Friday, June 04, 2010

16 PeLaJaR MenGanDunG Luar NiKah : RancanGan ReaLiTi ke aPa ni?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 12:13 PM
Aku tertinggallah pasal ini. Bila baca akhbar atas talian hari ini baru tahu.

Terkedu sekejap. 16 itu yang sedang hamil. Yang melahirkan ada 2-3 orang rasanya. Sumber dari Berita Harian Online semalam. Berita di sini.

Hari ini Kementerian Pelajaran melakukan siasatan terhadap laporan akhbar tersebut. Berita di sini. Benarkah perkara ini. Kenapa bulu roma aku meremang-remang membacanya?

Aduhai anak-anak. Gaya hidup pelajar masa kini? Siapa mengandung dulu dia paling top? Paling subur? Paling popular? Begitukah?

Sedangkan kalau seorang pelajar sekolah yang mengandung kecohnya macam 100 orang ini kan pula berbelas-belas. Kemanakah anak-anak luar nikah itu akan pergi? Masa depan mereka? Yang paling utama, Siapakah bapa mereka? Orang yang sama ke?

Banyak betul persoalan aku di sini. Terkejut dengan fenomena mengandung luar nikah di kalangan pelajar sekolah menengah.

Aku harap siasatan akan menemukan dengan siapa dalang semua kejadian ini. Mungkin mereka mengadakan pesta sempena hari Kekasih Februari lepas? Aduhai! Pandai-pandai sahaja aku buat andaian.

Nota kakitanganku : Keseronokan sementara. Malu berpanjangan.





29 kUs-kUs:

Rowena Chasez on June 4, 2010 at 10:17 AM said...

adehhh..
nape makin terok nie??
huhuhuu~

tengku_fir21 on June 4, 2010 at 10:18 AM said...

ouwwhh..bagaimanakah caranya mereka menggunakan akal dan fikiran...

Hazzy Ishak on June 4, 2010 at 10:20 AM said...

dorang ni tak serik2 lagi ke?

Watierman, rmanbkr on June 4, 2010 at 10:22 AM said...

Salam Dik...bukan rancangan...tapi realiti...yang akan menghantui kehidupan dan masyarakat....menjadi igauan ngeri buat para ibu bapa...membesarkan anak2 remaja dalam dunia yang serba membangun...Moga Allah lindungi anak-anak Akak ....dan para muslimin & muslimat yang lain dari terjebak dengan hasutan Syaitan...dan BUDAYA songsang yang sedang menular di negara kita....Ya Allah...kau permudahkanlah segala urusan dan moga Anak2 ku mendapat perlindunganmu ya ALLAH!!! AMIN!

Miss Izah Mohamed on June 4, 2010 at 10:23 AM said...

tajuk nye tu cam pesta je kn.. mengandung beramai-ramai.. adeh2

deena awanis on June 4, 2010 at 10:26 AM said...

kekadang tu heran..kalau orang yang dah kawen, betapa laa susahnyer nak kena usaha dapatkan anak.tapi kalau yang luar nikah ni, senang2 jer..

lupie on June 4, 2010 at 10:28 AM said...

deena, I agree with you! :)

kalau kat tv, satu kali ahem dah kena ...

atty's on June 4, 2010 at 10:50 AM said...

itulah .kty pun ade dgr berita pasal ni semlm ..
lepas tu terus kty bebelkan si akak ..
semoga benda begini tak jadik kepada ahli keluarga kita .amin.

Softtouch [Hanim] on June 4, 2010 at 10:51 AM said...

tulah tedi..sy pun takut...dlm proses pembesaran anak2 skrg ni mmg sangat mencabar...

Yunus Badawi on June 4, 2010 at 11:01 AM said...

Mereka ini dah hilang rasa malu agaknya.

Dee on June 4, 2010 at 11:08 AM said...

tedi..metro ahad minggu lepas..pengakuan budak2 ni umur 16 tahun..main utk topup hp n dptkan syabu je tedi..aduhai..sedih aku baca..sekali main RM5..pelacur pun lg mahal bayarannya..

apalah nak jadi..mtk dijauhkan perkara2 gini dr berlaku kt keluarga kita..amin..

..nOj.. on June 4, 2010 at 11:08 AM said...

ya Allah takutnye. mmg sgt menakutkan ngan keadaan camni, terutama ibu bapa yg sedang membesarkan anak pompuan. risau risau

Kie-yu on June 4, 2010 at 11:18 AM said...

petanda dunia akhir zaman
takutnye!

Kak Anie on June 4, 2010 at 11:19 AM said...

Satu suasana yang menggambarkan betapa rapuhnya iman anak2 muda zaman sekarang...masa akak menjadi pengusaha kantin dulu...akak diberitau guru disiplin sekolah menengah bahawa...anak2 gadis yang bertudung tu kalau dibuat spot cek...memang berderet love bites di leher...dan ditempat2 yang tak sepatutnya...

Yatre Hayati on June 4, 2010 at 11:24 AM said...

tapi betul kita pernah dengar yang dak skoll ni kalo virgin lagi sangatlah kolot. saper dah kena try memang market tinggi ! apekah !?

Misz Pinkie Winkie on June 4, 2010 at 11:30 AM said...

tedi
betollah..smalam terkejut baca paper 4 orang mengandung anak luar nikah dan ada yang bersalin..
aduhai...sekarang benda nie jadik cam satu trend plak.
kalo orang dulu2 memang mati kena kerjakan mak bapak.
wisaunyaaa...

[s][u][e][h][a][n][n] on June 4, 2010 at 11:37 AM said...

astagfirullah..menakutkan...moga mereka diampunkan n diberi hidayah..amin

NichKhun on June 4, 2010 at 11:49 AM said...

salam..
ermm kebanyakan anak2 melayu kite kan..
kulihat layu dalam melayu..
huhuhu

ejaMaria on June 4, 2010 at 11:54 AM said...

yang comfirm beranak dalam berita semlam, 4 orang... yg buat berita ni tersebar sbb ade sorang budak pregnant tu tak dapat tukar sekolah, sbb pakcik die tak nak tolong...

relevan on June 4, 2010 at 12:36 PM said...

Program realiti beranak pinak ke ni..

Asma on June 4, 2010 at 12:39 PM said...

mmmm...x terkata...
sedih dgn anak melayu kita
bazirkan usia muda
dgn benda x tentu hala
x ingat dosa....

aNiSa hANg tUaH on June 4, 2010 at 12:45 PM said...

macam2 la budak zaman sekarang..
takutnyee.

sI tEDI on June 4, 2010 at 12:48 PM said...
This comment has been removed by the author.
✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ on June 4, 2010 at 12:57 PM said...

mintak di jauhkan la dari perkara2 mcm nih....

Miss ... on June 4, 2010 at 1:49 PM said...

dorang ikut stail org putih kot..sape yg ada dara lagi dlm usia mcm dorang tu dikira x laku huhu

~aSHa~ on June 4, 2010 at 2:23 PM said...

rancangan realiti yg benar2 real..sebelum masuk program

kella on June 4, 2010 at 4:39 PM said...

pening aku tedi!
pening sungguh! takut pun ada dengan berita ini!
apa kejadahnya..

PinQib on June 4, 2010 at 10:38 PM said...

ish3.. astaghfirullah..
nape lahh. dunia dah terbalik..

kerajaan must do somthing

Bro Bayu on June 5, 2010 at 8:30 PM said...

education system, parents, teacher, community, government semuanyer ader something wrong.

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting