Monday, May 31, 2010

BuaT PencinTa KucinG : akU JuMPa BLoG YanG mEnarik HaTi unTuk DiBaca Dari TaiwaN. MenGaPa kUcinG TerBiaR merEka GemUk BerBanDinG Di MalaYsia?

Photobucket

The header from michiko's blog. Thank you!
'A Great Cat's Blog From Taiwan With Love'

Aku memang suka melayari atau mencari-cari blog yang di tulis oleh pencinta kucing. Itulah kerjanya kalau aku ada waktu terluang. Dan itulah salah satu cara untuk aku ubati kesedihan bila teringatkan tentang kehilangan yang di hadapi.

Dalam pelayaran itu aku jumpa satu blog ini. Di tulis oleh seorang wanita dari Taiwan. Pertama kali melihat aku sudah jatuh cinta. Bukan hanya pada blog, tetapi pada kucing-kucingnya juga.

Adan dan Lego. Dua ekor kucing yang beza umurnya terlalu jauh. Adan, Julai ini masuk 13 tahun dan Lego baru tidak silap aku 2 tahun lebih.

Blog ini amat menarik hati kerana ianya di sertakan dengan gambar-gambar yang hebat. Mudah di fahami kerana pemiliknya menterjemahkan penulisan ke dalam Bahasa Inggeris.

Tidak jemu membaca dan melihat gambar. Kucing terbiarnya juga berbeza dengan kucing terbiar di Malaysia. Jika di Malaysia kucing kurus kering, di layan kejam, tidak di endah, tetapi di sana, macam di bela pula. Gemuk-gemuk tandanya cukup makan walau tidak bertuan. Oh! Seronoknya tengok!!

Nota kakitanganku : Leka.





19 comments:

aNiSa hANg tUaH said...

wa...
thnks kak tedi sbb share

mamai said...

kat malaysia kucing terbiar dah lama mati kena langgar

cik paro said...

kucing kat malaysia sume org ketepikan..
baik letak kucing tu kat taiwan..
bg gemok..
geram jugak tgk org2 yg suka tendg2 kucing ni..

deena awanis said...

comel je namanye..LEGO..i like..hehhe

Misz Pinkie Winkie said...

tedi
thanks share...lin pon sedang melayari nie...hhehehhe

POSH76 said...

me too PENCINTA kucing....bukan BENCINTA kucing yer hehe

Watierman, rmanbkr said...

Ada ke pepatah kucing kurap kat sana???

TQ for sharing...nanti Akak terjah!!

aNIe said...

tEDl...terima kasih kerana berkongsi...nanti akak nak pergi jengah...

Kalau kat sini kucing terbiar bukan saja tak diberi makan...ada yang tergamak siram dengan air panas kan...

Akak kalu nampak kucing yang dilayan gitu...memang menyumpah2 dlm hati...

ashie023 said...

ahhah..so cute adan....
aku ske gak google blog kucing ni..
yang aku jupe korean pun ada..wahhh memang lawa gler kucing dorang...

tedi td ambe masuk blog farhana..
ngeri sgt..manusia ke ape ntah, dier pegi pijak kucing tu sampai kuor otak...
ko pegi blog aku, pahtu ko masuk blog farhana..aku ngeri dah nk tengok..

ejaMaria said...

eh... best la blog tu... gelagat Adan nyakat Lego pun kiut... cumel je...

zue said...

seronok dgr org yg suka bela kucing ni tapi jgn smpai taik kucing menyesakkan pernafasan org.

baby berry said...

waaa..geram sgt tgk kucing..tp bab nk bela tu dh tak de daya skunk..sb suka nk termuntah klu nk cuci taik dier..huhu..masalah..masalah..

[z@ck] said...

miaow miaow

niesz said...

org kat sane murah ati..kat malaysia,kucing terbiar dtg je sure kene tendang..tu yg kurus xgemuk2 tu..

syaf said...

nk g terjah lah blo0g itew

kella said...

ok, nak pegi terjah blog sana juga!


aku tetiba dapat merasai serba sedikit keterujaanmu tedi! :D happy for u!

meowwmania said...

tedi,

thank you for sharing :)

PinQib said...

akak, tediber pencinta kucen sjati

ummi said...

wahhh bestnya kalau kucing terbiar dilayan macam tu....kat malaysia ni kejam,benci betul orang yang zalim pada haiwan....lynda adalah pencinta kucing yang teramat sangat..hehe..
jemput lawat blog lynda juga ya...