Tuesday, June 08, 2010

akU BukaN PeGanG anaK GoriLLa. TaPI anaK KucinG! ToLonG! Siapa Mahu 'aDopt'??? 'UrGenT!!"

cOrat cOret Oleh : myQza pada 10:40 PM
Photobucket

Photobucket

Jumpa 3 ekor anak kucing yang belum pecah mata. Ibunya tidak dapat di kesan.

Aku sudah cuba beri mereka minum susu guna picagari tapi mereka macam tidak mahu. Entah! Atau aku yang tidak tahu beri.

Minta tolong, terutamanya kepada mereka yang ada ibu kucing sedang susukan anak, atau mereka yang mahir dengan anak kucing sebesar ini dapat 'adopt' mereka secepat mungkin.

Emak mereka hanya tahu beranak tapi tidak pandai jaga anak!

Geram!!!!

Nota kakitanganku : Cuba sebaik mungkin! Semoga Allah permudahkan!





23 kUs-kUs:

al-mankaraqi on June 8, 2010 at 8:53 PM said...

bagaimana ibu malang tersebot boleh terpisah dengan bayi2 beliau.....

Encik Hensem on June 8, 2010 at 9:01 PM said...

ibu kucing pun ada yang tak bertanggungjawab..

http://mypanty.blogspot.com

melatidaisy on June 8, 2010 at 9:15 PM said...

salam,

adoi..kesiannye anak2 kucing tu..they need mom..

isi hati nurul on June 8, 2010 at 9:24 PM said...

maybe ad yg buang anknye...sbb nk kn mak je..slalu sgt jd mcm tu..kalo beli botol susu utk ank kucing maybe boleh membantu..picagari ssh skit..bleh dptkn di klinik haiwan..

cik panadol on June 8, 2010 at 9:35 PM said...

comel...tp sy takot kucing...

kt umah da Juling, Yovi, Tembikai n Betik...xmo ramai sbb nnt sesak, lagi susah sy nk menjauhkn diri dari mereka....

NUNU EERA on June 8, 2010 at 9:53 PM said...

ala.. kciannye.. da byk kucing kt umah ni.. tkut xt'jaga nnti..

Zareda Norman on June 8, 2010 at 9:54 PM said...

Ya Allah comelnya anak kucing ni

kak zar tak dapat adopt anak kucing buat masa ni tapi kak zar doakan agar anak anak klucing dalam sejahtera dan rahmat Allah. Semoga ada yang sudi mengambil mereka InsyaAllah

QieFLy si Dolce on June 8, 2010 at 9:54 PM said...

hurm jgn2 mak dia kuar g carik makan kot kak tedi lepas tu anak kucing ni merayau2 entah kemana then sesat...kesiannn mudah-mudahan adalah orang yang nak adopt yer...

Dee on June 8, 2010 at 10:12 PM said...

tedi..bg minum pakai sudu je..itu yg selalu MIL buat..maaf k dee xleh adopt..k dee dok flat..itupun org sebelah ni dh buat umah dia sbg zoo kucing..dpn umah k dee pun byk yg tumpang bersidai..

lupie on June 8, 2010 at 10:24 PM said...

Oh dear, they look so young...
Thank you for taking them in!
We are rooting for them! :)

ladymiaka86 on June 8, 2010 at 10:39 PM said...

salam..

chumell btol.. tp x dpt nak adopt.. dok umah flat..so sorry..
maybe ibu kucing tu dah nyanyuk..kalau kucing tu dah tua dia akan nyanyuk.. kalu beranak sure x reti jaga anak @ lupakan anak dia..
semoga dia terus hidup dgn baik & dilindungi Allah s.w.t..

POSH76 on June 8, 2010 at 11:10 PM said...

jarang ibu kucing nak tinggalkan anak dia...maybe terikut perangai manusia yg buang anak kot

Kak Anie on June 8, 2010 at 11:26 PM said...

tEDl...comelnya...tapi akak tak dpt nak ambil sebab akak ni jarang ada kat rumah...yg sekor ni pun selalu je antar ke boarding bila balik kampung

Dean on June 8, 2010 at 11:28 PM said...

ala siannya..i dulu penah alami gak..kene la bela.nak uat camne..camni..

u jgn guna picagari..nnt luka mulut dye..u guna botol susu..coz lg lembut.beli kat klinik haiwan.then guna susu tepung yg khas utk kitten.

and then..u kene bg susu tu setiap 3 jam sekali.

klu kucing tu survive..alhamdulillah.tp nnt dye akan sakit or mudah sakit.coz kurang antibody.so bila da besar skit agak2 sebulan..u g klinik..mtk enjektion buang cacing dlm perot..spital krjn murAah je..sekor rm10 utk satu enjektion.

hm..siannya.i ada ibu kucing.tp anak dye pun da ramai.so tk dpt nak adopt lg.

anyway..try ur best ye..kene sabar..hehe..mana tau..byk pahala u dpt nnt .. :)

klu de pape nak tanya..click je kat blog i okay.

Aku on June 8, 2010 at 11:44 PM said...

nak adopt,tp ujung bulan ni baru balik melaka.cmne ek?

Tuah Hanani on June 8, 2010 at 11:56 PM said...

Ya Allah kesiannya dgn si kenit tu.
Cik ted teruskan usaha murni tu ye.

Cadangan akak... Kalau tali pusat dia masih belum putus, cik ted kena sapukan dgn iodin pd bhgn tali pusat tu hinggalah spjg tali pusat.
Kalau xde iodin, boleh guna ubat luka antibiotik. Pastikan ubat luka tu bukan jenis yg pedih ye.
Sbb bhgn tali pusat tu adalah tmpt yg paling mudah kena jangkitan kuman.

Kalau belum buka mata, susah nk bg minum guna botol susu.
Cuba pegi klinik swasta, beli picagari yg hujungnya ada muncung getah. Ia mmg khusus utk baby2 yg terlalu kecil.
Sus kena bagi 2-3 jam skali.

Kalau mata dia bertaik, cik ted kena lembapkan kapas dan kesat pd matanya utk buang taik mata tu.

Lepas tu kencing/berak dorg pun cik ted kena uruskan jugak.
Caranya, lembapkan kapas... Lepas tu gosok perlahan2 pd bahagian kemaluan dorg sampai dorg terkencing/berak.
Macam yg mak dorg slalu buat tu...
Sehari kena buat 2-3 kali. Kalau dorg byk minum, byk la dorg kencing.
Berak pulak kadang2 sambil2 gosok tu dia akan terberak skali.
Dorg x berak ari2. Kadang2 2 ari sekali... Sbb dorg cuma menyusu saja kan...
Yg penting kencing tu mmg kena slalu buat.

Tempat tidur pulak, pastikan agak bertutup dan tidak terlalu kena udara.
Kalau ada patung2 yg berbulu, boleh letak kat dorg. Jd dorg akan menghimpit kat patung tu utk hangatkan badan.
Dorg x boleh sejuk... Sbb ketahanan badan masih belum kuat

Xpe cik ted... Berusahalah. Mudah2an panjang umur mereka.

Jantan Keparat on June 9, 2010 at 12:12 AM said...

chumel sgt2!!!

hanie@nisya on June 9, 2010 at 12:14 AM said...

chumey...

Uruchimaru @ kf on June 9, 2010 at 1:37 AM said...

tedi agaknye mak kucing tu pegi keluar cari mkn pastu lupe jln pulg barangkali !

Aku on June 9, 2010 at 3:32 AM said...

jage dulu kucing2 tu ye.nanti saye amek...kesian kat dorg...

meowwmania on June 9, 2010 at 6:12 AM said...

mungkin ada sbb si ibu terpisah ngan anak-anak dia, siannya :(

nmpknya dh ada org yg prihatin pd baby meow tu, smoga baby2 sntiasa sihat amin..

larra on June 9, 2010 at 8:29 AM said...

beli botol susu kucing..ade jual kat petshop..cumel je puting botol susu tu..seperti ibu kucing punya puting..mesti kitten tu suke..

umi_e on June 9, 2010 at 9:34 PM said...

salam...

sedihnya...

* apakah memang ibu kucing telah meninggalkan anak2nya atau ibu kucing telah mengalami masalah lain... :(

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting