Saturday, July 31, 2010

tutOriaL BLoGGer : MenukAr Dan MenGemaskiNi BeBeraPa JeniS aTuraN aSaS.

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:15 PM
Ini adalah `entry` yang di ulang papar. Ada beberapa tutorial ringkas untuk menukar aturan yang sebenarnya perlu di ambil berat bagi keselesaan tuan blog dan juga pelawat.

Kita mulakan.

Kita pergi ke 'Setting' kemudian klik Basic. Ubah 'Adult Content'

Photobucket

Aku selalu keliru mengapa blogger suka meletakkan 'Yes' pada point yang ini. Jadi bila kita klik blog beliau, kita perlu klik sekali lagi selepas membaca peringatan untuk pastikan yang kita bersetuju dengan menghadapi segala kemungkinan isi blog tersebut.

Photobucket

Jadi jika blog kamu biasa-biasa sahaja, tiada kandungan berisi lucah, separa lucah, politik yang melampau atau apa-apa yang boleh menyinggung sensitiviti masyarakat, tandakan sahaja 'No' di situ.

Beralih pula ke 'Settings' kemudian klik 'Comment'.

Photobucket

Klik 'Show' supaya kami semua boleh meninggalkan komen di blog kamu.
Jenis kotak komen pula guna yang lebih mesra, contohnya 'Pop Up window'.

Photobucket

Jika mahu masukkan tarikh dan masa untuk komen yang di terima ubah di baris pertama itu. Jika mahu berkata-kata sesuatu untuk mereka yang bakal mengomen sila tulis di ruangan kedua.

Photobucket

'Comment Moderation' adalah untuk kamu memilih samada menyimpan terlebih dahulu komen yang di terima sebelum kamu benarkan komen tersebut di paparkan. Ini bagi menapis komen-komen yang sepatut atau tidak sepatutnya. Tetapi aku lebih suka komen terus masuk sahaja tanpa perlu kebenaran.

Bagi 'Word Verification' itu pula, untuk menjadi lebih mesra alam, tidak perlu letak. Apatah lagi jika kamu sudah memilih untuk menyimpan terlebih dahulu komen tersebut.

Okey,
cukuplah beberapa jenis aturan asas ini sebagai tutorial hari ini. Nampak macam remeh, tapi semuanya berkepentingan. :))

Terima kasih.

Nota kakitanganku : Bagi keselesaan semua mahu buat yang memudahkan dua-dua pihak. :)





10 kUs-kUs:

e.t.t.y on July 31, 2010 at 2:19 PM said...

1. setuju. tak payah letak adult content

2. setuju guna pop up window supaya senang nk komen. sesetengah blog, bila tekan comment, dia tukar full page tu. tak suka.kena open new tab pulak.

3.setuju dengan word verification tu. macam tak perlu je. dah lah macam susah. leceh leceh leceh.

redNing on July 31, 2010 at 2:44 PM said...

tq....dh ikut dh smua tu

Qaseh on July 31, 2010 at 3:42 PM said...

thank...cik tedi, sgt2 membantu

Faarihin on July 31, 2010 at 4:45 PM said...

wah.. bagus cik tedi.. menolong kepada yg memerlukan..

cik tedi dah pi pc fair?.. (^__^)

Raihanna on July 31, 2010 at 4:47 PM said...

betul...
pop up lagik senang...
kalau kuar balik entry tu..
agak melecehkan pembaca...
thanx sebab sudi berkongsi....
jap gy nak p check setting =)

kak Erna on July 31, 2010 at 4:58 PM said...

tima kasih tedi.akak baru nak ubah background..tapi ntak tau caman nak letak balik..kotak komen..sama cara kan..

IntanBerlian on July 31, 2010 at 6:26 PM said...

huhu betol2. kdang2 bengang betol kalu kene komen page yg same. sbb nk tggu loading lagi.. dah la kena verification..

Amieynna Amin on July 31, 2010 at 7:45 PM said...

tedi.. nak request..
mcmana nak bg blog kita ada dlm carian google or yahoo eh??

duta_illuzm on August 1, 2010 at 12:19 PM said...

gud2!

Encik Blogger on December 26, 2010 at 4:12 PM said...

yes dah tiru.. mekasih

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting