Sunday, August 23, 2009

Cer|ta Puasa Har| KeDua!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 8:00 PM
Alahaii.. Hari ini aku seolah-oleh jadi budak yang belum akil baligh puasa!!

Ataupun lebih teruk lagi dari itu. Rasa lemah semacam. Macam orang tidak makan sepuluh hari. Ini mungkin kesan dari sakit perut dan ala-ala cirit birit pagi tadi. Jadi isi perut sudah kosong dah asyik berbunyi. Ha ha ha!!Kerjanya adalah tidur. Badan rasa lemah dan bibir kering! MasyaAllah betul-betul cubaan!

Berbuka tadi aku hanya makan mihun goreng pemberian jiran dan juga sup ayam. Huh! Alhamdulillah. Makan itu adalah salah satu nikmat yang Allah S.W.T beri.

Pagi tadi kami sekeluarga terlewat bangun sahur iaitu pada pukul 5.30 pagi. Nasib baik emak sudah bangun pukul 3.00 pagi memasak nasi. Kami makan dengan begitu express sekali. Aku sempat membancuh air Quaker Oat Coklat.

Yang kelakarnya adik aku tidak sempat menghabiskan air milonya apabila tiba-tiba mendengar abah sudah mengalunkan azan di surau. Selalunya abah akan bertarhim dahulu. Mungkin sudah lewat terus azan sahaja.

Kelakar gila tengok adik hanya mampu menelan air liur sahaja. Ha ha ha.. Pengajarannya. Lain kali kalau sudah terbangun (macam aku) jangan pura-pura ingin tidur sekejap. Alamatnya sekejap akan jadi lama.

Apa menu berbuka puasa kamu hari ini?

Nota kakitanganku : Terawikh malam ketiga!!

47 kUs-kUs:

zaradgreat on August 23, 2009 at 8:08 PM said...

buka nasi ayam madu! heheheeeh

Wanita Itu on August 23, 2009 at 8:28 PM said...

menu eh ted?

1. ayam masak merah
2. gulai kari udang
3. sayur campur kicap

:)

NoRuLLiSzA eL FaRiSi on August 23, 2009 at 8:37 PM said...

tak buke lg.. lg 4 jam.. hehe..
menu?? xtau la.. sbb xder air pulak.. xtau nak masak apa, nak p pasar, malas jalan.. telur sambal je kot..

alhamdulillah :D sbb smlm dh wat pengat.. hehe

tokder on August 23, 2009 at 8:44 PM said...

kesiannya..xpelah, dah cover ngan bihun goreng. heheh

Watierman on August 23, 2009 at 8:48 PM said...

Salam Tedi...siannya dia...anyway alhamdulillah...dah selamat

akak masak sup daging sebab hujan seharian dari time drive balik dari Alor Setar tadi sampai ke Penang..lebat pulak tu!

So menu...Sup daging...air asam...telur dadar...sayur keladi ...dan nasi ulam!

Blog belum sempat nak update!

sharamli on August 23, 2009 at 8:57 PM said...

hu3..bt0l3..slalu nk lelap jap je..tgk2 dah cerah kdg2 tu..

shima on August 23, 2009 at 9:01 PM said...

hehhe.cian adik kamo.mesti muke ala-ala minta dikasihani.

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:05 PM said...

huh! dakzara.. kalau aku tahu tadi.. aku datang rumah minta di tapau nasi ayam tu!! Lain kali kalau ada masak sedap2 jangan lupa jerit kuat2 tau! Aku datanG! :P

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:05 PM said...

te : meriah lauk!!

TE-ARE |DIAMOND|™ on August 23, 2009 at 9:06 PM said...

huhu...cabaran btul adik tedi tu... air milo pasti di ingati sepanjang hari... hehehe... arini teha buka laksa & spaghetti pemberian mak long... Alhamdulillah!!

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:06 PM said...

norul : selamat berbuka ya...? air x de... kalau aku lah.. biar api x de.. jangan air x de.. ekekekekek

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:07 PM said...

tok : silap perhitungan lah tok. mihun tu ada lada itam lak.. ekekekekekek...

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:07 PM said...

Alhamdulillah.. kakwatie selamat sampai....
kak.. nanti kalau buat nasi ulam.. wat entry kak.. nak sangat tgk.. :)

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:08 PM said...

huh sha! serik betul.. nasib baik nasi dah masak. kalau tak makan beskot jek.... :P

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:08 PM said...

shima : nasib baik dah minum sikit.. kesian betul dia. kelakar pun ada...

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:10 PM said...

te-are : ekekekeke.. kelakar.. dia boleh tanyalah.. dah mmg x boleh minum ke> ekekekekeke.. mmg lah x boleh... :P

wah! spagheti.. cedap!

Ms.Lilies on August 23, 2009 at 9:24 PM said...

menu paling best selama 2 hari ini....

masakan mak!! muehehehehehe

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:26 PM said...

huh! Ms lilies.. kalau emak yang masak... ms lilies tukang makan je lah ek? :P

GRuNGe on August 23, 2009 at 9:34 PM said...

Menu berbuka hari ini.

Nasi beriyani dengan kari daging dan ayam goreng.
Murtabak dan karipap.

Yea, sudah selesai terawih malam ketiga. Alhamdulillah.

ZARA 札拉 on August 23, 2009 at 9:35 PM said...

menu aku panjang gila~
nanti penat mau tulis~

hahaha~

tapi yg penting~
arini aku makan telur ikan lagi!
hehehehe~

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:54 PM said...

grunge : konyang gilo!! ekekekeke... ok ke terawikh tadi? ekekekeke

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 9:54 PM said...

dak zara : ikan apa? huH! gila telur ikan dak ni! ekekekeke

leadleedeea on August 23, 2009 at 10:15 PM said...

Ted...selamat berpuasa..gamba kat blog lead tu, dian sastrowardoyo laaa..eheheheee~!!

Precious on August 23, 2009 at 10:20 PM said...

Tahun ini menu ala kadar saja. Macam biasa tp ada gak terbeli kueh terlebih ... Hish!!

ije on August 23, 2009 at 10:20 PM said...

haha. esok set alarm awal2 ye. uhu.

betul2. kalau dah tsedar awal, n buat2 tdo.. rasa kejap tp sebenarnya lama. adei

Along25 on August 23, 2009 at 10:25 PM said...

wa...samalah... badan lemah jer... uhuhuhuuuhuhuh... tu r... next tme kunci jam tau... jgn terlewat lagi :p

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 11:05 PM said...

hampagas lead!!!!

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 11:06 PM said...

precious : kuih terlebih boleh jual balik.. eekekekeke

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 11:06 PM said...

ije : betullah... tdo ni macam sekejap je kan! ekekekeke

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 11:07 PM said...

Along : yg ni jenis kunci jam.. pasu off.. kunun nak lelap jap... erhmmm.. sampai ke sudah.. ekekekek

Nakamura Kazuki on August 23, 2009 at 11:15 PM said...

menu ambe murtabak ayam dan daging..sungguh kenyang.....sampai perut up skit...hehehe..tapi still maintain...hahaha

imHepPie on August 23, 2009 at 11:17 PM said...

haha lagik besh kalo ada spesis yg bila mkn lauk tinggl last skali kunun nak ratah ar tup2 bunyik azan muahaha...


ksian dowh hik3...

ashie023 on August 23, 2009 at 11:24 PM said...

aku nye tadi...mee hun sup, air kelapa ngan kurma..

azuan on August 23, 2009 at 11:32 PM said...

buka ramai2 kat masjid...
makan dalam talam!!
best2!!

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 12:31 AM said...

elehhhh.. hencek nakamura.. sila amek gambo perut tu.. simpan ukuran sampai akhir ramadhan... menten tak? :P

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 12:33 AM said...

imheppie : banyak moral yang boleh kita ambil ni.. jangan sahur last minit.. :)

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 12:34 AM said...

fuh!!! Dak ashie.. lama tak minum air kelapa...

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 12:34 AM said...

azuan : kira ala-ala nasi ambang lah ek? :)

nj on August 24, 2009 at 2:55 AM said...

sitedi...
bulan puasa ni perut cepat meragam...jaga diri baik-baik...berpuasalah dengan selesa dan tenteram ok!

messyremo on August 24, 2009 at 5:55 AM said...

mi kari~~~

tapi time sahur pagi nih tak bole makan dah~~

sgt knyang~~hehe

Naff said...

Selamat berpuasa...amalkan minum air suam dan solawat insyallah segar...he he

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:31 AM said...

terima kasih sis... susah nak makan waktu sahur.. dah 1/2 jam termenung pun mood makan x de.. ekekkeke

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:31 AM said...

messy : mee kari satu...

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 10:31 AM said...

selamat juga naff.. terima kasih!

GiGGLe GaL on August 24, 2009 at 10:44 AM said...

sian ko ted...
aku buka petang smlm masak nasi ayam..ekekek... sodap...pagi tadi makan belen somalam..pun sodap yo..

<< s| tED| >> on August 24, 2009 at 12:14 PM said...

ekekekeekke... betul tu mrs giggle.. kalau ada lebih.. x elok buang.. rezeki. simpan! makan! ekekeke

ustazah dyLLa on August 24, 2009 at 4:32 PM said...

kelakar le...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting