Saturday, August 22, 2009

Cer|ta SahuR!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 5:37 AM
Aku kebiasaannya akan menjadi orang terakhir yang bersahur. Ekekekeke...

Tidak tahulah mengapa. Kadang-kadang jenguk juga di dapur tolong mana yang patut. Tapi selalunya menu sahur adalah paling ringkas. Belum sempat jengah semuanya sudah siap. Sahur tiada makanan yang berlemak atau bersantan. Cuma menunya seperti telur dadar atau 'kuah air' sahaja. Eh! Bukan air paip yang di jadikan kuah okey!! Ekekekekeke......

Lepas itu aku akan terkebil-kebil dahulu untuk cari 'mood' makan! Ha ha ha!! Gila mengada-ngada!! Tetapi hakikatnya memang begitu. Aku tidak biasa bersarapan pagi. Memadai dengan segelas air. Dan itu juga menu sahur aku.

Hidanglah ayam golek ke, nasi ayam ke air milo panas ke, aku tetap dengan segelas air.

Pagi-pagi tekak memang tidak dapat menerima makanan berat!

Kalau awal-awal Ramadhan terasa jugalah bila sudah tengahhari. Tetapi lama-lama sudah jadi okey!

Mari kongsikan menu kegemaran kamu di waktu sahur. Tolong jangan cakap kamu tidak bangun sahur kerana sudah berniat di malam hari ataupun sudah siap niat untuk sebulan!!

Nota kakitanganku : Hairan bin Ajaib apabila aku mendengar orang yang tidak berpuasa kerana terlupa bangun sahur!!!

45 kUs-kUs:

Wanita Itu on August 22, 2009 at 6:00 AM said...

ted;

itu alasan sajo tuh..

mmg sajo takmo pose tuh hee..

Night Crawler on August 22, 2009 at 6:12 AM said...

alasan tu tak nak puasa.. dorang tak tau betapa ruginya kalau meninggalkan puasa pada bulan ramadhan walau sehari...

♥Itajeff♥ @Something To Share on August 22, 2009 at 6:26 AM said...

Sabda Rasullullah SAW :-
"Bersahurlah kamu sekalian kerana kerana sesungguhnya di dalam sahur itu terdapat barakah" Riwayat Bukhari & Muslim...

:-)

umi_e on August 22, 2009 at 6:32 AM said...

memang malas nak bangun sahur kan...

* meow-moew semua tu pose gak ke :P

Nana Rosli on August 22, 2009 at 6:46 AM said...

salam cik tedi!
selamat menjalani ibadah puasa yer. nana tak sempat nak ucp lebih awal( nih bru brkemptn)

selamat bersahur, berbuka, bertarawikh yer.

shur td nana mam dging dendeng & sayur broccoli tumis air... ermm bg nana alasan xbgn shur n tak pose tu, bg org2 yg kuat beralasan je...

tengku_fir21 on August 22, 2009 at 7:12 AM said...

huhuhu
lepas suke menghadap internet sampai subuh
wakaka

F.Aminurrashidd on August 22, 2009 at 7:39 AM said...

memang rugi kalo puasa x cukup sebulan kan? hahahaha

menu sahur aku sepanjang bulan ini: semekut, cereal, roti, megi.. itu biasaaa.. hahahahha~ campus life.. malas nak masak. simple jer makaan =)

F.Aminurrashidd on August 22, 2009 at 7:39 AM said...

memang rugi kalo puasa x cukup sebulan kan? hahahaha

menu sahur aku sepanjang bulan ini: semekut, cereal, roti, megi.. itu biasaaa.. hahahahha~ campus life.. malas nak masak. simple jer makaan =)

Uncle Lee on August 22, 2009 at 8:44 AM said...

Just dropped by to wish you and all at home selamat menjalankan ibadah puasa dengan penuh tabah dan kesyukuran.
Best regards, Lee.

a.z.r.i.n.a.03.07 on August 22, 2009 at 9:01 AM said...

Kan tengah bulan mengambang.. tu yang takde rasa nak makan kott.. hehehe...


pagi ni KRina masak Nasi Goreng Cina jer... Minum pulak air Untuk Sihat Dan Kuat....MILO... hehehe..

GiGGLe GaL on August 22, 2009 at 9:22 AM said...

ted, menu sahur aku hari ni tadi.. Nasi panas,kari daging, tomyam udang, ikan bawal goren dan telur dadar... air teh-o panas...

ekekeke..rasa cam kejam je kan, btau menu lauk yg sedap2 di kala jam menunjukkan 926am ini..

aku puasa tawww....jgn nak sangka bukan2..

mane dak utih..indu arrr

Basuh Baju on August 22, 2009 at 9:52 AM said...

ada yg sahur tp ttp tak posa gak..haha

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:07 AM said...

ekekekekek te... alasan standard :)

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:07 AM said...

night crawler.... dah nampak dah dia bukan ciri2 org yg beriman :)

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:08 AM said...

TQ kakita.. tapi kira bila bangun dan minum tu sahur juga kan? ekekekekek

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:09 AM said...

F.aminurrahidd : sahur memnag simple.. berbuka meriah kot? :)

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:09 AM said...

kak e : kalau meow2 ni puasa jugalah.. sure jimat kos membeli ikan.. ekekkekeke

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:10 AM said...

nana : selamat berpuasa juga.
wah daging dendeng... lama x makan!! selalu bila ade kenduri2 je baru buat...

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:11 AM said...

uiks fir.. tidur satu hari bape jam? :P

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:11 AM said...

Uncle Lee. Terima kasih banyk-banyak !:)

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:12 AM said...

ekekekekke kakrina : kala siang bulan mengambang lah ni...

Milo tu menu air utama kat rumah ni gak... selain horlicks :)

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:12 AM said...

mrs giggle : menu ko tu kalah menu aku berbuka da... ekekekekekeke

dk utih ada ni hah.. dok landing kat montot lak dah konyang lah tu!

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 10:13 AM said...

basuh baju : aku setuju... ekekekekek.... berselindung di sebalik sahur tu.. :P

ije on August 22, 2009 at 10:44 AM said...

menu sahur? ikut apa yang disediakan. ehe. sekarang cuti, best la. nanti dah abis cuti, kena wat sahur sendiri. uwaa

Faarihin on August 22, 2009 at 11:04 AM said...

pagi tadi saya sahur dengan sambal ayam goreng.. cedapnye.. hehehe.. tap kalau nak ringkas macam cik tedi lah.. dengan telur dadar pun jadi.. (^__^)

p/s:Adeh.. Kenapa stiap kali cik tedi masuk blog saya de masalah eh.. org lain tak de plak komplen.. Saya memang layari blog dengan menggunakan mozilla.. saya pun tak tahu kenapa cik tedi asyik tak leh nampak entry saya ni.. ker cik tedi dah upgradekan mozilla ni? saya masih lagi menggunakan mozilla yang second latest.. yang terbaru ni saya tak update lagi.. kalau tak dapat jugak baca.. nanti saya tanya pengunjung lain yer.. adakah mempunyai masalah yang sama dengan cik tedi..

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 11:05 AM said...

ije : kalau wat sahur sendiri itu adakah sejenis makanan berat atau spesis beskot :P

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 11:07 AM said...

faarihin .. sob sob sob... den tgk komen2 tu macam derang dapat baca jek :(

NuR on August 22, 2009 at 11:33 AM said...

cik tedi

dak utih sama dak oyen pose ke?
favourite nur waktu sahur nasi goreng dgn air teh o.. hehe..
setengah org kata tak elok minum teh o waktu pagi time perut kosong tapi rasanya tak lengkap kalo takde air teh o di sisi nasi goreng.

NoRuLLiSzA eL FaRiSi on August 22, 2009 at 11:43 AM said...

alasan la tu.. camtu, ramai la buat2 luper xbgun sahur.. adehh

haha.. teringat sahur di malaysia dulu2.. sama keluarge.. nikmatnye makan nasik n telur mata kebau n kicap.. nikmat2.. :D lg klu ada bayam..

uwaa.. mana nak dpt sayur bayam kat jordan ni :( hehe

Nakamura Kazuki on August 22, 2009 at 11:44 AM said...

dulu mase ambe kat umah...mak n yng big sisterla yang prepare ditambah adik2 perempuan ambe 2 orang....ambe tak kisahpun..tapi ambe kalau sahur cukupla makan kuih2 je....time kat University ...sahur minum air je..sekarang pun sama..kalau rajin 2 ke 3 biji kurma pun orait....

Softtouch [Hanim] on August 22, 2009 at 11:55 AM said...

sahurkan mmg biasanya mkn yg simple2 jer..xlalunya nasi beriani ayam ker, kambing ker...kembang tekak..tp kalu dpt sambal...,laju jer

sharamli on August 22, 2009 at 12:18 PM said...

alasan xmunasabah kn...

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 12:25 PM said...

ekekkekeke nur.. kalau perut boleh terima.. apa salahnya. lain org lain kegemerannya.. :)

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 12:26 PM said...

ekekekekke.. norul.. tanamlah bayam.... ha ha ha ha....

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 12:26 PM said...

betul hanim. simple2 lagik ok.. telur mata kerbau ke.. gorengkan ikan bilis dengan bawang.. fuh....

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 12:27 PM said...

hencek nakamura.. orang lelaki makan mmg simple lah.. :P

<< s| tED| >> on August 22, 2009 at 12:27 PM said...

ekekkekeke sha... alasan je tu

ZARA 札拉 on August 22, 2009 at 12:28 PM said...

sengal org camtu~

pang kan dia meh~

ashie023 on August 22, 2009 at 1:14 PM said...

aku sahur td..air susu, telur dadar gak, ngan ikan masin ngan salad skit..memamg stail aku camtu..mkn nasik ngan ikan masin, xde kuah..

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 12:55 AM said...

garang dak zara :P

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 12:56 AM said...

boleh ek dak ashie.. tekak aku ikut time.. kurang1 ada kicap.. :P

aniszshahira on August 23, 2009 at 8:24 AM said...

daa berniat tak nak puasa la tu

ustazah dyLLa on August 23, 2009 at 1:49 PM said...

ala, 2 mmg sngaja xnk bgun pose laa kak...kata je alasan terlupe bgun...

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 3:08 PM said...

ekekkekeke anis.. bukan niat puasa ek? :P

<< s| tED| >> on August 23, 2009 at 3:09 PM said...

dylla : syaitan dah kena ikat.. diri sendiri lah yg ada tanduk tu... ekekekeke

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting