Friday, May 14, 2010

PaGi yanG LewaT keraNa Dia YanG TiDak maHu makaN!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 8:29 AM
'Entry' yang agak lewat dari biasa. Pagi agak sibuk dengan Dak Kimo. Ehmmm.. Nafasnya agak kencang dan kuat. Kenapa ya? Tapi dia masih boleh gerak-gerakkan badan dia. Cuma sejak malam tadi dia tidak mahu makan.

Kami merumuskan, ubat biusnya sudah habis kesan. Maghrib semalam dalam keadaan yang separuh mamai, dia masih boleh makan. Tiba tengah malam, dia semacam terasa sakit.

Pegawai Veterinar pun ada tanya umur dia semalam. Katanya, Dak Kimo sudah tua. Aku anggarkan umurnya dalam likungan 7-8 tahun. Aku jaga sahaja sudah hampir 5 tahun. masa jumpa dia pun dia memang sudah besar. Linkungan 2 tahun setengah.

Pegawai tersebut melihat gigi Dak Kimo dan mengiayakan.

Wah! dari gigi sudah boleh tahu umur.

Ada sesiapa lagi yang tahu bagaimana mahu menganggarkan usia kucing?

Sudah Hari Jumaat. hari yang di tunggu-tunggu. Cuti!!

Nota kakitanganku : Semoga Dak Kimo kuat!






17 kUs-kUs:

hanie@nisya on May 14, 2010 at 8:37 AM said...

ciannye dak kimo....

betol2 harap dia cepat sembuh...

gilerkan kucing tapi sya tak reti nak agak umo nye..

Lya Colours on May 14, 2010 at 9:02 AM said...

wah terer btol veterinar
tgk gigi pon leh tau umur
kalo saya tgk kucing, haram xtau umur kot
main tibai jek
hikhik
kimo cepat sembuh !!

F U N F A B U L O S I T Y on May 14, 2010 at 9:06 AM said...

semoga kimo cepat sembuh..

meowwmania on May 14, 2010 at 9:11 AM said...

sian dak kimo

biasanya kalau lepas hilang kesan ubat bius tu kucing akan kembali normal dan boleh makan seperti biasa

kalau kucin tanak makan biasanya sbb dia sakit, cuba tgk ptg nnti klau masih belum mahu makan mungkin harus dirujuk ke klinik semula mungkin ada yg tak kena

p/s: hanya berkongsi pengalaman dgn s| tedi ;)

Mario on May 14, 2010 at 9:31 AM said...

memang tak tau tapi dah jaga 5 tahun?uikkk lama tu...kalau 7 tahun umur kucing bersamaan bape thn umur manusia ek...

a.z.r.i.n.a.03.07 on May 14, 2010 at 9:36 AM said...

laa hai..kRina memang tak tahu menahu pasal kucing ni..

sowi ek..


moga Dak Kimo sihat selalu.

ItaJeff on May 14, 2010 at 9:45 AM said...

Salam Cik Tedi...

mgkin dak kimo tgh kesakitan, tu sbb dia x nak mkn. Tedi kena cuba letak wet food dkt mulut dia, klu dak kimo jilat mknan tu maknanya dia msh ada appetite,tedi blh terus cuba suapkan wet food tu, klu dia langsung x nak,kna bwk balik pg vet, dorg blh bg glucose jab utk bg tenaga. Semoga dak kimo cepat sembuh & tedi jg kena kuat k.

p.s. umur kucing mmg boleh tau dr gigi dorg...vet mmg tgk gigi sbg indicator umur kucing...klu gigi dah byk gugur & byk tartar, itu tandanya kucing dah berumur...

Alimaz-Kembara Terasing on May 14, 2010 at 9:45 AM said...

tgk kuku dia la kot...kui3...

Tuah Hanani on May 14, 2010 at 9:46 AM said...

cik ted... tengahari ni cuba bagi dak kimo makan "a/d sciene plan". makanan ni akan buat selera makan kucing terbukak. kalau dah hulurkan makanan ni pun dak kimo tak nak jugak, mmg cik ted perlu bwk dia ke klinik semula utk pemeriksaan lanjut.

sarah shafie on May 14, 2010 at 9:56 AM said...

hope 'dia' smakin sihat lah..=))..

Misz Pinkie Winkie on May 14, 2010 at 10:23 AM said...

hhehheh.
lin kalo mahu tengok umo kucing.
memnag akan tengok dari giginya.

kalo jumpa kucing..apa yang lin tengok dulu adalah giginya.

kalo kcuing sudah dewasa/ tua gigi taring akan bertukar kekuningan.semakin tua gigi menjadi semakin kuning.

Frodo Baggins on May 14, 2010 at 10:30 AM said...

betul. kucen wa pun gigi dah kuning! hahahahhaha ~~~ sama cam doctor lah, tgok dari warna mata pesakit dah ble tau apa sakit kat badan. huhuhu


>>___<<

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ on May 14, 2010 at 10:40 AM said...

semoga dak kimo kuat.

beautiful_rose on May 14, 2010 at 10:50 AM said...

dlm keadaan mcm nie perlukn perhatian dn penjagaan rapi......
moge sihat spt biase.

Dee on May 14, 2010 at 11:13 AM said...

moga dak kimo tabah sis..

aNiSa hANg tUaH on May 14, 2010 at 11:57 AM said...

kimo mesti kuat
smoge cepat sembuh

Softtouch [Hanim] on May 14, 2010 at 2:16 PM said...

sy pun rase sbb ubat bius tu dah abis kesan, tulah dia mcm xselesa n rase sakit..mcm org lepas operation pun mcm tu...

mmg tedi kalu kita nk tau umur dia mmg kat gigi..cth yer mcm kita jmpe mayat manusia terbakar ke kene bubuh ker, kalu diorang xtau identiti mmg dia akan cek gigi n rekod pergigian kalu x salah sy...itu manusia lah rasenye kucing pun sama kot...


lg satu ukur bape pjg tulang kaki dia..

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting