Saturday, April 03, 2010

eH! Itu Makcik PunYa!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 8:37 AM
Petang kelmarin, walau hujan renyai aku tetap pergi pasar malam di Ayer Molek. Ramai orang! Redah sahajalah! Dalam perjalanan balik, aku nampak benda putih bergerak-gerak di sebalik deretan pasu bunga di sebuah rumah. Aku dan Along meng'skodeng'.

Lah... anak kucing bulu lebat. Comel sahaja. Dalam umur sebulan dua agaknya. Terkedek-kedek jalan. Along ambil dan telek-telek. Aku pun mahu merasa pegang juga. Tidak mahu kalah. Tanya abang yang dekat luar rumah itu. 'Kucing abang ke ni?' Dia jawab bukan.

Kucing itu comot. Tahi mata bersepah. Bulu putih sudah kotor. Aku telek-telek lagi. Betina. Mustahil tiada tuan. Cantik. 'Siapa punya ya bang?' 'Ada tuannya tu. Rumah sebelah ini. '

Kecewa juga. Ha ha ha ha.... Aku letak balik anak kucing itu.

Seorang makcik pula menjengah. 'Kucing rumah sebelah ni hah. Ada kotak dia kat situ. Dia keluar agaknya.'

'Oh! Tidak mengapa makcik. Saya tanya sahaja.' Aku berlalu pergi. He he he he...

Selepas itu Along kata 'Lain kali jangan tanya. Kita ambil bawa balik sahaja. Anggap sahajalah kita jumpa tepi jalan!' Ha ha ha ha...

Wahai tuan anak kucing, bersihkanlah kucing itu ya. Jangan biar mata dia kotor dengan tahi mata. Kurunglah dalam sangkar. Bahaya anak kucing besar itu main tengah jalan.

Nota kakitanganku : Betul juga kata Along! Tapi sudah terlajak kata. Terlalu peramah bertanya. ha ha ha.. Taklah! Mana boleh curi-curi kucing orang!!






14 kUs-kUs:

relevan on April 3, 2010 at 8:47 AM said...

Ramai orang suka buang kucing..dan ramai juga orang suka buang bayi..merata rata..

ashie023 on April 3, 2010 at 8:52 AM said...

kucing siapa sebenarnye tuh???kucing makcik tuh ke , atau kucing org sebelah umah makcik???

norliza_osman on April 3, 2010 at 9:08 AM said...

Tu lah tedi.. angkat je lah.. bukan kite curik pun.. die yang datang..He..he.. lagi pun kalau dia bela kucing tu mesti dia jage elok-elok.. dia takkan bagi kucing tu merayau..huhu

zeqzeq on April 3, 2010 at 9:27 AM said...

kalau kurung dalam sangkar, habis dia nak ngorat macam mana?

Erna on April 3, 2010 at 9:33 AM said...

ada baiknya bertanya..daripada dah diambil..ada yang menjerit nanti...he he.

blueCITY® on April 3, 2010 at 9:33 AM said...

curi anak tucen ke bang!
eekkekek...

ps: ni lagi n3 wat i touching.
tedi,ko g la kutip semua anak2 tucen kat malaysia ni yg terbiar dn bukak nursery weh. guna wet nuff utk bela depa2 ni, ekekekek..
very d loving...lalala

Snowwhite Zone on April 3, 2010 at 9:53 AM said...

hehheheh tu org pemls tu.. pd zahir je nak jg kucen, tp kat hati..

Mybabah on April 3, 2010 at 10:13 AM said...

Salam. Saya berminat dengan nota kaki. Penuh dengan wisdom...

white rose on April 3, 2010 at 10:15 AM said...

tak baik amik hak orang kan kak...
kita kena mintak izin...

lupie on April 3, 2010 at 10:26 AM said...

Mesti kuit kucing tu, kan?
Sometimes, orang bela kucing bulu panjang tu ingat senang nak jaga but the fact it maintenance tinggi wor...

da[Y]un on April 3, 2010 at 10:28 AM said...

tuan kucing ni nk pelihara dia ke xnak.. jaga ler kucing tu elok2. sygnya dibiar tanpa'didandan' dgn baik..huu

aNiSa hANg tUaH on April 3, 2010 at 10:48 AM said...

sayangilah kucing tue
:)

NoRuLLiSzA eL FaRiSi on April 3, 2010 at 10:54 AM said...

bagus2.. syg kucin.. ni klu jmpa sy tp jalan.. ambk tak.. haha

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on April 3, 2010 at 11:13 AM said...

aku pun pernah terfikir nak curi kucing tapi tak jd hahaha
takut kucing itu bunuh diri

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting