Wednesday, June 16, 2010

aDa 'DouBLe STanDard' ke anTara BuDak 'U' DenGan BuDak kOLeJ? MahU TanyA kEmentERIAn KeSIHAtAN!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:11 PM
Aku ada beberapa persoalan minta mereka yang ada pengalaman untuk menjawab.

1. Boleh ke pemeriksaan kesihatan di buat selepas tarikh kita perlu mendaftar masuk ke kolej? Contohnya : Temujanji pemeriksaan kesihatan (medical check up ) pada 18 Julai 2010 manakala tarikh pendaftaran masuk 14 Julai 2010. Sedangkan dalam arahan mengisi borang ada di nyatakan semuanya hendaklah di penuhi semasa datang mendaftar.

2. Berapakah bayaran untuk pemeriksaan kesihatan di hospital kerajaan? Mengapa berbeza-beza. Ada yang perlu bayar RM 20.00 ada yang RM 35.00. Hasil pencarian aku di internet pakej asas iaitu x-ray, pemeriksaan air kencing dan pemeriksaan fizikal RM 20.00. Tapi kalau kena RM 35.00 kenapa ya?

Aku perlu dua jawapan konkrit bagi soalan di atas untuk aku berhujah dengan Kementerian Kesihatan esok. Eh! Berhujah dengan makcik yang jaga kaunter di Jabatan Kesihatan.

Aku mahu minta pemeriksaan kesihatan di cepatkan sekurang-kurangnya sebelum tarikh adik mendaftar di kolej. Gusar perlu bersoal jawab dengan pihak pentadbiran kolej seandainya mendaftar tanpa laporan pemeriksaan yang lengkap.

Harap ada yang dapat membantu menjawab soalan aku.

Sekian.

Terima kasih.

Nota kakitanganku : Budak Uitm hari ini buat pemeriksaan kesihatan, hari ini selesai. Bayaran RM 20.00. Adik pula sebaliknya walhal kolej dia pun di bawah Kementerian Pengajian Tinggi. Ada 'double standard' budak U dengan Budak Kolej??







15 kUs-kUs:

NuR on June 16, 2010 at 8:17 PM said...

hhuhu cik tedi
walaupun bukan secara terangnya wujud tapi ada double standard nih.. hukhuk...

walaupun budak kolej atau apa2 institut swasta ni patutnya dilayan sama rata...

huhu..nak join soal makcik kaunter tu jugak..

cik paro on June 16, 2010 at 8:19 PM said...

ish..
tak boleh jadi ni..
kena tanya betul2 ni...

aNiSa hANg tUaH on June 16, 2010 at 8:22 PM said...

erk
aduhai.
saya tak pernah terfikir pasal ni..
tp..perlu dilayan sama rata:)

~LP Lum~ on June 16, 2010 at 8:26 PM said...

heheh.. sebenarnya mengikut kolej gak ted.. mcm aku dlu kat kolej, dorg bagi masa 1 minggu tuk penuhi segala medical check up.. selepas tu akan di kenakan denda.. :)

pasal bayaran, aku wat kat klinik swasta kat PD, bayaran rm20 tuk basic check up.. :)

biru on June 16, 2010 at 8:41 PM said...

salam ,

ku dulu 20 hengget gak rasanya
heheheheh

Hapiz Rahman on June 16, 2010 at 8:45 PM said...

kalau ada double srtandard ni, rasanya x best kot. Belajar kat mana-mana pun sama saja.. Kalau belajr kat harvard [pun, x pun oxford ke, then malas, satu habuk pun tarak..

untuk pertanyaan saudari, saya sendiri kurang pasti. Maaf.

Softtouch [Hanim] on June 16, 2010 at 9:01 PM said...

xtaulah tedi..kalu buat kat swasta boleh rasenya ..nape xbuat kat swasta..kalu dulu rasenya dlm masa satu hari boleh siap..xde appointment rasenya..xingat..sory tedi..

lupie on June 16, 2010 at 9:46 PM said...

In Malaysia, not only in KKM, we have double, triple, quadruple standards!!!

So, I rest my case!

aLya on June 16, 2010 at 10:04 PM said...

betOl2..mcam2 hal cmnie..
mse sy nk dftr u dlu wat mdical check up kat klinik u..
kne rm60..sob..sob..sob

Khairul Azmi on June 16, 2010 at 10:23 PM said...

aik..aku ingt lagi aku dulu just kena byr rm 20 je utk xray dan semanya mase buat medical check uo..ini dah lebih ni...xthu la plak..

.::WaNiE::. on June 16, 2010 at 11:31 PM said...

aahhh

den dulu nak masuk u nak amik xray tu depa suruh book, seminggu weyyy

tak koser

aku pi klinik sudah

reha said...

akak.. pendapat den kan, boleh je daftar tanpa xray tuh.. sbbnye ari daftar just dia nak fill in borang and daftar subjek jer.. so slalunya dalam masa 14 ari kena settle sumer yg diorg nak termasuk medical checkup... sometimes mmg ade clash ngan date.. tp kalo blh nego ngan klinik, better nego.. kalo x boleh pun xpe... den ade xprnce ngan 2-2 case.. so far xde hal la kak.. ekekeke.. kolej mana dia dpt kak.. tahniah2.. den suka dgr org ade keinginan nak blaja.. ckp gudluck kat dia eh.. semoga berjaya dan cemerlang.. ;))

reha said...

den baru2 ni wat xray sbb nak masuk keje baru, just tgg sejam je kat pantai medical dah kuar report.. RM45 jer pun.. cepat skit.. kalo gomen hadoiyai.. lepas 3 ari ar kot baru leh gi amek.. ekekekke...wat medical checkup amek air kencing, check nadi mata etc tu dalam 30 hengget jer kat klinik dia.. kak.. kalo gomen charge lebih dari ni, akak leh komplen ni..

deena awanis on June 17, 2010 at 9:34 AM said...

selalunyer boleh je register without complete medical check up tu..biasanyer dorang akan bagi chance untuk settle kan med check within 1 week after register..

Mohd Abdul Syafiq on January 8, 2011 at 9:26 AM said...

sy g poliklinik krajaan nak wat mediacal check up x di terima..diaorg ckp klu smbg blaja kat ipts kne wat kat private klinik la..hurm..xptt btol la

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting