Friday, June 11, 2010

BLoGGer Baru : TiPs MacaM Mana Mahu KekaLKan BiLanGaN TraFik Dan JuMLah PenGUnJunG PeruniK.

cOrat cOret Oleh : myQza pada 6:00 PM
Aku tertarik dengan satu topik di Forum GB mengenai 'Bagaimana untuk kekalkan trafik?' Aku tertarik dengan beberapa jawapan dan pendapat yang di beri. Kata mereka rajin-rajin iklankan blog di blog orang lain. Tinggalkan pesanan di 'shoutbox' dan macam-macam lagi.

Ini jawapan aku di sana.

tapi kawan-kawan, kalau entry kita menarik, kita tak perlu iklankan pun orang akan datang. cuba bina hubungan dua hala dengan blogger-blogger yang lain. masuk ke blog, baca entry, tinggalkan komen. jangan masuk kemudian tinggalkan pesanan dishoutbox 'saya tambah trafik kamu' atau 'saya sudah follow, follow saya balik.'. Orang akan menyampah dengan strategi seperti itu. itu nampak tidak ikhlas. Sebagai permulaan kena rajin follow blog-blog yang menarik perhatian kamu. Baca, komen dan hulurkan salam perkenalan. Perlu konsisten. Buat orang tahu kamu ikhlas dan mereka akan datang dengan sendirinya. Kalau kamu follow 10 blog satu hari pun kemudian kamu tidak pernah datang lagi, macam mana mahu saling mengenali? Jangan kumpul follower untuk tingkatkan trafik. Tapi kumpul kawan-kawan. Ini hanya pendapat aku, blogger sekadar di pinggiran. Blogger-blogger senior yang lain, mesti banyak yang mahu di perkatakan. Sekian Terima kasih.

Aku juga ada sertakan beberapa pautan yang pernah aku tulis mengenai itu.

Tips 1 Tips 2 Tips 3 Tips 4 Tips 5 Tips 6 Tips 7

Sekadar aku kongsikan di sini.

Terima kasih.

Nota kakitanganku : Untuk mereka yang mahukan tips. Yang tidak mahu jangan cakap apa-apa! La la la la..







32 kUs-kUs:

~LP Lum~ on June 11, 2010 at 3:44 PM said...

tedi, aku setuju ngan pendapat ko.. aku tak suka org tinggalkan komen "saya dah follow, sila follow sy balik"

walaupun kamu tnggalkan sepatah ayat aje, aku akan cuba akan jejak kamu semula tapi mesti ar ayat yang ada kaitan ngan en3.. :)

Azura Ani Salaim on June 11, 2010 at 3:54 PM said...

setuju, mcm tak ikhlas je kalau tinggalkan komen mcm tu, mana best! :)

~aSHa~ on June 11, 2010 at 3:58 PM said...

setuju sama kamu....tgl komen mcm tak baca je entry.....uhuhu...

Miro Armyrule on June 11, 2010 at 4:01 PM said...

emm..setuju2...nice share

ezam on June 11, 2010 at 4:01 PM said...

setuju dengan kamu teddy!!!!!

menulis dari hati...bukan dari keyboard semata-mata...

dan jangan sekali mengharap nama!!!

Asma on June 11, 2010 at 4:02 PM said...

betul3..trafik tu x pntg kot..niat cuma mahu menulis, share cite n ilmu yg cetek didada..=)

Nerzhul on June 11, 2010 at 4:05 PM said...

hye tedi. slamat berkenalan. hehee

Salmia on June 11, 2010 at 4:15 PM said...

setuju sangat.
tp,
"up trafik kamu"
i kadang2 buat jugak :p

deena awanis on June 11, 2010 at 4:17 PM said...

betul laa tedi..aku rasa aku setuju ngan pendapat ko..sbb bila kita rajin melawat, membaca blog orang dan komen, lambat laun orang tu pun akan sudi dan insyaallah terus datang ke blog kita..dan kita dah dapat kawan yang tentunya sentiasa nak tau perkembangan kawannye kan..=)

psstt: kekadang aku rasa macam kita ni kenal pulak..padahal x penah jumpe pun.huhu

kak Erna on June 11, 2010 at 4:20 PM said...

tedi..akak pun masih tak faham pasal trafik2 ni..tapi..akak ni jenis suka membaca..mana yang akak rasa nak komen..akak tinggalkan komen..kalau rasa tak tau nak komen ape..akak baca saje..memang dah dari dulu hobinya membaca..satu hari mesti nak baca blog..sejak mengenali blog ...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on June 11, 2010 at 4:29 PM said...

kuikui. trafik aku?

Mario on June 11, 2010 at 4:31 PM said...

thanks tuk tips ni sis...akan cuba praktik

dotblogspotdotkom on June 11, 2010 at 4:33 PM said...

sbb tu pakcik dah dele widget follwer tu.... pakcik sendiri dah x mampu nak p ke blog depa.... so pakcik menten yang ada nih je la... biar le org x dtg ke blog pakcik pun x pe....

pacek menulis utk suka2 je....

aNIe on June 11, 2010 at 4:34 PM said...

tEDl...akak setuju sgt2...yang penting hubungan dua hala...akak selalu dtg menjengok mereka yang meninggalkan komen di blog akak...kalau tak sempat hari ini..esok lusa pasti akak dtg...wajib buat kunjungan balas...

Tupai Karan on June 11, 2010 at 4:46 PM said...

hi tedi.. hehe
tips2 berguna. trima kasih for sharing... br je reply komen hg kat blog aku..

ye xska yg "follow sy blk", nak folo, biaq ikhlas..

a.z.r.i.n.a.03.07 on June 11, 2010 at 4:47 PM said...

macam biznez good repo. baguslah.



kRina pun tengah mencuba2 cari kawan baru jugak ni...

mud dah datang balik ! timaseh ted.

Tuah Hanani on June 11, 2010 at 4:54 PM said...

:)

anisalya on June 11, 2010 at 5:11 PM said...

setuju tp kalau dah byk komen kt blog tu sy suke jdk silent reader je.kesian kt tuan blog.

jenuh nk jwb komen.huhuhu..

SYANI on June 11, 2010 at 5:15 PM said...

betul..betul..betul...
kalau tak ikhlas malas le nak kawan...

m.q on June 11, 2010 at 5:20 PM said...

setuju setuju setujuuuuu
(^_^)

POSH76 on June 11, 2010 at 5:22 PM said...

setuju sgt ni...yg penting ikhlas hehe

blueCITY® on June 11, 2010 at 6:00 PM said...

salam tedi,

trafik jem...



ekekkekek...



hepy weekend!!!

Tupai Karan on June 11, 2010 at 6:13 PM said...

Astaga Tedi........

patutlah hg cam bengang sangat kat entry aku 10 cara keji tingkatkan trafik tu ye.. rupanya byk yg aku kata tu mmg hg da bt entry tips...

haiya.. btul taim aku post tu xdenye nak tuju kat hg k, (lgsung tak tau pun sbb aku baru je folo blog hg + jengok ceta dak Kimo je) tp secara umum saja, draft pun lepas contest ben ashaari terjah2 tu, tidak tuju sesiapa..

skali lagi sori ye kalu hg terasa lebih sampai nak kutuk aku, woo sedihnya we are cat lovers.. dont want la fight2 cenggini

Yunus Badawi on June 11, 2010 at 6:14 PM said...

Saya setuju betul dgn pendapat awak dan kak Erna.

Saya berblog bukan utk mengejar trafik. Saja suka2 cari kawan yg ikhlas.

fiD on June 11, 2010 at 6:43 PM said...

paling tak suke yg tinggal komen yg macam kak tedi bagitau tu...

menyirap n menyemilo jew hhoo

hanie@nisya on June 11, 2010 at 6:48 PM said...

yup!! stuju dengan tedi. amat stuju :)

azuan on June 11, 2010 at 6:57 PM said...

amat setuju dan kamu memang seorang yang suka datang balik blog orang huhuu......

Mazeed on June 11, 2010 at 6:58 PM said...

aku pon, stuju gak ngan pndpt ko neh tedi~

aku x penah le wat tggl komen camtuh, bkn hape, sbb aku mmg SR nan tegar...haha

time rasa ada menda nk cakap aku komen le sepatah dua....:)

eazlye on June 12, 2010 at 1:58 AM said...

sgt setuju...
tinggalkan pesanan kat shout mix tuh sesuai utk iklankan produk jek..
tp kalo utk diari,cerita, or ape2 jek bentuk penulisan sgt2 xsesuait oke..

kaizen shinobi on June 12, 2010 at 2:28 AM said...

uii..... hehehe...

memang terbaek!!!

banyak gile tips? hehe..

akan aq aplikasikan... aq nih gila tips... semua tips aq nak follow... hahhaha

3B (budak baru belajar) try and error! hehe

fasha on December 5, 2010 at 6:48 PM said...

betol2...saye stuju..:)))
salam perkenalan.

Anonymous said...

Fellas, following time you purchase the tablet, ask your companions whenever
they require a person. This should double up the sale in
the anti-impotence treatment Cialis. A new acquiring indicates which the erectile dysfunction
pill that has pepped up the sexual life of gentlemen is proving to become
efficient in case of ladies struggling from a sexual disinterest.
The investigation underlines which the medicine works for ladies just as much as it does in case
of gentlemen otherwise a lot more.

Here is my web page why not try here

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting