Wednesday, June 09, 2010

seekOr LemBu seDanG MeLinTas JaLan....

cOrat cOret Oleh : myQza pada 6:41 PM
Photobucket

Kenapa manusia tidak boleh bersabar dengan lembu?

Biasalah jalan kampung. Petang-petang lembu bersepah-sepah keluar cari makan. Lalu atas jalanraya macam jalanraya tersebut tuan dia yang punya.

Si penunggang motor ini pula tidak sabar lalu membunyikan hon. Lembu terperanjat, apa lagi di rempuhnya motosikal tersebut dan tergolek. Bukan lembu yang tergolek, tapi mamat yang tidak menyempat itulah!

Kejadian baru berlaku sebentar tadi. Tiada yang parah. Entah! Rasanya. Sebab cepat sahaja selesai. He he he he..

Perlukah membunyikan hon ketika bertembung dengan binatang di atas jalanraya? Aku rasa tidak perlu. Hon itu hanya akan memeranjatkan mereka dan kesudahannya kereta atau motosikal kamu akan di rempuh.

Bersabarlah sekejap walaupun kita sedia maklum lembu kalau berjalan memang lenggang Mak Limah!

Moral cerita?

PanduCermat Jiwa Selamat!

Nota kakitanganku : Eh! Atas itu gambar lembu. Bukan B.A.B.I. walau hidungnya seiras!






15 kUs-kUs:

m4rilyn on June 9, 2010 at 4:28 PM said...

aku sokong tak bunyikkan hon sbb kalo ade kucing lepak kat jalan aku slowkan kete pastu bg isyarat munyik

tapi kalo tgh malam ade sekumpulan lembu tdo tgh jalan tu ko rasa dorang nak bangun bg ko jalan ke?
kalo ade ruang mmg leh nyelit tapi....

aku serba salah nie

Jantan Keparat on June 9, 2010 at 4:51 PM said...

hahahaha
kesian mamat tue!

makdara terdiva on June 9, 2010 at 4:53 PM said...

pstttttt.. pes tem i nengok lembu lintas jalan smbil mengawan..haha! teruja okeh!!

eh! rase2 komen i x lucah kan???..

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ on June 9, 2010 at 4:53 PM said...

ku dah biase terserempak ngan geng-geng lembu bersantai atas jalan raya ni..lebih2 lagi waktu malam..fuhh..bukan men seronok lagi die beristirehat atas jalan tu..kalau dihon..die akan bangun dan akan berlalu pergi ... kadang memang ade lembu yang jalan die macam mak limah lengang tu ha...kalau xde hal penting ..boleh la jugak bersabar..tapi kalau ade hal penting,..xmasal je lembu2 sekalian tu kena marah..hikhikhik

aku tetap aku on June 9, 2010 at 4:56 PM said...

Hai la lembu....pernah jugak kena kejar dgn lembu sebab kejutkan dia...

Misz Pinkie Winkie on June 9, 2010 at 4:59 PM said...

betol tue.
tak payah bunyikkan hon.
punggung lembu itu besar..jalan pon lambat.
hanya mampu melibas2kan ekornya saja.
bersabarlah..tak rugi pon.
tapie kelakarlah tedi..
tedi cakap lenggang mak limah.
hhahhahha

Dee on June 9, 2010 at 5:37 PM said...

ler..napa pi hon..kan dh kena..sabarlah..lembu2 tu tau dia perlu ketepi..tp dia biasa ar..slow motion sket..hahaha..

baby berry on June 9, 2010 at 5:39 PM said...

haha...slalunya ape2 jns binatang pun..sgt la dengeres bila melintas jln..sb derank ni slalunya klu lintas pn leh patah balik kih3.

||| PöJìé PööH ||| on June 9, 2010 at 6:17 PM said...

Xleh blah dulu bawa kete laju² kat kg kawan..
Malam² gelap pulak.. tup² ada lembu baik punya pose atas jalan, apa lagi kete ku jadi korban lebu.. lembu tu selamba jer.. Lahabau tol!

Love,
PojiePooh Abdullah

kak Erna on June 9, 2010 at 6:33 PM said...

tedi..akak pernah juga kena..tapi kambing bukan lembu..kambing tu..elok je jalan kat tepi..ada budak2 naik motor..saje..halau dan jerit2 kan kambing tu..apa lagi..kambing pun bertempiaran lari sampai masuk bawah kereta..

redNing on June 9, 2010 at 7:54 PM said...

sape yg salah?....tn punya lembu yg slh..nk bela tpi dibiar bebas

a.z.r.i.n.a.03.07 on June 9, 2010 at 9:09 PM said...

sapa lembu, sapa orang ni ?

n.a.n.a on June 9, 2010 at 9:19 PM said...

kdg2 kalau bunyikn hon pun lembu buat x tahu je. hik3.

ctpayong on June 10, 2010 at 5:33 AM said...

lain kali soh mamat tu tukar bunyi hon dia mcm bunyi lembu jadi tak lah lembu tu terkezut...eeee amacam...idea aku cemerlang tak ted uiekkk.

Haris on June 10, 2010 at 12:38 PM said...

huhu..saya pernah terlanggar anak lembu..
mujurla ia hanya pengsan..kalu dak, taktaula apa nak jadi
itu kes masa on the way pi sekolah..
mana nak nampak, hari gelap skit..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting