Monday, June 07, 2010

3 BeraDik MauT KeMaLanGan Ngeri : akU JumPa saTu carA BerkEsaN tanGani GeJaLa MeManDu MeLeBiHi HaD!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:00 PM
Photobucket

TIGA maut apabila Proton Satria Neo yang mereka naiki terbakar selepas merempuh tembok penghadang laluan 'Touch & Go' Plaza Tol Sungai Dua Lebuhraya Utara Selatan menghala ke Kepala Batas pada 2.30 pagi tadi. - Foto Rosli Ahmad. Berita Harian.

Tengok gambar dan keadaan kereta sudah tahu ianya di pandu laju. Jika tidak masakan begitu remuk sekali keadaannya sedangkan kejadian berlaku di Plaza Tol.

Al-Fatihah buat mereka yang terkorban terdiri dari 3 beradik. Azwadi Aznil Nithia, 20, Azwari Aznal Nithia, 20 dan Aztika Azrin Azlan Nithia, 14.

Dalam aku cuba mencari-cari tips pemanduan berhemah aku jumpa ini.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Kredit gambar di sini.

Agak-agaknya ada ke orang mahu pandu laju kalau jumpa karpet ini. Sekali dua mungkin mereka perlahan, kalau sudah biasa, pasti mereka tidak peduli. Tapi adalah lebih elok, jika karpet ini selalu di tukar tempatnya. Ha ha ha ha..

Kadang-kadang kita memang berhati-hati, tapi jika orang lain tidak, tiada gunanya juga.

Nota kakitanganku : Tapi kalau sudah jenis yang tidak tahu bahasa, kirim salam sajalah!






34 kUs-kUs:

Hazzy Ishak on June 7, 2010 at 2:14 PM said...

kalau dah laju tu, letak lembu tengah jalan pun dorang sapu jugak...

kesian keluarga mangsa, kehilangan 3 anak sekaligus.

hanie@nisya on June 7, 2010 at 2:16 PM said...

tula. susah andai org lain yg pandu tak cermat

DALILA on June 7, 2010 at 2:26 PM said...

sekarang musim hujan..diharap ramai yang memandu hati-hati supaya selamat sampai ke destinasi

Softtouch [Hanim] on June 7, 2010 at 2:28 PM said...

kene ingatkan kat diir sendiri supaya berhati2 di jalan raya..tp kan tedi kita dah berhati2 tp orang lain kalu xigt pun ssh...

ingatkan jln tu mmg berlubang rupenya karpet...

..nOj.. on June 7, 2010 at 2:29 PM said...

adoiii takutnye. tp pelik, mengapa nk laju2 kt tol? isshhh takut takut

Ms.Lilies on June 7, 2010 at 2:36 PM said...

bleh pakai gak tu kan karpet cenggitu...


pssttt....akak aku kena samun dpn gate umah kat bkt cheng...aku yg dgr cite lak ngeri

ASaDa RyutaRo on June 7, 2010 at 2:47 PM said...

bhya gak guna karpet ni. kang orang tak perasan, lepas tu last minute nak elak lubang, kang terlanggar kete kat sebelah pulak.. isk..

sbnrnya, kena ada kesedaran dalam diri pemandu, baru la selamat jalan raya tu..

deena awanis on June 7, 2010 at 2:54 PM said...

karpet tu macam sesuai untuk menangani orang cam laki aku yang lagi sayang kete dari nyawa dia sendiri kot...huhuhu..kat ner eyk ade jual mende ni???nak gi beli segulung..;-)

Wanita Mutalib on June 7, 2010 at 3:07 PM said...

betul3x..

kita berhati-hati, orang lain tidak..

gimana tuhh.. :)

cik paro on June 7, 2010 at 3:09 PM said...

yang 2 org tu kembar ke??
sama umur..

nursarah on June 7, 2010 at 3:12 PM said...

huhu..pandu laju nak kejar apa. nasib lagi eksiden sendiri, kalau pi langgar org lain. haa, yg berhati2 pun leh jadi mangsa. haishh

natsumiDyla on June 7, 2010 at 3:14 PM said...

betul3. kadang2 seram jugak bila lalu highway tmbh2 tgh malam. masing2 bawak macam tak nampak orang lain.

Misz Pinkie Winkie on June 7, 2010 at 3:16 PM said...

itulah tedi.
jika kita berhatie-hatie tapie orang lain tidak seperti kita.
pon tiada gunanya.
malaikat maut itu ada dimana-mana itu sudah tertulis.

Adlina Husaini on June 7, 2010 at 3:18 PM said...

alfatihah utk mangsa..
kesiannya mati dalam keadaan macam tu
nauzubillah..

tedi, meh kita drive sopan2 ye..insya allah..

nj on June 7, 2010 at 3:22 PM said...

takziah untuk ibubapa mangsa...dugaan ALLAH...kehilangan 3 anak sekaligus...apa perasaan kita kalau jadi ke atas diri kita...nauzubillahiminnzalikk...

Tuah Hanani on June 7, 2010 at 3:32 PM said...

masalahnya cik ted, kalau dah jenis org tak reti bahasa, walau besar dan dalam mana lopak pun, dia akan tetap bawak laju jugak. pd mereka, boleh elak kat lane sebelah lagi...

h a n i e on June 7, 2010 at 3:34 PM said...

tetiba rasa semacam lah..
nama arwah bdk perempuan tu sama dengan ex-student..

aihhhh

h a n i e on June 7, 2010 at 3:50 PM said...

tediii..sah la..
she's my ex-student!!

aduhaiii... T__T

nuraarin-life on June 7, 2010 at 3:53 PM said...

kadang2 kita hati2 tapi org lain yg menyebabkan kita kemalangan, macam mane tue?

dotblogspotdotkom on June 7, 2010 at 4:25 PM said...

kata kawan pakcik nih saat orang nak mati.... dia akan kehilangan deria.... penglihatan.. pendengaran... jadi mereka dah tiada fokus....

mungkin kawan pakcik nih pernah mati sekali dolu kot....

~aSHa~ on June 7, 2010 at 4:48 PM said...

kalo dah laju...terjumpa lopak jadian ni..sure meke break mengejut...bahaya jugak...

kalo tak break mengejut meke pg ke tepi...dah kena org sebelah kiri atau kanan? so?

tak pun letak gambo ni pun mmg bagus...tapi ada papan tanda awal2...kata...'berhati2 jalan berlopak dan berlubang...mungkin anda akan mampus kalo terlalu laju'

erk kasar ke tu?

Dyna Yvonne on June 7, 2010 at 4:52 PM said...

alfatihah~

fndrocka on June 7, 2010 at 5:02 PM said...

best betul karpet tu..nak letak kat jalan depan umah aku.hahaa

Latest Entri : Shahir Si Pencuri

Dee on June 7, 2010 at 5:06 PM said...

alfatihah..apalah perasaan org tuanya ye..sekali hilang tiga2 anak..kesian..

Jantan Keparat on June 7, 2010 at 5:29 PM said...

agk bgus idea...

zan-xray on June 7, 2010 at 7:04 PM said...

ketinggalan sikit pasal kejadian maut di tol ni. tak sempat nak tengok dan baca paper. takziah kpd keluarga mangsa. Kita tak tahu sebab dipandu laju tu dan menghampiri tol yang dah memang jelas lampu terang dan luas tu. emmm
pasal kapet tu sebenarnya bahaya jugak Tedy, dibuatnya brek mengejut tak ke jadi kemalangan jugak

[z@ck] on June 7, 2010 at 7:33 PM said...

ahahaha..ilusi optik betul

ayumi on June 7, 2010 at 7:35 PM said...

alfatihah buat mangsa..
takziah kat keluarga mangsa..
harap semua 'racer' kat jalan raya pasni pikiaq abih2 n igt org2 yg tersayang sebelum drive ikut nafsu...

ps: baru ja pikiaq nak beli keta apa pasni..
tp lately byk sgt kes2 eksiden yg mengerikan cmni...
seram plak rase~
semoga dijauhkan..aminn

aNIe on June 7, 2010 at 9:17 PM said...

Al-Fatihah buat yang pergi dan takziah pada mereka yang kehilangan...

Rasanya kalau ada karpet camtu mesti diorang bawak perlahan sebab ada orang lagi sayang kereta dari nyawa mereka...

a.z.r.i.n.a.03.07 on June 8, 2010 at 12:10 AM said...

sedihnya mak&ayah dorang...


darah muda..apa agaknya kat fikiran si driver masa bwk lelaju tu...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on June 8, 2010 at 9:25 AM said...

bagus jugak kapet ni. ko tahu tak ada jual kat mana?

Nerzhul on June 8, 2010 at 10:50 AM said...

bahaye jugek tu takut ade yang brek emegensi nanti. hhehe

ctpayong on June 8, 2010 at 10:58 AM said...

atau tambahkan signage awas! gajah melintas di hadapan atau awas! tempat angin lintang.

alfatihah.

assalamualaikum.

Anonymous said...

sy suka benda alah tu... hahahhaha sangat suka...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting