Tuesday, August 25, 2009

'JunJunG Kas|h'.. APakejadaHnya akU t|Dak DapaT JawaB!!!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:09 PM
Okey!! Sesi bincang soalan PTK! Betul! Barang yang lepas jangan di kenang. Tetapi aku tetap rasa macam tidak berpuas hati sahaja. Lebih 10 soalan aku main tembak pakai peluru hidup! Isk!! Sebab kebanyakkan pilihan jawapan yang di beri adalah betul. Cuma ingin cari yang betul-betul tepat. Itu yang pening!

Okey. Soalan ini buat aku geram!!

Junjung Kasih merupakan bahasa istana. Apa jawapan dalam bahasa biasa?
a. ......... ( aku lupa)
b. Terima kasih
c. Menyembah
d. Mengadap

Mula-mula aku jawab 'menyembah'. Lepas itu boleh pula saat-saat akhir aku boleh padam dan tandakan pada jawapan 'Terima kasih'. Ha ha ha ha... Entah siapa yang mempengaruhi pemikiran aku untuk mengubah jawapan itu. Tiba-tiba!!

Okey! Mungkin bagi kamu jawapan ini adalah mudah. Tolong aku jawabkan mana sebenarnya jawapan yang betul?

Nota kakitanganku : Satu dewan dengan guru DG 44 yang ambil PTK. Ramai guru-guru dari sekolah lama aku. Lebih 10 orang. Mereka kata kalau aku setuju balik semula ke tempat lama mereka akan buatkan pulut kuning. He he he... Terima kasih cikgu cikgi. Jasa baik kalian tetap aku kenang sampai mati!!

50 kUs-kUs:

Nakamura Kazuki on August 25, 2009 at 5:21 PM said...

kalau ambe join skali..diorng nak buat pulut kuning gak ke...opssss tambah sekali rendang ayam blehhhhh..kekekeke

♥Azie♥ on August 25, 2009 at 5:22 PM said...

SALAM JENGAH & PERKENALAN

Nakamura Kazuki on August 25, 2009 at 5:23 PM said...

salam perkenalan gakk..ceh...tedi apa function PTK tu...nak lompat kelas ke?

zaradgreat on August 25, 2009 at 5:26 PM said...

jwpn dia pe?
hoho

nOor aNIes on August 25, 2009 at 5:36 PM said...

sy rs terima kasih kot jwpnnye...heeee...biasanye pas trm drjah kbsaran kt istana org akn sebut "junjung kasih tuanku"..so, cam terima kasih tuanku la 2...heee...

tokder on August 25, 2009 at 5:39 PM said...

tok pung xtau jawapan dia..

ashie023 on August 25, 2009 at 6:15 PM said...

ambe rasa terima kasih...

kalu sembah ..mengadap sembah,..ceh ceh..pandai je ambe..

note : ader ke aku pegi jawab komen ko, kat komen aku..ape kejadah nye..ahhaa

sharamli on August 25, 2009 at 6:30 PM said...

nak pulut kuning..nak..nak..
dgn kari ayam...heeeeeee

TE-ARE |DIAMOND|™ on August 25, 2009 at 6:32 PM said...

rasanya "junjung kasih" bermaskud terima kasih...
Pernah terbaca ayat "merakamkan junjung kasih kepada Istana Perak"... terima kasih la kot... huhu...

Watierman on August 25, 2009 at 7:11 PM said...

Salam Tedi..akak rasa dah betul lah tu...agaknyalah...sebab anak raja yang akak nikahi ni jarang guna bahasa istana...hahahaha....

mamai on August 25, 2009 at 7:22 PM said...

haha aku tahu jawapannya ialah yang kau lupa tu

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:43 PM said...

eekkekekeke hencek nakamura.. x de den nak balik tempat lama den do...

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:43 PM said...

salam juga azie ..:)

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:44 PM said...

hencek nakamura...

PTK tu untuk anjakan gaji.. senang ckp dapat lebih banyak gaji lah..
lagi kegunaan dia untuk naik pangkat kalau dah cukup syarat :)

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:44 PM said...

zaradgreat. ko jwablah...

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:45 PM said...

anies : aku puas bebel sebut junjung kasih tu... konon2 macam ok ke tak lah kan...

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:45 PM said...

tok ni.. nanti anak murid tanya nanti!!

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:46 PM said...

ha ha ha ha dak ashie... jgn delete komen tu.. nanti aku nak tgk.. ekekekeke

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:46 PM said...

cesss! derang buat pulut kunin naak pujuk den balik sana.. den dah dapat opis depan rumah kenapa lak nak g 50km pergi balik.. ekekekeke

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:47 PM said...

te_are : setakat ni semua jawapan cakap terima kasih.. eekkeeke

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:47 PM said...

wah wah wah.. minta tolong tanyakan anak raja tu kak.. eh eh.. abg raja akak tu.. :P

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 7:48 PM said...

erk!! harap2 bukan mamai :P

Solehah on August 25, 2009 at 8:17 PM said...

hehe..mencabar betul soalan..

NuR on August 25, 2009 at 8:26 PM said...

terima kasih kot cik tedi
mcm tak sedap jek bila sebut menyembah tuanku..
buruk lak dengor

hikhik!
nur kalo time cenggitu tak tau nak pilih mana satu,pakai main sebut.
kalo sedap tu maknanya jawapan la tu.
tapi jgn diamalkan tips sesat ni..bkn ajaran sesat tau..

ije on August 25, 2009 at 8:41 PM said...

haha. ije siap search kat tenet lagi. dah betul tu jawapan dia.

junjung kasih = terima kasih!

(sumber) http://www.malaysianmonarchy.org.my/portal_bm/rk5/rk5a.php?id=rk5_2&title=Bahasa%20Pertuturan%20Istana

Ayu on August 25, 2009 at 8:46 PM said...

aku rasa jawapan dia ialah yang ko lupa taip tuh.. hahhaha...

junjung kasih lebih kurang mcm mengadap.. kalau menyembah tu mcm x relevan la plak.. ermm.. tanya la cikgu bm.. aku cekgu omputeh.. x tau bahsa istana nih..

Snowwhite Zone on August 25, 2009 at 8:57 PM said...

ted- anis bangga btl ngn ted, sbb ted cikgu!!! leh letlg ajokan naily nanti...

junjung kasih tu mengadap.. btl ke cikgu BM?

cahayachenta on August 25, 2009 at 9:17 PM said...

wallah... nasib baik ko tukar last2 minute.. betul la jwpan tu.. ye mesti ko terlompat2 suka kan.. ahaks...

GiGGLe GaL on August 25, 2009 at 9:27 PM said...

dak ted, aku grammar bm fail!

mungkin ko perlu tanya dak utih kot.. dia kat selalu dijulang tinggi..gila glamer kocing ko nih..ekeke.. patplolapankali aku nengok beliaw dalam sehari.. klu tak aku induuu ekekeke..

DaliaLiyana on August 25, 2009 at 9:34 PM said...

d ans plz....akak tunngu k...jgn lupa bgtau...:)

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:54 PM said...

solehah : kalau membaca tidaklah mencabar.. org yg malas ni tak baca :)

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:55 PM said...

nur : akupun ikut sedap mulut sebut..ekekekekeke

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:55 PM said...

ije : terima kasih.. tak sia2 lah aku tuko saat2 akhir.. ekekekeke...

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:56 PM said...

dak ayus... cik ije dah bg jawapan.. terima kasih.. :P

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:56 PM said...

anis : aku bukan cikgu.. sob sob sob...

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:57 PM said...

cahayachenta : ekekekekek.. baru satu kompom ni.. ada 39 soalan lagi. ekekekekee

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:57 PM said...

mrs giggle : ekekekekek... all out aku jawab tadi..

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 9:58 PM said...

dalia : jawapan dia terima kasih.. cik ije dah tulun gugelkan.. ekekeke

miSs siv on August 25, 2009 at 10:13 PM said...

hahaha!
ko da tau jawapan kan?
so aku x perlu lah tlg...

nk pulut sket...
=p

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 10:37 PM said...

miss siv : pulut x de.. beras lom beli lagi?

messyremo on August 25, 2009 at 11:09 PM said...

ala senang jer tuh...

terima kasih ler..

mnjunjung kasih tuanku tu kan ...
errr..ape ek?haha


betol la terima kasih..hehe

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 11:18 PM said...

eleh.... messy... ko dah tgk jawapan kan? sbb tu ko kondipen jawab!! dush! dush!!

messyremo on August 25, 2009 at 11:28 PM said...

eh..mne de...

aku SPM dapat A1 nih..haha

cepat2 tanye aku pe lagi..

konpiden jek aku..=P

<< s| tED| >> on August 25, 2009 at 11:35 PM said...

aku pun spm Bm dapat A1.. mungkin sebab aku belum bercinta dengan anak raja.. sebab tu kata ganti istana ni aku slow sket.. ekekekekekeke....

messy tolong rekemenkan aku mana2 anak raja kat malaysia ni.. rajagopal dan sealiran dgnnya aku tak mO

messyremo on August 25, 2009 at 11:41 PM said...

dem~~

ayat tak bole blah~~hehe

ade sorg raja.
raja a/l kupusamy..

mau?ari2 lalu depan umah aku jual gas..hehe

<< s| tED| >> on August 26, 2009 at 12:12 AM said...

messy : itu tergolong dalam golongan rajagopal sekeluarga.

aku tidak sudi!

ustazah dyLLa on August 26, 2009 at 4:15 AM said...

btul laaa 2...

Softtouch [Hanim] on August 26, 2009 at 9:30 AM said...

mesti tedi org yg disukai ramai kan...sampai org nk buat pulut kuning nie..myembah kot jwpn nya

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 12:02 AM said...

alhamdulillah.. betul dylla.. :)

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 12:03 AM said...

hanim : tak lah macam tu sekali. staff yg gantikan aku tu fresh baru lantik. x de pengalaman kerja

jawapan dia terima kasih hanim

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting