Friday, July 16, 2010

Batas-Batas Dalam Berhias

cOrat cOret Oleh : myQza pada 7:45 AM

Hadith:

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:”Allah mengutuk wanita yang bertatu atau minta ditatu, wanita yang mencukur alis dan mereka yang meminta dicukur alis mereka, wanita yang membentuk giginya agar kelihatan cantik dan mereka yang mengubah ciptaan Allah.”

Riwayat Ibnu Mas’ud

Huraian :

i) Maksud mengubah ciptaan Allah s.w.t. ialah membuat perubahan pada ciptaan Allah S.W.T yang telah sempurna secara pandangan umum dan adat atas dasar tidak berpuas hati dengan anugerah itu, bukan kerana memperbaiki atau memulihkan kecacatan.

ii) Mencabut bulu kening yang merupakan anugerah dan ciptaan Allah S.W.T. yang sempurna dan membuat atau melukis bulu kening yang baharu selepas itu agar menepati cita rasa sendiri supaya kelihatan lebih cantik, menawan dan bergaya adalah perbuatan yang haram di sisi Islam.

iii) Jika perbuatan mencabut bulu kening itu disebabkan ia tumbuh berselerak dan tidak kemas yang amat teruk, maka hal ini tidaklah termasuk dalam erti kata mengubah ciptaan Allah S.W.T.

Lagipun jika yang dicabut itu hanyalah yang berselerak dan bukan termasuk bulu yang dipanggil kening serta tidak membuat lukisan semula terhadapnya. Ini dilakukan atas dasar menjaga kekemasan diri bukan kerana tidak puas hati dengan ciptaan Allah S.W.T kerana Allah S.W.T itu cantik dan sukakan kecantikan.

iv) Hanya rawatan ke atas penyakit yang tidak boleh sembuh dengan sendirinya sahaja yang diharuskan seperti memasang gigi palsu di tempat gigi yang rongak (bukan mematahkan gigi dan menggantikannya dengan yang lain), mengatur susunan gigi yang tidak tersusun (tapi bukan mengasah atau mengikir), memakai ubat supaya rambut tumbuh di tempat yang botak (bukan memakai rambut palsu), memakai ubat untuk membuang jeragat pada kulit (bukan membuat pembedahan plastik atau memakai bahan kimia untuk menukar warna kulit), memakai inai, syampu atau gel pada rambut atau janggut supaya lebih segar dan terurus (bukan mewarnakannya dengan cat atau spray) dan sebagainya sebagai perbezaan antara merawat/menjaga keaslian ciptaan Allah S.W.T dengan mengubah ciptaan-Nya di mana merawat/menjaga itu adalah Harus manakala mengubahnya adalah Haram.

v) Diri manusia dan segala makhluk di alam ini adalah hak mutlak Allah S.W.T, Oleh itu kita hendaklah mematuhi segala hukum dan kehendak agama dengan baik. Janganlah tertipu dan terpengaruh dengan tabiat orang yang suka menurut hawa nafsunya disebabkan sikap tidak bersyukur dan tidak berpuas hati dengan ciptaan dan anugerah Allah di mana sikap ini sebenarnya merupakan sikap yang diwarisi daripada syaitan.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Di am*il dari sini.

11 kUs-kUs:

.::WaNiE::. on July 16, 2010 at 7:58 AM said...

thanks for sharing this!!

Ms.Lilies on July 16, 2010 at 8:02 AM said...

terbaekkk!
info yg sgt bagus...

starzieti on July 16, 2010 at 8:49 AM said...

info yg sgt bergune..

deena awanis on July 16, 2010 at 8:52 AM said...

masih x nak guna huruf B???;-)

beautiful_rose on July 16, 2010 at 9:15 AM said...

entry y bagus utk di kongsi bersama.....

Anonymous said...

besh2!

LiNda on July 16, 2010 at 10:26 AM said...

Peringatan untuk diri saya sendiri .

POSH76 on July 16, 2010 at 10:37 AM said...

good info...tq

~LP Lum~ on July 16, 2010 at 12:30 PM said...

salam tedi~

heehe... info yg bgs sgt... aku dlu pun g kaler rmbut, walhal pkai tudung.. mcm ada org len aje yg nak tgk rmbut berkaler tu.. last2, aku dah xkuasa nak kaler maler nie... buang duit aje.. :)

PinQib on July 17, 2010 at 9:28 AM said...

bnyk kot kawan qib yng cukur blu kening.. aiyokk.. x tau dosa ke.. tp deme kate, klu cukur ada izin xpa.. betul ker?
Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Salah bontot ke selipar?


The reveal of BVLgarigirl

ciK LyndaWawa igUana on July 18, 2010 at 6:22 PM said...

berhias dalam sederhana cukupla.....

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting