Friday, June 11, 2010

KePaDa KakI BoLa : InI KisaH PeMinaT BoLa yanG BACUL!! amBiL PenGaJaraN...

cOrat cOret Oleh : myQza pada 1:09 PM
Photobucket

"nih kisah peminat bola yang BACUL!! terutama yang tengok world cup... secara berani nye aku kata MEREKA INI BACUL!!! yang macamana dikatakan BACUL tu...

peminat yang dikategorikan BACUL nih ialah... yang bangun pagi semata² nak tengok perlawanan bola live kat TV... mereka takut@bimbang@keciwa kalau terlepas aksi perlawanan bola... TETAPI MEREKA SEDIKIT PUN TIDAK KISAH DENGAN SURUHAN ALLAH UNTUK BANGUN SEPERTIGA MALAM ...MENGERJAKAN SOLAT TAHAJUD!!!

mereka lebih takut akan AGENDA YAHUDI dari SURUHAN ALLAH!!!... mereka ini lah SI BACUL!!!

world cup nih kira nye 4 tahun sekali la... antara tahun 2006 hingga 2010.. tiada 1 hari pun mereka MAMPU untuk bangun pagi mengerjakan solat tahajud.. tetapi dengan kehadiran world cup nih... mereka sanggup bersengkang mata selama sebulan utk menyaksikan aksi perlawanan kat tv.... siap bersorak lagi....

mereka sanggup bersorak selama hampir 2 jam... tetapi mereka tidak sanggup utk bersengkang mata selama 10 minit utk mengerjakan solat tahajud serta berzikir.... mereka memang BACUL... MEREKA LEBIH TAKUTKAN AGENDA YAHUDI DARI ALLAH.....


islam tidak mengharamkan sukan... tetapi berpada²... apa salahnye kalau bangun pagi nak tengok bola.... solat tahajud dolu.... lepas tu tgk je la bola.... jangan kata nak bertahajud.. solat 5 waktu pun tak pernah buat...

moga ALLAH membukakan hati mereka utk melaksanakan solat tahajud serta zikir dan apa² yang boleh mendatangkan pahala.....

insya ALLAH kalu ikhlas.... mereka akan dapat apa yang mereka inginkan... ALLAH TIDAK MEMUNGKIRI JANJI...."

**************************

Aku salin sebiji-sebiji dari Blog Pakcik Dot. Pandai dia menyusun kata yang penuh dengan peringatan agar kita terlalu leka dan lalai. Terima kasih di ucapkan.

Pagi-pagi aku sudah buka blog beliau dan tertarik dengan 'entry' yang di paparkan. Inilah realiti sebenarnya yang kita sedar tapi buat-buat tidak sedar.

Ambil pengajaran dan beringat sentiasa.

Terima kasih.

Nota kakitanganku : Syukur bukan kaki bola yang taksub.





32 kUs-kUs:

Miss Izah Mohamed on June 11, 2010 at 11:12 AM said...

HURM.. BIASELAH TU MANUSIA KAN..
TP KLU BETOL NK LAYAN BOLA.. APE SALAHNYA, BANGUN AWAL UTK BERIBADAH DULU THEN TGK JELAA.. LGPON BOLA TU TAK KE MANA..

redNing on June 11, 2010 at 11:15 AM said...

betul3...pedihnya
sbb trkena atas batang hidung aku
tpi alhamdulillah..yg 5 waktu xpenah lupa

Softtouch [Hanim] on June 11, 2010 at 11:20 AM said...

sy juga bkan peminat bola...

~LP Lum~ on June 11, 2010 at 11:21 AM said...

salam tedi~

huhuhu... amat setuju.. aku pun peminat worl cup gak, tapi aku xde ar nak set jam bgn tuk tgk... aku baca aje paper... :)

sebabnya aku sendiri pun terlalu jarang bgn tuk menyembah diri ku.... hinanya aku.................. *sigh*

Hazzy Ishak on June 11, 2010 at 11:21 AM said...

siaran bola boleh ditunda

Tuah Hanani on June 11, 2010 at 11:21 AM said...

minat bola tp bukan fanatik... tp kalau match mula lewat sgt... tido je lagi best. esok tgk keputusan saja.

score yg cantik2 boleh carik dlm utube.

Liliyuli on June 11, 2010 at 11:27 AM said...

ermm..betul tu..

cahayachenta on June 11, 2010 at 11:30 AM said...

haha~~~ jgn ka world cup... yg bola sepak malaysia pun aku tak layan... malas la.. dok kejar2 bola je... apapun tak dapat

POSH76 on June 11, 2010 at 11:44 AM said...

setuju sgt akhirat pun penting...hanya kerana sebijik BOLA...huhu

m.q on June 11, 2010 at 11:52 AM said...

peringatan untuk semua

Wanie-san on June 11, 2010 at 11:52 AM said...

btl2!!sokong tedi!bangun semata2 nak tgk bola..tp bangun solat subuh liat nak mampus!huhu

dotblogspotdotkom on June 11, 2010 at 11:57 AM said...

alahaiii malu nye pakcik.. jgn dijaja cerita nih.... kamu nih tedi.. bikin malu gue saje..

pasal tahajud nih pakcik dapat ilham dari MUSIBAH sakit yang menimpa pakcik bebaru nih.... masa dalam kesakitan tu.... selalu terjaga malam... sikit2 tersedar... so terpikio juga... nape setiap kali tersedar tu tidak buat solat tahajud....

bukan senang nak bangun pagi nih wey... so dari situ terpikio plak... si kaki bola nih.. nape le sanggup bangun pagi utk bola... tp x sanggup bgn pagi utk solat tahajud....

biar pun ianye amalan sunat.... tp janji ALLAH semuanye BENAR!!..

itu lah HIKMAH sakit yg pakcik dapt

aNiSa hANg tUaH on June 11, 2010 at 12:03 PM said...

yela kak tedi
kepada kaki bola silalah jgn lupa suruhan Allah
:)

Jantan Keparat on June 11, 2010 at 12:06 PM said...

betoi2!!!
stuju!!!!!!!!

Alimaz-Kembara Terasing on June 11, 2010 at 12:09 PM said...

itu lah manusia kononya mecemuh yahudi... tapi tak sedar diri sendiri tu lebih kurang yahudi....

amaL on June 11, 2010 at 12:11 PM said...

good good. :)

Amieynna Amin on June 11, 2010 at 12:17 PM said...

agree!!

saya tidak minat bola..
tp ada gak minat sukan lain..
selalu gak terfikir..
kenapa perlu taksub dgn world cup ni..
piala malaysia xmcm ni pon sambutannya...
hurmmm...

makdara terdiva on June 11, 2010 at 12:31 PM said...

tak sanggup nak bersengkang mata semata2 tgk bola...

insaflah wahai umat.. :)

Hana Picca on June 11, 2010 at 1:03 PM said...

setuju!

kalau kita percaya ada kehebtannya bangun malam utk beribadat pada Tuhan, insyaAllah takkan taksub dengan duniawi semata2

sI tEDI on June 11, 2010 at 1:06 PM said...
This comment has been removed by the author.
||| PöJìé PööH ||| on June 11, 2010 at 1:20 PM said...

Saya setuju dengan kata² Cik Tedi!!
Wajib share nih!

Love,
PojiePooh Abdullah

cheqna on June 11, 2010 at 1:29 PM said...

sangat setuju tanpa ada bantahan...

a.z.r.i.n.a.03.07 on June 11, 2010 at 1:35 PM said...

abg kRina besanya akan tengok ulangan kalau team yg dia suka. dia suka gak tp xlah xtreme sanggup berjaga2 tengah malam...
* skarang ni pun 9-10mlm dah lolap !


tanggungjawab utk di tempat kerja lebih penting kata dia.

prestasi mesti turun kalau dah ngantuk . betul tak ?

cikTi on June 11, 2010 at 1:37 PM said...

salam..........


mcm tulah manusia kalau dah xseda diri..

taksub bnda lain smpai agma sndiri pon terpinggir..

maiyah on June 11, 2010 at 2:39 PM said...

x bleh tu sampai x ingt tnggungjwb, kene bahagi masa.. kan ada siaran ulangan bleh tgk..

blueCITY® on June 11, 2010 at 2:47 PM said...

SOLAT TAHAJUD?

solat waktu 5 pun kantoi...
hmmmm...

teringat lak zaman2 kapel, leh tolong tengokkan bola utk dia sebab dia kena bertugas. kena sms dia siapa menang siapa score gol!!
hahahhaha....
tapi ngelat, ku on off chanel tgk korea, sudahnya laporan ku salah?
haaaaaaaaaaaaa... kena marah lol!!
ceh, baru2 kawan2 dah nak marah ya?
huhuhu..
cerita lama lah
hehehehe

kella on June 11, 2010 at 2:55 PM said...

yup! itulah realitinya!
bola punya pasal, smuanya sanggup!!
hilang pegangan segala!

atty's on June 11, 2010 at 3:16 PM said...

nasib lah kty bukan peminat bola..huhuhuhh.

[s][u][e][h][a][n][n] on June 11, 2010 at 3:30 PM said...

tq peringatan...juga yang bukan kaki bola :)

~aSHa~ on June 11, 2010 at 4:00 PM said...

ahahahaha kalo laki aku baca karangan ringkas tersebut...mau di garu2 nye kepala dulu..sbb terkena kan...

buat sup bola baru tau...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on June 11, 2010 at 4:30 PM said...

aku xder perasaan

ctpayong on June 11, 2010 at 5:44 PM said...

baik cikgu...segala pesanan cikgu akan sy sampaikan pada yg lain-lain.

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting