47 AM said...
This comment has been removed by the author.
..::..ein..::.. on October 29, 2009 at 11:49 AM said...

ein penah g langkawi..tp rombongan la..naik bas..then kat sana ein duk kat pekan kuah...kenderaan 2 ein rasa mmg ade utk di sewa..hrg berapa ein x pasti la..dl penah tgk kat tv..hehe..


*p/s : tedi, bw blk coklat byk2 ye..hehe


**p/s : komen ats delete sbb typo..maaf tedi

~0~ on October 29, 2009 at 11:52 AM said...

saya xtau sangat la kak...

harga keta sewa pun lupa bape...tapi ari tue pegi time cuti sklah kena mahal skit...huhuhu

oranglidi on October 29, 2009 at 11:55 AM said...

wa pn x reti sgt bab2 bercuti ni. bercuti reti lah. hehe.

naik feri best kot!

xpun cuti lah di tengganu!

a.z.r.i.n.a.03.07 on October 29, 2009 at 12:03 PM said...

spatutnya dah sampai tapi cancel tiket air-asia dua tahun lepas pasal booked kat ofis lama nak kena pegi masa kat ofis baru...

rasa xbez lak baru keje nak choti.. huhuuhu...

tiket burn jer...

cuba book ticket online masa air-asia ada promotion. ok gak..

PAP on October 29, 2009 at 12:03 PM said...

bestnya dapat bercuti.
rehat otak.rehat badan.
isteri-rehat.suami-penat.
hehe..

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on October 29, 2009 at 12:25 PM said...

++ kalau bab2 percutian ni...yanie kurang kebijaksanaan la....sorry yer...tak dapat bantu bagi pendapatan....hehehe ++

cahayachenta on October 29, 2009 at 12:26 PM said...

aku takleh nk bg cdgan apa2 la.. sbbnya aku tak menjejakkan kaki lg ke sana.. haha..

F.Aminurrashidd on October 29, 2009 at 12:27 PM said...

kekadang harga tiket murah Air Asia dan MAS ada kuar kat website depa.. but itu laa just berlangsung 2 atau 3 hari aja.. lepas tu dah jadi mahal balek.. So cik Tedi kene selalu alert dan bukak websitu itu dengan kerap.. jumpa harga yang sesuai teros booking cepat2x.. hahaha~

Langkawi best.. Melaka pun best jugak kalo nak pi Melancong.. ahahahaha~ =)

@--- Sueanne ----@ on October 29, 2009 at 12:31 PM said...

Ted,

MAs or Air asia :
better naik air asia kut ted..murah sikit..hanya 45 minit je penerbangan dari klia..duit selebihnya boleh shoping2x n etc..

kete sewa :
mmg ada..macam2x ada..nak sewa unser leh, vannete leh, kete proton pn ada..selalunye dorang akn letak kete sewa kt airport..boleh kite terus gune..

macam kite ri tue sewa wira..shari RM70 ringgit..itu bukan cuti sekolah la..time cuti lagi tinggi kut..tapi blh deal ngn org tue..

kite rasa klu 10 org yg g, better sewa kete je..sng nak g mane2x ikut kite je..minyak kete ari tue kitorng g RM 30 hengget je tuk 2 hari..tuepun dari pagi kuar sampai malam baru balik hotel.. hehehe..sehari je boleh habis round satu langkawi..takkan sesat nye dlm langkawi tue..heheh

tmpt plg best kite g ialah tanjung rhu..naik bot keliling pulau..klu tak slh RM160 per boat..lebih kuran 15 org leh naik..nanti cubela ted..best woo..

ashie023 on October 29, 2009 at 12:43 PM said...

ambe dok rajin lg g langkawi..masa ngan bebudak skolah dolu pong, x penah nk join lawatan, jadik cadangann ditutup.//ahhahahha

niesz on October 29, 2009 at 12:49 PM said...

better naik MAS coz lebey selase n baby tu pon akan rase lebey selase..if naik airasia sempit even harga lebey murak..booked tiket awal n ley dpt tiket murah..

tuk penginapan lak,better duk kat appartment coz time niesz g langkawi dulu niesz duk kat apprtment yg ade 3 bilik..mmg besar..lengkap ngan dapur..

tuk kenderaan lak..better sewa van..senang nk g mane2..bayaran x mahal sgt..ley pilih kenderaan rase nyer..

selamat bercuti yer cik tedi..have fun!nnti jgn lupe upload pic g langkawi k..

Watierman on October 29, 2009 at 1:06 PM said...

Salam Tedi..dah bertahun-tahun rasanya tak balik Langkawi... Hubby anak jati Langkawi...since grand parents passed away semua dah tak balik sana...even PIL pun jarang balik....

Kecik jer Lankawi tu Tedi...boleh drive sendiri..macam yg dia org sarankan di atas...shopping pinggan mangkuk & cokelat yg best pun...

Kalau pergi dgn Bas...terus ke Kuala Perlis..naik ferry dari Kuala Perlis lagi murah & kurang beralun macam naik ikut Kuala Kedah.

Kalau flight ...lebih selesa...apa kata tukar destinasi..ke Penang jer lah Tedi....boleh drive terus dari Melaka..konvoi 2 kereta...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr on October 29, 2009 at 1:07 PM said...

salam tedi, psl flight tu maybe patot servey harga dlu,

pasal keta sewa kt sn jgn risau memang byk n murah2...

psl tmpt tinggal better sewa apartment, ramai kan pergi? jimat sket...

kalo nk mrh cari motel...

kalo nk lg sng nti kt sn ada mcm agen pelancongan pegi jer cari n gtau nti diorg yg akan uruskn suma.

tp lg best la kalo kita yg tentukn sndri kt na..

selamat bercuti yek..

mier@merr on October 29, 2009 at 1:20 PM said...

yupz...slaku warga lgkawi selama 11 tahun.. sy bstuju dgn cik solehah...

survey chalet area pantai chenang klu nak aman damai n berhoye-hoye di pantai...AB MOTEL N SANDY beach tu kire ok la..ade yg banglo utk rmai2 tros...bru rs cam holiday kt hawaii..dok kt pantai...ahakzz...
nnti da xjauh ngn cabel car n underwater world...makam mahsuri pon da xjauh sgt da...

klu kt pekan kuah... byk hotel jek... nk sopping pon kot area ctu gk... sopping tu ari last pon bley... xyah blk chalet da pastu...


kete sewa lak... mmg byk plhn...harga boley la... ada yg jnis van... sng sket...

xyah pemandu plncong..tgk map suda... signboard pn bercambah kt sne... tp...klu nak bawak sy ok gakz...ihik...


aaa..perasaan nak blk lgkawi membuak2.... kakak tedi...nak ikot..!!

deena awanis on October 29, 2009 at 2:46 PM said...

cik tedi..
langkawi is superb..kalo nak naik flight, survey harga awal2..MAS pun quite murah skrg kalo beli awal..more comfortable for the babies..

dinasihatkan jangan pergi time cuti skolah, harga barang naik, tempat pun crowded sgt ngn org ramai..x dapat menikmati percutian la..huhuhu..

my suggestion go for island hopping, seriously great!!biasanye hotel ade sediakan package utk sewa boat for island hopping..

utk hotel, dulu aku dok kt berjaya resort.mmg superb.mkn best, chalet pun best..sgt menenangkan..

transport no idea sbb dulu, aku pegi naik feri n kitorg sewa kete.tp bapak aku yg bayor la..hehehe..

selamat enjoy!!!nak kerem chocs buley??;-)

nj on October 29, 2009 at 2:55 PM said...

sitedi...
Langkawi ye. Sekali je baru sampai...tupun 10thn lalu.
Selamat bercuti...take care!

Tinie a.k.a Ibu Fatin on October 29, 2009 at 3:31 PM said...

tak boleh tolong kamu sbb aku pun tak pernah pegi sana :(

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:33 PM said...

arelong : pernah g tak?

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:34 PM said...

solehah : aku akan gugel apa yg ko cadangkan. better motellah.. kalau horel 5 * ni mmg tak terdaya nak bayo :P

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:34 PM said...

hanim : he he he.. x pe.. aku pun dulu pergi ikut rombongan

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:35 PM said...

sha : yup! aku dah mula gugel2..

aku x pernah naik keteapi!

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:35 PM said...

ein :; aku pun ikut rombongan. tu yg x tau sgt tu

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:36 PM said...

~0~ : a'alah.. kalau cuti sekolah mesti semua berganda

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:36 PM said...

oranglidi : he he he.. masalahs ekarang mak ayah x larat nak naik kete lama2

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:37 PM said...

kakrina : kena rajin surf web dia lah ek?

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:37 PM said...

PAP : ekekekeke.. pandai lah tu

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:38 PM said...

yanie : ekekekek.. it;s ok!! :)

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:38 PM said...

fawez : org melaka nak g langkawi.. org langkawi nak g melaka .. hehehehe

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:39 PM said...

sueanne : kalau nak g janlan2 ni kena sedia duit je lah kan.. kalau ada semua boleh..

he he he.. sbb tu nak naik flight.. mak ayah x larat nak jalan jauh2 tu

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:40 PM said...

dak ashie : ekekekekke.. tetiba lak cadangan di tutup ek?

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:40 PM said...

CC : ekekekeke... maceh!

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:41 PM said...

niesz : yup! air asia agak sempit berbanding mas.

van pun ada ek? ingat kereta jek

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:41 PM said...

kakwatie : bukan masalah drive atau tidak. dr melaka perjalanan makan berjam2. mak ayah mmg x larat nak dok lama2 dalam kete.. :)

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:42 PM said...

GKSP : yup! aku lebih suka pergi sendiri dr ikut agen. maklumlah . pergi dgn baby2 ni.. kang terlambat siap.. kena tinggal lak.. he he he.. TQ yer

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:43 PM said...

miera : terima kasih. aku akan gugel tempat tu.. yup! kena cari tempat yg senang uttuk pergi semua tempat. ekekekeke maceh

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:45 PM said...

deena awanis : terima kasih. ye lah.. kalau pergi waktu cuti sekolah ramai n harga barang tinggi.

InsyaAllah.. nanti aku bg cadangan pd keluarga :)

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:45 PM said...

kakNj : wendu bangat!! ekekekekke..
Tq kak.. :)

sI tEDI on October 29, 2009 at 3:45 PM said...

tinie : he he he.. maceh!

iva saionji on October 29, 2009 at 4:37 PM said...

erm..tedi search kat tenet dulu..then banding harga yg sesuai...jgn buru2...tapi booking awal..bulan 12 tu cuti sekolah tau..jenuh nnt

Faarihin on October 29, 2009 at 5:10 PM said...

salam cik tedi..
wah nak pi langkawi.. best tu.. kat sana ada kereta yang boleh disewakan.. cuma kena pandai cari.. kalau ada kawan cik tedi kat area perlis or area langkawi yang leh tolong booking kan keta sewa yang paling murah.. mintalah dia tolongkn.. kalau tak ada bawak bayi.. memang best naik cable car.. tapi banyak lagi tempat2 best kat sana.. slamat bercuti nanti.. (^__^)

Fatt Chin Choy on October 29, 2009 at 6:48 PM said...

MAS mahal ler tp tetap terbaik dr AirAsia tu (aku benci airasia)

reha on October 29, 2009 at 8:33 PM said...

akak ku yg mucuk.. mmuuaaahhh kek montot :-* kak.. den baghu blk har dr langkawi ahad lepas.. kak,, den suggest ko naik jer air asia.. rugi naik mas.. walaupun air asia seat die sempit skit tuk den yg badan besar ni.. tp puas ati ar.. kejap nar nk dok dlm flight pun... xsempat kentut dah turun... lg satu, ko amek jer pakej air asia flight n hotel skali.. den gi sana 3 hari 2 malam, flight dan hotel rm250 jer sorg termasuk airport tax.. dpt hotel helang bebetul tepi airport.. then bilik die besar n ade class... mmg 4 star ar kak.. 5 star xdpt do kak ngan harga camtu.. then hotel tu pulak, die ada pakej sewa iswara ngan avanza tuk sehari rm100++ tu xsure.. tp den amek iswara jer 3 hari tuk sehari rm59.. worth ar kak.. puas ati ngan layanan die gak.. hehehehe... wah :-? air asia ngan hotel helang ni wajib bg komisen kek den ni promote diorg kek sini =)) wakakkaka... tp siyes ar..percutian plg murah den pnh gi.. hahhaha.. last word, ade seat tuk den x..leh den skodeng akak 24 jam.. awwwwww...

ustazah dyLLa on October 29, 2009 at 10:14 PM said...

xpenah tau ktlangkawi tuh...penah g skali je...2pun sbb kursus...haha...seacrh je laa kak ooii...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting