Tuesday, June 15, 2010

TukaR TaJUk Di BLoGGer UnTuk LeBiH BanyAK LaLu LinTas Di EnJin CariAn!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 6:05 PM
Secara default Blogger memaparkan tajuk blog pertama, diikuti dengan nama pos. Ini adalah kurang baik ketika datang ke SEO. Sangat penting untuk nama pos datang sebelum nama blog anda, terutama ketika datang ke google keputusan carian. Pelajari cara membuat judul posting anda muncul di hadapan supaya anda boleh mendapatkan lebih banyak lalu lintas dari mesin carian.

Mengapa Tukar Tajuk?
Ini cukup penting untuk memiliki Tajuk Posting atau Tajuk Blog + diatur sesuai kerana ini adalah bagaimana anda ingin blog anda akan dipaparkan pada hasil carian google. Dengan cara ini lebih ramai orang akan klik link anda ketika melakukan carian google kerana tajuk posting lebih relevan daripada nama posting anda.

Contoh Keputusan Carian Google:

Anda kemungkinan besar untuk mengklik pada gambar bawah ketika mencari google untuk kata kunci "gambar generator refleksi". Alasannya adalah kerana fikiran anda membaca teks dari kiri ke kanan. Jadi masuk akal mempunyai tajuk yang lebih penting di sebelah kiri.

Photobucket

Bagaimana Tukar Tajuk:

1. Pergi
ke Layout> edit HTML pada dashboard Blogger anda.

2. Cari
untuk tag ini:

Photobucket
<data:blog.pagetitle/
3.
Tukar tag ini dengan kod berikut:

Photobucket

4. Simpan
template anda dan anda akan melihat keputusan dalam pelayar web anda seperti digambarkan dalam gambar di bawah.

5. Mungkin diperlukan beberapa hari agar perubahan muncul pada hasil carian google. Saya
menjamin anda bahawa anda akan mula menerima lebih banyak lalu lintas dari google selepas anda diindeks kembali!

Photobucket


*Anda dibenarkan untuk menyalin dan menyebarkan artikel ini di blog anda
tetapi jangan lupa tulis sumbernya :

Jeritan Blog


Nota kakitanganku : Aku ambil sebiji-sebiji dari sini . Tapi ayat dia agak berterabur mungkin sebab guna terjemahan dari Google dan aku ada betulkan sedikit bagi faham an aku pun naik pening bila baca semula. Sila klik gambar untuk 'tumbuseran' . Terkecil pula!! Sila masuk ke dalam link yang aku beri untuk ambil coding sebenar!! Aku belum habis belajar mahu letak coding dalam blog! Ha ha ha..






35 kUs-kUs:

maiyah on June 15, 2010 at 3:27 PM said...

menarik.. makasih..

atty's on June 15, 2010 at 3:33 PM said...

info yg menarik..tq tedi

dotblogspotdotkom on June 15, 2010 at 3:40 PM said...

TQ my sweet.. ehh silap.... tersyasyul la plak... huhuhu

aRkimz™ on June 15, 2010 at 3:51 PM said...

kenapa guna gambar untuk code??I akan menusakan pembaca...

tukarkan gambar kepada code sebenar.Kalo tak tahu macam mana nak letak code dalam blogger post,rujuk sini http://www.otakworks.net/2010/06/how-to-show-code-and-script-in-blogger.html

Latest Blog Update  :  About The Author Widget For Blogger

Dee on June 15, 2010 at 3:53 PM said...

thx for sharing sis..

syaf on June 15, 2010 at 4:04 PM said...

aku x ley pown tukar coding die...x jadik...arghh

zeqzeq on June 15, 2010 at 4:05 PM said...

sharing is sayanggggggggg

Uruchimaru @ kf on June 15, 2010 at 4:08 PM said...

harus jga buat begitu ni !

sI tEDI on June 15, 2010 at 4:10 PM said...

arkimz : sbb tu aku bg link suoay amerek aboleh tgk dan ambil sendiri di sana

sI tEDI on June 15, 2010 at 4:11 PM said...

Sila masuk ke dalam link yg aku beri untuk ambil coding sebenar.
belu lulus letak coding dalam blog
h ehe he

Misz Pinkie Winkie on June 15, 2010 at 4:16 PM said...

terima kasih info tedi

fikaryna on June 15, 2010 at 4:18 PM said...

mahu buat!tq 4 sharing..

~aSHa~ on June 15, 2010 at 4:19 PM said...

menarik..tapi pening kalo nak buat secara tergesa2..kena balik umah dan releks2 skit

makdara terdiva on June 15, 2010 at 4:20 PM said...

baru jer terai..tapi x taula bole nmpk ke x..haha! main belasah jerr..

deena awanis on June 15, 2010 at 4:23 PM said...

done!!tengkiu tedi..=)

Khairi on June 15, 2010 at 4:27 PM said...

hhahaha. patut la code letak gambar sebab tak mahu cilok 'code parameters' dari blog asal.

you're nice tedi.

sy juga terkial-kial tengok code dekat gambar. dah plan nak taip (tiru) satu2 tadi tapi cek kat google, mmg blog sy kuar tajuk dulu. dah tukar lama dulu kot.

sI tEDI on June 15, 2010 at 4:35 PM said...

khairi :

ye ke?
tak terfikir pun

ekekekke

Terima kasih!

Liliyuli on June 15, 2010 at 4:38 PM said...

tak jumpa pun tempat nak edit tuuu? =(

Shamrin Mat Janih on June 15, 2010 at 4:38 PM said...

info yang baik ni.

kak Erna on June 15, 2010 at 4:38 PM said...

tedi..akak akan cuba fahamkan..kalau akak cuba cari guna tajok..akak punya blog ni..yang keluar..orang lain punya..sendiri punya..sendiri cari pun tak jumpa..

* mEsSy * on June 15, 2010 at 4:41 PM said...

thnx for the info..

=)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on June 15, 2010 at 4:42 PM said...

tq

Nerzhul on June 15, 2010 at 5:20 PM said...

wah saya mesti cubaa. thanx tedi. :D

Mario on June 15, 2010 at 5:25 PM said...

adoi...tak jadi arrr

kella on June 15, 2010 at 5:31 PM said...

eerrrrr... !?

a.z.r.i.n.a.03.07 on June 15, 2010 at 5:41 PM said...

kena baca balik kat umah nanti ..tak berapa paham..

hans on June 15, 2010 at 5:43 PM said...

nanti kalau ekau tahu cam ner nak letak coding dalam blog gtau yo

hanie@nisya on June 15, 2010 at 6:19 PM said...

thankz tedi :)

bellar0ssa on June 15, 2010 at 6:28 PM said...

wah rajin skrg buat tutorial.. huhu

aNiSa hANg tUaH on June 15, 2010 at 6:29 PM said...

time kasih kak tedi
:)

umi_e on June 15, 2010 at 6:55 PM said...

Salam...

Kak e tak tau apa benda yang dibincangkan ni... :p

* otak very2 slow lah *

JMR on June 15, 2010 at 7:29 PM said...

info bagus si tedi!!!

Akasia Maya on June 19, 2010 at 1:47 AM said...
This comment has been removed by the author.
Akasia Maya on June 19, 2010 at 2:17 AM said...

Singgah sekejap
Kalau nak senang cuba baca entry nie ..
Cara untuk memasang kode ke post
http://jeritanblog.blogspot.com/2010/06/cara-menulis-scriptkode-ke-dalam.html


Sory sebab saya masih pelajar lagi..
Nie dah ubah sikit-sikit
Tukar tajuk untuk banyak lalu lintas

Nazli Anim Dato' Ghazali on December 29, 2010 at 12:24 AM said...

Thanks ... very helpful do visit my blog

http://nazlianim.blogspot.com/

http://fairytaledhyra.blogspot.com/

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting