Thursday, August 27, 2009

Dar| PasAr MaLam kE PasAr RamaDhan!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 9:30 PM
Photobucket

Aku ke Pasar Malam Air Molek.

Photobucket

Semata-mata untuk membeli ini. Popiah Basah. Satu berharga RM 0.60. Tetapi berbaloi.

Sementara menunggu aku nampak sesuatu yang sebenarnya aku tidak ingin lihat sama sekali. Sesuatu yang aku cuba elak untuk nampak jika ke mana-mana!!

Ini dia....

Photobucket

Kamu nampak apa yang aku nampak? Aku tidak mahu sebut. Semuanya nanti buat hati aku terluka. Buat hati aku sakit dengan perangai manusia yang tidak berhati perut. Sob sob sob!!

Adik ingin membeli air kegemarannya. Sudah pastilah hanya ada di Pasar Ramadhan. Jadi kami bergerak ke Pasar Ramadhan di Taman Seri Duyung hanya 1km sahaja dari situ. Masya-Allah ramainya orang. Susah nak letakkan kereta.

Photobucket

Inilah rupanya Air Katira. Rasanya seperti bali dan di dalamnya ada biji selasih dan buah kembang semangkuk. Aku suka yang seperti ini. Ada juga yang berwarna biru dan hijau.

Photobucket

Mari kita pulang. Jalan memang sibuk.

Masa untuk menghidang makanan.

Photobucket

Seperti yang di janjikan. Ini Mihun Sup. Mihunnya tidak nampak. Sudah tenggelam.. Ekekekeke.. Supnya lupa mahu ambil gambar.

Photobucket

Popia basah

Photobucket

Nyummi!!

Photobucket

Miss Siv! Ini untuk kamu. Ambillah. Jangan malu-malu. Penat aku susun cantik-cantik. Sampai tidak sanggup untuk makan. Hik hik hik!


Menu lain seperti biasa nasi dan lauk pauk. Hari ini hanya ada 2 jenis air sahaja. Air Katira dan Air Tebu. Air Durian Belanda kita buat lain kali okey?

Nota kakitanganku : Alhamdulillah tidak membazir. Hanya menghabiskan RM 10.00 untuk membeli 10 biji popiah basah(RM 6.00) 3 bungkus Air Katira (RM 3.00) dan 3 petak kuih Tepung Pelita ( RM 1.00)

64 kUs-kUs:

sharamli on August 27, 2009 at 10:28 PM said...

nak p0pia...nak..nak...

ashie023 on August 27, 2009 at 10:40 PM said...

aih dah macam rancangan 'JAlan Jalan Cari MAkan' je..siap ader harga sekali..heheh

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 10:42 PM said...

meh lah sha... ada 3 keping lg.. keping?

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 10:42 PM said...

ekekekke dak ashie... informasi .. :P

NURA on August 27, 2009 at 10:43 PM said...

salam sobat
full semua enak2 dan lezat2 nich,,jadi pingin makanan itu ,,,
mau dong dikirim ke saya,,he,,he,,ya keburu basi ya,,,

farah on August 27, 2009 at 10:50 PM said...

popia basah nampak sedap je.

:)

teuku@ceh on August 27, 2009 at 10:54 PM said...

aku nampak ape yang ko nampak...ko nampak anak kucing kan...

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 10:57 PM said...

heheheh kaknura.. makanan sure basi..

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 10:57 PM said...

mehlah juin farah.... :)

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 10:57 PM said...

aceh :(

imam on August 27, 2009 at 11:01 PM said...

laa..ko pegi pasau malam tadi sama time ngan aku..apesal aku x jumpa ko...

gambau anak kucung yg ko snap tu ada gambau moto aku..honda wave125 belakang keter aveo kaler gold tu moto aku..heheheh

diariku on August 27, 2009 at 11:03 PM said...

wah...cha xsmpat ag nk p pasar ramadhan la...alik keje je tros alik umah hehe:)
mak da siap smue da...haha
ag pon smpai umah dah dekat kul 7 mmg xde feel la nak p pasa haha;)

Fia Batrisya on August 27, 2009 at 11:06 PM said...

salam ted|..

waa bestnyer nampak popia basah tue:)

huhu..

sodap x???

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:11 PM said...

imam : kalau aku tahu tadi tu motor ko.. aku letak anak kucing tu dalam bakul motor ko soh ko bawak balik..

pasti mintak tolong ko bayaukan harga popia aku ni hah... ekkekekeke

NuR on August 27, 2009 at 11:12 PM said...

hoo cik tedi
tak aci tau ajak miss siv aje
tak ajak nur pun

huh..nak majuk aaaa
=(

chupp!!
before majuk..
tak penah jumpa lagi air kathira tu
agak2 leh pos ke sini tak?

ok.. sambung majuk balik
=(

hysMan.. on August 27, 2009 at 11:12 PM said...

wahhh...sedapnye suma santapan bukak kamu TED|..jeles saye woo...
hehehe..gemilang dan terbilang makanan kamu..haha
popiah basah nmpok cam sedap??tp adekah ia bena2 sedap??kirim ke sini satu??heheee..

Cik TED| mksudkan kucing hitam tu yea??hmm..kesian die..takde sape yg prihatin ke??

ape beza kuih pelita n kuih tako ye?? yg pntg 2-2 sodapp...
hahaaa...

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:13 PM said...

cha : kol 7 tu feel nak makan jek.. x de feel nak beli belah lagi.. ekekekeke

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:14 PM said...

fia : popia ni mmg peberet. kalau pergi wajib beli. tapi kadang2 putus asa bila tunggu turn... ramai sgt yg tunggu

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:15 PM said...

nur : miss siv tu ngidam.. nur ngidam jugak ke? ekekekekeke...

air katira tu jarang ada nur. x semua pasar ramadhan ada jual. ini pun tadi.. puas cari... ekekke
:P

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:17 PM said...

hysman : hari ini masak lebih sikt. wat mihun antau surau tok moreh...

popia tu mmg besh. buatan tokei yg jual tu sendiri. kulit popia pun buat sendiri..

a;alah.. sian anak kucen tu.. nam kenitik air mata tgk..

yg tu ak x dapat ajwab... tako dgn tepung pelita... 2x5 je kot... ekekekke

messyremo on August 27, 2009 at 11:22 PM said...

walawey..

popia basah tu..

setakat nih aku tak makan lagi sebab malas nk mncari..hehe

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:29 PM said...

messy.. ko bukan tak makan lagi.. ko tak dapat makan lagi.. sbbnya..?? M.A.L.A.S!! :P

ini q i L L on August 27, 2009 at 11:31 PM said...

suke bazar cz nmpk sume sedap
;p

Nakamura Kazuki on August 27, 2009 at 11:41 PM said...

sodapnya popia basah tu..favorite ambe tu...nak skit tedi..hahahaha

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:41 PM said...

qill.. klau rambang mata.. semua nak capai... heheheheh

<< s| tED| >> on August 27, 2009 at 11:42 PM said...

hencek nakamura.. bagi alamat.. nanti den pos.. tapi bg duit pos sekali sbb den nak pos pakai kurier service swasta.. serik dengan pos malaysia.. ha ha ha ha

DaliaLiyana on August 28, 2009 at 12:07 AM said...

apsal tak ajak kak dalia sekali...nak itoootttt ....

mamai on August 28, 2009 at 12:07 AM said...

berbuka tak mewah hari ini tapi aku dah dapat berbukapun alhamdullilah

nurul izzah on August 28, 2009 at 1:22 AM said...

nampak sedap jew..yum2..

maiyah on August 28, 2009 at 2:05 AM said...

salam.. wah meriah gitu

Naff said...

Adakah apa yang saya namoak sama macam yg tedi nampak dalam pic itu? ohhhhhhhhhhh... :(

Along25 on August 28, 2009 at 5:34 AM said...

nak popia!!!

tokder on August 28, 2009 at 7:24 AM said...

bestnya popia basah..kat dungun, xdak org jual..huhu.

air katira tok x pernah rasa.

mRs.jUkoGYu on August 28, 2009 at 7:38 AM said...

uuuuuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............kenape naseb ku dirundung duke....ko telah mengguris atiku dan juge perutku...saket...saket...saket....kurasekan ingin pulang ke malaysia hari ini jugak...uuuwwwaaaaa....

ONE ZABA on August 28, 2009 at 8:09 AM said...

sini pong sama jugak harga popiah basah tu...tapi selalu bau basi je.

ZARA 札拉 on August 28, 2009 at 8:21 AM said...

10 biji popia basah?

pergh!!

meleleh air liur aku~

Jard The Great on August 28, 2009 at 8:45 AM said...

tak pernah2 lagi gi bazar.. ehehe

Solehah on August 28, 2009 at 8:49 AM said...

owh..itu rupanya air katira..sedap sungguh eh..huhu..

GiGGLe GaL on August 28, 2009 at 9:27 AM said...

oi..aku silap tengok blog ko ni di pagi hari yg membuatkan aku telan air liur dan menghitung jam ke 7.20pm..

tensyen giler.. ni sme dak utih la ni pnye pasal..mesti beliaw hasut ko tempek gambor tu kan..
[ekekek..sian dak utih..aku carik pasal ngan dia jewwww..]

shi3la on August 28, 2009 at 9:29 AM said...

sejak poser nih haku tak pernah gi bazar ramadhan lagikk..semua masak sendirik...

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:45 AM said...

dalia : x sempat nak hajak. x de perancangan ni.. niat asal nak tuang minyak ketejek.. ekekekeke

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:45 AM said...

mamai : alhamdulillah... janji perut beralas..

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:46 AM said...

ekekekkek nurul izzah.. jangan lakukan itu di siang hari :)

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:46 AM said...

maiyah : sekali sekala tak pe..ekekekekek

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:46 AM said...

naff nampak ape?

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:47 AM said...

sila2.. tapi dah puasa ni along...

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:47 AM said...

tok : kat dungun x de.. buat sendiri jek..s enang..

air katira tu mmg tok..kat sini pun susah nak cari..

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:48 AM said...

mrs jukogyu : sabau2! bawak bertenang!!

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:49 AM said...

onezaba : betul ke? x eloklah macam tu kan.. nak dapat rezeki tapi hasil x elok.

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:49 AM said...

dak zara : bukan aku makan 10-10 tau!! ha ha ha .. 10 biji untuk 6 org di dalam rumah ini.. ekekekeke

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:50 AM said...

jard : kalau boleh elakkan.. ha ha ha

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:51 AM said...

ekekekekek soleha.. air ni ada dalam bulan puasa dan tak semua orang jual :)

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:52 AM said...

mrs giggle : ekekekekeke.. makan2 aku wat entry malam jek.. aku faham naluri yg kelaparan.. ekekekeke

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 9:52 AM said...

shiela : bagus! jangan pergi.. nanti semua nak beli.. ha ha ha

Watierman on August 28, 2009 at 10:08 AM said...

Sedapnya popiah basah tu...hari tu ada jual kat Jelutung...sekarang mane hilang entah...Akak masih lagi mencari resepi air Katirah tu ted...rasa macam bali ada bali tak dalam tu?

a.z.r.i.n.a.03.07 on August 28, 2009 at 10:22 AM said...

dah seminggu pose tak smpat ke bazar ramadhan gi...

kalu pergi...haaa...satu meja penuh... sbb tu xnak mulakan...hehehe..

biar abg jer yg blikan..

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 10:23 AM said...

kakwatie : popia tu mmg besh.. dari kulit ke inti buat sendiri..

air katira tu.. entahlah rasa bali ke apa.. ha ha ha..
x de bali kak..
ada biji selasih dengan buah kembang semangkuk jek..

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 10:23 AM said...

kakrina : kita kalau pergi semua tekak bak rasa,,, ha ha ha.. nasib baik dapat jug akawal nafsu makan semalam.. heheehe

miSs siv on August 28, 2009 at 11:45 AM said...

cis!
aku bace nie tengahari plak tuh~
meleleh!!

ehh asal cam moden sgt tepung pelite nih?
hik3~
tenkiu ted|!

miSs siv on August 28, 2009 at 11:47 AM said...

cian nye kucing kecik tuh!!

eh pic 1st tuh, lelaki berbaju ungu..
ko usha die ke?
ahakz!!

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 1:07 PM said...

miss siv : tue lah.. aku cari yg tepung pelita yang balut pakai daun panda.. x jumpa..


lelaki? x de maknenye..

tucen tu mmg kesian..

waiem on August 28, 2009 at 1:56 PM said...

sedapnye air katira...pesen baru ek bekas tepung pelita...hehe

<< s| tED| >> on August 28, 2009 at 5:44 PM said...

waiem... betul tu.. susah nak cari yg daun pandannya..

anak_singa on August 28, 2009 at 5:54 PM said...

nk try air katira...he2..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting