Tuesday, June 08, 2010

waTermark : aPa Dia? UnTuk aPa? KeGunaannyA BaGaimaNa?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:17 PM
Rata-rata blogger sudah tahu apa itu 'watermark'. Sudah tahu kegunaannya bukan?

Ianya di gunakan sebagai tanda sesuatu gambar itu adalah hak milik kita. Tidak boleh di guna pakai tanpa kebenaran atau di beri kredit. Teringat dulu tulisan seorang blogger yang membuat pertandingan bayi comel. Ada pula peserta yang hantar gambar anak orang lain dan mengaku sebagai anak sendiri sebab bayi itu comel. Ha ha ha. Senang bukan gambar kita di muat turun tanpa kebenaran?

Sekarang macam-macam 'watermark' yang boleh kita lihat. Dari yang ringkas sampai ke yang cantik berbunga-bunga. Apakah tujuan kamu meletakkannya di atas gambar? Untuk hiasan? Atau sebagai peringatan 'Ini gambar aku.'

Photobucket

Jika kamu meletakkan 'watermark' itu di bawah, di tepi atau di atas gambar ianya masih boleh di 'edit' dengan mudah. Gambar itu masih boleh di curi. Di ambil tanpa izin.

Photobucket

Tetapi jika kamu meletakkannya di atas gambar, agak sukar untuk mereka mengambil gambar kamu. Kerana ianya sukar di 'edit' cara biasa. He he he he.

Jadi, kepada kamu yang menggunakan 'watermark' yang canggih manggih praktikkanlah ia sebaik mungkin jika tidak mahu gambar kamu di salah guna.

Kepada mereka yang tidak kisah, abaikan 'entry' ini. Ekekekeke..

Budaya menepek gambar sendiri, keluarga, 'boipren gelfren' sudah jadi biasa di kalangan blogger. Jadi, jangan biarkan gambar kamu di salahguna mereka yang suka mengambil kesempatan.

Nota kakitanganku : Tapi ada ke orang curi 'watermark'. Ha ha ha!!





40 kUs-kUs:

maiyah on June 8, 2010 at 2:47 PM said...

x pernah guna watermark ni, blasah je, xde kot yg nk bik pic sy yg ntah pape hehe..

cik paro on June 8, 2010 at 2:48 PM said...

nk try guna watermark juga r..
hehehehehehhe..

s@yangh@sni on June 8, 2010 at 2:50 PM said...

kalau gambar sendiri patut ler..
letak watermark kan??
ini ada blogger ciluk photo kat it..
lepas tu ltk watermark..
apa kes???

Kak Anie said...

tEDl...akak cuma tak tau camaner nak buat...ada software dia ke...? Selalunya akak guna paint aje...tak canggih langsung...hahahah

baby berry on June 8, 2010 at 3:12 PM said...

kenapa di beri nama watermark ea?? hehe

Hana Picca on June 8, 2010 at 3:22 PM said...

betol tuh..kadang kita susah2 ambik gmbar, org len selamba guna..tp yg lebih penting utk keselamatan.. ada kes kawan sorang nih, terjumpa flyers orang jual insurans siap letak gmbar kawan ni sesuka hati..hangin tol dia..huhu

Hana Picca on June 8, 2010 at 3:23 PM said...

betol tuh..kadang kita susah2 ambik gmbar, org len selamba guna..tp yg lebih penting utk keselamatan.. ada kes kawan sorang nih, terjumpa flyers orang jual insurans siap letak gmbar kawan ni sesuka hati..hangin tol dia..huhu

Liliyuli on June 8, 2010 at 3:26 PM said...

saya pun slalu juga guna watermark ni..hehehe

ber_u_wang on June 8, 2010 at 3:30 PM said...

watermark bukan nya watercolor ke my twin

Hazzy Ishak on June 8, 2010 at 3:33 PM said...

kadang2 terlupa letak watermark
heee

♥S@R@♥ on June 8, 2010 at 3:35 PM said...

dulu ada gak buat watermark..tp lama2 malas lak..coz xda cara paling senang & cepat..huhu

Aini on June 8, 2010 at 3:38 PM said...

ade gak ghase nak buat watermark, tapi malas betul nak menghedit gambr.. upload terus senang..huhu

~abaikan cakap si pemalas =)

ejaMaria on June 8, 2010 at 3:38 PM said...

camna nak buat nye ye... cara paling mudah n pantas?

QieFLy si Dolce on June 8, 2010 at 3:41 PM said...

klu mcm tu lepas ni pic aku semua nak letak watermark la...

Wanita Mutalib on June 8, 2010 at 3:48 PM said...

alamak..dah lama tak letak watermark tuh hee..


selalu ted| guna software aper yer?

Nur Hawa Mohd Zin on June 8, 2010 at 3:53 PM said...

takut gak ada org amik gmbr kite kan...sebab tu kat fcbuk awe delete bnyk gmbr

niesz on June 8, 2010 at 3:54 PM said...

ha a la..betul3..br niesz perasan..thanx cik tedi ingtkan niesz..

~LP Lum~ on June 8, 2010 at 3:57 PM said...

salam tedi~

hehehe... baru semlm aku belajar mcm mna nak hasilkan watermark yg lawa dr teman aku... :p
apa pun, aku xkisah sape2 nak ambik sebab gmbr2 yang aku tepek kat blog pun kebyakkan aku ambik dr tenet, kalo yg ada -Lp Lum- maknanya aku edit sendri.. :p

NARDtheNERD on June 8, 2010 at 3:57 PM said...

teringin jugak nak beli watermark cantik cantik..hehe~

atty's on June 8, 2010 at 3:58 PM said...

kadang2 malas nak ltk..sbb byk benor gambar..tp kena rajin2 kan diri gak ..takut org sukati je buat apa2 kt gambar kita.

kella on June 8, 2010 at 3:59 PM said...

weh tedi, water mark ni leh aplikasi ngan apa cara pun kan? ke ada yg aplikasi nya nama watermark.. yang mcm biasa2 aku gunatu pun kira dah watermark la kan?hohoho.. nggak faham2 lagi gue nih! heheheh.. ;p

meowwmania on June 8, 2010 at 4:00 PM said...

xpnh lak letak watermark nih, blasah je lah hohoh

deena awanis on June 8, 2010 at 4:05 PM said...

i baru gak wat watermark ni..tapi cam konpius2 nak letak kat mane..kdg2 tengah, tepi, atas, sesuka ati jek..huhu..sebenarnye prefer letak kat tengah supaya orang x ley nak crop pic tu, tp kekadang kalo tengah pic tu tutup muka orang, terpaksa r letak kat tepi gak..hehhe

kella on June 8, 2010 at 4:07 PM said...

dear tedi! trima kasih daun keladi!
kau ni sungguh bagus orangnya!
aku suka! :D

oooh.. ok faham sudah aku ini.. :)

hans on June 8, 2010 at 4:08 PM said...

ku jarang letak gambar sendiri
gambar edit2 jadi artis tu aku suka la letak
hahahahaha

applesakura on June 8, 2010 at 4:20 PM said...

nice entry beb~

Misz Pinkie Winkie on June 8, 2010 at 4:20 PM said...

lin tak pernah letak watermark.
tak tau mcammane mahu buat.
hihihihi

Jantan Keparat on June 8, 2010 at 4:25 PM said...

weh..
wat entry cmne nk wat watermark?

JMR on June 8, 2010 at 4:36 PM said...

yes..ku suka gk watermark kat bawah gmbr..nak ambil gmbr tu, ambil le..kalo reti bhs, bg le kredit ke, RM ke..hahahah

~aSHa~ on June 8, 2010 at 4:42 PM said...

takut org nak buat superimpose je..ehehehe....kalo buat superimpose jadi lawa dan jelita kan bagus..takut di'telanjangkan' nye...

suhaila-ab on June 8, 2010 at 5:16 PM said...

KO PENAH TGK BLOG NI?

http://kakimotong.blogspot.com/

suhaila-ab on June 8, 2010 at 5:16 PM said...
This comment has been removed by the author.
relevan on June 8, 2010 at 5:39 PM said...

Kome tak guna watermark ni..tapi kome dah Copyright kan..buat kat Kemnterian perdagangan ..jadi sesiapa yang ambil jua apa apa tanpa kebenaran kome dari blog kome akan kome dakwa hehe!

cikgu isza on June 8, 2010 at 5:55 PM said...

malas nak edit jer.. tulah pasal malas nak letak.. tapi suatu hari teringin gak nak letak..

a.z.r.i.n.a.03.07 on June 8, 2010 at 6:08 PM said...

selalu kRina buat tapi n3 terakhir ni xsmpat pulak...

2 kali buat, sumer gambar hilang....grrramm jer.

malam kang edit semula lar...

Softtouch [Hanim] on June 8, 2010 at 7:46 PM said...

sy xbuat pun watermark sbb sy pk xde org nk amik pun pic2 sy..tp sbanrnya kene buatkan..tp sy malas...

Tuah Hanani on June 8, 2010 at 7:51 PM said...

Watermark tu penting utk menjaga privasi gambar2 kita dan gambar2 yg kita ambil.
Seeloknya letaklah watermark di bahagian tgh gambar. Kalau tgh2 ada muka org, letak bawah sikit dr muka org.
Watermark tu pulak jgnlah tulisan yg terlalu terang hingga mengganggu pandangan org pd gambar.
Cukup kalau kita bagi watermark tu dlm tone yg agak kelam/samar2 tetapi masih boleh dilihat lagi...

Jaga privasi gambar kalau xsuka gambar yg kita punya org ambil dan tepek sesuka hati. Lepas tu mengaku itu gambar dia yg punya.

Dee on June 8, 2010 at 10:18 PM said...

mcm kita yg gambar x pro mungkin org x sudi nk amik..tp kalo gambar yg cantik2 tu letaklah..dee letak watermark satu mmg sebab nk cantik..lg satu sbb nk bgtau itu hakmilik dee..hehehe..

Uruchimaru @ kf on June 9, 2010 at 1:39 AM said...

terima kasih tedi,baru kita tahu kegunaan watermark itu!

Angah on June 9, 2010 at 10:31 AM said...

macam mana ekkk nak wat wtaermark tu...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting