Wednesday, December 30, 2009

TuTOr|aL : AnTara akU Dan 'ST|cky MoDe' MemanG T|Dak seras|...

cOrat cOret Oleh : myQza pada 1:15 PM
Jujur aku katakan, aku memang tidak gemar 'sticky mode'. Jika kamu anjurkan 'contest' yang minta aku buat 'Sticky Mode' di blog, aku mohon maaf! 'Sticky Mode' bagai menghalang penglihatan pelawat untuk baca 'entry' aku yang terbaru.

Meminta peserta untuk membuat 'sticky mode' di blog tidak mesra 'contest' bagi aku. Pilihan yang lain ialah 'banner'. Meletakkan 'banner' di 'side bar' adalah satu syarat penyertaan yang bijak. Aku lebih suka letak di 'side bar' dari membuat 'sticky mode'.

Okey! Kali ini tutorial untuk membuat 'sticky mode'. Ya! Ini kes 'Benci Tapi Rindu'. Tidak suka tetapi mahu tunjuk juga. Ada yang bertanya cara-cara untuk membuat 'sticky mode'.

Aku guna cara dari hasil 'pengskodengan' aku.

1. Kamu taip seperti biasa. Contohnya letak tajuk 'STicky Mode' ingin buat 'contest'.

Photobucket

2. Kamu tekan Publish seperti biasa.

Photobucket

3. Kemudian kamu pergi semula ke ruang 'edit post'.

Photobucket

4. Kamu tekan 'post options'. Di sini kamu perlu ubah tarikh dan masa. Contohnya kamu mahu' sticky mode contest' itu berada sehingga 30.01. 2010 jam 11.00 am. Tukar di situ. Kemudian 'publish' sekali lagi.

Okey ! Siap!! 'Sticky mode' itu akan berada paling atas sehingga tarikh yang kamu minta.

Sekian.

Nota kakitanganku : Siapa ada cara paling mudah? Sila kongsikan bersama.




36 kUs-kUs:

Biela Jailani on December 30, 2009 at 1:53 PM said...

info berguna.
yeah2.
TQ..

Dee on December 30, 2009 at 1:54 PM said...

sama ar ngan cara dee tu..tp betullah kalo dh byk sgt sticky mode..smpi aku kompius mana satu entry baru..hihihi..

Dak Wan on December 30, 2009 at 2:02 PM said...

Tak suke ahh sticky-icky nie. Hahaha. BTW nice post.

ikiqzana on December 30, 2009 at 2:03 PM said...

mmg pun.. sama la x suker gak.. rasa menghalang penglihatan mula2 bukak blog. sungguh merimaskn.

tapi lain org lain cara nyer kan...

deena awanis on December 30, 2009 at 2:12 PM said...

jasamu mencurah ilmu akan ku kenang sampai bile2=)

GhOsToNe on December 30, 2009 at 2:14 PM said...

hahaha..

baru tau apkh ithu sticky mode!

hehehe..

thanx!!!

Ms.Lilies on December 30, 2009 at 2:14 PM said...

ha ah...aku pun tau cara ni jek...cara lain aku tarak tau....
kalo ada blog yg sticky mode dia berderet2 sbb join contest terus aku x masuk2 situ dah...rimas aku hahaha

kawie2020 on December 30, 2009 at 2:31 PM said...

yeah betul.. kadang2 konpiuskan yg mana n3 yang mana sticky mode..

unrestmind on December 30, 2009 at 2:33 PM said...

hhehehehe,,i slalu wat..tp tgk time la..kalo i post mlm..i wat..n tgk keadaan jugak...hehe,,tq share..

iva saionji on December 30, 2009 at 2:38 PM said...

no komen..no komen..lain org lain cara tedikan..so mane yg kita leh wat kita wat...hehehehe....

mukasurat17 on December 30, 2009 at 2:50 PM said...

a'a konpius pastu mls scroll ke bwh..hahhaa

Hazzy Ishak on December 30, 2009 at 2:52 PM said...

tak gemar sticky mode
heeee

relevan on December 30, 2009 at 2:55 PM said...

Buat contest teka teki je Tedi..bagi hadiah pensil pun ok..

cik EPAL on December 30, 2009 at 3:01 PM said...

jarang buat sticky mode :)

Uruchimaru @ kf on December 30, 2009 at 3:08 PM said...

mmg xbestlah

maiyah on December 30, 2009 at 3:09 PM said...

so sticky heheh :D

ezzati on December 30, 2009 at 3:19 PM said...

hehe..mau tapi mahu..ehh..heee...gud sharing :)

Zuewairy on December 30, 2009 at 3:26 PM said...

owh..mcm tu.. ok2.. tq ya se tedi;)

[s][u][e][h][a][n][n] on December 30, 2009 at 3:28 PM said...

baru aku fham...tq wei :)

miSs s!v on December 30, 2009 at 3:39 PM said...

aku selalu buat dulu.
ekekeke

fikaryna on December 30, 2009 at 3:46 PM said...

oooo..mcm tuh..huhu..

Cik Biol on December 30, 2009 at 3:48 PM said...

thanks gtau hehe
baru tau ekeke

Hanna on December 30, 2009 at 3:59 PM said...

setuju! setuju! tak suka dgn sticky mode..tp terpaksa..huhuhuhu..

niesz on December 30, 2009 at 4:10 PM said...

hihi..thanx..keje niesz makin mudah lepas ni dgn ade nye tips2 dr cik tedi..thanx dear!

Ms.Independant on December 30, 2009 at 4:19 PM said...

Bagi aku, sticky mode memudahkan tuan blogger nak wat pengumuman khas.
Hehe

~0~ on December 30, 2009 at 5:10 PM said...

xdpt nak view picture akak...photobucket pun kena block kalo iPrism ni ade...cam siot je

Tinie a.k.a Ibu Fatin on December 30, 2009 at 5:17 PM said...

aku juga tidak suka sama itu sticky mode

cikmemy on December 30, 2009 at 5:31 PM said...

x suke gak sticky mode.malas nk scroll sampai bawah.hehe

umi_e on December 30, 2009 at 5:53 PM said...

salam... kak e tak tau apa benda ni semua... banner pun tak tau gak :P

* kalau 'giveaway' nak macam2 tu - kak e tak terkilan tak dapat ikut serta :P

sharamli on December 30, 2009 at 6:24 PM said...

xpenah wat lagik...

nak update p0n mls..hee

[asam]pedas on December 30, 2009 at 6:26 PM said...

wah..berguna nih!
tq tedi..

LuVidA^^ on December 30, 2009 at 6:49 PM said...

penah buat gak....sbb join kontes dulu....tp bkn tuan kontes tu yg soh buat....ida sndri yg nk letak sticky mode hehee...

aNiSa hANg tUaH on December 30, 2009 at 7:43 PM said...

memang berguna info nih..
:)

Cik Cookie on December 30, 2009 at 7:43 PM said...

Cik Cookie rasa macam g tuition kelas computer lepas SPM.ngeee

Solehah on December 30, 2009 at 11:02 PM said...

aku pun tak suka sticky mode sebab aku takut org tak nampak entry baru aku..hehe

Faarihin on December 31, 2009 at 1:02 AM said...

owh macam tu.. baru tau.. sy baru aje nak bertanya2 kepada sesiapa yg mahir uat sticky mode ni.. skang cik tedi dh bg tau.. tq bebanyak.. (^__^)

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting