Saturday, July 03, 2010

si kuraP : 'auraL haEmaToma'. SaluraN DaraH Di TeLinGa PecaH! :((

cOrat cOret Oleh : myQza pada 6:54 AM
Semalamkan bawa Si Kurap ke Veterinar untuk buang darah kotor di telinga. Pembantu Veterinar (PV) itu ada cakap, mungkin saluran darah di telinga dia pecah sebab selesai sahaja menyedut darah guna 'syringe' darah baru mula berkumpul semula, sedikit.

Bangun pagi tadi terus raba telinga dia.
KECEWA!!

Telinga sudah mengelembung seperti biasa. Seperti sebelum di sedut darah kotornya. Memang kecewa sebab ingatkan sudah sembuh. Pagi-pagi sudah mahu mencari sebab mengapa ianya berlaku.

Tinggalkan emel di blog DrHana.

Sambil itu terus meng'gugel'. Akhirnya bertemu satu blog yang penuh informasi mengenai kucing. Aku mengirimkan emel kepada tuan blog dan bertemu jawapan kepada soalan.

"salam..nama keadaan ini ialah aural haematoma.iaitu apabila salur darah utama di telinga pecah akibat head shaking(goyang kepala terlalu kuat)atau bila kucing anda menggaru telinga terlalu kuat akibat gatal(kurap/kutu).

rawatan mengeluarkan darah tu betul.dan tambahan supaya tidak berulang, kena buat jahitan(dlm 4-5 jahitan) supaya darah tidak dapat berkumpul semula.selepas pembedahan telinga tersebut akan nampak pendek sedikit akibat jahitan tadi.kucing anda akan sembuh seperti biasa, aural haematoma ni tak efek selera makan atau menyebabkan demam dan jatuh sakit :)."

Salah satu balasan emel daripada beliau.

Syukur aku sudah tahu sebabnya. Terima kasih buat Dr. Catlina. Silalah lawati laman blog beliau yang banyak informasi berguna.

Kepada pecinta kucing jika ada apa-apa masalah boleh juga bertanya kepada Dr. Hana dan Dr. Catlina. Doktor Veterinar. :))

Kecewa juga sebab Si Kurap belum sihat sebenarnya. Aku harap pembaca yang mahu 'adopt' Si Kurap masih terbuka hatinya. Tapi biarlah aku sembuhkan dulu dia. InsyaAllah.

Jika kita mahu beri orang sesuatu biarlah dalam keadaan yang baik.

Nota kakitanganku : Kita hanya berusaha sebaik mungkin. :))







12 kUs-kUs:

cheqna on July 2, 2010 at 8:29 PM said...

salam tedi...=)
harap si kurap akan sembuh la ye...

cikgu isza on July 2, 2010 at 8:33 PM said...

efek dari asal usul si kurap lah ni.. betulkan kalau akak salah..

harap si kurap cepat sembuh..

m4rilyn on July 2, 2010 at 8:40 PM said...

my lotta love hugs for kurap yg macho. semoga cepat sembuh ye sayang

~Misty n family pun doa sama!~

Liliyuli on July 2, 2010 at 8:42 PM said...

berdarah2 tu yg takleh bla tu...sian dia..si kurap

ladymiaka86 on July 2, 2010 at 8:56 PM said...

hope si kurap chumel cpt sembuh.. jg dia baik2 ye cik tedi..

ckLah on July 2, 2010 at 9:27 PM said...

pasti Chumel mendoakan sesuatu yang baik buat Tedi....

Kak Anie on July 2, 2010 at 10:06 PM said...

tEDl...terima kasih kerana berkongsi maklumat ttg Dr.Catlina & Dr. Hana...semoga dpt dimanafaatkan bersama...

Semoga si Kurap akan segera sembuh...

heart~ on July 2, 2010 at 10:45 PM said...

alolololo~~

cepat2 sembuh ye si kurap~

QieFLy si Dolce on July 3, 2010 at 12:10 AM said...

wahhh nasib baik akak tedi jumper site yang berguna itu..dan berharap ada lah yang ingin adopt si kurap tu yer...
Entry terkini : Takpela at least Fasha Sanda dah mengaku!!

.::WaNiE::. on July 3, 2010 at 12:41 AM said...

owh kesian dia.

PinQib on July 3, 2010 at 11:55 AM said...

hee.. rasa geli pulak baca entry ni.. sebab takut darah.. eee


Jum singgah belog Pink!

Jeles dengan PINK !

meowwmania on July 3, 2010 at 3:28 PM said...

terima kasih berkongsi informasi :)

smoga si KURAP cepat sembuh, amin..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting