Sunday, June 20, 2010

SeLamaT TinGGaL TemBok PenJara PuDU!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:00 PM
Photobucket


Sumber gambar dan berita di sini.

TINGGALAN SEJARAH ... Pejalan kaki melintasi Tembok Penjara Pudu yang dipenuhi dengan mural yang bakal dirobohkan bagi memberi laluan kepada kerja-kerja pelebaran dan laluan bawah tanah Jalan Pudu bagi memudahkan pengguna jalan raya pada masa hadapan. Pembinaan laluan bawah tanah ini merupakan alternatif yang menghubungkan Jalan Pudu menuju ke Cheras dan dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas yang sering berlaku di Jalan Hang Tuah. Mural Penjara Pudu dilukis oleh beberapa banduan yang diketuai oleh Khong Chong Yen dengan menggunakan 2,000 liter cat sepanjang 384 meter dan setinggi 4.5 meter. Ia dilukis pada tahun 1983 dan memakan masa lebih setahun untuk disiapkan dan pernah diiktiraf oleh Guinness Book of Records. Tembok itu akan mula dirobohkan pada waktu malam mulai 20 hingga 23 Jun ini. - Foto BERNAMA

Nota kakitanganku : Walau hanya sekali berhadapan dengan kamu, namun kisah kamu yang hampir seabad ini penuh dengan warna warni. Ada yang membantah. Ada yang akur. ErhMmm..





9 kUs-kUs:

Lelaki Ini on June 20, 2010 at 11:01 PM said...

nice info!

aNiSa hANg tUaH on June 20, 2010 at 11:08 PM said...

ohoo
begitu
:)

♥ Xett Hereen ♥ on June 20, 2010 at 11:12 PM said...

lah, nak roboh ke/
mural tuh kan oke je..
sejarah tuh!!

hurm tahla,,

Hana Faza-same person on June 20, 2010 at 11:13 PM said...

terpaksa terima..

Dyna Yvonne on June 20, 2010 at 11:20 PM said...

owh~
sejarah tinggal sejarah~

cikgu isza on June 20, 2010 at 11:31 PM said...

ini yang dikatakan.. demi sebuah kemajuan..

mr bachelor on June 20, 2010 at 11:52 PM said...

aku rase dah tiba masenye untuk bender tu roboh..sebab memang area tu tidak berfungsi,mati sgt2x..padahal keliling ramai giler rakyat kot..

Softtouch [Hanim] on June 21, 2010 at 8:22 AM said...

pernah masuk penjara dulu masa sekolah sbb ade lawatan...syg plak nak kene robohkan..sejarah tu

ciK LyndaWawa igUana on June 23, 2010 at 10:39 AM said...

tinggal kenangan je..nasib baik pernah bergambar di tembok tu suatu ketika dulu

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting