Monday, May 31, 2010

BuaT PencinTa KucinG : akU JuMPa BLoG YanG mEnarik HaTi unTuk DiBaca Dari TaiwaN. MenGaPa kUcinG TerBiaR merEka GemUk BerBanDinG Di MalaYsia?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:41 PM
Photobucket

The header from michiko's blog. Thank you!
'A Great Cat's Blog From Taiwan With Love'

Aku memang suka melayari atau mencari-cari blog yang di tulis oleh pencinta kucing. Itulah kerjanya kalau aku ada waktu terluang. Dan itulah salah satu cara untuk aku ubati kesedihan bila teringatkan tentang kehilangan yang di hadapi.

Dalam pelayaran itu aku jumpa satu blog ini. Di tulis oleh seorang wanita dari Taiwan. Pertama kali melihat aku sudah jatuh cinta. Bukan hanya pada blog, tetapi pada kucing-kucingnya juga.

Adan dan Lego. Dua ekor kucing yang beza umurnya terlalu jauh. Adan, Julai ini masuk 13 tahun dan Lego baru tidak silap aku 2 tahun lebih.

Blog ini amat menarik hati kerana ianya di sertakan dengan gambar-gambar yang hebat. Mudah di fahami kerana pemiliknya menterjemahkan penulisan ke dalam Bahasa Inggeris.

Tidak jemu membaca dan melihat gambar. Kucing terbiarnya juga berbeza dengan kucing terbiar di Malaysia. Jika di Malaysia kucing kurus kering, di layan kejam, tidak di endah, tetapi di sana, macam di bela pula. Gemuk-gemuk tandanya cukup makan walau tidak bertuan. Oh! Seronoknya tengok!!

Nota kakitanganku : Leka.





19 kUs-kUs:

aNiSa hANg tUaH on May 31, 2010 at 3:06 PM said...

wa...
thnks kak tedi sbb share

mamai on May 31, 2010 at 3:08 PM said...

kat malaysia kucing terbiar dah lama mati kena langgar

cik paro on May 31, 2010 at 3:14 PM said...

kucing kat malaysia sume org ketepikan..
baik letak kucing tu kat taiwan..
bg gemok..
geram jugak tgk org2 yg suka tendg2 kucing ni..

deena awanis on May 31, 2010 at 3:32 PM said...

comel je namanye..LEGO..i like..hehhe

Misz Pinkie Winkie on May 31, 2010 at 3:35 PM said...

tedi
thanks share...lin pon sedang melayari nie...hhehehhe

POSH76 on May 31, 2010 at 3:40 PM said...

me too PENCINTA kucing....bukan BENCINTA kucing yer hehe

Watierman, rmanbkr on May 31, 2010 at 3:45 PM said...

Ada ke pepatah kucing kurap kat sana???

TQ for sharing...nanti Akak terjah!!

aNIe on May 31, 2010 at 4:04 PM said...

tEDl...terima kasih kerana berkongsi...nanti akak nak pergi jengah...

Kalau kat sini kucing terbiar bukan saja tak diberi makan...ada yang tergamak siram dengan air panas kan...

Akak kalu nampak kucing yang dilayan gitu...memang menyumpah2 dlm hati...

ashie023 on May 31, 2010 at 4:06 PM said...

ahhah..so cute adan....
aku ske gak google blog kucing ni..
yang aku jupe korean pun ada..wahhh memang lawa gler kucing dorang...

tedi td ambe masuk blog farhana..
ngeri sgt..manusia ke ape ntah, dier pegi pijak kucing tu sampai kuor otak...
ko pegi blog aku, pahtu ko masuk blog farhana..aku ngeri dah nk tengok..

ejaMaria on May 31, 2010 at 4:07 PM said...

eh... best la blog tu... gelagat Adan nyakat Lego pun kiut... cumel je...

zue on May 31, 2010 at 4:09 PM said...

seronok dgr org yg suka bela kucing ni tapi jgn smpai taik kucing menyesakkan pernafasan org.

baby berry on May 31, 2010 at 4:32 PM said...

waaa..geram sgt tgk kucing..tp bab nk bela tu dh tak de daya skunk..sb suka nk termuntah klu nk cuci taik dier..huhu..masalah..masalah..

[z@ck] on May 31, 2010 at 4:40 PM said...

miaow miaow

niesz on May 31, 2010 at 4:41 PM said...

org kat sane murah ati..kat malaysia,kucing terbiar dtg je sure kene tendang..tu yg kurus xgemuk2 tu..

syaf on May 31, 2010 at 4:45 PM said...

nk g terjah lah blo0g itew

kella on May 31, 2010 at 4:48 PM said...

ok, nak pegi terjah blog sana juga!


aku tetiba dapat merasai serba sedikit keterujaanmu tedi! :D happy for u!

meowwmania on May 31, 2010 at 8:51 PM said...

tedi,

thank you for sharing :)

PinQib on June 1, 2010 at 2:36 PM said...

akak, tediber pencinta kucen sjati

ummi on January 29, 2013 at 1:04 PM said...

wahhh bestnya kalau kucing terbiar dilayan macam tu....kat malaysia ni kejam,benci betul orang yang zalim pada haiwan....lynda adalah pencinta kucing yang teramat sangat..hehe..
jemput lawat blog lynda juga ya...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting