Monday, August 24, 2009

AKu mENuL|s teNtanG kEs |n| Dar| kacaMata aKu!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 8:00 PM
Aku tidak selayaknya menulis tentang ini sebenarnya kerana aku bukan seorang yang pakar untuk mengulas mengenai ini. Tetapi anggaplah apa yang aku tulis hanya mewakili diri aku sebagai seorang manusia yang beragama Islam!

Hari ini aku baca ini.
Ianya nampak macam kesudahan, tetapi bukan. Ini akan berlarutan.

Ketua Hakim Syarie Terengganu, Datuk Ismail Yahya pula berkata tindakan sebatan melampaui batas. Kartika sudah membayar denda RM 5,000.00. Justeru itu dia tidak perlu di sebat. Di sini.

Datuk Seri Sharizat ABd Jalil pula minta Kartika buat rayuan. Ini apahalnya pula. Kartika sudah bersedia di sebat Datuk!!

JAIP pula akan membuat laporan polis kerana penangguhan hukuman tersebut. Pula!! Baca ini.

Pendakwa Syarie pula tidak tahu hukuman di tangguh! Pelik. Baca ini.

Dari hari ke hari Kartika umpama sebiji bola. Katanya. Ke sana ke mari. Di tolak ke tengah ke tepi. Tiada kesudahan.

Tetapi dalam pada masa yang sama ada segelintir umat Islam. Lelaki dan perempuan sedang meneguk arak dengan gembiranya melihat perlawanan Bola Sepak yang masih tiada sumbatan gol!! Mereka pasti berkata 'Kita enjoy dulu'.

Nota kakitanganku : Bukan hanya Kartika. Bukan hanya dia seorang! Beratus! Atau beribu umat islam meneguk arak setiap hari! Kartika umpama Kambing Hitam!!

31 kUs-kUs:

sharamli on August 24, 2009 at 8:40 PM said...

memang terlalu ramai...

anak_singa on August 24, 2009 at 8:48 PM said...

ramai yg mengaku islam tetapi islam pd nama shj..islam yg diwarisi..

diri ini juga tidak layak utk mengulas kerana aku bknlah sebaik-baik manusia tetapi marilah kita menjadi islam sejati..amin..

miSs siv on August 24, 2009 at 8:57 PM said...

hari ade fieldwork kat satu air terjun nie..
ade cple, relax je tin tiger kat sebelah..bukan biskut tiger dlm tin tu ye...=p

betul...
die spt kambing hitam..

TE-ARE |DIAMOND|™ on August 24, 2009 at 9:20 PM said...

actually, ada tgk berita komen Datuk Sharizat ttg buat rayuan tu... agak pelik gak Datuk blh wat statement camtu sedangkan empunya diri dah bersetuju... ermm, kdg2 x faham gak!! huhu

Wanita Itu on August 24, 2009 at 9:24 PM said...

setuju...

topik ini juga tajuk yang aku suami dan adik perkatakan ketika berbuka tadi..

bak kata adik ku ~

itulah yang terjadi apabila manusia tidak memahami sepenuhnya undang2 islam..

undang2 islam sebenarnya tidaklah membebankan..

sedih.. :(

ashie023 on August 24, 2009 at 10:27 PM said...

datuk sibuk je..aish!

mm..dunno what to say..
dah mcm memain plak..

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:52 PM said...

betul sha.. terlaluuuu!!!

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:54 PM said...

betul anak-singa : aku ulas pun cara aku je. apa yg aku nampak dr pandangan mata kasar..

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:55 PM said...

miss siv : kalau beskot tiger setin pun kita tak kesah kan..

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:55 PM said...

te-are : rasakan datuk s x ikut dr awal.. tetiba celah jek.. ekekekek

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:56 PM said...

te : semuanya tidak akan terjadi jika kita tahu hukum hakam agama :) terlajak perahu boleh di undur

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:56 PM said...

tol lah dak ashie :)

- jinggo - on August 24, 2009 at 11:03 PM said...

menaarik cerita kartina
seorang wanita yg sedar kesilapan dan mahu menyatakan dia..
silap
tapi persoalan hari ini macam2....

areQue on August 24, 2009 at 11:15 PM said...

kak>>>
isu ni mmg ministry rq deal...
its not that dato tak setuju cume ble kes ni berlaku diaorg kecoh sbb dia adalah 1st time ever yg berani mngaku salah dan mintak sebat dibuat...

dato' tk setuju sbb bg die, ini adalah binding precedent n die risau org barat akan fikr malaysia treat wanita badly...

itula pndgn sekular beliau...

bg kami yg loyar' ni dah jnuh xplen kat dia pon, dia ttap nk si kartika tarik balik pngakuan..

padahal isu ni tk perlu besarkan pon sbb empuye badan dah setuju...
tapi biasalah, susah if ada org tak paham tujuan hukuman ni dilakukan...pd hal..itupun dah kurg d sepatutnya dihukum..

sebat bg mhkmh syariah hanyalah rotann shj..

tak sama dgn mhkmh biasa ..

tp tu la depa "tu" tk paham

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 11:19 PM said...

yelah jinggo.. kita yg ikut pun rasa sakit hati...

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 11:21 PM said...

RQ.. derang nak jaga nama malaysia dari nak ikut hukum Agama..

nak ikutkan boleh sebat hari2 org yg bersepah2 minum arak sampai muntah ni..

sebab seorang perempuan yg berani mengaku salah kecoh satu malaysia !

Nakamura Kazuki on August 24, 2009 at 11:30 PM said...

in my point of view...apa yang Kartika utarakan adalah sesuatu yang bagus malah mengakui keslahan dan ini menjadi pengajaran kepada yang lain....cuma yang ambe heran n confious kenapa dekat2 tarikh tetiba kena tangguh, pastu bleh buat rayuan..please2 adakah ini ada kaitan dengan isu esok di Permatang pasir...dunia politik...terlalu plastik atau terlalu realistik....sukar untuk kita memahami..mohon Allah memberi petunjuk buat para Ilmiah Islam selesaikan masalah ini....bersama kita bedoa...

NURA on August 24, 2009 at 11:35 PM said...

salam sobat
iya kalau ramai lagi,,istilah islam cuma ktp /kartu tanda pengenal saja.
semoga kita tidak termasuk yang begitu.

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 11:43 PM said...

InsyaALlah hencek nakamura: moga Allah beri petunjuk dan kebenarannya.
Jangan campur adukkan politik dan hukum agama.

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 11:43 PM said...
This comment has been removed by the author.
<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 11:43 PM said...

ye kaknura... islam di atas kertas!

umi_e on August 25, 2009 at 12:41 AM said...

entahlah... kak e pun tak faham tapi kak e kagun dengan kartika yang dapat menerima hukuman dan semoga dengan hukaman yang pertama kali ini akan menjadi pengajaran kepada yang lain...

Semoga kartika diberi hidayah oleh NYA... amin...

ustazah dyLLa on August 25, 2009 at 12:49 AM said...

ingt x kisah maryam apabila dituduh melakukan hubungan haram sdgkan bayi yg dikandung itu adalah anugerah Allah...bgaimana maryam meminta ayahnya memukul dia sekiranya dia melakukan dosa itu,tpi dgn kuasa Allah, maryam diselamatkan...

dugaan dunia manusia hari ni trus berlaku...bila ada yg mahukan kesalahan itu didenda, sume stuju...tpi bile hendak merelakan denda itu sume mula nk menghalang...sdgkan empunya bdn sggup didenda...SMOGA ALLAH MEMBERIKAN KITA SEMUA HIDAYAH & RAHMAT SETIAP KEJADIAN YG BERLAKU INI...SESUNGGUHNYA ALLAH MAHA BERKUASA...!!!...

ALLAHU AKBAR!!!
ALLAHU AKBAR!!!
ALLAHU AKBAR!!!


~slmt bersahur...

GiGGLe GaL on August 25, 2009 at 9:10 AM said...

enuff of seeing these manusia bertopengkan syaitan yg mengaku agamanya islam tapi meneguk air haram. semoga kita semua dilindungi Allah dari melakukan perkara keji dan mungkar.

dak utih tu jaga..jgn tersalah makan dan minum.. ekekeke..ko tengok jerry tu ha..da murtad.. ade dia kesah nak masuk islam balik? geram je aku.. ekekeke..

XXX:rasa cam wengweng je bila aku kasi komen yg serius cam ni kat blog ko..

a.z.r.i.n.a.03.07 on August 25, 2009 at 9:25 AM said...

semoga Kartika sedar dan insaf.

Sedih tengok anak muda skarang... teguk air setan dah macam teguk air sejuk...

pub & club berlumba2 di bukak dan sumer nak tunjuk keberanian masing2... huiisssh gerrammm...

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:37 AM said...

InsyaAllah kak e.. tiap manusia lakukan kesilapan..

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:38 AM said...

betul dylla... ini baru seorang...

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:38 AM said...

hampeh mrs giggle.. dak jerry di sebutnye.. :P

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:39 AM said...

betul kakrina.. macam bangga je..,

NoRuLLiSzA eL FaRiSi on August 25, 2009 at 10:53 AM said...

bila manusia sudah xtakut dgn Allah.. beginilah jadinya

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 4:07 PM said...

ya norul.. sedih..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting