Monday, July 19, 2010

FaceBook : BercinTa DuA TaHun, TiDak PernaH JumPa. TenGok GamBar. KekasIh BertunanG DenGan OranG LaIn. TerTonGGenG kEcEwa! Isk.. Isk.. Isk..

cOrat cOret Oleh : myQza pada 10:31 PM
Tertarik betul baca ruangan kaunseling remaja dalam Harian Metro petang tadi. Pautannya di sini.

Ringkasannya `remaja perempuan ini bercinta melalui Faceook dengan lelaki yang di anggap kekasih, tidak pernah berjumpa, hanya tengok melalui gambar, akhirnya kecewa bila tahu kekasihnya bertunang dengan orang lain`.

Aku simpulkan beliau adalah seorang yang terlalu muda remaja. Umur bawah 20-an mungkin. Mengapa? Sebab umur-umur macam ini memang begitu teruja bila ada yang ambil berat. Aku pernah buat! Ekekekeke. Tapi bukan Faceook. Laman sosial yang lain. Masa umur dalam 19 tahun rasanya. Kelakar pula.

Seriusnya, bila sudah tua-tua ini bila fikir balik `entah apa-apa ntah. bercinta konon. Tapi tidak jumpa! Pengakhirannya, tidak kemana pun`.

Nasihat aku pada mereka yang suka bercintan-cintun di dunia maya ini, jangan terlalu melayan perasaan. Tidak jumpa sudah cakap `I love you`. Apa kejadahnya. Tidak pernah berjumpa sudah `declare`. Nanti sudah jumpa depan-depan, ada saja yang tidak kena.

`Eh! Dalam gambar lain. Cantik. Kacak. Secara langsung, hidung senget, gigi rongak`

Nota kakitanganku : Putus cinta, kecewa! Lepas itu salahkan dunia. `Mengapa dunia ini kejam??` He he he he






29 kUs-kUs:

cik syazni on July 19, 2010 at 8:33 PM said...

hahaha! pernah juga buat, lepas tu bila jumpa pertama kali..erk! tidak kacak rupanya.. trus blah.. oh jahatnye mase tu..haha

Perkara 7 tahun lepas kot..hoho

redNing on July 19, 2010 at 8:46 PM said...

penah buat? wah wah wah

Miss ... on July 19, 2010 at 8:55 PM said...

alam maya bese la tu hehe

sarah shafie on July 19, 2010 at 9:09 PM said...

haha..alam maya biasa lah..pnipuan berleluasa...

PN[asam]pedas on July 19, 2010 at 9:12 PM said...

k.a.r.u.t

white rose on July 19, 2010 at 9:15 PM said...

ku jua penah bgitu...waktu muda- mudi la...

hahahaha...

Ery Farieha on July 19, 2010 at 9:15 PM said...

haha ye kot
budak bawah umur
kalo ery, make sure jumpe dulu baru la nak kapel ke kawen ke.
hahahaha.

Un Phat Lee on July 19, 2010 at 9:17 PM said...

kalau mahu bercinta dalam alam maya sekurang-kurangnya perlulah pernah berjumpa. B)

ashie023 on July 19, 2010 at 9:22 PM said...

lepas ni mesti frust dah ngan fesbuk..whahhahahhahahah...

FarhanaDr on July 19, 2010 at 9:23 PM said...

Yep.. Apa-apa pun kene jumpe dulu.. Susah nak jumpe orang yang boleh terima kita seadanya.. Sangat2 susah..

h a n i e on July 19, 2010 at 9:30 PM said...

pernah buat jgk..hahaha..sungguh rasa kelakar masa tu.. :P

illafira on July 19, 2010 at 9:36 PM said...

yeah.. mmg pnh wat.. tapi sllnya sblm jpa simpan perasaan dulu.. dah jpa baru decide.. huhuhu...

starzieti on July 19, 2010 at 9:52 PM said...

haha ! seb baek xpena bwat cam tuh..sbb mmg xlogik bcinte lam alam maya..ahaks

azuan on July 19, 2010 at 9:52 PM said...

jumpe dulu..pastu terus merisik kan lagi senang wakaka..

QieFLy si Dolce on July 19, 2010 at 10:43 PM said...

wakakaka....feeling2 seperti itu mmg wujud...nak salahkan dunia...maybe dah tak taw nak salah kan sapa so duniala jadi mangsa hahaha :P

Entry terkini : Nyah kalau ko peminat fanatik Uncle Ben sekali pun. Tak perlu lah sampai macam tu sekali.

.::WaNiE::. on July 19, 2010 at 11:06 PM said...

diri sendiri yg menganiaya diri sendiri

aNiSa hANg tUaH on July 19, 2010 at 11:13 PM said...

alalala
bikin ribut je la diorang nih
hehehe

Pinky Pixie on July 19, 2010 at 11:17 PM said...

selalu dgr gak dri kwan2.. haha. tp mlas nk msuk cmpur, taw2 la kalo org da bcinta. walopun dlm maya.. hihi

♥S@R@♥ on July 19, 2010 at 11:23 PM said...

betul apa yg tedi tulis ni..
kwn sara pun da lebih kurang camni gak..tp dia dah jumpa sekali.. dsebbkan cuba nasihatkan & selamtkan dia skang kita org dah xbertegur sapa ;(

lea on July 19, 2010 at 11:31 PM said...

betul
aku xcaya cinta maya..
palsu!

ciK LyndaWawa igUana on July 19, 2010 at 11:57 PM said...

biasala tu..alam maya punya cinta....

umi_e on July 20, 2010 at 1:31 AM said...

Salam... janganlah mudah terpedaya... alam maya penuh dengan pura2 :P

Softtouch [Hanim] on July 20, 2010 at 8:36 AM said...

betul tedi time2 umur mcm tu mmg cpt sngat jatuh cinta..xpndai berpikir lagi...:)

[z@ck] on July 20, 2010 at 10:00 AM said...

err..tapi ada certain kes cinta FB menjadi

nuraarin-life on July 20, 2010 at 11:18 AM said...

tedi, aku kenal tunangku melalui alam telefon tapi berjaya juga.. alhamdullilah mmg ada jodoh kan...

soffya cik bulan on July 20, 2010 at 12:13 PM said...

kesiannya...

tp ternyata sbrnya dunia ini tk kejam...kan

Nur Hawa Mohd Zin on July 20, 2010 at 4:59 PM said...

cinta internet ada sejak dulu lagi...cume bile ada fb lah, twitter la..ngan ape2 lah..jadi bercinta melalui tu..

~ ada yg bercinta kat blog tak? uhuh ~

Bercinta4thunxpernahjumpa on July 21, 2016 at 2:08 PM said...

Saya dh bercinta selama 4 tahun. Tapi x pernah jumpa. Macam2 pahit manis kita dh lalui. Boleh dikatakn stiap mggu ada je nk bergaduh. Sbb msing2 x thu apa yg dibuatnya. Cemburu buta pn smakin menular. Sakit rsenya. Tgk last seen kat whatsapp pn jadi issue. Simpan no llaki lain dlm phone pn jadi issue. Allahu... Budget dlm setahun dua bru jumpa. Utk berkenalan lbih erat bersama keluarga masing2 dan lanjutkan dengan ikatan pertunangan dahulu. In Shaa Allah...semoga mudah dn lancar... Amin...

Bercinta4thunxpernahjumpa on July 21, 2016 at 2:08 PM said...

Saya dh bercinta selama 4 tahun. Tapi x pernah jumpa. Macam2 pahit manis kita dh lalui. Boleh dikatakn stiap mggu ada je nk bergaduh. Sbb msing2 x thu apa yg dibuatnya. Cemburu buta pn smakin menular. Sakit rsenya. Tgk last seen kat whatsapp pn jadi issue. Simpan no llaki lain dlm phone pn jadi issue. Allahu... Budget dlm setahun dua bru jumpa. Utk berkenalan lbih erat bersama keluarga masing2 dan lanjutkan dengan ikatan pertunangan dahulu. In Shaa Allah...semoga mudah dn lancar... Amin...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting