Tuesday, July 27, 2010

BLoGGer : TiPs MuDaH MemBuaTkan PeLawaT seRonOk BerkunJunG kE BLoG.

cOrat cOret Oleh : myQza pada 6:01 PM
Aku rasa macam tidak kena sahaja tajuk itu. Okey! Senang cakap, tips untuk membuatkan pelawat masuk, singgah dan datang kembali ke blog. Aku minta maaf, nama pun tips mudah jadi ianya agak ringkas. Sesuai untuk mereka-mereka yang teringin untuk menceburi dan baru mendaftar menjadi seorang 'blogger'.

1. Gunakan alamat blog yang mudah.

-Tips ini aku dapat dari pembacaan. Ramai yang memberikan tips ini. Kamu tidak perlu meletak alamat blog dengan perkataan yang panjang berjela.

Contohnya : http://kausukaakutapiakutaksukakau.blogspot.com/
Gila panjangkan? Bila ada yang mahu meng'gugel' jadi keliru. Jadi tersalah eja. Jadi teragak-agak.

Gunakan yang ringkas seperti contoh :
http://myqza.blogspot.com/
Ceh! Mahu juga promosi.

2. Templete mudah dan mesra mata

-Okey! Ini aku dapat idea bila melawat satu blog ke satu blog. Ada yang susah mahu baca sebabnya 'templete' yang di gunakan agak serabut. Kertas dindingnya bercorak-corak. Bila menulis 'entry', aku jadi berkerut dahi untuk membaca kerana hurufnya sudah tenggelam dek kertas dinding.

Sebaiknya, kertas dinding untuk 'column entry' biar kosong. Warna tulisan biar berlawanan dengan warna dinding. Jika warna dinding hitam, tulisan biar warna cerah. Putih ke, kuning ke. Begitu juga sebaliknya.

3. Tambah gambar

-Tambah atau letak gambar dalam setiap 'entry' yang kamu tulis. Gambar biar nampak sesuai dengan tajuk atau tulisan. Jangan pula cerita pasal kucing letak gambar pokok mengkudu. Gambar biar sopan. Jangan letak gambar lucah atau separa lucah! Orait??

4. Jangan 'berat'kan blog.

-Berat di sini bermaksud, meletakkan banyak 'widget'.Masa untuk paparan di ambil terlalu lama. Contohnya meletak banner-banner yang tidak berapa perlu. Meletak jam. Meletak kalendar. Meletak kalkulator. Juga sealiran dengannya. Sebab semuanya sudah ada di komputer.

5. Kemaskini blog.

-Ini penting. Sekurang-kurangnya sekali sehari. Supaya orang akan ingat tentang kamu.

6. Tajuk.

-Menamakan setiap 'entry' dengan tajuk yang dapat membuat pelawat tertarik untuk membaca. Seperti contoh : 'Nama Saya Zaleha'. Eh! Menarik ke?

Tapi awas! Jangan terlalu teruja untuk menarik pelawat, kamu kerap sangat meletak tajuk berunsur lucah atau seks. Mula-mula memang menarik, lama-lama orang sudah tahu taktik kamu dan jadi jemu. Kadang-kadang atau jarang-jarang masih boleh di terima. Tapi kalau satu hari 5 'entry' semua tajuk yang 'hot' sahaja, jelak jugakan?

Okey! Cukuplah enam. Ini pendapat dan pandangan aku sahaja. Tidak mewakili sesiapa. Aku juga masih belajar. Maaf jika ada perkataan atau tips yang menyinggung mana-mana pihak. Sama-samalah kita salingbreteguran jika ada yang tersilap.

Sekian!

Ini adalah `entry` `re-post` yang pernah aku `puBlish` 7 Bulan yang lalu .:))


Nota kakitanganku : Aku paling suka tips nombor 1. Ekekekekke..





34 kUs-kUs:

Miss Izah Mohamed on July 27, 2010 at 2:05 PM said...

yes,, biar org tenang je jenguk blog kite.. ehhee

s1t1 2uL41k4 on July 27, 2010 at 2:08 PM said...

salam kenal.. aku ta suka blog ada bunyi2.. huuu.. aku pun nak re-post en3 la..

h a n i e on July 27, 2010 at 2:11 PM said...

yeah..link yg mudah n pantas nk igt..

atty's on July 27, 2010 at 2:11 PM said...

bagus tip2 yg tedi kasi .tu..blogger baru leh refer..

Nur Hawa Mohd Zin on July 27, 2010 at 2:19 PM said...

kak blog awe susah nak loading tak?
suke bace tips2 blog ni..

Salmia on July 27, 2010 at 2:21 PM said...

Wahh.. tips menarik ni

makdara TERDIVA on July 27, 2010 at 2:35 PM said...

belog saya sudah ringan..mgkn sebab puasa kot..haha!tiba2 lak topik kelaut :P

Misz Pinkie Winkie on July 27, 2010 at 2:40 PM said...

tips menarik..thanks tedi

MiYOKO TACHIBANA on July 27, 2010 at 2:42 PM said...

sy update blog tiap2 ari..tp, trafik nye sama je.. :(

Nor ' Atikah bt NorBaki on July 27, 2010 at 3:16 PM said...

yes2!! amat berguna tips ni...

ejaMaria on July 27, 2010 at 3:17 PM said...

mmm... tak suke widget yg pop-up kat screen... ganggu nak membaca...

::AnEp:: on July 27, 2010 at 3:36 PM said...

tips yg amt bergune..thnk..

~H @ N i ~ on July 27, 2010 at 3:38 PM said...

Tinkiu tedi..i like =)

starzieti on July 27, 2010 at 4:11 PM said...

nice..;)

fiD on July 27, 2010 at 4:12 PM said...

hhohoho...

Sweet Cleopatra on July 27, 2010 at 4:24 PM said...

nice tips sis..^^,

redNing on July 27, 2010 at 4:43 PM said...

ok...tq

ber_u_wang on July 27, 2010 at 4:55 PM said...

oop siaran ulangan rupa nya

Wife Mr.Em ~ Ibu Mr.Aqil on July 27, 2010 at 5:03 PM said...

ibuAqil tgh berusaha memperbaiki blog ibu supaya owang suka sggh.. Mekasih pada cik tEdI yg sudi sggh jenguk2 Akemlo ibu 2.. suker sesangat dier kalo tau tuan kpd TUCIN DEMUK sggh teratak ibu dia.. ;o)

Dee on July 27, 2010 at 5:40 PM said...

setuju juga dgn tips no 1..hehehe..

nuraarin-life on July 27, 2010 at 5:53 PM said...

Good tips... setuju semuanya...

norliza_osman on July 27, 2010 at 6:01 PM said...

setujuuuuuu........

wawa on July 27, 2010 at 6:04 PM said...

terima kaseh cik ktkedi..len kali bgth lagi...


Saya yang baek hati,
✿LyndaWawa✿
=)

Khairi on July 27, 2010 at 6:15 PM said...

rasa2nya saya dah penuhi kesemua kategori itu. tapi pengunjung masih tiada hehe. tulis tak pandai rupanya adoyaii!

keri

QieFLy si Dolce on July 27, 2010 at 6:22 PM said...

aha betul tu kita pown nak tukar je link url tu...coz time g event nuffnang dorang payah nak sebut nama aku hhuhuh...takpe2 nanti ada domain baru aku tukar nama :p

Entry terkini : LG Cookie Monster party - part 2 final

jane on July 27, 2010 at 6:59 PM said...

uwaaaaaaaaaaaaa kak tediiiiiii
kite dah lengkap kot

huakakakakaka;)

slmt raya pose kak!

J.M.R on July 27, 2010 at 7:03 PM said...

kak tedi..komen blog aku gak..url dh ok? template ok x?

Ery Farieha on July 27, 2010 at 7:03 PM said...

tenx cik tedi :D

kurawk on July 27, 2010 at 7:23 PM said...

woahhh! betol3..

diraja22 on July 27, 2010 at 8:07 PM said...

boleh la cuba2 tips ni..

ASaDa RyutaRo on July 27, 2010 at 11:11 PM said...

hohoho~ setiap entry kena ada gambar. tu sedang d praktikkan sekarang. ngeee =P

cuma kemaskini tu yg kadang2 tak larat setiap hari. adeh..

Pinky Pixie on July 27, 2010 at 11:34 PM said...

byk tips kat sini. thanx 4 sharing. =)

Faarihin on July 28, 2010 at 12:58 AM said...

patutlah cam pnah bace aje tips ni.. sy suke gak tips no satu tu.. huhuhu..

Nerzhul on July 28, 2010 at 9:06 AM said...

ok pasni tak letak gambar separa lucah dah. hehehe

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting